Activiteiten‎ > ‎

Vlakwandelen
                                                                               Vlakwandelen bij de NVC

Elke 1e en 3e donderdag van de maand, van november t/m maart.  Vertrek altijd 10.30 uur.

Deelname / Aanmelding :
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Zorg voor goede (wandel)-schoenen met voldoende profiel en neem naar behoefte wat te eten en te drinken mee. Vervoer naar de start van de wandeling, of na afloop terug naar de auto, dien je zelf te regelen.

Voor deelname dient men zich uiterlijk de zondag voor de desbetreffende wandeltocht op te geven bij:
Leen Andeweg, telefoon 928 777616 / mobiel: 65 32 85 342 of E-mail:
lma.andeweg@gmail.com
(de l is van Leen, dus geen i)
Bij het opgeven graag gelijk opgeven of je wel of niet wilt mee-eten.
De kosten voor de complete lunch bedragen meestal zo rond de € 11,00 (incl. 1 drankje) en zijn voor eigen rekening.
Deelname aan de wandeltocht(en) is, voor zowel leden van de NVC als voor introducés, altijd voor eigen risico.

Met (wandel-)groeten van
Het vlakwandelteam Jan en Jennemie Aerts - Leen en Fria Andeweg                                                   AANKONDIGING WANDELINGEN


Donderdag 7 december: stadsrondwandeling in Telde met georganiseerd vervoer. 

Omdat het parkeren en het uitleggen van de aanrijroutes naar de parkeerplaatsen in Telde niet te doen is, organiseren wij voor deze wandeling vervoer per bus. De kosten hiervoor zullen, bij voldoende deelname, tussen de 20 en 25 € p.p. bedragen incl. koffie voorafgaand aan de wandeling en de lunch.  

Deze wandeling voert ons door het centrum van Telde, door mooie parken, straatjes met huizen met prachtige balkonnetjes, langs kerken (we lopen even binnen als ze open zijn), terrasjes en het verrassende stadsdeel San Francisco: een schilderachtige oude binnenstad met smalle kasseiensteegjes en chique patriciërswoningen.

En als onze informatie juist is, kunnen we onderweg een mooie kerststal bewonderen. Kortom een mooie wandeling, en weer eens iets anders dan klimmen over keien en wandelen langs de zee. Na afloop van de wandeling gaan we weer gezamenlijk lunchen. 

Aanmelden voor deze wandeling in Telde uiterlijk 30 november.
Vertrek van de bus om 10.00 uur vanaf Avenida de España ter hoogte van park Tunte Mar. Donderdag 21 december: Bahía Feliz – Playa del Inglés. 

We beginnen de wandeling vanaf de surfschool in Bahía Feliz. Het is het meest praktisch om met de bus naar Bahía Feliz te gaan. Uitstappen bij Garbo’s en richting zee lopen. Je komt dan bij de surfschool waar je van tevoren nog koffie of iets anders kunt drinken.


We lopen via Playa del Águila, San Agustín, Tropical en de boulevard naar Anexio waar we, voor wie dat willen, de lunch gaan gebruiken.
Onderweg maken we een stop (misschien wel 2) voor een kopje koffie of iets dergelijks.

Zoals bekend gaat deze wandeling over vlak terrein (de boulevard), via strand (keien) en nogal wat trappen.
Heel gevarieerd, dus goed schoeisel is een aanrader.De historie van het vlakwandelen

Het ontstaan van “vlakwandelen” kent eigenlijk een trieste oorzaak. Het was tijdens een bergwandeling op 29 maart 2001 dat de voorzitter van de bergwandelclub (en ook gids van die dag) Wilhelmien Kuznik tijdens een pauze een stap teveel achterwaarts deed en in een afgrond gleed, met dodelijk gevolg. De schrik zat er bij een aantal wandelaars goed in en meerdere leden sloten zich toen aan bij een aantal mensen die kort daarvoor reeds met het fenomeen “vlakwandelen” waren gestart.

Er waren meerdere leden die het initiatief hiertoe namen, o.a. Witte Henk (Rijnaldus?), Jan Hulst en ook Wil en Dick Langedijk. Jan Hulst ontpopte zich als organisator en de vele jaren daarna ging een klein groepje van circa 12 personen wandelen op vlakke gedeelten. Langzamerhand kreeg dit initiatief meer bijval en meer leden toonden belangstelling, maar Jan Hulst & companen wilden graag een selecte groep handhaven omdat het anders te groot zou worden, o.a. met het gezamenlijk lunchen. Ook bleef men graag op zichzelf en men wees aansluiting bij de NVC af.


Dit kabbelde zo een jaar of acht door totdat Jaap van Heusden (foto links) in het seizoen 2008/2009 een nieuwe vlakwandelgroep verzamelde en in samenwerking met de toenmalige voorzitter van de NVC, Jaap Commandeur, er ook een NVC-activiteit van maakte.

Al vrij snel sloot Hans Lucas (foto rechts) zich hierbij aan en gedurende drie jaren organiseerden Jaap en Hans vele mooie wandelingen.

Vervolgens nam Riet Smith, met Hans Lucas, de organisatie vanaf het jaar 2011 anderhalf seizoen waar, waarna in december 2012 het “wandelteam” (bestaande uit Leen en Fria Andeweg en Jan en Jennemie Aerts) de organisatie in handen nam en niet meer van plan is dit de eerstvolgende twintig jaar uit handen te geven.

Momenteel wordt de organisatie van het vlakwandelen gevoerd door de personen op de foto rechts,  v.l.n.r.
Jennemie Aerts, Leen Andeweg, Jan Aerts en Fria Andeweg. 

Hoewel sommige wandelingen ook door enkele andere leden worden bedacht en (voor)gelopen, zodat er altijd variatie blijft.

Het is op zo’n bergachtig eiland niet eenvoudig om vlakwandelingen te ontdekken maar tot nu toe is het aardig gelukt. Wel zijn het ieder jaar veelal dezelfde wandelingen als in één van de voorgaande jaren, maar vaak toch met verrassende kleine aanpassingen.

De vlakwandelingen worden voornamelijk gelopen langs de zuid- en oostkust met soms ook tussendoor een mooie stadswandeling zoals in San Fernando, in Telde en/of in Las Palmas!
Naast de sportieve in- en ontspanning is na afloop de gezamenlijke lunch natuurlijk een aantrekkelijke bijkomstigheid waar men met de organisatoren kan proosten op weer een geslaagde vlakwandeling.Impressie vlakwandelen