Waarom stoppen

Iedereen weet dat roken ongezond is, maar niet iedereen weet precies waarom. Wat is er zo slecht aan roken? Bekend is dat er vijf miljoen mensen per jaar wereldwijd sterven aan de gevolgen van roken. Van alle rokers zal de helft hiervan overleden als gevolg van het roken. In Nederland zijn er naar schatting vier miljoen rokers, waar dus de helft zal overlijden door het roken.

Waarom stoppen rokers gewoon niet?
De voornaamste reden waarom rokers niet kunnen stoppen met roken is omdat roken een verslaving is. Het valt onder de categorie van drugs en alcohol. Bij roken krijg je een stof binnen, genaamd nicotine. Nicotine krijg je via je longen binnen en geeft een signaal af naar je hersenen, waardoor je steeds de behoefte hebt om te roken. Het geef eenverdovend gevoel en wanneer deze is uitgewerkt, heb je de behoefte tot meer. Wanneer de nicotine in je lichaam terecht komt duurt het 7 seconden tot het is hersenen heeft bereikt en geeft een ontspannen gevoel. Maar het is een giftige stof en ook al komt maar een klein deel van de nicotine in de sigaret in je lichaam. Een zware roker (een pakje per dag) heeft een grotere behoefte dan iemand die matig rookt en kan na een paar uur geen sigaret al ontwenningsverschijnselen hebben. Denk hierbij aan slecht humeur en kortaf, deels eigen ervaring. 

Waarom zou ik stoppen?
Roken is slecht en heeft zeker invloed op je gezondheid en die van anderen. Voor jezelf zul je de effecten op je gezondheid niet op korte termijn waarnemen, maar wel op lange termijn. Je hebt als roker meer kans op long en hart problemen.  
  • 25% van alle rokers gaat 10 jaar eerder dood.
  • Je hebt 50% kans om aan het roken te overlijden.

Roken verhoogt de kans op allerlei soorten kanker als longkanker, maar het kan ook andere klachten veroorzaken als:
  • Hersenbloeding
  • Longonsteking
  • Vaatvernauwingen
  • Impotentie
  • Onvruchtbaarheid
  • Slechtere conditie
  • Slechte adem (lees meer over het hebben van een slechte adem op http://www.stophalitose.nl)
Roken heeft effect op je gehele lichaam en hoe meer en langer je rookt hoe meer dit je lichaam beinvloed. Het probleem is dat deze klachten pas op een langere termijn naar voren komen en dat het dan vaak al te laat is. Het roken heeft de schade al aangericht. Longkanker komt bijvoorbeeld als naar voren als het daar al is en vaak is het dan al in een te laat stadium. Maar ook impotentie kan door roken voorkomen, doordat het roken de bloedvaten vernauwd en daardoor het bloed niet meer goed kan doorstromen.  Nu merk je misschien niet de effecten van het roken, maar op latere leefdtijd is de kans groot dat je de gevolgen merkt en dan is het te laat. Roken tast de kwaliteit van het leven aan. 

Wat maakt de sigaret zo slecht?
De sigaret veroorzaakt vele problemen, maar waar komt dat nu door? Eerder werd nicotine al genoemd als een stof die een negatieve invloed heeft. Nicotine zorgt voor het verslavende effect, maar zorgt ook voor een minder goede doorbloeding in je lichaam. Waar die slechte conditie vandaan komt? Dat komt door de stof koolmonoxide. Over deze stof hoor je ook wel eens het gevaar bij een kachel en een gasfornuis. Het is een geurloze stof en wanneer deze zich in een kamer verspreid, verdrijft het als het ware de zuurstof. Koolmonoxide wordt namelijk sneller opgenomen in je bloed dan zuurstof. Als je rookt krijg je dus ook koolmonoxide in je bloed in plaats van zuurstof en dit zorgt voor een mindere conditie. Een andere stof in de sigaret die slecht is, is de stof teer. Teer is wel een bekende stof  en werd bijvoorbeeld vroeger gebruikt in asfalt, maar zit dus ook in je sigaret. De teer heeft effect op je longen en dan op je trilhaartjes. De teer plakt deze haartjes en elkaar vast, waardoor ze de longen niet meer schoon kunnen houden.   

Roken ook voor anderen slecht?
Steeds vaker hoor je over de gevolgen van het meeroken. Meeroken is gewoon niet goed. Het vergroot de kans op longkanker en je hebt meer kans op een hartziekte. Meeroker gebeurt al snel doordat eigenlijk 85% van de rook in de lucht komt en in deze rook zitten die schadelijke stoffen. Vooral op kinderen kan het een zeer negatieve invloed hebben.Kijk hier voor meer informatie over ' Stoppen met roken binnen 10 dagen'  68% stopt al binnen zeven dagen met roken.
Comments