Επαγγελματική σχολή τραγουδιού

 • .
  Κρατήστε τη θέση σας για να προλάβετε τα νέα τμήματα.
  Οι νέες μειωμένες τιμές* ισχύουν για εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έως 
  10/05/21
  ια άνεργους ή ενδιαφερόμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω, τα δίδακτρα είναι μόλις στα 120 €/μήνα
  Αναρτήθηκε στις 3 Μαΐ 2021, 12:36 μ.μ. από το χρήστη Λ Ι
Εμφάνιση αναρτήσεων 1 - 1 από 1. Προβολή περισσότερων »

Επαγγελματική σχολή τραγουδιού

Συνοπτικές πληροφορίες
 • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα νέα τμήματα
 • Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών
 • Ειδικές τιμές για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, ηθοποιούς, γονείς, φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών ή για ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω (δείτε αναλυτικά παρακάτω)
 • Δωρεάν χρήση του studio ηχογραφήσεων του Ωδείου Όπερα για προσωπικές παραγωγές των σπουδαστών.
 • Δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αξιολόγησης γνώσεων με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων, για χρήση στην αγορά εργασίας (το πιστοποιητικό εκδίδεται σε πάπυρο).Επαγγελματική σχολή τραγουδιού 

Διαδικαστικά παρακολούθησης
 • Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214)
 • Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού είναι ατομικά. 
 • Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα: Τα μαθήματα στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού, απευθύνονται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται από 18 έως και άνω των 60 ετών.
 • Ώρες και ημέρες μαθημάτων: Διαμορφώνονται κατόπιν κοινής συνεννόησης με τους εγγεγραμμένους σπουδαστές.
 • Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού είναι 1 ώρα την εβδομάδα και η φοίτηση 1 έτος (ή και περισσότερο στην περίπτωση που το επιθυμεί ο σπουδαστής).
 • Έναρξη μαθημάτων: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού έως την ημερομηνία που αναγράφεται στο πάνω μέρος της παρούσας σελίδας. 
 • Τα μαθήματα στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού, είναι επαγγελματικό τμήμα του Ωδείου Όπερα που οδηγούν σε πιστοποιητικό για χρήση στην αγορά εργασίας ή για την ενδυνάμωση του βιογραφικού του σπουδαστή που το έχει αποκτήσει. Μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν και ενδιαφερόμενοι που δεν έχουν επαγγελματικές επιδιώξεις.
 • Εγγραφή: 65-25= 40 €
 • Μηνιαία δίδακτρα: 
  • Για όλους: 280-130= 150  

   €/μήνα

  • Για εκπαιδευτικούς, μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, φοιτητές, πολύτεκνους (από 3 αδέλφια και άνω), ή για προεξόφληση του προγράμματος σπουδών: 280-140= 140  

   €/μήνα

  • Για άνεργους ή ενδιαφερόμενους που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 €, ή για ομαδικές εγγραφές 2 ατόμων και άνω: 280-150= 130  

   €/μήνα

 • Τρόποι εξόφλησης του προγράμματος:
  • Με μετρητά σε 12 μηνιαίες δόσεις
  • Με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις 
  • Με χρεωστική κάρτα
  • Με κατάθεση στην τράπεζα

Επαγγελματική σχολή τραγουδιού

Παρουσίαση του μαθήματος

        Η επιτυχία στο χώρο του τραγουδιού είναι συνάρτηση του ταλέντου, της προσωπικής δουλειάς, των επιλογών και της απήχησης που αυτό έχει στο ευρύτερο κοινό. Η μουσική βιομηχανία έχει καθορίσει τι σημαίνει επιτυχημένη καριέρα στο τραγούδι, και έχει δείξει ότι ούτε τυχαία είναι ούτε εγγυημένη διάρκεια έχει. 

        Το «όνειρο» μιας μεγάλης καριέρας είναι, ωστόσο, εφικτό και ρεαλιστικό ακόμα και για τραγουδιστές που δε μεγάλωσαν σε χώρους μουσικούς ή προνομιούχους. Σήμερα, η δύναμη του διαδικτύου, η γνώση και η εύκολη πληροφόρηση είναι στην υπηρεσία εκείνου που μπορεί να μην έχει τον τρόπο, έχει, όμως τη θέληση, το ταλέντο και ένα κοινό που κοινοποιεί και διαδίδει αυτό που επιλέγει μέχρι την άκρη του πλανήτη. Που μπορεί και τον ακολουθεί εντός και εκτός διαδικτύου. Έτσι η μετάβαση από την ανωνυμία στη διασημότητα μπορεί να είναι τόσο αστραπιαία όσο ένα «κλικ» στον υπολογιστή…

        Η πετυχημένη καριέρα και η καταξίωση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθένα μας. Ένα, όμως, είναι σίγουρο. Προϋποθέτει αγάπη, αφοσίωση, γνώση και ατελείωτες ώρες σπουδής και προσωπικής εργασίας.

        Στην ερώτηση «τι επιδιώκω από το τραγούδι» ο καθένας μπορεί να απαντήσει διαφορετικά. Για άλλους είναι προσωπική απόλαυση, για άλλους εμβάθυνση και «ταξίδι» αυτογνωσίας. Ακόμα και επαγγελματική διέξοδος, είτε στο ερμηνευτικό κομμάτι είτε στο πλαίσιο της διδασκαλίας και της μετάδοσης γνώσεων. Όποια και αν είναι η επιδίωξη υπάρχει μια «συνιστώσα»: Αυτό που κάνουμε θέλουμε να έχει ευρύτερη αποδοχή, τόσο με την έννοια της καταξίωσης στο μουσικό χώρο, όσο και με την έννοια της απήχησης στο ευρύ κοινό. 

        Στην Επαγγελματική σχολή τραγουδιού του Ωδείου Όπερα, η εμβάθυνση στη φωνητική και μουσική τέχνη και τεχνική, η αναζήτηση της ερμηνευτικής μας «ταυτότητας», καθώς και η καθοδήγηση για σωστές και αποτελεσματικές επιλογές είναι το ζητούμενο.

Στα μαθήματα επαγγελματικής σχολής τραγουδιού ο σπουδαστής:
 • Βελτιώνει την τεχνική του. Η φωνή για τους τραγουδιστές είναι το εργαλείο της εργασίας τους. Η υγιής χρήση του φωνητικού μας οργάνου δεν είναι θέμα μόνο ευχάριστου ηχητικού αποτελέσματος, αλλά και επένδυση. Η βελτίωση της τεχνικής αφορά τόσο την υγεία, την αντοχή και τη διάρκεια της τραγουδιστικής μας ζωής, όσο και την ερμηνευτική απελευθέρωση. Η τεχνική, λοιπόν, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσον που μας καθιστά καλύτερους τραγουδιστές και ερμηνευτές. Η φωνητική εξάσκηση ενός τραγουδιστή οφείλει να είναι στην καθημερινή του ρουτίνα. Η συμβολή του καθηγητή είναι καθοριστική στο να ανακαλύψει ο σπουδαστής τις φωνητικές του ευκολίες ή αδυναμίες, να δουλεύει έξυπνα, στοχευμένα και μεθοδικά, να αποφεύγει τις «κακοτοπιές», να διδάσκεται από την εμπειρία του, να έχει αρωγό τη γνώμη και τη γνώση ενός αντικειμενικού και εξασκημένου «αυτιού».
 • Βελτιώνει την άρθρωσή του. Τραγούδι σημαίνει μελοποιημένος λόγος. Όσο σημαντικό, λοιπόν, για έναν τραγουδιστή είναι να μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά ένα μουσικό κείμενο, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να μπορεί να αποδώσει σωστά ένα λεκτικό κείμενο. Η σωστή άρθρωση είναι στοιχείο που οφείλει να εξασκεί ο τραγουδιστής όσο και αν του φαίνεται απλό και αυτονόητο, ακόμα και στη μητρική του γλώσσα, πόσο μάλλον όταν καλείται να ερμηνεύσει τραγούδια ξενόγλωσσα (και όχι μόνο  αγγλικά). Με βασικές αρχές άρθρωσης, ορθοφωνίας και προφοράς, και με προσαρμοσμένες ασκήσεις πριν την εφαρμογή στο ρεπερτόριο μαθαίνει ο σπουδαστής να προσαρμόζεται άνετα σε διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά) ή γλωσσικά ιδιώματα.
 • Αναλύει τα κείμενα και τους στίχους που καλείται κάθε φορά να ερμηνεύσει. Όσο και αν η μουσική έχει την ικανότητα να μεταφέρει μεγεθυμένο το συναίσθημα που απεικονίζει ο στίχος, η επαφή με το βαθύτερο νόημα του στιχουργού ή του ποιητή μεταμορφώνει μια καλή ερμηνεία σε συγκλονιστική εμπειρία. Μέσα από την κατανόηση, την ανάλυση και τη βαθύτερη ερμηνεία φανερών και κεκαλυμμένων εννοιών, πρώτων και δεύτερων επιπέδων, απογυμνώνουμε το τραγούδι, εκεί όπου χρειάζεται, από φωνητικούς εντυπωσιασμούς και περιττά στοιχεία και κρατάμε το σημαντικό, την ουσία. 
 • Εξασκεί την τεχνική της αυτοσυγκέντρωσης. Η «πάλη» του τραγουδιστή με το άγχος του είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια μιας άρτιας εμφάνισης. Και όχι, δημιουργικό άγχος επάνω στη σκηνή δεν υπάρχει. Πόσες φορές δε συγκρίνουμε την απόδοσή μας σε συνθήκες πρόβας ή προσωπικής μελέτης με την αντίστοιχη μπροστά σε κοινό και η πρώτη βγαίνει κερδισμένη; Υπάρχει, λοιπόν, τεχνική για αυτοσυγκέντρωση και χειρισμό του άγχους; Σαφώς και υπάρχει, κάθε έμπειρος τραγουδιστής μπορεί να το επιβεβαιώσει, έστω και αν για τον καθένα μας είναι διαφορετικός ο τρόπος… πρακτικός ή νοητικός.
 • Επιλέγει με τη βοήθεια του δασκάλου το κατάλληλο γι’ αυτόν ρεπερτόριο. Η επιλογή του ρεπερτορίου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση για τον τραγουδιστή, για την ακρίβεια είναι από τις πιο δύσκολες ασχολίες του. Έχει να κάνει αμιγώς με τις προτιμήσεις μας; Όχι. Σαφώς και τα ακούσματα είναι πολύ σημαντικά για τον προσανατολισμό ενός τραγουδιστή, αλλά ένα ρεπερτόριο δε φτιάχνεται με «ευσεβείς πόθους», αλλά με έξυπνες επιλογές, με συνυπολογισμό των ικανοτήτων, των χώρων εμφάνισης και του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Καλώς ή κακώς, πολλά πράγματα καθορίζονται από το ακροατήριο, όταν αναζητούμε την επιτυχία… Το παρήγορο είναι ότι ένας έξυπνος και ταλαντούχος τραγουδιστής μπορεί σε βάθος χρόνου να εκπαιδεύσει το κοινό του!
 • Εξασκείται  στα δεύτερα φωνητικά. Όχι δε θα αρχίσουμε τη γνωστή κατήχηση για το πόσοι διάσημοι τραγουδιστές ξεκίνησαν την καριέρα τους κάνοντας δεύτερα φωνητικά σε άλλους γνωστούς τραγουδιστές (αν και είναι γεγονός). Δε θα μιλήσουμε επίσης πόσο «γεμίζουν» ένα τραγούδι οι διφωνίες (ή και οι τριφωνίες). Θα μιλήσουμε για την αρτιότητα του ερμηνευτή που ξέρει να βγαίνει στο προσκήνιο τραγουδώντας μόνος του και να αποσύρεται με επιτυχία στη φωνητική συνοδεία όταν αυτό απαιτεί η περίσταση. Η ακουστική εξάσκηση και η ηχοχρωματική προσαρμογή είναι ένα από τα σημαντικότερα προτερήματα του τραγουδιστή.
 • Εξοικειώνεται με το χειρισμό του μικροφώνου. Όσο κι αν λέμε ότι το μικρόφωνο δεν διορθώνει τις τεχνικές αδυναμίες του τραγουδιστή αλλά τις εκθέτει παραπάνω, ωστόσο σήμερα δε νοείται παράσταση ή συναυλία χωρίς τεχνική ενίσχυση. Το μικρόφωνο έχει κι αυτό μυστικά στη χρήση του, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο (και όχι αξεσουάρ) για τον τραγουδιστή που πρέπει να το εντάξει στην τραγουδιστική του ρουτίνα.
 • Πειραματίζεται με άλλα μουσικά είδη και τεχνικές της φωνής. Ο κόσμος της μουσικής είναι απέραντος, και σήμερα πια προσιτός σε όλους αυτούς που αναζητούν νέες προκλήσεις. Το να διευρύνουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες δεν είναι πολυτέλεια, είναι μέρος της σπουδής και της μουσικής μας πορείας. Ο πειραματισμός και τα νέα ακούσματα, ακόμα κι αν δεν είναι η απαρχή ενός νέου μουσικού δρόμου, εμπλουτίζουν τη φωνητική και ερμηνευτική μας απόδοση.
 • Εξερευνά τις αυτοσχεδιαστικές του δυνατότητες σε γνωστό ρεπερτόριο. Πολλές φορές έχει τύχει να ακούσουμε ένα γνωστό και αγαπημένο τραγούδι σε διαφορετική ερμηνευτική απόδοση με την ίδια ή και μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη εκτέλεση. Η ικανότητα του ερμηνευτή να προσαρμόζει το τραγούδι και να δοκιμάζει νέες ιδέες σε παγιωμένες ερμηνείες, να παίρνει ιδέες, να τις επεξεργάζεται και να τις διευρύνει χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δυναμική του είναι σίγουρα ένα στοιχείο που διαμορφώνει το «στίγμα» και την «ταυτότητά» του.
 • Παρακολουθούν το μάθημα της σκηνικής παρουσίας. Γιατί η γλώσσα του σώματος  μπορεί να αναδείξει ή και να ακυρώσει μια καλή ερμηνευτική παρουσία.

Επαγγελματική σχολή τραγουδιού 

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού;
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στην επαγγελματική σχολή τραγουδιού. Το υποχρεωτικό μάθημα είναι: Σκηνική παρουσία

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στα τηλέφωνα που αναγράφονται στην ενότητα του μενού Επικοινωνία, ή δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο επαγγελματικό τμήμα Επαγγελματικής σχολής τραγουδιού συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: