Spaanse Sferen‎ > ‎

Gran Canaria


Hotel tussen twee mooie parken
 

Hotel Santa Catalina in een ouder deel van Las Palmas is een van de mooiste gebouwen van de stad. Interessant door de kenmerkende koloniale bouwstijl met de talloze houten balkonnetjes aan de voorkant.
Maar vooral ook heel bijzonder door de ligging tussen twee aantrekkelijke parken, die allebei zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Het park aan de voorkant zou je eigenlijk de voortuin van het hotel kunnen noemen, maar dan wel een hele grote en mooie….. 
Links en rechts loopt de weg van en naar de hoofdentree van het park en als je daar gaat staan, ligt de weelderige en tropisch aandoende “voortuin” in je gezichtsveld.
Het is heerlijk om daar even rond te wandelen, aan de kant op een bankje te gaan zitten of bij de vijver eens even wat te mijmeren. 

Park nummer twee bereik je door gewoon om het hotel heen te lopen naar de achterkant. Iedereen is daar van harte welkom.
Je komt dan in het Parque Dorada, met een grote verscheidenheid aan bijzonderheden, vooral ook met veel waterpartijen in diverse vormen. Er zijn watervallen, hoog spuitende fonteinen, halve bogen van waterstralen in een lange rij en er zijn nogal wat vijvers met verrassende voorzieningen.
 
Echt eldorado
Maar in een park horen bomen, struiken, perken en bloemen. Het is er allemaal, prachtig aangelegd en in vele tropisch aandoende vormen. Een echt eldorado, met de fraaie naam Parque Doramas. Om op je gemak door te wandelen en alles rustig in je op te nemen.
Moe geworden van het kijken en slenteren door het park kun je hoog op een helling even uitrusten in het café-terras, met uitzicht op alle schoonheid en de kleuren beneden je.
Wil je het wat deftiger doen, neem dan een kopje koffie of een drankje op het overdekte tropen-terras aan de voorkant van hotel Santa Catalina. Je zit er als afsluiting van een ontdekkingstocht door twee mooie parken, vorstelijk te genieten van de heerlijke omgeving.
Dit alles is te vinden aan de straat met de naam Castillo Leon.
Hier kun je trouwens op zondagmorgen op de binnenplaats van het direct ernaast gelegen Pueblo Canario genieten van Canarische muziek en dans.

Piet KortEen duur plakgaasje 

Mijn vader Ben van der Zijde, al jaren lid van de vereniging, liep half januari, afgeleid door het natuurschoon, met zijn voorhoofd tegen een verkeersbord in Fataga. Ik hoorde een klap en zag dat het bloedde als een rund. Gelukkig was er een Poolse toerist die het zag en dokter was. Zij desinfecteerde het en drukte de wond tegen elkaar. 

Met de snelheid van een lokale taxichauffeur ben ik met de huurauto door de bergen naar het ziekenhuis van Maspalomas gereden. Daar bij de Eerste Hulp, bijgestaan door een Nederlandse assistente, viel het wel mee, maar de rekening voor een plakgaasje was 460 euro, en een paracetamolletje kon er niet af bij die prijs. 

Ik heb als oud KLM'er veel gereisd, maar dit is toeristen oplichten en daarna wellicht via de ziektekosten of reisverzekering de maatschappij. 

Otto van der Zijde (zoon van Ben)
El Corte Inglés in Meloneras ? 

De grootste hotelketen van Gran Canaria, Lopesan, heeft plannen om een groot nieuw winkelcentrum op Meloneras te bouwen, waar o.a. een zuidelijke vestiging van El Corte Inglés zal komen evenals grote modemerken. 

De gekozen locatie is de twee percelen grond tussen het Baobab-Hotel en het conferentiecentrum achter het hotelstrip op Meloneras (genaamd “de gouden mijl”). Het winkelcentrum zal 78.000 vierkante meter beslaan en meer dan 100 miljoen euro kosten om te bouwen. 

Het vervangt een plan om een winkelcentrum van 28.000 vierkante meter te bouwen op het perceel naast de Baobab. Om voor het nieuwe plan goedkeuring te krijgen, zal Lopesan ook moeten afzien van het recht op bebouwing voor 1500 toeristische bedden op Meloneras. 

Top-warenhuis El Corte Inglés is al meer dan 20 jaar op zoek naar een manier om een grote winkel in het zuiden van Gran Canaria te bouwen. Tot nu toe waren er plannen voor een nieuwe superstore op het winkelcentrum Faro II in Campo Internacional, Maspalomas. De toekomst van het nu vrijwel verlaten centrum is echter onduidelijk. Niemand zou verbaasd zijn als dit in de toekomst eindigt als een hotel. 

(bron: Gran Canaria Info) 
RedactieHoe hoort het eigenlijk? 
Ik ben behoorlijk doende geweest om de diverse gekleurde containers voor vuilnisselectie in de toeristen-zone geplaatst te krijgen. 
Helaas zijn er - zichtbaar - toch nog enkele horecaviespeuken of de nabije bewoners, die in het geniep hun troep op staat gooien of de verschillende containers bewust in het juiste gebruik verwisselen.
Als ze het helemaal niet weten, is het smerige trottoir zonder afrit voor kinderwagen of invaliden er goed voor. Daar blijft het dan de nodige tijd liggen stinken en rotten, tot een getergd burger zoals ik, in de telefoon klimt. Ik kan ook bellen ……


Apotheek is voor het juiste recept 
De burgemeester van SBT en de wethouder Sanidad van Mogán én de voorzitters van de artsen- en apothekersorganisaties organiseerden eendrachtig de hoorzitting om te waarschuwen voor het verschijnsel van de “drogist” of de nieuwe “Para Farmacia” die erg veel lijkt op de échte apotheek. Dus de farmacia met het groene kruis. 
Het woord Para vindt nu zijn plaats in het schemergebied van medische regelgeving. 
Met als het gevolg dat er toeristen onterecht daar worden weggestuurd met niet het juiste medicijn dat wel een arts aan hen voorschreef. 


Ons voedselpatroon komt in de war? 

Hoogstwaarschijnlijk naar aanleiding van een anonieme misplaatste tip, deed de Guardia Civil met wel vier man een inval bij de Nederlandse winkel naast het tulpenplein. Dit politiekorps houdt zich ook bezig met de taak van douane, merkvervalsing etc. 

Hier ging het om de ontbrekende etikettering in de Spaanse taal die verplicht is. Goede en binnen de vervaldatum kwaliteitsproducten voor onze provisiekast zullen enkele weken ontbreken, tenzij de provisiekast is gevuld, zoals in mijn geval met nog drie potten appelstroop op voorraad. Ik verkoop ze niet bij opbod. 

Loek Goeken, de sympathieke eigenaar schrok zich dood en van geen kwaad bewust, toen hij in het bijzijn van de puzzelritorganisator en NVC-bestuurslid Tjardo figuurlijk en bijna letterlijk werd “overvallen” door deze groene vliegende brigade op zoek naar de ontbrekende Spaanse etiketten met verwijzing naar de inhoud, waar de Spanjaard geen kaas van heeft gegeten. 

Ik neem aan dat al onze overbekende stroopwafels in beslag zijn genomen voor nader proefondervindelijk onderzoek, want daar lusten ze hier wel pap van. Bij mijn weten is er niets in de kieperton gestort en hoopt de gedupeerde eigenaar Loek snel weer zijn Hollandse waar met het Spaans etiket aan de man te mogen brengen. Misschien smaakt het dan nóg beter!?

Tom Smulders Bezoek van de Spaanse koning aan Gran Canaria 

De koning van Spanje Juan Carlos I bracht eind jaren zeventig een bezoek aan Gran Canaria. Omdat hij met zijn echtgenote Sophia van Griekenland in de bergen wilde wandelen vroeg hij aan de rijks-weervoorspeller om het weer voor de volgende dagen te voorspellen.
De weerman, Alfonso de Lima, verzekerde hem dat er zeker geen regen zou vallen. Dus gingen Juan Carlos en Sophia wandelen. 

Onderweg ontmoetten ze bij Tejeda een boer met zijn ezel.
De boer zei: “Uwe Hoogheid, U kunt beter terugkeren want er valt vandaag een zeer grote hoeveelheid regen.”
De koning was beleefd en terughoudend en antwoordde: “Ik heb al jarenlang een uiterst gewaardeerde weervoorspeller. Ik vertrouw hem en dus zal ik niet terugkeren”. 

Maar een korte tijd later viel er toch een grote hoeveelheid regen.
De koning en de koningin waren doorweekt en hun gevolg gniffelde om hen in zo’n beschamende toestand te zien. Woedend keerde Juan Carlos terug naar het hotel en beval Alfonso de Lima te ontslaan.

Vervolgens liet hij de boer naar zijn hotel komen en bood hem de prestigieuze en dik betaalde baan van weervoorspeller aan. 
Maar de boer zei: “Uwe Hoogheid, Ik weet niets over weervoorspellen. Ik krijg mijn informatie van mijn ezel. Hoe meer de oren van mijn ezel rechtop staan, hoe harder het gaat regenen”.
Daarop gaf Juan Carlos de baan van weervoorspeller aan de ezel. 

Vanaf dat moment begon het gebruik in vele landen om ezels aan te stellen bij de diverse overheden en hen daar de hoogste en meest invloedrijke posities te laten bezetten.
Mocht u in maart gaan stemmen, denk dan hieraan nog eens terug. 

Ed JensenDe vuurtoren wordt toch gerenoveerd 

Het Cabildo (Eilandbestuur) heeft in oktober 2016 de resolutie goedgekeurd voor het contract met de Constructora San José voor het herstellen van Faro (Vuurtoren) de Maspalomas.
De eilandminister heeft benadrukt, dat de Faro (Vuurtoren) de Maspalomas een Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed) is dat zich bevindt in een toeristenwijk en onderdeel uitmaakt van het imago dat Gran Canaria biedt aan haar bezoekers.

Bovendien biedt het de mogelijkheid een VV-kantoor te vestigen, een FEDAC-winkel, en een etnografisch voorlichtingscentrum, wat ten goede komt aan de toeristen en aan de eilandbewoners.
De werkzaamheden zijn reeds lang gepland, voorbereidingen zijn reeds deels uitgevoerd maar een akkoord ontbrak tot op heden. Nu is het er. 

(bron: Gran Canaria Actueel)Avondwandeling “boven de zee”

Er zijn veel wandelmogelijkheden in het zuiden van Gran Canaria.
Daar kunnen de platwandelaars over meepraten. Iedereen wandelt natuurlijk bij voorkeur overdag, maar een van de aantrekkelijkste en meest romantische wandelingen is juist in de avond te maken. Als de zon net zo’n beetje begint onder te gaan.

Dat is een “promenade” op de mooi aangelegde Paseo de Costa Canaria, met de maan boven je hoofd en de zee diep beneden je.
In de avond ziet alles er anders uit dan overdag: de palmbomen zijn geheimzinniger, het mooi aangelegde wandelpad veel aangenamer en de hele sfeer is heerlijk relaxed.
Rustig wandelen dus, helemaal ontspannen aan de het eind van de dag. De grote warmte is voorbij en het is heerlijk stil. Genieten geblazen dus voor alle leeftijden !

De zeepromenade is gemakkelijk te vinden als je start bij de bekende Templo Eucomenico, de bekende kerk in Playa del Inglés, met z’n grote witte betonnen bogen.

Wandel vandaar in de richting van de zee, via een nieuw aangelegd (en overdekt) wandelpad met mooie beige tegels, tot aan de Atlantic Beachclub. Ga hier links af en de avond-promenade kan beginnen. 
De zee ligt heel laag onder je, een beetje donker al, met hier en daar een lichte schittering.
Achter je zie je een groot deel van Playa del Ingles liggen, met de duinen van Maspalomas en voor je uit zie je in de verte San Agustin, met z’n vele lichtjes. 

Nog niet zo heel lang geleden is het versleten voetpad voorzien van mooie tegels, die het wandelen vergemakkelijken.
Rustig lopen hier dus, kijken en de rust tot je door laten dringen. In de avond zijn zelfs soms de flatwoningen links (met hier en daar nog wat oud Canarische bouwstijl) leuk om naar te kijken.

Je kunt aan de wandelaars zien, dat ze plezier hebben in hun avondwandeling op de mooie promenade.
Er zijn hier en daar bankjes geplaatst, zodat je heel goed even kunt stoppen om rustig rond te kijken.

Als je wilt kun je nog een heel stuk verder wandelen tot aan San Agustin toe, maar als je de voettocht tot aan het winkelcentrum Tropical maakt hebt je een heel mooi gedeelte gehad. Hier kun je dan tot slot nog even op een van de overdekte terrassen wat gebruiken, voordat je de voettocht nog een keer in de andere richting maakt, om te ontdekken dat je dan weer hele andere dingen ziet.

Piet Kort
Bonje op hoog niveau over Siam waterpark 


De president van de Cabildo (Eilandraad) Antonio Morales en de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, bakkeleien over het hoe verstrekken van welke vergunningen voor dit grootste waterpark.

Rond 68 miljoen is de investering van de familie Kiessling, welke nu in de ambtelijke molen mogelijk leidt tot verder politiek gesteggel, omdat er heel plots prehispanische archeologische resten zijn gevonden midden in de waterloop van juist die barranco. 

 Hopelijk worden de botjes ingelijst en in de toekomst op hun vindplaats tentoongesteld. U uitleggen hoe de politieke vork aan de steel zit, zou ons hier veel te ver voeren, maar de hele Canarische politiek ligt op ramkoers. De Canarische regering bij monde van Coalición Canaria steunt “Madrid” min of meer, waar de Partido Popular president Rajoy zijn absolute meerderheid kwijt is.

De coalitie van PSOE (socialisten) en Coalición Canaria van CC- president Fernando Clavijo is onlangs uit elkaar gespat en hij regeert de archipel nu nog in minderheid met slechts 18 van de 60 zetels.

Het Cabildo wordt gevormd door NC Nueva Canaria (Morales) en PSOE én Podemos. Echter de 2e vice-president in het Cabildo, Brito, is uit zijn Podemos partij gegooid, maar zit nog op het prikkend fluweel. Hij wacht gedecideerd op zijn disciplinair eindvonnis.

Tom Smulders 
 


De ene markthal is de andere niet ! 

In NVC Clubnieuws van november 2015 schreven we enthousiast over de “wedergeboorte” van de oude markthal, vlakbij de oude haven in Las Palmas. Een historisch gebouw dat als eetpaleis een nieuw leven is begonnen. Nieuwsgierig geworden leden bezochten de mooie hal, maar waren toch wat teleurgesteld.
Lang niet alle stalletjes waren open, het tapasaanbod leek niet geweldig, kortom het was niet wat men ervan verwacht had. Aanloopproblemen, schatten we zo, want de locatie is prima en de terrasjes rond het gebouw zijn steeds goed bezet. 

Maar de Mercado de Vegueta, het oudste marktgebouw van Gran Canaria, met z’n oranje-rood-achtige gevel, is een heel ander geval. Elke dag druk, levendig en kleurrijk. Sinds 1856 een ijkpunt in de oude binnenstad van Las Palmas. Alle dagen liggen hier in de fruit-, groente- en visstalletjes de verse producten te schitteren. 
Een feest om te zien. Maar er zijn bijvoorbeeld ook kruiden en andere, meer exotische waren aanwezig. De marktkooplieden lijken elkaar te willen overtreffen in de presentatie van hun kleurrijke koopwaren. Heerlijk om te ruiken en te bekijken en zelfs hier en daar te proeven. 

Goed te bereiken
De markthal is gemakkelijk te vinden via de snelweg naar de stad, afrit Vegueta, met een ruime parkeerplaats voor de deur.
Ook per bus goed te bereiken. Een bezoek aan deze hal is een mooi begin van een wandeling door Vegueta, een van de oudste wijken van Las Palmas, met z’n gezellige straatjes, fraaie gebouwen en veel historie. 
Hier vind je onder andere het Columbus museum. Een bezoek aan dit deel van Las Palmas kan prima worden vervolgd met een wandeling richting Triana, de oudste en misschien de meest aantrekkelijke winkelstraat van de stad.

Op verschillende plaatsen in de straat zijn terrasjes en overal bankjes. Let ook even op het stuk tramrails in de straat, uit de tijd dat hier nog een oud trammetje reed. Ga hier en daar ook even de zijstraatjes in, want die worden steeds leuker.
Daar zijn niet alleen zeer aparte en exclusieve winkels te vinden, maar ook terrasjes in alle soorten en maten. Alles met elkaar een druk, maar wel besteed bezoek aan de hoofdstad van Gran Canaria. 

Piet Kort
 

Kijk in Las Palmas vooral naar boven !

Een dagje naar Las Palmas is altijd de moeite waard. Er is veel te zien, er zijn fijne wandelingen te maken, het is een interessante stad. Maar voor alles: kijk in Las Palmas vooral naar boven ! 

 En dan bedoelen we vooral tijdens de verkenningstochten door de oudere delen van de stad, zoals Vegueta en de wijken in de omgeving van de haven.
Daar kom je langs zulke prachtige huizen en gebouwen, die het de moeite waard maken om even bij stil te staan. 
Hier vind je nog historische architectuur van soms eeuwen oude panden, die goed geconserveerd zijn en zorgvuldig bewaard. 

Er is een tijd geweest dat het historisch besef in Gran Canaria helemaal zo groot niet was. Zo’n oud gebouw, daar had je niets aan. Er werd gesloopt en nieuwe, dikwijls weinig fraaie nieuwbouw voor in de plaats gezet.

Tot men begon te beseffen verkeerd bezig te zijn en dat het slopen van zoveel moois onjuist was. Zoals dit trouwens ook in Nederland (veelal in Amsterdam) het geval was. In plaats van slopen werd er voortaan gerenoveerd en daar kunnen we nu van genieten.

Veel te zien
We kunnen inmiddels vast-stellen dat er tegenwoordig in Las Palmas op het gebied van mooie, oude architectuur gelukkig nog steeds heel veel te zien en van te genieten valt. 
Nodig om hier exacte plekken aan te geven is het niet. 
Je vindt ze in de oude wijken volop en in vele vormen.
Het gaat een waardevolle ontdekkingstocht worden, waar je rustig de tijd voor moet nemen. 
Er zijn overal genoeg terrasjes en koffiehuisjes om af en toe even te kunnen uitrusten.
Daarom, neem de auto of de snelbus naar de hoofdstad van Gran Canaria en wandel dan op je gemak voor de oudere delen van de stad. 
En het beste advies dat we hier kunnen geven: kijk in Las Palmas vooral naar boven, dan zie je enorm veel moois.

Piet KortPrachtige weg langs westkust voor altijd afgesloten

De bekende, bijna beroemde, GC-200 die tussen La Aldea en Agaete aan de westkust van Gran Canaria loopt is nu permanent gesloten nadat er 300 ton aan rotsen naar beneden was gekomen.

Lokale autoriteiten hebben verklaard dat er geen reden is om dit te ontruimen daar het ieder moment weer kan gebeuren en omdat de vangnetten eenvoudigweg niet voldoende bescherming kunnen bieden.

De nieuwe weg door het binnenland is bijna voltooid en zal nu direct worden opengesteld voor reddingsvoertuigen. 

Terwijl de GC-200 is gesloten en de nieuwe weg nog niet gereed, is er toegang tot La Aldea de San Nicolás via het zuidelijke stuk van de GC-200 van Mogán, of via de highland route tot Artenara.
Er is nog geen definitieve openingsdatum voor de nieuwe weg gegeven.

(bron:
www.gran-canaria-info.com) 
 
Redactie
december 2016
Rust in het park

In de soms overweldigende drukte van Playa del Inglés heeft de gemeente een oase van rust geschapen: het park van Mahatma Gandhi. Het is een schitterend aangelegde grote palmentuin, met op verschillende plaatsen zuilen met glaspanelen, waarop teksten van deze wereldberoemde vredesactivist en van enkele andere beroemde personen te lezen zijn. 


Midden in wat nu dus zijn eigen park op Gran Canaria is staat een mooi standbeeld van Gandhi, in zijn traditionele kleding afgebeeld.

Hij kijkt uit over de vele soorten tropische bomen die hier geplant zijn en die dikwijls voorzien zijn van bordjes met de bijbehorende namen van de palmensoorten. Interessant en educatief dus.

Het is een leuke wandeling door het langgerekte park, met aan de ene kant de achterzijde van een rij bungalows, terwijl aan de andere kant de automobilisten op de doorgaande weg het standbeeld van Gandhi op een heuvel kunnen zien staan. 


Het gemakkelijk bewandelbare pad dat door het hele park loopt, gaat over een licht geaccidenteerd terrein, met verderop nog de restanten van een vroeger zwemparadijs. Een dissonant, die eigenlijk snel weggewerkt zou moeten worden. 

 
Overal bankjes
Overal in het Gandhipark staan bankjes om even lekker uit te rusten en om te mediteren over de teksten die her en der op de glazen panelen staan afgebeeld. Van Gandhi onder meer zijn beroemdste uitspraak “Er is genoeg op de wereld voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht”. Alle teksten worden op het glas afgebeeld in drie talen: Spaans, Engels en Duits.

Het fraaie Gandhipark is te bereiken direct tegenover het toeristische Holiday World, dat met z’n opvallende lichtreclame overal bovenuit torent. Hier is gemakkelijk te parkeren. Hier loop je zo het park in. Overigens is er ook aan de andere kant (ongeveer in het midden van het park) een groot parkeerterrein, met heel veel ruimte. Te bereiken via de Avenida de Touroperador Tui, jammer alleen dat deze naam niet zo exotisch is….. Gras als een golfbaan

Verderop wordt het Gandhipark een stuk breder, maar blijft mooi door de vele soorten bomen die in groepen bijeen zijn geplant. De ruime grasvelden zijn zo mooi gemaaid dat ze bijna niet onderdoen voor een golfbaan, gevolg van de automatische bewatering die hier is aangebracht. Al wandelend kom je bij het bekende autobus-station, aan welke kant je ook het park binnen kunt gaan. Alles met elkaar een plezierig uitje, dat zo verrassend dichtbij te vinden is.

Piet Kort
Ruimtestation Maspalomas heeft veel levens gered 

Het ruimtestation op Gran Canaria, slechts enkele kilometers van Maspalomas, is in 1960 gebouwd en in 1961 geopend onder de verantwoordelijkheid van de NASA. 
De eerste testen werden uitgevoerd met de lancering van de satelliet Explorer 9 in 1961, de eerste operationele monitoring vond plaats tijdens de Mercury MA-4 onbemande missie eveneens in dat jaar.
Het station heeft ook deelgenomen aan de follow-up van missies van het Gemini programma en de missies van het Apollo-programma. 

Een feit is dat het in 1969 een wezenlijke rol heeft gespeeld in de veilige terugkeer naar de aarde van de Apollo XI, de eerste missie van de mens naar de maan; een bijdrage waarvoor de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins erkentelijk waren door drie maanden na deze gebeurtenis het eiland te bezoeken.

Het werd later gebruikt tijdens de missies van het bemande ruimtestation van Skylab en in het volgen van kunstmatige satellieten.

Het station werd gesloten door NASA op 31 augustus 1975. 


Het ruimtestation is daarna overgedragen aan INTA (Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial) en sinds twee decennia coördineert het in Spanje het wereldwijde programma Cospas-Sarsat. 
Duizenden personen, onder wie zeelieden, piloten en allerlei avonturiers, hebben hun leven te danken aan het Estación Espacial als steunpilaar van dit internationale reddingsprogramma.

Redactie De oude boom 

Het NVC Clubnieuws wordt gelezen ! In het april nummer schreef ik over een 'Brug (niet) te Ver' en hoewel veel overwinteraars Gran Canaria al hebben verlaten, kreeg ik toch nog 3 aanmeldingen om de wandeling te gaan maken naar deze natuurlijke 'brug' met uitzicht op de Roque Nublo. 

Waarom gaan overwinteraars steeds vroeger weer huiswaarts ?
Een 20 - 25 jaar geleden kwamen we met elkaar eind april ook op Koninginnedag nog bijeen en zongen we staande heel braaf het Wilhelmus tot verbazing van andere bezoekers in hetzelfde restaurant of tot ergernis van de vogels toen het evenement plaats vond in een plantsoen. Vanaf het mooie bergdorpje Ayagaures beginnen 3 mooie bergtochten. Een ervan voerde vroeger naar de oudste en grootste boom van Gran Canaria. 

Hij dateerde uit 1458 en we liepen er vaak heen om hem te bewonderen en even na te denken wat deze boom al niet meegemaakt had. Maar hij is er niet meer, een storm op 30 januari 2008 werd hem te veel en hij viel ter aarde. 

Toen we pas weer in Ayagaures aankwamen, waren we toch blij verrast te zien, dat de boom een heus eerbetoon heeft gekregen, compleet met op een doorsnee van maar liefst 1 meter 60 cm een beschrijving van een 10-tal gebeurtenissen, die tijdens zijn leven zijn voorgevallen. 

Het is dan opmerkelijk, dat hier ook de aanval genoemd wordt van de Hollanders op Gran Canaria, die in 1599 plaats vond.

Na de verbroedering, die ingezet werd bij de herdenking in 1999 van deze slag, wordt van de officiële Canarische zijde voortaan gesproken over Vice Admiraal van der Does. 
Het lijkt mij dat er werk aan de winkel is, want de boom houdt vol, dat van der Does een Piraat was. Ga maar eens kijken !

Frank Goldberg
Welkom bij de Mirador de Francia 

Aan de rand van de Avenida de Gran Canaria, bij de rotonde Plaza Lanzarote in Playa del Inglés lag heel lang een verwaarloosd stuk grond, dat door een aanwonende particulier met een rood-wit hek was afgesloten.
Meer dan een uitlaatplek voor honden was deze bijna onbegaanbare plek eigenlijk niet.

Maar sinds kort is dit stuk niemandsland omgetoverd tot de Mirador de Francia. Een echte verrassing, want het ontstane plein lijkt wel een luxe tuin van een groot vakantie resort. 

In golvende banen zijn op veel plaatsen leuke zitjes gebouwd, ook op verschillende niveaus. Hierdoor kan iedere bezoeker een eigen plekje vinden om even uit te rusten en te genieten van het mooie geheel, maar zeker ook van het uitzicht: in de verte zie je alle nieuwbouw, die de zuidpunt van Gran Canaria gemoderniseerd heeft.

Het is tenslotte een officiële Mirador! Je ziet hier alles wat langs de kust van Meloneras verrezen is, tot aan de sterrenwacht op een verre berg. 


Tropische atmosfeer

Overal staan pas geplante palmbomen, die straks voor een tropische atmosfeer gaan zorgen, maar die nu het plein al een plezierig aanzien geven. Bij de ingang zijn roestvrij stalen rekken neergezet, waar fietsen geplaatst kunnen worden. Niet overbodig, want je ziet tegenwoordig steeds meer mensen op de fiets rondrijden.
Op de plattegrond, op een handig geplaatst informatiebord, kun je je goed oriënteren en zien waar je op het eiland nu precies bent. Ook in de avond kun je hier gaan zitten of even uitrusten, want het hele plein wordt prachtig verlicht en kan dus tot laat worden benut.

Piet KortParkeerterrein is nu een toplocatie 

Wat ooit een morsig parkeerterrein was met veel overlast van vooral jeugdige parkeerders laat in de avond, is nu getransformeerd tot een absolute toplocatie voor Playa del Inglés: de mirador Estados Unidos.

Hier kun je nu vanaf verschillende zitjes vrij uitkijken over het mooi aangelegde golfterrein er direct onder en verder over de Campo Internacional, met in de verte de “sky-line” van Meloneras.

Met links de bekende vuurtoren en verder alle grote hotels, die daar de laatste jaren tot stand zijn gekomen. 

Het bijna vierkante plein is nu opgebouwd uit verschillende niveaus, gemaakt van diverse steensoorten, waardoor er een fraai geheel ontstaat. Aan de rand is een breed verdiept voetpad ontstaan met een lange stenen bank, waarop je op je gemak van het uitzicht kunt genieten.
Van de straat (dat is de Calle Canada) is dit mooie plein via een licht aflopende baan ook per rolstoel bereikbaar. 

Actief met fitness

Op een afgeschermde plek op het vernieuwde plein zijn verschillende fitness toestellen geplaatst, zodat je er ook actief bezig kunt zijn en aan je conditie kunt werken. Ook aan de kleintjes is gedacht: voor hen zijn enkele leuke speeltoestellen neergezet.

Aan een van de zijkanten staat een lange bank met mooie houten rugleuningen, waar je bijvoorbeeld ook in de avond plezierig kunt zitten.
Het hele plein is namelijk voorzien van grote lantaarnpalen, die het geheel aangenaam en veilig maken.
In de vloer zijn bodemlampen aangebracht, die het geheel completeren.
Deze nieuwe uitkijkplek is te vinden bij de rotonde Plaza Lanzarote in de Avenida de Gran Canaria, waar je zo de Calle Canada kunt inlopen (of rijden), om de mirador te betreden.

Piet Kort
Archeologische opgravingen in MoganNa jaren van werkzaamheden zijn in Mogan de resten van aantallen woningen en begrafenisgrotten uit het pre-Spaanse tijdperk blootgelegd.
Foto onder is de situatie van honderden jaren geleden, foto links de huidige opgravingen.

De archeologische bezienswaardigheid Lomo de los Gatos is in februari 2015 voor het publiek opengesteld. 

De ingang van het terrein is gelegen niet ver van de oostkant van de boulevard van Mogan Playa, in Calle La Puntilla (4 euro per persoon).


Een andere (gratis) ingang is via het hotel Cordial Mogan Playa, bedoeld voor de hotelgasten.

Bij de bergwand achter het hotel is een trap en een 400 meter lang pad waarna men bij de bar en mirador een mooi uitzicht heeft over de barranco en het plaatsje Playa/Puerto Mogan.
Hier vandaan is de opgraving ook te bereiken. Wordt het terrein verlaten via de ingang bij de boulevard, dan is men alsnog de 4 euro verschuldigd.                                       

RedactieLekker zitten kijken naar de duinen 

Het kan: op je gemak zitten aan de rand van de duinen van Maspalomas en genieten van het heuvelige zandlandschap, dat zich aan je voeten uitstrekt. Sinds kort is namelijk het verwaarloosde plein aan het eind van het doorgangspad van hotel Riu Palace in Playa del Inglés omgetoverd tot een riant uitzichtpunt.
Voor wie er niet bekend is: Riu Palace bevindt zich aan de rotonde op het “kruispunt” van de Avenida de Gran Canaria en de Avenida de Tirajana.


Het wandelpad dat onder het hotel richting de duinen en de zee leidt is openbaar gebied en dus voor iedereen toegankelijk.
Je kunt hier rustig doorwandelen naar het totaal gerenoveerde uitzichtpunt. Hier zijn betonranden aangelegd, die in logische welvingen de vormen van de duinen volgen.


Via deze brede banen wandel je al zigzaggend naar beneden om ergens lekker te gaan zitten en te genieten van het fascinerende duinlandschap, dat zich aan je voeten uitstrekt. Het is een van de natuurlijke hoogtepunten van het zuiden van Gran Canaria. 


Beschermd gebied
Op het informatiebord van Costa Canaria vind je alle informatie over dit beschermde natuurgebied.

Je hoeft dus echt niet de duinen in om alles goed te bekijken en in je op te nemen. Het is de moeite waard.
Er is een informatiebureau met alles over het ontstaan en de ontwikkeling van dit wonderlijke gebied, met veel foto’s die de geschiedenis weergeven.

Geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur.
Eenmaal uitgekeken, kun je linksaf een goed aangelegd en geasfalteerd pad langs de zandrand nemen, met boven je de cactusplanten en rechts het houten hekwerk aan de duinen. 

Al doorlopend kun je weer naar boven komen, terug naar de Avenida de Gran Canaria.
Daar kun je de ernaast gelegen Paseo Costa Canaria opgaan en lekker doorwandelen richting Playa del Inglés en als je de moed hebt zelfs helemaal via een prima aangelegde zee-promenade doorlopen tot aan San Agustín.
Leuk om eens iets meer van de omgeving en in feite van het eiland te ontdekken.

Piet Kort