Σχολή Ακορντεόν
 • .
  Οι μειωμένες τιμές ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 29/4/19
  Αναρτήθηκε στις 22 Απρ 2019, 10:09 π.μ. από το χρήστη Λογαριασμός Ιστοσελίδων
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Ακορντεόν

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Δωρεάν μαθήματα χορωδίας (τα μαθήματα είναι 1 ώρα την εβδομάδα).
 • Ειδικές τιμές για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρίες), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους (δείτε αναλυτικά παρακάτω)Ακορντεόν 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Δυνατότητα e-learning: Υπάρχει η δυνατότητα εξ' αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων (e-learning).
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα ακορντεόν είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής).
 • Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 6 έως και άνω των 60 ετών.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα ακορντεόν για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.
 • Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα ακορντεόν, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 120-40= 80 

   €/μήνα

  • Για μαθητές, φοιτητές, μουσικούς, ηθοποιούς, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του Ακαδημαϊκού έτους: 120-50= 70 

   €/μήνα

  • Για άνεργους, ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ταυτόχρονες εγγραφές σε 2 μαθήματα (πχ πιάνο και τραγούδι), ή για ταυτόχρονες εγγραφές 2 ατόμων (πχ φίλοι, αδέλφια κλπ): 120-60= 60 

   €/μήνα

Έχετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε, να προεξοφλήσετε το πρόγραμμα σπουδών με έως και 24 άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.


Ακορντεόν

Παρουσίαση του μαθήματος

        
Το ακορντεόν είναι αερόφωνο όργανο και παράγει τον ήχο με λάμες (μεταλλικές γλωσσίδες). Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη φυσαρμόνικα, με την διαφορά ότι ο αέρας δεν προέρχεται από την εκπνοή του εκτελεστή αλλά από μια μεγάλη φυσούνα. 

        Στο δεξί τμήμα του οργάνου υπάρχει πληκτρολόγιο όμοιο με εκείνο του πιάνου σε μικρότερη όμως έκταση δηλαδή φα3-λα5 (λίγο παραπάνω από 3 οκτάβες), ενώ στο αριστερό τμήμα υπάρχουν τα μπάσσα πλήκτρα τα οποία όμως δεν έχουν την μορφή του πληκτρολογίου ενός πιάνου, αλλά των μικρών κουμπιών. Η έκταση των μπάσσων φτάνει στις 5 οκτάβες. 

        Τα ακορντεόν ξεκινούν με μπάσσα των 36 κουμπιών, 60, 80 και φτάνουν στα 120 κουμπιά

 Ακορντεόν 

Συχνές ερωτήσεις

Πώς γίνονται τα μαθήματα ακορντεόν;
Τα μαθήματα ακορντεόν πραγματοποιούνται ατομικά, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση του μαθητή στις οδηγίες και υποδείξεις του καθηγητή και αφετέρου η αμέριστη προσοχή του καθηγητή στην ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνικής και στο σωστό τρόπο παιξίματος, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε μαθητή.

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα ακορντεόν; Υπάρχει όριο ηλικίας;
Το βάρος και ο τρόπος παιξίματος του ακορντεόν δημιουργούν την ανάγκη να έχει εξελιχθεί επαρκώς η σωματική διάπλαση του παιδιού για τον ικανοποιητικό χειρισμό του οργάνου, κάτι το οποίο συμβαίνει κατά μέσο όρο όταν έχουν συμπληρωθεί τα έξι χρόνια της ηλικίας του. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με την εφαρμογή ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του μουσικού οργάνου και βέβαια χρησιμοποιούνται ακορντεόν μικρότερου μεγέθους και μικρότερου βάρους από αυτά που χρησιμοποιούν οι ενήλικες σπουδαστές. Ανώτατο όριο ηλικίας για την εκμάθηση ακορντεόν δεν υπάρχει. Η πρόοδος του κάθε σπουδαστή δεν καθορίζεται από την ηλικία, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στα μαθήματα, η συχνή και συστηματική μελέτη, η υπομονή και η επιμονή. Στοιχεία δηλαδή που δεν εξαρτώνται από την ηλικία, αλλά κυρίως από την όρεξη και την αγάπη για τη μουσική και από την αφιέρωση λίγου από τον ελεύθερο χρόνο μας σε αυτήν.

Για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα, θα πρέπει να αγοράσει ακορντεόν;
Εάν πρόκειται για αρχάριο μαθητή, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να έχει ιδιόκτητο ακορντεόν ήδη από τα πρώτα του μαθήματα. Η απαιτούμενη μελέτη κατά τους πρώτους μήνες της εκμάθησης, μπορεί να γίνει εντός του ωδείου, σε καθορισμένες εκ των προτέρων ώρες και ημέρες. Φυσικά, όταν ο σπουδαστής ξεπεράσει κάποιο επίπεδο εκμάθησης, η μελέτη θα απαιτεί πλέον τη χρήση ιδιόκτητου ακορντεόν.

Τι ακορντεόν να αγοράσω;
Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων τύπου και ποιότητας ακορντεόν, με κύρια χαρακτηριστικά τον αριθμό των μπάσων (των μικρών μαύρων κουμπιών που έχουν στην αριστερή πλευρά). Ο σπουδαστής που ξεκινά για πρώτη φορά τα μαθήματα ακορντεόν είναι προτιμότερο να αγοράσει ακορντεόν με λίγα μπάσα (36) ώστε να έχει και μικρότερο βάρος.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να μπορέσει ένας αρχάριος σπουδαστής να παίξει ένα κομμάτι;
Η απάντηση εξαρτάται από τον ίδιο το σπουδαστή. Η ταχύτητα εκμάθησης της απαιτούμενης τεχνικής εξαρτάται κατά πολύ από το διαθέσιμο χρόνο για μελέτη και εξάσκηση. Γενικότερα, πρόκειται για ένα όργανο αρκετά εύκολο στην εκμάθηση, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτή η πρόοδος του σπουδαστή. Κατά μέσο όρο, ένας αρχάριος σπουδαστής μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, ήδη από τον πρώτο μήνα της εκμάθησης. Στην πορεία των σπουδών του, ο μαθητής εξοικειώνεται με τον τρόπο παιξίματος και αυξάνεται σταδιακά τόσο το επίπεδο δυσκολίας, όσο και η ποικιλία του ρεπερτορίου που μπορεί να ερμηνεύσει.

Πρέπει να ξέρω πιάνο ή αρμόνιο για να μάθω ακορντεόν;
Το πιάνο (ή το αρμόνιο) και το ακορντεόν, ως πληκτροφόρα όργανα, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες στον τρόπο παιξίματος, αλλά οι διαφορές τους είναι τόσο καίριες, που δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι πρόκειται για την ίδια ή για παρόμοια τεχνική παιξίματος. Το ακορντεόν απαιτεί ειδικό τρόπο χειρισμού, προκειμένου να συνδυαστεί το άκουσμα της μελωδίας με τα μπάσσα και με το ταυτόχρονο άνοιγμα και κλείσιμο του φυσητήρα.Ένας σπουδαστής ο οποίος ήδη γνωρίζει πιάνο ή αρμόνιο, μπορεί ίσως να παρακάμψει μερικά μαθήματα που αφορούν στο παίξιμο της μελωδίας και στο χειρισμό του πληκτρολογίου (με το οποίο είναι ήδη εξοικειωμένος) και συνεπώς να προοδεύσει γρηγορότερα. Παρόλα αυτά, ένας τελείως αρχάριος μαθητής έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να ξεκινήσει απευθείας μαθήματα ακορντεόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η εξίσου ταχεία εξέλιξή του.

Τι ρεπερτόριο θα διδαχθώ στα μαθήματα ακορντεόν;
Το ακορντεόν υποστηρίζει ένα πλήθος ρεπερτορίου που ξεκινά από κομμάτια κλασσικής μουσικής, μέχρι valse, tango, jazz, ποπ, ροκ, αλλά και ρεμπέτικα, λαϊκά ελαφρολαϊκά και πολλά άλλα.

Πόσα είναι τα χρόνια φοίτησης στο ακορντεόν;
Η φοίτηση στα μαθήματα ακορντεόν ολοκληρώνεται σε 8 έτη και καταλήγει σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στο ακορντεόν;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ακορντεόν και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών ακορντεόν. Αυτά είναι
 • Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
 • Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
 • Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
 • Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος
 • Αρμονία Β΄ έτος και σολφέζ Ε΄ έτος
 • Αρμονία Γ΄ έτος και σολφέζ ΣΤ΄ έτος
 • Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
 • Διεύθυνση χορωδίας (2 έτη)
 • Μορφολογία (1 έτος)
 • Πρακτικό διδασκαλείο
Είμαι 35 χρόνων και ενδιαφέρομαι να μάθω ακορντεόν. Δεν θέλω να πάρω κάποιο πτυχίο, απλά να μάθω να παίζω τραγούδια. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα μπορέσω να επιτύχω τον στόχο μου;
Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστείτε, εξαρτάται  όπως σε όλες τις σπουδές, από το ενδιαφέρον που δείχνετε, από την προσπάθεια που καταβάλλετε, από τον χρόνο που αφιερώνετε στη μελέτη, από τις απουσίες που κάνετε στα μαθήματα, από το πόσο δύσκολα είναι τα τραγούδια που θέλετε να μάθετε και πόσο γρήγορα ξεπερνάτε τις δυσκολίες που συναντάτε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Από το πρώτο κιόλας μάθημα θα παίζετε μικρές και εύκολες ασκήσεις οι οποίες σιγά-σιγά θα σας επιτρέψουν να παίξετε τα κομμάτια που σας αρέσουν, έστω και διασκευασμένα με απλό τρόπο στην αρχή. Μη περιμένετε όμως να σας πούμε ότι θα καταφέρετε το στόχο σας σε 1 μήνα ή σε 1 χρόνο. Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στη μουσική, η γνώση δεν τελειώνει ποτέ και οι στόχοι που θέτουμε μεταβάλλονται συνεχώς. Το πιο σημαντικό που θα κερδίσετε αν ξεκινήσετε μαθήματα μουσικής (σε οποιοδήποτε μάθημα) είναι η ευχαρίστηση που θα νιώθετε όταν θα καταφέρνετε να ξεπερνάτε δυσκολίες και να παίζετε τελικά τα αγαπημένα σας κομμάτια!

Γίνεται να μάθω σε εσάς παραδοσιακό και λαϊκό ακορντεόν;
Ασφαλώς και μπορείτε. Βέβαια για να ασχοληθείτε με το ρεπερτόριο που θέλετε, θα πρέπει να περάσετε αναγκαστικά από τεχνικές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για όλα τα είδη της μουσικής ανεξάρτητα από την κατεύθυνση ή την προτίμηση του ρεπερτορίου.


Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8657700 ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στα μαθήματα Ακορντεόν συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: