Начална страница

   Официалната българска история продължава да се репродуцира по васалните закони установени от Великите Сили  преди и след двете Световни Войни. Империи се разрушиха, държави се създадоха, но в българско старите читанки все още са на мода, с дяда Ивана, Гръцките Императори и т.н. Новите модерни течения отново насочени от Радетелите на Българщината посочиха просторите на Азия за българска прародина и на тази основа се нароиха тюркски, ирански, памирски и т.н. теории за българският произход. И никой не се сеща да поясни как така се появиха стратези сред командирите на Крум,  откъде дойде магистърството на Теодор от Симеоновата армия, защо Раковски нарече своята войска Легия, откъде се явиха  такива близки до българското сърце думи като комита,  школо, защо е невъзможно в пъпа на земите на бога Марс азиатски пришълци да създадат българска държава  и т.н. Ето такива празнини можеха да се запълнят  с познание, ако на българите йм беше известен източника Notitia Dignitatum, наместо панславистките фантазии на една отдавна мумифицирана  политическа историческа доктрина, която продължава да съсипва с невежество и измама децата ни.

   Благодаря за труда на г-ца Родена Борисова и на приятелите си (потребители и модератори) от историческите форуми на all.bg  и abv.bg, които стимулираха създаването на превода с авангардните си разбирания за българската история. А всички които ще се ползват от превода дължат удоволствието на г-н Христо Сталев за безкористното му  решение да даде приемлив виртуален вид на първия превод на N.Dignitatum на български език.

   Всички участници в създаването на този превод пожелаваме ползотворен труд на изследователите, които ще се ползват от данните на N.D., за изясняване и популяризиране на исконното българско и балканско участие в създаването на Европейската Цивилизация.

 

Родена Борисова

Христо Сталев

Борислав Георгиев