Hem

Vad är silvergripen och Nya Tolbygd för något?

Crux Sunne kallas Svenska Kyrkans Ungas lokalavdelning i Sunne. Vi är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro. Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan.

Därför bestämmer vi tillsammans vad vi ska göra under terminerna när vi träffas på fredagskvällarna. Det kan bli allt möjligt, som att se på film, spela spel, lekar, resa till boda borg, umgås och ha trevligt. Crux har även en rollspelssektion som heter Silvergripen. De träffas på torsdagar samt under helger och spelar rollspel, brädspel och syr, och ordnar med sin utrustning inför lajv.

Nya tolbygd, som arrangeras av Silvergripen, är ett lajv med lågfantasy-tema. Det utspelar sig i de Orkheimska skogarna. Orkheim är ett land som består av fyra hövdingadömen. Ett av dessa hövdingadömen heter Artsö, och det är där Nya Tolbygd ligger. Där utspelar sig lajvet men du kan utan problem vara ifrån andra platser i den värld vi har byggt upp. Nya tolbygd är en liten rollspelsby, som vi i silvergripen har byggt upp. Där finns bland annat ett värdshus där du som din roll kan köpa dig mat, dryck och tilltugg. Vi har även en hövdingahall och små stugor där sovplatser finns, och även ett mejeri där du kan förvara kylvaror. Det finns också en grävd brunn där du kan få dricksvatten. Detta är dock inte allt, och det finns mer att upptäcka!

Lajvets tänkta tidsepok är vikingatid och tidig medeltid, och evenemangen är nybörjarvänligt så du som är ny kan medverka utan problem. På lajvet har vi både erfarna lajvare och några som är helt nya i hobbyn.

Om du är intresserad så hjälper vi dig som är ny att sy dina egna kläder och hjälper dig att fixa din utrustning. Om du inte vill sy så ska vi visa dig var du köper dina kläder. Oavsett om du är nybörjare eller har en lång lajverfarenhet så är du varmt välkommen att kontakta oss.​