Hjem

Neste/siste arrangement

 • Det 19. norske statistikermøtet Det 19. norske statistikermøtet arrangeres i Fredrikstad 12.juni til 15.juni. All informasjon om møtet vil bli publisert på møtets egen hjemmeside: nsm19.norskstatistiskforening.no
  Posted Jan 23, 2017, 1:27 PM by Norsk Statistisk Forening
Showing posts 1 - 1 of 21. View more »

Siste nytt

 • Temakveld om representative utvalg
  Tirsdag 22. november stod årets andre temakveld for tur. Denne gangen hadde vi prøvd å tenke litt nytt både i form av foredragsholder og tilhørere. Vi hadde invitert Pernille Vermedahl Høgh fra markedsundersøkelsesbyrået Norstat til å prate om representative utvalg, utvalgsstørrelser, og relaterte tema. I tillegg til å invitere våre egne medlemmer, og de kjente statistikkmiljøene rundt Oslo, forsøkte vi denne gangen å få med flere og nå ut til et enda bredere publikum ved å invitere også gjennom Oslo Data Science Meetup, noe som fungerte meget godt. På sedvanlig vis started vi med pizzaservering før vi gikk over til selve foredraget.


  Det var meget godt oppmøte til foredraget med over 50 fremmøtte, så det var tydelig at temaet vakte interesse. Spesielt gledelig var det å se så mange nye ansikter. Det gode oppmøtet kan nok delvis tilegnes det nylige amerikanske valget. Pernille hadde nemlig valgt å knytte deler av foredraget til de feilslåtte prognosene i forkant av det amerikanske valget, til stor interesse blant de fremmøtte. Dette  genererte en rekke spørsmål og en god diskusjon rundt hva som egentlig var årsaken til feilene som ble begått.


  Det var ikke bare tematikken rundt det amerikanske valget som vakte interesse. Også når Pernille fortalte om oppsett av spørreundersøkeler (som vi nå har lært at aldri bør være lenger enn 8 minutter!), spørsmålsrekkefølge, sampling bias, non-response bias, responsrater, og webpanel var diskusjonsiveren stor blant de oppmøtte. Det er nok mange år siden vi har hatt en temakveld som har generert like mange spørsmål som denne -- og det er selvsagt svært gledelig!

  Takk til de oppmøtte, og spesielt Pernille Vermedahl Høgh for et informativt og godt foredrag.
  Posted Nov 27, 2016, 6:30 AM by Norsk Statistisk Forening
 • Astrostatistisk temakveld

  4. november var det tid for høstens temakveld i regi av Norsk statistisk forening, avdeling Oslo. Denne gangen hadde vi invitert to astrofysikere ved institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til å prate om bruk av statistikk og "big data" innenfor deres fagfelt. Tradisjonen tro ble det servert pizza til de oppmøtte.


  Først ut var postdoc Signe Riemer-Sørensen. Signe, som tidligere på dagen pratet om "Astronomic data" under Big Insights onsdagslunsj, fortsatte litt i samme sporet med et innholdsrikt og spennende foredrag om opprinnelsen og bruken av de store datamengdene hun jobber med. Hun ga virkelig "lang MCMC-kjøring" et nytt ansikt ved å vise til en 170 000 CPU-timer lang MCMC-kjøring som har stått å kvernet tall i 2 år...  


  Etter noen korte spørsmål tok seniorforsker Håkon Dahle over. Han ga en utmerket introduksjon til bøyning av lys, gravitasjonslinser og utfordringer knyttet til (databaserte) studier av disse. Til slutt ble det tid til en god spørsmålsrunde fra salen.

  Takk til begge foredragsholderne for flotte og interessante foredrag, og tilhørerne for oppmøtet. Vi håper å kunne invitere til en ny spennende temakveld til våren.

  Posted Jan 17, 2016, 10:02 AM by Norsk Statistisk Forening
 • Temakveld Ebola og årsmøte 12. mai
  12. mai inviterte vi i Osloavdelingen til temakveld om Ebola med innlagt årsmøte. Siden det var et helt år siden forrige temakveld så klinket vi til med to foredragsholdere. 

  Først fortalte Tor Gjøen (seksjon for farmasøytisk biovitenskap, UiO) 
  generelt om Ebola, hvordan den smitter, hva slags symptomer man får, hvilke behandlinger som er tilgjenglige og utfordringer i forhold til det. Det ble også pekt på hvorfor utbruddet i Vest-Afrika ifjor fikk helt andre dimensjoer enn tidligere utbrudd av viruset. 

  Birgitte Freiesleben de Blasio (avdeling for biostatistikk, UiO og Folkehelseinstituttet) tok så over ballen. Hun fortalte om matematiske/statistiske modeller for modellering av utbruddet, og de mange utfordringene knyttet til bruk av slike. Disse relaterte seg både til data (tilgjengelighet, rapportering og nøyaktighet) samt de mange faktorene som kan påvirke spredningen av sykdommen.

  Birgitte forteller om modellering av Ebolautbrudd for over 30 oppmøtte

  Etter de to foredragene ble det avholdt et kort årsmøte. Hovedtemaet her var valg av nytt styre i Osloavdelingen. Her ble Marie Lilleborge valgt til ny leder, Kristoffer Herland Hellton til kasserer, Torgeir Børresen til sekretær, Martin Jullum til web-ansvarlig, samt Nathalie Støer og Olav Nikolai Breivik som styremedlemmer.

  Takk til begge foredragsholderne for flotte og interessante foredrag, samt det gamle styre for to gode år.

  Posted Jul 4, 2015, 12:39 PM by Norsk Statistisk Forening
Showing posts 1 - 3 of 6. View more »

Comments