n i e 2006


 n o t í c i e s   i   e s c r i t s

activitats

bitàcoles

campanyes

cinema

crítica divertida

debats oberts

de confiança

democràcia? 

drets humans

drets laborals

educació

fotografia 

llibres

medi ambient

música

NO A LA GUERRA

pobles i cultures

pàgines web

publicacions

ràdio i televisió

teatre

tecnologia

textos

un altre món és possible

viatges i excursions

2003

2004

2005

2006 

Les fonts

contacte:
noticiesiescrits@
  gmail.com

Traductor gencat.cat

This work is licensed under a Creative Commons Attribution- 

 

DESEMBRE


El Camí

El Camí.

" El CAMÍ neix de la voluntat de d’establir i senyalitzar un recorregut essencialment cultural per totes les terres de parla catalana, que permeti a tothom que l’emprengui visitar i conèixer millor la nostra terra. Això ens fa estimar tots els seus valors, tot descobrint i revitalitzant la nostra dimensió col·lectiva.

És un projecte apartidista i que té tot el país i tota la seva gent com a protagonistes i beneficiaris, a més dels visitants d’altres països."  

[pobles i cultures-països catalans]

Primers passos del projecte Venècia

Primers passos del projecte Venècia.

"El Projecte Venècia permetrà de veure ben aviat televisió via internet, d'una qualitat molt acostada a l'alta definició. De moment, sols uns pocs milers de persones hi tenen accés, en període de proves. En aquest vídeo especial de VilaWeb TV us ensenyem el projecte Venice i us n'expliquem les característiques i com funciona i es veu aquest programa informàtic que promet de revolucionar ben aviat la televisió.

VilaWeb TV: El projecte Venècia, un nou mètode per veure televisió a la xarxa.

Arxiu de VilaWeb: Els autors de Kazaa i Skype anuncien un servei de vídeo revolucionari (9-10-06).

Web del Projecte Venècia.

Vilaweb

[tecnologia][ràdio i televisió] 

Mapes de cobertures WiFi

Mapas de coberturas WiFi.

eCuaderno

[tecnologia]

Versió 0.6 del mapa editable dels límits municipals dels Països Catalans

Versió 0.6 del mapa editable dels límits municipals dels Països Catalans.

"El mapa de moment només es pot veure i editar amb el programa gratuït Google Earth, properament amb el NASA World Wind i en un futur amb més programes. També es podrà convertir a formats comuns en edició vectorial i de dibuix. L'objectiu és crear un mapa dels Països Catalans a l'abast de qualsevol persona, tant en la visualització com en la seva edició. La seva edició permet utilitzar aquest mapa com a base per a la generació d'infinits mapes temàtics dels Països Catalans globalment o parcialment (alguns dels seus territoris)."

De l'Holocè estant

[tecnologia][pobles i cultures-països catalans]

Ja en tenim prou

Ja en tenim prou. "Un film denunciarà els punts més foscos del PP valencià."

Vilaweb

[cinema][campanyes][democràcia?]

Jimbo Wales, fundador de la Wikipedia, prepara un buscador d'Internet

El fundador de la Wikipedia.org farà la competència a Google. (Vilaweb)

"Jimmy Wales, el fundador de l'enciclopèdia en línia Wikipedia.org (que té una versió catalana, Viquipèdia.org), prepara un nou cercador que pretén superar Yahoo! i fins i tot l'omnipresent Google. Segons diu el diari The Times, el cercador s'anomenarà Wikiasari, és previst que es faci públic el primer trimestre del 2007 i es basarà en la participació dels usuaris per seleccionar d'una manera més fiable els resultats de les cerques."

Jimbo Wales prepara un buscador de Internet. (Barrapunto)

Search Wikia, aka “Wikiasari”, buscador impulsado por la gente.  (ALT1040)

Vilaweb, Barrapunto, ALT1040

[tecnologia][un altre món és possible] 

Concentració per  una vivenda digna

Concentració per una vivenda digna:  23 de desembre, 17h , a la plaça Mª Agustina de Castelló de la Plana.

Plataforma por una Vivienda Digna

 

La Plana Indymedia

 [drets humans][activitats]

Pirata i Mar de Sophia, els dos discos de Maria Bethânia de 2006

Pirata i Mar de Sophia, els dos discos de Maria Bethânia de 2006. Una altra web de Maria Bethânia.

"Maria Bethânia canta o mar e seus símbolos a partir da poesia de la portuguesa Sophia de Mellor Breyner."

Maria Bethânia a la Viquipèdia.

[música]

Una màquina que produeix aigua i energia a partir de  residus orgàniques

Una màquina que produeix aigua i energia a partir de residus orgàniques.

"Una empresa gallega ha patentado una máquina que produce agua y energía a partir de los residuos orgánicos (léase "mierda"). A partir de 50 toneladas de residuos, esta máquina es capaz de producir agua, 200kg de óxido de hierro y el calor equivalente a quemar 1800 litros de gasoil. Para funcionar, la máquina necesita un aporte externo de energía, pero el calor que produce puede ser aprovechado, con lo que el balance energético del proceso es positivo. Hay que decir que esta no es la única manera de aprovechar los desechos orgánicos. Ya existen equipos para obtener gas natural, e incluso materiales de construcción. Parece que quienes piensan que nos espera un futuro de mierda no van muy desencaminados."

Barrapunto

[tecnologia][medi ambient]

Gertrudis

Gertrudis.

"Formats ara fa dos anys, Gertrudis han refet el pacte català amb la rumba mamant tant de les velles glòries com dels hereus del gènere. Sí, són de la Garriga, com els Dusminguet, i, fins i tot, hi ha algun vincle familiar entre membres de tots dos grups, però poca cosa més. La recepta que proposa la tieta Gertrudis té els mateixos ingredients, però un sabor ben diferent. Potser més festius, potser més esbojarrats, potser més propers a allò que els queda més a prop."

Dossier de RadioChango sobre Gertrudis.

RadioChango, Ritmes.cat

[música]

¿Por qué no hablan también de las otras cosas que pasan en Cuba... y en nuestros propios países?

¿Por qué no hablan también de las otras cosas que pasan en Cuba... y en nuestros propios países?

"Acaba de saberse, por ejemplo, que  más de medio millón de personas de 28 países del Tercer Mundo han sido curadas gratis de la vista en los apenas dos años y cinco meses que lleva desarrollándose el programa cubano Operación Milagro. Un programa que opera pacientes con cataratas, glaucoma, pterigion (carnosidad en los ojos), ptosis (párpado caído), miopía, estrabismo, retinopatía diabética, retinosis pigmentaria y otras afecciones, con medicamentosgratuitos para antes, durante y después de las cirugías."

Ganas de escribir, pàgina web de Juan Torres López

[textos][democràcia?]

Polònia a Youtube i Googlevideo

Polònia a Youtube. I ací hi ha més Polònia a Youtube.

Polònia a Googlevideo

Polònia (TV3) , Youtube, Googlevideo

[crítica divertida]

Desarmar los mercados financieros, d'Ignacio Ramonet

Desarmar los mercados financieros, d'Ignacio Ramonet

Aquest  article d'Ignacio Ramonet, director de Le Monde Diplomatic, donà origen a l'organització ATTAC.

Entre d'altres coses diu que: "El impuesto sobre las rentas financieras es una exigencia democrática mínima. Estos beneficios deberían ser sometidos exactamente a la misma fiscalidad a la que se somete a las rentas del trabajo. Esto no sucede en ningún lugar, en particular en la Unión Europea. La libertad total de circulación de capitales desestabiliza a la democracia. Por ello, es importante poner en marcha mecanismos disuasorios. Uno de ellos es la Tasa Tobin, que toma su nombre del Premio Nobel norteamericano de economía, que la propuso en 1972. Se trata de gravar, de forma módica, todas las transacciones sobre los mercados de cambios para estabilizarlos y al mismo tiempo para procurar ingresos a la comunidad internacional. Con un nivel del 0,1%, la tasa Tobin lograría anualmente unos 166 mil millones de dólares, dos veces más que la suma anual necesaria para erradicar la pobreza extremada de aquí al comienzo del próximo siglo." 

"Numerosos expertos han señalado que la puesta en práctica de esta tasa no presentaría ninguna dificultad técnica(4). Su aplicación arruinaría el credo liberal de cuantos no cesan de evocar la ausencia de soluciones de recambio al sistema actual. ¿Por qué no crear (a escala planetaria) la Organización no Gubernamental Acción por una Tasa Tobin de ayuda a los ciudadanos (ATTAC)? En coordinación con sindicatos y asociaciones con finalidades culturales, sociales o ecológicas, podría funcionar como un formidable grupo de presión cívica ante los gobiernos para impulsarles a reclamar finalmente la puesta en marcha efectiva de este impuesto mundial por la solidaridad."

ATTAC

[democràcia?][textos]

La marihuana és el cultiu més rentable als Estats Units

"La producción anual de marihuana en Estados Unidos fue estimada en unos 35 mil 800 millones de dólares, lo que la convierte en el cultivo más rentable en este país por encima del maíz y la soja, reportó hoy un análisis independiente. Un estudio del consultor Jon Getmann, de Sacramento, California, refirió que estimaciones del Departamento de Estado ubicaron la producción de marihuana en 2005 en Estados Unidos en casi diez mil toneladas, unas diez veces la producción nacional de 1981."

Menéame

[democràcia?]

Explorar el món quasi a temps real amb MIRAVI mentre Google arriba a la Lluna i a Mart

Explora el mundo casi a tiempo real.

"El sitio creado por la ESA se llama MIRAVI, y da acceso a la más grande biblioteca de imagenes por satélite de la Tierra, Envisat. Más información de esto en la ESA."

"Puedes entrar ya en MIRAVI - Meris Image Rapid Visualization y navegar por sus más de 5500 imagenes disponibles con un interfaz muy sencillo: vas eligiendo en el mapa del mundo la zona que deseas y pones las fechas de las que quieres la foto."

Mentretant Google ha arribat a una aliança amb la NASA: "Google y la NASA han llegado a un acuerdo mediante el cual la segunda cederá imagenes a la primera de la Luna y de Marte para incorporarlos a Google Earth" (Menéame) 

Google durà l'exploració de l'espai a la pantalla de l'ordinador (Vilaweb): "Si bé Google ja ha conquerit tot el planeta amb Google Earth, no en té prou segons es pot desprendre d'un acord amb la NASA que li permetrà posar a disposició dels internautes moltes de les imatges i dades de l'agència espacial nord-americana. Així, els internautes podran accedir a mapes en tres dimensions i d'alta resolució de la Lluna i de Mart amb una tecnologia semblant a la que ja es fa servir a Google Earth."

La notícia a Barrapunto.  "El objetivo final es que la información de que dispone la NASA esté disponible para todo el mundo de una forma sencilla y comprensible. Supongo que ya conoceréis Google maps Luna y Google Maps Marte, el próximo paso de este acuerdo será publicar mapas 3D de estos cuerpos, con lo que podremos realizar vuelos virtuales sobre su superficie (al estilo Google Earth). Esperemos que esto no acabe ahí, y que pronto podamos disfrutar de un Google Venus, un Google Titán... lo dicho, ¿Para cuándo un Google Universe?"

86400, Menéame, Vilaweb, Barrapunto

[tecnologia]

Comparació automàtica dels mapes de la terra disponibles a la Internet

Compara todos los mapas disponibles

"...Flash Earth, una herramienta que te hace comparar los 8 servicios de mapas online en Internet."

"Incluye los mapas de Google, Yahoo, Ask, MSN, NASA y OpenLayers. Es un interfaz muy sencillo de manejar y de ir cambiando la fuente de los datos, y podrás ver que, efectivamente, Google Maps es la mejor de todas."

86400

[tecnologia]

Alacant

16 i 17 de desembre. Alacant. Indymedia Alacant.

Potser algun dia, ben aviat, anirem a Tabarca. Des d'Alacant són 1h 30min. i des de Sta Pola (45 min.). Ens convé més anar des d'Alacant perquè es pot arribar en tren i no cal agafar el cotxe.

[viatges i excursions]

Alberto Vázquez-Figueroa denuncia el negoci brut de l'energia eòlica al nostre pais

A l'entrevista i al seu llibre "Vivir del viento", l'autor denuncia el "negoci brut" de l'energia eòlica al nostre pais.

"He ganado mucho dinero con los libros de aventura y como sigo teniendo ese espíritu crítico del periodista, no puedo por menos que denunciar las cosas, y mi manera de hacerlo es a través de las novelas. Sé que esta nueva línea que he iniciado me ha quitado lectores fieles, pero también he comprobado que he ganado otros". Así explica Alberto Vázquez-Figueroa la nueva aventura que acaba de emprender. Y aunque esto pueda parecer un riesgo, él se lo puede permitir porque a estas alturas, Vázquez-Figueroa ha encandilado a medio mundo con sus novelas. Empezamos hablando de la última, "Vivir del Viento" de Plaza & Janés, donde el autor denuncia el "negocio sucio" de la energía eólica en nuestro país." (juliol 2003) 

Referència de la notícia a La Plana Indymedia

Revista Fusión, La Plana Indymedia

[llibres][medi ambient][tecnologia] 

Bookr

"Bookr is a tool to create and share your own photobook using Flickr images."

[fotografia][tecnologia]

Pluja de diners públics per al futbol. Però no són entitats privades?

Pluja de diners públics per al futbol.

"Els equips professionals valencians reben 66,1 milions d'euros aquest any de la Generalitat."

"Els clubs valencians de futbol de Primera i Segona Divisió rebran aquesta temporada més de 66 milions d'euros (uns 11.000 milions de pessetes) de les arques de la Generalitat Valenciana, dels quins gairebé la meitat seran ingressats pel València. La televisió pública autonòmica, Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), i la Consellería de Turisme, a través de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), són les dues vies que financen amb diners públics als sis equips que militen en categories professionals. Endarrere queden altres vies d'ajuda autonòmica, com és el cas de Terra Mítica, empresa vinculada al Consell que en el seu dia va patrocinar al gruixut d'equips professionals de futbol de la Comunitat Valenciana."

Quina vergonya em fa, de vegades, defendre "lo public" quan es fan aquestes coses. I les altres esports més minoritaris, quants diners rebran? I els equips de futbol de primera i segona no tenen prou amb el que trauen de la publicitat i dels drets d'emissió dels partits? Doncs si no tenen prou que redueixen despeses, com faria qualsevol altra empresa, no? 

Levante

[democràcia?]

La fiscalia de Madrid demana que s'arxivi el cas Egunkaria

 
 
 
"El fiscal de l'Audiència Nacional espanyola, Miguel Ángel Carballo, ha demanat d'arxivar el cas Egunkaria, en què hi ha processats set fundadors i directius del diari basc Euskaldunon Egunkaria per presumpte delicte de col·laboració amb ETA. El diari va ser clausurat el febrer del 2003 per ordre del jutge espanyol Juan del Olmo. Ara la fiscalia considera que no hi ha indicis clars per a mantenir la tesi que la publicació era un instrument d'ETA." 
 
" ...Tot amb tot, la posició de la fiscalia no obliga la sala penal de l'Audiència a anul·lar el procés, perquè dues associacions s'han presentat en la causa: Asociación de Víctimas del Terrorismo i Dignidad y Justicia. Aquesta última ja ha demanat que es reobrís el judici oral... "
 
Especial de VilaWeb: Egunkaria endavant.
 
 
[pobles i cultures-poble basc][democràcia?] 
 

Lluís Llach presenta el disc que posa punt final a la seva carrera

 
 
"Lluís Llach ha presentat el seu nou disc: 'i.'. El títol fa referència al fet que serà el darrer d'una llarga trajectòria musical i discogràfica. El cantant ha explicat que no hi hauria nous discos, ni noves produccions, ni noves rondes. La que ara fa s'acabarà a Verges (Baix Empordà) el 24 de març de l'any que ve, malgrat haver rebut propostes 'deshonestes' de fer un concert de comiat multitudinari al Camp Nou."
 
 
[música]
 

ATTAC

"ATTAC és un moviment internacional de ciutadans pel control democràtic dels mercats financers i les seves institucions.

Nascut a partir d'una iniciativa del Director de "Le Monde Diplomatique", l'any 1998, ATTAC és un moviment de ciutadans, preocupats pels afers col·lectius i per trobar-los solució." 

http://attac-catalunya.pangea.org

http://www.attacpv.org 

http://www.attac.org

http://www.attac.org.es

http://www.attacmadrid.org

ATTAC a la Wikipedia.

[les fonts]

Alguns traductors de textos i webs

[pobles i cultures]

La Comissió Europea expedienta al Govern espanyol per permetre la caça amb «parany»

Recorda que el Tribunal d'Estrasburg va prohibir aquest mètode al desembre de 2004.

"La Comissió Europea va iniciar ahir un procediment d'infracció contra Espanya a causa de l'ús continuat de la tècnica del parany emprada per a caçar tordos en la Comunitat Valenciana i que ja va ser declarada il·legal pel Tribunal de Justícia de la UE al desembre de 2004. La denúncia no és nova ni tampoc la reclamació per a derogar aquesta tècnica «que autoritza la Comunitat» i que, segons va recordar Brussel·les, va ser declarada il·legal en 2005. Malgrat això, la Comissió afirma que té «raons per a creure que la caça amb aquest mètode se segueix tolerant», el que indica que Espanya no ha pres les mesures necessàries per a complir la sentència del Tribunal d'Estrasburg. "

Levante

[medi ambient]

Xúquer Viu celebra les condicions imposades per la UE per a finançar el transvasament 

 

"Xúquer Viu està molt satisfeta de les condicions que ha imposat la UE per a finançar, d'acord amb la Comissió Europea, el nou projecte de transvasament del riu. La plataforma considera que les condicions de Brussel·les avalen les reivindicacions que sempre ha defensat, entre les quals hi ha la que obliga a fixar, abans de fer el transvasament, el cabal ecològic del riu segons els criteris establerts per la Directiva Marc de l'Aigua."

 
[medi ambient]
 

Ràdio 4 commemora els trenta anys amb una programació reivindicativa

 
L'emissora i el circuit català de TVE seran tancats previsiblement el dia 1 de gener.

"Ràdio 4 celebra avui trenta anys d'emissions enmig de la incertesa sobre el seu futur. Per aquest motiu, els treballadors faran una programació de caràcter festiu i reivindicatiu des de la plaça de Catalunya de Barcelona, sota el lema de 'Ràdio 4 és viva'. Si no hi ha canvis en els propers dies, el dia 1 de gener Ràdio 4 deixarà d'emetre. De tota manera, el director de RNE a Catalunya, Antoni Vidal, assegura que el tancament no serà 'immediat'."

A la web http://www.r4esviva.es es recullen signatures de recolzament. 

Vilaweb

[ràdio i televisió] 

El Gran Poder

El Gran Poder. Revista Digital Independiente.

"...Intentar crear un espacio sin ninguna censura tiene su precio. Esto es ver alguna que otra vez (las menos) reflejadas en la revista opiniones o formas de expresión con las que para nada podemos estar de acuerdo. No queremos que nadie
pueda llevarse a confusión mezclándonos con ellas. La revista elgranpoder.com es sólo responsable moral de los artículos de opinión, relatos y demás contenidos que aparezcan firmados por elgranpoder. El resto son obra del colaborador o entidad firmante.

Las curvas son más peligrosas que las líneas. Nos gustan mucho más."

[publicacions] 

Kissinger

Kissinger, mail obert Vicent Partal.

"Malgrat el Premi Nobel de la Pau, la figura de Kissinger és una de les més sinistres de la història contemporània d'Amèrica. I des que s'han desclassificat documents importants de les administracions Nixon i Ford Kissinger ha rebut citacions judicials de França, el Brasil, Espanya, Xile i l'Argentina. Cap no ha avançat, però Kissinger ja no viatja gaire a l'estranger per por de ser detingut."

Vilaweb

[textos][drets humans]

El Tribunal Suprem espanyol ordena la reobertura de la investigació judicial per l'assassinat de José Couso  

El Tribunal Suprem revoca una decisió de l'Audiència Nacional i li demana que investigue la mort de Couso

Comunicat de la família i amics de José Couso.

José Couso, Vilaweb 

 [drets humans][democràcia?]

Barcelona, Blanes, Pineda de Mar i Vic

Barcelona (Sant Andreu -Plaça Massanes, Passeig de Fabra i Puig-, Arc del Triomf, Passeig de Sant Joan, Barri Gòtic), BlanesJardí Botànic Mar i Murtra, Cala de Sant Francesc), Pineda de Mar (Fantàstica terrassa del bar del Club Nàutic) i Vic. (

[viatges i excursions]

L'habitatge, qúestió de drets humans

L'habitatge, qúestió de drets humans.

"Según el relator de Naciones Unidas, en España hasta un 25% de la población tiene hoy en día dificultades para acceder a una vivienda digna. El hecho de que sea la ONU quien haga esta afirmación coloca al problema una etiqueta nueva: la del incumplimiento en materia de derechos humanos". (Plataforma por una Vivienda Digna, 3/XII/06).

Magdalena Banderas

[drets humans]

Tiene derecho a ser torturado en silencio

Tiene derecho a ser torturado en silencio.

"...En realidad, sólo es una parte de la refinada tortura a la que se somete a este ciudadano norteamericano, en confinamiento en soledad desde hace tres años y medio, supuestamente por haber preparado un atentado con una 'bomba sucia' contra EEUU. 

El Gobierno norteamericano decidió, al detener a Padilla en mayo del 2002, que la Constitución de EEUU no se aplicaba a su caso al ser un "combatiente ilegal". Durante 21 meses, no pudo hablar con un abogado. Cuando el Tribunal Supremo estaba a punto --o al menos eso se creía-- de poner fin a esta violación de derechos, el Gobierno presentó cargos contra él..."

Guerra Eterna

[drets humans][no a la guerra]

Exigeix a Starbucks que compleixi amb els seus compromisos amb els llauradors d'Etiòpia

Campanya per a exigir a Starbucks que compleixi amb els teus compromisos amb els llauradors d'Etiòpia.

"Fa més d’un any, el Govern etíop es va posar en contacte amb la seu central d’Starbucks a Seattle i va sol·licitar l’empresa que reconegués la propietat legal d’Etiòpia sobre les denominacions dels seus millors cafès.

Si aconseguís aquests drets, Etiòpia podria ajudar els camperols a negociar millors preus i augmentaria els ingressos de la indústria cafetalera del país en uns 88 milions de dòlars l’any. Això ajudaria milions de camperols i les seves famílies a sortir de la probresa."

Intermon Oxfam

[drets humans][drets laborals][campanyes]

Dos de Gorka Limotxo

Lean, que no hace daño

La música en la calle

Gorka Limotxo tiene un blog

[crítica divertida]

Bhopal continua sagnant

22 anys després, Bhopal continua sagnant.

Jabalí Digital

[drets humans][democràcia?]

Les persones per davant dels beneficis

Les persones per davant dels beneficis

Exigim a la farmacèutica Novartis que no obstaculitzi l’accés de medicaments bàsics als països més pobres.

"Novartis ha portat el Govern indi als tribunals. Després que li fos denegada una sol·licitud de patent per a un medicament contra el càncer, Glivec; l'empresa farmacèutica ha pres aquesta mesura amb la finalitat de restringir el dret d’aquest país a produir medicaments genèrics."

Campanya d'enviamant de e-mails al Sr. Daniel Vasella, Consejero Delegado de Novartis.

IntermonOxfam

[drets humans][drets laborals][campanyes]

Entrevista a Tom Waits: crónicas de un ladrón de sonidos

Crónicas de un ladrón de sonidos

Crónicas de un ladrón de sonidos (pdf, 117 Kb).

"En medio de un paisaje de olivos y viñedos que podrían haberse escapado de un poema de García Lorca, hay un bar de extraña idiosincrasia llamado Little Amsterdam, cuyo letrero está a ras de suelo. Se cayó hace meses, pero su dueño no se molestó en levantarlo. Yace en la carretera de Petaluma, en el valle de Sonoma, en California, muy cerca de Bodega Bay, donde Hitchcock filmó Los pájaros..."

ElPais.com

[música]

Regals "lliures"per Nadal

Regals 'lliures' per Nadal

"S'acosta Nadal i, poc o molt, tothom té llista de regals per a familiars i amistats. Avançant-se al pic de les compres, la revista Make ha confeccionat una llarga llista de presents que comparteixen una característica: segueixen la política de codis lliures. A The Open source gift guide hi ha mòbils, distribucions de GNU/Linux, sintetitzadors, routers, reproductors de MP3, ràdios i, fins i tot, bosses 'obertes' i cerveses."

[un altre món és possible] 

El col·lectiu "La Makabra" ocupa Can Ricart 

El col·lectiu 'La Makabra' ocupa Can Ricart.

Manifest del col·lectiu artísitic 'La Makabra'.  

Notícia anterior: Comencen a enderrocar l'edifici desallotjat aquest matí a Barcelona.

"El jutge denega l'ordre de desallotjament urgent de Can Ricart Després de vint-i-quatre hores, els mossos permeten l'entrada d'aigua, mantes i galetes al recinte barceloní."

Vilaweb

[drets humans][teatre]

Adéu PP

Adéu PP. Un concurs de vídeos organitzat pel Bloc Jove.

Presentació de Xavi Castillo.

Bloc Jove 

[activitats][un altre món és possible]

El 40% del litoral valencià ja és urbanitzat

El 40% del litoral valencià ja és urbanitzat. Escola Valenciana presenta un estudi ambiental pioner

"Escola Valenciana ha presentat aquesta setmana 'El llibre verd del territori valencià', amb la intenció d'omplir el buit d'estudis ambientals. Entre les dades es destaca que el 40% dels cinc primers quilòmetres de la franja litoral ja és urbanitzat. A aquest ritme, hom arribarà al 80% en menys de cinc anys. Tal com es pot veure en aquest vídeo, Escola Valenciana demana que es creï un observatori del medi per posar fre a aquesta situació."

Vilaweb, Escola Valenciana

[medi ambient]

NOVEMBRE


Totes som Mestrets

Aquest dissabte dia 2 de desembre es realitza una Jornada contra l'Abús Urbanístic i l'Especulació Inmobiliària a Els Mestrets, barri sotmès a l'interès especulatiu i a la violència inmobiliària.

La Plana Indymedia

[democràcia?][medi ambient][activitats][música]

Xerrada sobre consumisme+sopar+concert al Casal Popular

Xerrada sobre consumisme+sopar+concert al Casal Popular!.

El día 9 de Dessembre al Casal Popular:
17:00 Video-fórum : "Consume hasta morir" amb posterior debat.
19:00 Cantautora llibertària JARA DEL MUNDO
20:30 Sopar vegetarià
22:00 Cantautor anarquista desde Madrid REGOCIJO EN EL FANGO
Preu: 3 €
Casal Popular C/ Jordi Joan 37 baix, Castelló .

La Plana Indymedia

[activitats][música]

Forges i Ramón: dos vinyetes divertides

Forges: 29/11/2006

Ramón: 29/11/2006 

ElPAIS.com

[crítica divertida]

Dies d'agost, de Marc Recha

Dies d'Agost, de Marc Recha

IMDb, FilmAffinity

Pre-estrena de 'Dies d'agost' a Barcelona. És el cinquè film de Marc Recha. (Vilaweb)

"Avui a les deu del vespre es farà als Cinemes Verdi de Barcelona la pre-estrena del cinquè film del director Marc Recha, 'Dies d'agost', basat en la figura del periodista Ramon Barnils. Ara, l'estrena del film serà el dia 5 de desembre. 'Dies d'agost' s'ha projectat en alguns festivals, com el de Sitges, el de Nova York i el de Locarno, i ha obtingut el premi al millor llarg-metratge del festival Inquiet de cinema en valencià."

"Exhibida en V. O. catalana con subtítulos en castellano, este quinto largometraje de Marc Recha sorprende y fascina una vez más por su estilo inclasificable, expresión del universo fílmico de un verdadero autor. Como producto de la «factoría» Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, la libertad y la originalidad que revela no sólo se debe a su improvisado rodaje a lo largo de cuatro semanas al aire libre sino especialmente a esa mágica fusión entre documental y ficción, entre realidad e imaginación, entre cine y vida que hace casi imposible deslindar los ámbitos expresivos de los dos géneros, tan distintos en teoría. Los hermanos Marc (el propio director) y David Recha emprenden un viaje de vacaciones por tierras de Catalunya, un itinerario que se manifiesta tanto físico como mental, en el que buscarán descanso tras la dificultosa tarea de preparar un documental sobre su amigo Ramón Barnils (1940-2001), un periodista republicano y libertario, testigo de toda una época, cuyas raíces familiares (como las de los Recha) se hunden en las calles de un pueblo en el que los dos excursionistas pondrán fin a su escapada. Relato atípico sobre la Naturaleza (paisajes del Ebro con embalses, montañas, bosques y aldeas), sobre el transitar por carreteras secundarias, metáfora de la búsqueda del conocimiento y de la recuperación del pasado, leyenda de dimensiones míticas sobre un monstruoso pez devorador de hombres, encuentro casual con personajes solitarios en busca de sí mismos y que huyen de la masificación de una costa arrasada por un urbanismo depredador, constatación de la imposible utopía de un paraíso perdido contaminado por el calor, la sequedad y los mosquitos… Dies d’agost, cuya zigzagueante línea narrativa parece acomodarse en ocasiones a los comentarios en off de la hermana menor de los Recha, es un film sencillo y a la vez complejo porque pone en cuestión los fundamentos mismos del cine: su método es la falta de método limitándose a mostrar el proceso de producción, con sus dudas y dificultades, de un discurso cuyo sentido real todavía no se conoce pues se está creando en ese mismo momento, tal como dirían los analistas «semióticos» de los años 70. Una película que es, todo a un tiempo, una seria reflexión sobre la existencia humana, un testimonio sobre el devenir de las horas y un manifiesto sobre la poesía de lo cotidiano." VANACLOCHA.

Pau i el seu germà, de Marc Recha

IMDb, FilmAffinity, Vilaweb

[cinema]

El Bloc i EUPV pacten

EUPV i el Bloc tanquen finalment l'acord pel pacte. A la tarda el comunicaran a altres partits d'esquerres i demà l'hauran de ratificar les executives

"Les executives d'Esquerra Unida del País Valencià i el Bloc Nacionalista Valencià es reuniran avui a la tarda per ratificar l'acord de mínims assolit ahir a migdia i que els permetrà d'anar plegats a les pròximes eleccions valencianes. Tot i que encara no s'ha fixat per escrit el repartiment de llistes, tots dos grups han acordat un document polític, Compromís pel País Valencià, que fixa els quinze compromisos electorals." (Vilaweb)

EU-BLOC: la defensa de la ciutadania, el país i la república els uneix (ANNA Notícies) 

Vilaweb, ANNA Notícies

[un altre món és possible]

Cris Juanico

Cris Juanico. Ex-membre del grup menorquí Ja t'ho diré.

Jocs d'amagat, Memòria i Vola'm a sa lluna

[música]

El menjar orgànic entra a les escoles de Girona

El menjar orgànic entra a les escoles de Girona. Una associació de pares de Girona proposa un menú escolar amb aliments no tractats químicament. (Vilaweb). 

Sí que estaria bé que aquesta proposta s'estenguera per totes les escoles i llars perquè algun dia deixem de menjar coses com aquesta. (Cocinalia).

Vilaweb, Cocinalia

[medi ambient][educació]

Desalinització mitjançant l'energia de les les ones

Desalinización mediante la energia de las olas.

"El profesor Stephen Salter inventó en los años 70 un dispositivo para obtener energía a partir del movimiento de las olas. Ahora, está desarrollando una versión de su dispositivo que sirve para desalinizar agua marina. El gran problema en la desalación del agua es que este proceso consume una cantidad enorme de energía. Este dispositivo obtiene su energía de las olas del mar, con lo que no precisa ningún aporte energético externo. ¿Tenemos ante nosotros una forma barata de desalar agua?"

Barrapunto

[tecnologia][medi ambient]

Carta al director de ElPais.com: energia i medi ambient

Un lector del ElPais.com ha enviat una carta al director que reflexa el mateix que m'ha passat a mi recentment amb la companyia Electra Norte.

"Hace unos días he recibido una carta de mi compañía eléctrica, una compañía que comercializa energía renovable, en la que me pedía que me diera de baja de forma voluntaria. Creo que debe ser la primera vez que una empresa me escribe para pedirme que me dé de baja de sus servicios, así que leí la carta con atención..."

ElPais.com

[medi ambient][tecnologia]

Valencians sense veu exigeix una reforma electoral que redueixe la barrera del 5%

Valencians sense veu exigeix una reforma electoral que redueixe la barrera del 5%. Demana als partits que acordin una reforma per a fixar la barrera electoral al 3%. (Vilaweb)

Valencians sense veu. Manifest per la regeneració democràtica del País Valencià (ANNA Notícies)

Vilaweb, ANNA Notícies

[democràcia?

Scoop, de Woody Allen

Scoop, de Woody Allen

IMDb, Blog de cine, FilmAffinity

"Después de la magnífica Match point parece que Woody Allen, en su película número treinta y seis —¡se dice pronto!— se toma un respiro dirigiendo una comedia de corte policíaco, con su presencia como protagonista, algo que le obliga a adaptar el guión a las características del personaje que ha prolongado a lo largo de toda su prolífica carrera cinematográfica. Quien vaya a ver Scoop como una prolongación de su anterior film, sobre todo por la presencia, nuevamente, de Scarlett Johansson, quedará decepcionado, porque la película entronca con otras de su filmografía, aunque también con Match point por lo que contiene de crítica ácida de la alta sociedad londinense que, tras su aparente honorabilidad y presencia glamourosa puede esconder cadáveres en el armario. En primer lugar, como hacía en Broadway Danny Rose, donde Woody Allen encarnaba a un representante de artistas de poco calibre como un saxofonista ciego, un bailarín de claqué con una sola pierna, etc., ahora el protagonista es un clásico mago (recordemos, también, La maldición del escorpión de jade), un modesto y veterano artista que, no obstante, tiene una especial habilidad en el manejo de las cartas de la baraja, algo que atrae a miembros de la alta burguesía británica con los que circunstancialmente se relaciona. Su casual encuentro con una jovencísima estudiante norteamericana de periodismo (fantástica Scarlett Johansson en plan de actriz de comedia, cambiando totalmente de registro) y las revelaciones desde el «más allá», concretamente desde el Purgatorio, que les hace un periodista fallecido (estupendo Ian McShane en plan de «muerto viviente») que trataba de resolver el «caso del asesino de las cartas del tarot», les lleva a ambos a prolongar la investigación, de forma similar a como lo hacía el director/actor junto a Diane Keaton en Misterioso asesinato en Manhattan cuando aparece el cadáver de una vecina y sospechan de su marido. Nuevamente, Woody Allen se comporta de forma miedosa y cobardica pero metiéndose en tremendos líos, y ella es ingenua, espontánea, valiente, dispuesta a llegar hasta el final. Ambos intentarán cazar al asesino en serie, al psicópata, siendo el principal sospechoso un atractivo gentleman, el mazas que interpreta Hugh Jackman. Por la historia desfilan algunos de los temas queridos del director como la Muerte, el Cielo, el Infierno, y contiene algunos momentos impagables como su irrupción en la lujosa piscina, los esfuerzos que hace para hacerse pasar por un importante hombre de negocios, las referencias a la costumbre inglesa de conducir por la izquierda, idea que culmina con un excelente gag fuera de campo o los chistes como la cita del film Todos los hombres del presidente por aquello que se identifica con el periodista bajito, Dustin Hoffman. Incluso se permite homenajear al Alfred Hitchcock de Encadenados en la escena del sótano en el que se encuentra la bodega y una misteriosa habitación con instrumentos musicales. Realizada de forma más desaliñada, se podría calificar a Scoop como el típico paréntesis de distensión en su carrera cinematográfica. Pero ¡a cuántos directores les gustaría firmar obras de esas que se consideran menores, como ésta! Este socorrido crítico se tiene que tragar a lo largo del año infumables comedias norteamericanas. Por ello, en comparación Scoop es un film inteligente que te mantiene durante casi todo el tiempo con la sonrisa en los labios. De momento, Woody Allen está montando su película número treinta y siete, interpretada por Colin Farrell y Ewan McGregor, mientras ultima el guión para el film que rodará este próximo año en Barcelona. Gracias, Woody, por tu puntual entrega anual."

VICENTE

Cartelera Turia

[cinema]

Nou vides i una càmera

Nine lives (Nueve vidas), de Rodrigo García

IMDb, Blog de cine, FilmAffinity

Nueve vidas y una cámara.

Nueve vidas, de Rodrigo García, nueve planos secuencia sobre nueve mujeres.

Blog de cine

[cinema]

Han mort Philippe Noiret i  Robert Altman

Ha mort Philippe Noiret (Blog de cine)

"Paradojas de la vida, se ganó la fama internacional interpretando a un italiano en Cinema Paradiso, esa obra maestra de Giuseppe Tornatore, y a un poeta chileno en El Cartero y Pablo Neruda de Michael Radford." 

Robert Altman nos ha dejado (Blog de cine)

Robert Altman (Servidora)

"Estaba pensando en hacer una entrada sobre él y me he encontrado justo con lo que pensaba hacer, pero ya hecho:

RIP, Robert Altman

Y como se lo merece, ahí van otras dos. Aunque no mencionen mi película favorita, El juego de Hollywood "

Blog de cine, Servidora 

[cinema]

Animals dins de l'úter

Animales vistos desde el útero

"National Geographic presenta 'In the Womb: Animals' ('Animales en el útero'), un novedoso documental de dos horas de duración, en el que a través de las últimas técnicas de tratamiento de imagen y vídeo digital han conseguido recorrer los periodos de gestación de un perro, un elefante y un delfín."

Supose que ben aviat el passaran per les teles d'ací.

20minutos.es

[fotografia][cinema]

Besnét, d'un terrorista

Besnét, d'un terrorista.

"Per família, sóc tan britànic com hispà. El meu besavi, Ramon Cabrera, era un terrorista espanyol. Va transformar la seva banda terrorista en un exèrcit, va guanyar batalles i va esdevenir Marquès del Ter, Comte de Morella. He de fer una xerrada a Morella el 6 [crec que en realitat és el 8] de desembre en commemoració del seu bicentenari. En fer això, lloaré un terrorista i em convertiré en un criminal d'acord amb les estúpides lleis proposades per l'actual Govern britànic i aprovades pel Parlament. Al Govern tristament li manquen historiadors. La majoria són advocats. Si fossin historiadors s'haurien guardat d'enviar les tropes a la guerra a l'Iraq i a l'Afganistan." (Simon Gandolfi, besnét de Ramón Cabrera)

Hiperbloc de Carles Bellver Torlà

[debats oberts]

La Universitat Jaume I fomenta la lactància materna amb un conveni amb l’Associació Mamare

La Universitat Jaume I fomenta la lactància materna amb un conveni amb l’Associació Mamare.

"La Universitat Jaume I informarà als membres de la comunitat universitària dels beneficis de la lactància materna a través de diverses activitats formatives gràcies al conveni signat avui 21 de novembre de 2006 amb l'Associació de Suport a la Lactància Materna Mamare de Castelló."

Agenda Notícies de l'UJI

[activitats]

Amenacen de desallotjament al CSO Roketes

Amenacen de desallotjament al CSO Roketes.

La Plana Indymedia

[drets humans][democràcia?][un altre món és possible]

S'han carregat el CSO La Makabra

Han desallotjat el CSO La Makabra i l'han enderrocant.  (Indymedia Barcelona)

L'operació policial a la Makabra es va desenvolupar sense incidents però els esquàters es van queixar que no els havien avisat. (El Punt Digital)

"...Ambient reivindicatiu i trist pels voltants de la casa ocupada la Makabra de Barcelona. Ahir cap a les vuit del matí els Mossos d'Esquadra van irrompre dins aquest conjunt industrial situat a la cruïlla dels carrers Àlaba i Tànger. Tota l'operació es va desenvolupar sense incidents i cap a la una ja no quedava ningú al recinte. Claudia Fuentes, que feia més de tres anys que vivia a la finca i era una de les esquàters més antigues, remarcava amb el rostre compungit que la Makabra no era «una casa ocupada qualsevol, ja que s'hi feien molts tallers i estava oberta a tota mena de disciplines». Fuentes explicava ahir que havien deixat de vendre alcohol a les festes per fer un canvi total i convertir-se en un centre cultural en tota regla, al qual anaven «grups d'escolars a fer activitats i artistes de tot Europa compartien experiències»."

Quatre-centes persones es concentren a la plaça de Sant Jaume contra el desallotjament de la Makabra (Catalunya Informació)

Concentració a la plaça Sant Jaume. Dimarts 22 de novembre a les 20h 

CSO La Makabra.

Article de Jordi Jané (Barcelona i el circ) a l'Avui sobre la manca d'instal·lacions i espais per al circ i altres disciplines artístiques. 

"...La Macabra va començar a perillar en el moment que una promotora (Larig) va presentar el seu projecte en el marc del pla de millora urbana del 22@. El projecte Larig va sortir a exposició pública l'1 de març, quan ja feia un cert temps que dos estudiants francesos d'arquitectura, Raphaël Turrents i Xabi Eliçagaray, havien connectat amb La Macabra després de molts contactes pel Poble Nou a la recerca d'una realitat artisticosocial en què articular el seu projecte de final de carrera. Un cop examinat el projecte de la promotora i havent aconseguit el suport de l'Associació de Veïns, Turrents i Eliçagaray hi van presentar una al·legació en forma de contraprojecte (l'Illa Oberta) que, com el de Larig, s'adequa als requisits de 22@ pel que fa a superfícies de zona verda, habitatges, equipaments i àrees productives. Entre tots dos projectes hi ha, però, diferències de caràcter urbanístic, ecològic i social que els fa radicalment diferents. L'illa actual s'havia urbanitzat abans del Pla Cerdà sobre una extensió de camps de conreu, i les naus industrials s'hi van arrenglerar seguint el traçat dels canals de rec i conservant l'orientació al sud. Mentre que Turrents i Eliçagaray preserven els arbres centenaris, la morfologia arquitectònica i l'orientació solar existents, el projecte Larig preveu edificis productius que, construïts al cantó sud de l'illa (c/ Sancho de Ávila), enfosquiran els habitatges existents al cantó nord (c/ Tànger) i el projectat passadís de zona verda. Arquitectònicament, el projecte Eliçagaray-Turrents s'harmonitza amb l'entorn tradicional, mentre que el de Larig no el té en compte. Bo i així, el ple de l'Ajuntament del passat 15 de juliol va aprovar el projecte Larig sense ni tan sols esmentar l'al·legació presentada."

Barcelona Indymedia, El Punt Digital, Catalunya Informació

[un altre món és possible][democràcia?]

El MIL, de Martina Loher

L'altre film sobre el MIL.

 "Poc després de ‘Salvador’, el film sobre Puig Antich i el MIL apareix ara un documental sobre la història d’aquest grup, des d’un punt de vista totalment diferent. ’El MIL’, de la realitzadora Martina Loher, se centra en la història del grup a través de la mirada dels membres de la família Solé Sugranyes. I és que, tal com es pot veure en aquest vídeo, hi van col·laborar cinc germans. El documental no s'estrenarà a les sales comercials."

L'haurem de buscar a l'amule.

Vilaweb

[cinema]

La hipocresia i el cinisme no té límits: FUE + UJI + IBERDROLA + APECC = conferències sobre medi ambient!?

Mireu el que s'atreveixen a organitzar la FUE, L'UJI, IBERDROLA i l'APECC.

IV cicle de conferències sobre medi ambient

La Fundació Universitat Jaume I-Empresa organitza, juntament amb Iberdrola, l'IV Cicle de Conferències sobre Medi ambient i amb la col·laboració de l’Assossiació Provincial d’Empreses Constructores de Castelló (APECC).

En la seua tercera jornada, la conferència serà impartida per la Secretària Autonòmica de Territori i Medi ambient, Excma. Sra. Dª Cristina Serrano duu com títol “Claus per a un territori sostenible". 

Informació sobre l'anterior conferència: segona

L'anterior edició del cicle de conferències (segona i tercera jornada) també va ser per a esborrar-la de la memòria.

La Plana Indymedia

[medi ambient?]

Recursos humans confidencial

Recursos humanos confidencial

Escolar.net, Comando Precario, Grupo Tortuga

[drets laborals]

És un fill de puta però és el nostre fill de puta

Es un hijo de puta pero es nuestro hijo de puta

Escolar.net

[drets humans][democràcia?]

Les condicions de treball als supermercats

Les condicions de treball d'un treballador de supermercat.

"Gravación con cámara oculta de una entrevista de trabajo para un puesto de reponedor de un supermercado. Una muestra mas de la explotación laboral de los trabajadores jóvenes."

Menéame

[drets laborals]

Configura el reproductor de Google Videos

Configura el reproductor de Google Videos.

"Sencillo y práctico post en el que se da cuenta de los valores a tener en cuenta para personalizar el reproductor de vídeos de Google en tu blog/webpage. Podrás personalizar tanto el aspecto del interfaz como el comportamiento del mismo. En inglés."

Menéame

[tecnologia] 

El govern del Perú s'adhereix a la xarxa internacional pel programari lliure

El govern del Perú s'adhereix a la xarxa internacional pel programari lliure.

"El coordinador de la Xarxa Internacional d'Administracions Públiques pel Programari Lliure , Marcelo d'Elia Branco, es va reunir ahir amb el Cap de l'Oficina Nacional del Govern Electrònic i Informàtica del Consell de Ministres del Perú, Ramon Enrique Saldivar. Durant la trobada, es va acordar l'entrada del Govern del Perú a la Xarxa."

LaFarga.cat

[tecnologia]

La SGAE fent de Nostradamus

Nostradamus.

"En la SGAE no sólo no están preocupados, sino que,. dado que la circulación de música e imágenes en movimiento en las redes es aún incipiente, les ha dado tiempo de poner el parche antes del agujero".
EL PAÍS. 4 de Enero de 1997.

"El 2004 marcará el principio del fin de la crisis en la industria musical en España y en el mundo, gracias a la aparición de los nuevos soportes musicales, la presión policial y judicial y la concienciación ciudadana"

Francisco Galindo, secretario general de la Fundación Autor de la SGAE.

"La SGAE pronostica que la piratería en Internet desaparecerá en 5 años"

El Correo Gallego. 9 de Noviembre de 2006 

David Bravo

[música][tecnologia]

Uno por ciento, esquizofrenia, de Ione Hernández

Uno por ciento, de Ione Hernández.                                             IMDb, FilmAffinity, Blog de cine.

Uno por ciento, esquizofrenia:(pdf): "Julio Medem y Ione Hernández realizan en "Uno por ciento, esquizofrenia" un retrato sobrio y sin concesiones."

elpais.es, IMDb, FilmAffinity, Blog de cine

[cinema] 

Google Earth: ara viatja en el temps

Google Earth: ahora viaja en el tiempo.

"...Para activar esta modalidad: Featured Content -> Rumsey Historical Maps in the Layers panel..." 

Google Earth y la cuarta dimensión.

Esquizopedia, Menéame 

[tecnologia] 

Bloc.cat: un servei de blocs en català

Bloc.cat: un servei de blocs en català.

[bitàcoles] 

Els "dibuixos animats" de Leonardo da Vinci 

Els 'dibuixos animats' de Leonardo da Vinci.

Un museu de Londres els ha recollits en una web i el Museu de Gavà els exposa. 

"Leonardo da Vinci ha estat un dels grans savis de la humanitat. A banda la seva faceta pictòrica, també són coneguts els seus dibuixos sobre anatomia humana, estructures arquitectòniques... Ara el Victoria and Albert Museum ha aplegat alguns d'aquests dibuixos i n'ha fet petites animacions que es poden consultar en aquesta pàgina."

Vilaweb

[pàgines web] 

Guinea-Espanya: corrupció i cinisme, mail obert de Xavier Montanyà

Guinea-Espanya: corrupció i cinisme, mail obert de Xavier Montanyà.

"El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha anunciat una visita a Madrid aquesta setmana, concretament el 15 de novembre, del dictador equatoguineà Teodoro Obiang Nguema. S’inaugura així, sens dubte, una etapa de mentides cíniques, eufemismes i abaixades de pantalons del govern espanyol davant un dels tirans més corruptes del món, violador compulsiu dels drets humans..."

Vilaweb

[textos][drets humans][democràcia?] 

La cara vergonyant de la immigració 

La cara vergonyant de la immigració.

" La ONG Comparte fa un any que va formar un equip de periodistes propis per estudiar els problemes de la immigració. Després de mesos de feina, els resultats es poden veure al primer número de la revista 'La Vergüenza, centrada en l'Equador. En aquest vídeo es veu per què tants empresaris cerquen equatorians per oferir-los feina, quina és l'empresa que en va a cercar més i curiosos mètodes que es fan servir per arribar a Europa."

Vilaweb

[drets humans][drets laborals]

Orphans, nou disc de Tom Waits. 

La plácida vida de Tom Waits

"Apenas ofrece conciertos, pero Tom Waits no para de hacer música. Nunca confundió creatividad con técnica o tecnología y eso explica que el próximo día 20 publique el formidable Orphans, tres discos con 56 piezas (dos de ellas son narraciones escondidas al final), de las que 30 son inéditas."

La plácida vida de Tom Waits (pdf)

Tom Waits, el lobo de Santa Rosa (pdf) 

Traduciendo a Tom Waits (pdf)

elpais.es

[música] 

Somàlia

Somàlia, un país sense Estat: "...en una Somàlia sense controls, particularment a la seva costa, es produeixen sovint casos de contaminació de les aigües, ja que els vaixells procedents de la Xina o Taiwan hi descarreguen residus tòxics. També molts pirates s´aprofiten de la situació en aquesta rica zona de pesca. Existeixen nombrosos casos d´abusos als Drets Humans per la llarga absència d´una autoritat central i d´un sistema judicial nacional. Els càstigs imposats per la Sharia (la llei islàmica) són molt durs i els abusos a dones i nens, inclosa la pràctica quasi universal de la mutilació genital femenina, continuen."

Somàlia (a la Viquipèdia): "Somàlia, com a estat nacional, actualment només existeix de jure. No hi ha un govern central amb autoritat reconeguda, ni moneda, ni cap del trets que caracteritzen un estat.

De facto, l'autoritat roman en mans de governs d'entitats no reconegudes internacionalment, com és el cas de Somalilàndia o Puntlàndia, o de senyors de la guerra rivals."

"El 5 de juny del 2006 la Unió de Corts Islàmiques va prendre el poder sota la direcció del Sheikh Sharif Ahmed i el 24 de juny del 2006 es va establir un govern dirigit per les Corts islàmiques Supremes de Somàlia (successor de la Unió de Corts Islàmiques) sota el lideratge de Sheikh"

Somàlia (a Google Maps)

Observatori de Crisis, Viquipèdia

[drets humans][no a la guerra][debats oberts]

13ª Festival de Cinema Indenpendent de Barcelona

Comença el festival de cinema independent de Barcelona.

"...comença el 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa 2006, que projectarà fins el 18 de novembre uns quatre-cents films i oferirà tot d'activitats paral·leles: hi haurà tres tallers de formació (de guió, de música i de curtmetratges documentals), tres taules rodones, una exposició fotogràfica i una lectura dramatitzada. A més, hi assistiran, els directors Théo Angelopoulos, Humberto Solás i Eyal Sivan."

Vilaweb

[cinema]

El que contaminen els avions... i els cotxes

Un avión silencioso y con forma de murciélago para frenar el calentamiento

Los aviones emiten gases hasta cuatro veces más nocivos que los coches

¿Te imaginas que los coches emitieran vapor de agua en lugar de CO2?

Els cotxes que menys contaminen.

Frena el cambio climático

[medi ambient]

Habitatge, censura i cintes de vídeo

Vivienda, censura y cintas de video.

"...gente pro derecho a la vivienda hizo un vídeo, Realidades Avanzadas, con fragmentos de cámara oculta hablando con personas que están en el pastel inmobiliario..."

"...el vídeo ha desaparecido de la sección de Youtube donde La Caixa pidió su retirada. Y han aparecido 17 copias del mismo vídeo en otras partes de Youtube."

"...ayer Reporteros Sin Fronteras y Amnistía Internacional montaron una jornada contra la censura en Internet y todo dios estuvo hablando de lo mala que es China. Fácil es mirar la paja en el ojo ajeno."

Port 666

[democràcia?][drets humans]

Unes quantes pel·lícules interessants

An inconvenient Truth, de Davis Guggenheim

IMDb

Remake, de Roger Gual

IMDb, FilmAffinity, Blog de cine

Ficció, de Cesc Gay

IMDb, FilmAffinity

"El tercer largometraje de Cesc Gay, segundo como realizador en solitario, además de resultar un ejemplo magnífico de cuidada puesta en escena, de aplicadas interpretaciones —Eduard Fernández, Javier Cámara, Carme Pla y la recién llegada al cine Montse Germán— y de preciso pulso narrativo, como movido por las acciones y reacciones de los personajes y no por las necesidades de un calculado guión, revela una voluntad de sinceridad y complejidad a la hora de abordar estados de ánimo y sentimientos sencillamente apabullante. Como ya sucedía en su anterior film, el estupendo En la ciudad, de un planteamiento mucho más coral, la minuciosa atención a los personajes y las impresiones físicas y psíquicas que los definen cristaliza en una reflexión abierta, de muy amplio alcance respecto a los afectos, atracciones y enamoramientos de cualquier hijo de vecino. Ahora, tan sólo con cuatro personajes, dos amigos y dos amigas (los restantes, no menos significativos aparecen en las secuencias finales), en el curso de unas pocas jornadas vividas en un paisaje de los Pirineos alejado de la ciudad y de la vida de todos los días, Cesc Gay profundiza en cada uno de los matices que conforman la amistad o el amor, así como los propios roles individuales o compartidos. La ficción, como el guión que Álex pretende escribir, se entrecruza con una realidad espontánea, no buscada, donde cuentan de igual modo la enfermedad de la amiga, las escapadas sentimentales del amigo o la condición de violinista de Mónica, esa mujer inesperada, o las conversaciones sobre hijos, adopciones, opciones sexuales o pura gastronomía. Melancólica como la excelente música escogida (Nick Cave, Chopin), Ficció nos va atrapando paralelamente a los silencios y tímidos acercamientos de los personajes, con quienes compartimos cada una de las sensaciones, perdiéndonos en una montaña que, brillante paradoja, acaba evidenciándose como el pan nuestro de cada día. LLORÉNS

A scanner darkly (Una mirada a la oscuridad), de Richard Linklater

IMDb, FilmAffinity, Blog de cine

Con menor frecuencia de la deseada, el cine se convierte en ocasiones en una efectiva herramienta de reflexión y crítica sobre los aspectos más variados de la naturaleza humana o la imperfecta sociedad que les da cobijo. En el caso que nos ocupa, el incisivo director Richard Linklater, considerado ya una de las voces de la conciencia de la sociedad estadounidense contemporánea y autor de la interesante película existencialista Waking life (2002), realiza una obra en la que propone una sugestiva metáfora sobre la paranoia por la seguridad en la guerra contra el terrorismo, denunciando sin ambages la erosión de los derechos y las libertades individuales frente a un Estado cada vez más totalitario. Una clara alusión a la política reaccionaria y beligerante de George Bush y su cohorte de neoconservadores, basada en los signos apocalípticos de nuestra realidad —guerras preventivas alejadas de toda legalidad, espionaje a ciudadanos, control de las comunicaciones, torturas y detenciones ilegales, etc.—, la misma que recogen cada día los informativos de las cadenas de televisión. Filmada con actores reales y pintada después fotograma a fotograma mediante la técnica del rotoscopiado, Una mirada a la oscuridad es una fiel adaptación de la novela de Philip K. Dick sobre sus propias experiencias con las drogas, donde se muestra un futuro cercano y estremecedor en el que la guerra contra el terrorismo se confunde con la lucha contra las drogas. El protagonista, un policía con problemas de percepción de la realidad debido a sus adicciones, se ve obligado a espiar a sus amigos e incluso a sí mismo para descubrir una presunta organización narcoterrorista, lo que le conduce irremediablemente al más paranoico de los absurdos. Resulta tremendamente estimulante el universo alucinógeno en el que se mueven los personajes y que le da un aire de pesadilla fantasmagórica, todo ello para evidenciar las demoledoras consecuencias del victimismo y el discurso del miedo y la inseguridad —con una clara intencionalidad política— en una sociedad acosada por el terrorismo global y el tráfico de drogas. Una pequeña joya reconocida en diversos festivales internacionales y situada en las antípodas del cine comercial, convertida en una estupenda alternativa al insípido cine, en su mayoría, que nos invade semana tras semana.

PAU VANACLOCHA

Little Miss Shunshine (Pequeña Miss Sunshine), de Jonathan Dayton y Valerie Faris

IMDb, FilmAffinity, Blog de cine

Imagínense el guión de Bellísima (Luchino Visconti, 1951) puesto en escena por Todd Solondz (Bienvenidos a la casa de muñecas), pasando de la Italia de posguerra a la América de la oportunidades y del drama a la comedia satírica con ribetes negros. Pues así es el primer largometraje de Jonathan Dayton y Valerie Faris, pareja en la vida real, veteranos y galardonados profesionales del audiovisual, que retrata a una familia de monstruitos, los Hoover, unos frikis perdedores que están lejos de alcanzar el «sueño americano», seres patéticos pero tratados con respeto, como personas merecedoras de todo el afecto y la comprensión. Esta comedia irreverente que dinamita los más sagrados valores USA, un exitazo en el festival de Sundance, es una road movie, con tres días llenos de peripecias, en la que una vieja furgoneta traslada a una familia desde Arizona a California para que la hija, Olive, participe en un concurso infantil de belleza y baile como aspirante al título de Pequeña Miss Sunshine. Pero la actuación de la gordita y torpe Olive se convierte en una provocación cuya espontánea vulgaridad resulta inadmisible para los bienpensantes miembros del jurado. Rodada con un modesto presupuesto de 8 millones de dólares, esta película sobre el fracaso y el reencuentro con la dignidad personal es una mirada subversiva, llena de humor inteligente, sobre las blandas y cursis comedias familiares que tan buenos resultados dan en las taquillas de EE. UU. Pequeña Miss Sunshine, que es también un varapalo al irredento optimismo del cine de Frank Capra, es un relato apoyado en dos pilares fundamentales: una magnífica dirección de actores, sin sobreactuaciones ni excesos caricaturescos y un estilo narrativo ágil y moderno basado en un montaje vivo y en la fuerza expresiva de las imágenes, cualidades adquiridas por los realizadores en su larga carrera como autores de videoclips y de spots publicitarios. Una pequeña joya.

VANACLOCHA

Cartelera Turia, IMDb, FilmAffinity, Blog de cine

[cinema]

Unn informe dels EUA sobre els drets humans al món critica la situació lingüística del nostre país 

Queixes per un informe sobre la situació lingüística del país elaborat pels EUA.

La FOLC s'adreça als consoltats de Barcelona, Palma, València i París.

Diverses entitats aplegades dins la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) han lliurat als consolats dels Estats Units de Barcelona, Palma i València sengles cartes per a queixar-se del contingut de l'Informe sobre els Drets Humans 2005, segons el qual els parlants d'espanyol són discriminats lingüísticament i laboralment al nostre país. El departament d'Estat nord-americà elabora cada any aquest informe.

Vilaweb

[drets humans][pobles i cultures-països catalans]

Inseguretat del vot electrònic als EUA

Un documental, que es pot veure a Google Video, critica la inseguretat del vot electrònic als EUA.

"Als EUA, ja fa anys que no tothom vota amb paperetes sinó que cada vegada es fan servir més les màquines de vot electrònic. Experts informàtics i grups de ciutadans s'han queixat diverses vegades de la poca seguretat que ofereix aquest mètode, però arran de les eleccions legislatives d'ahir es va fer públic un documental que argumentava aquests dubtes. Es tracta de 'Hacking democracy', que ara ja podeu veure des d'aquí via Google Video."

Problemas con las máquinas de voto en EE.UU.

"En estas elecciones legislativas en EE.UU. continúa la tradición, las máquinas para votar parecen dar más problemas que los que solucionan, colas de 300 personas para votar, jueces que decretan que los centros electorales cerrasen más tarde o sustituir el sistema por las tradicionales papeletas, en la mayoría de los casos los jueces emitieron su resolución a instancias del Partido Demócrata..."

Vilaweb, Barrapunto

[tecnologia][democràcia?]

Invitació redacció oberta PluraliaTV

Invitación redacción abierta de PluraliaTV:

Estimad@s

Os invitamos a las reuniones abiertas de redacción de PluraliaTV que celebramos mensualmente, este mes con muchas novedades para que aportéis vuestras ideas y vuestra participación. Será en Ca Revolta este jueves, 9 de noviembre, a las 19,30h, en C/Santa Teresa nº 5. 

Informaremos de las nuevas secciones en colaboración con el diario Xarxa, una sección de barrios y otra de inmigración.

Hablaremos también de la participación de nuestra cooperativa en el "Hay motivo" valenciano que esta organizándose desde hace unos meses.

Y os presentaremos la previsión de actividades del mes de noviembre a grabar.

Por supuesto, esperamos vuestras propuestas de grabaciones y actividades.

Esperando vuestra participación, recibe un fraternal saludo desde PluraliaTV. Participa y hazte socio http://pluralia.tv/formulari/formulario.html 

Pluralia televisión cooperativa valenciana
Valencia, Av/Cid 154, 3 ª
963501338-692597964
comunicacion@pluralia.tv

www.pluralia.tv

[ràdio i televisió]

Cuerda de presas i Denuncia dels carrers amb nom franquista

Cuerda de presas i Denuncia dels carrers amb nom franquista.

"...seguim fent videos sobre la memòria històrica. Este es diu Cuerda de Presas i el pots vore al youtube. Està basat en un còmic molt bo que es diu Cuerda de Presas, molt recomanable. És un curt de 4 minuts i mig en plan animació. Però amb un guió molt bó i uns dibuixos igual de bons."

"Per cert que el vídeo dels carrers feixistes de Castelló també el podeu vore al youtube."

La Plana Indymedia

[drets humans]

Dos concerts: al Casal Popular de Castelló i al CSO Roketes-Almassora

Dos concerts: el 17 de novembre al Casal Popular i el 18 de novembre al CSO Roketes-Almassora.

La Plana Indymedia

[música][activitats] 

Guerra al Líban i Gaza: un laboratori de nous armaments

Guerra en Líbano y Gaza: un laboratorio de nuevos armamentos (primera part, segona part)

"...Cada vez que iba a un hospital en Gaza escuchaba las mismas quejas de los médicos: “No sabemos qué clase de armas está usando Israel, pero nunca hemos visto nada así. Quema los huesos, la piel y nos obliga a amputar los miembros afectados”. Durante el tiempo que estuve allí vi infinidad de pacientes mutilados, algo que, según me aseguraban, se podría haber evitado de haber sido heridos por armamento convencional."

"Bombas de uranio en Líbano. Hace dos semanas, el Comité sobre Riesgos de Radiación de la Unión Europea dio su veredicto sobre las muestras de tierra extraídas de los cráteres dejados por bombas israelíes en las ciudades libanesas de Al Tiri y Jiam (donde se encontraba la infame prisión en la que eran torturados los prisioneros libaneses durante los 22 años de ocupación de Israel). Los resultados señalaban "altos signos de radiación".

Viaje a la guerra

[no a la guerra][drets humans]

Gspace

Gspace. "En su versión 0.5.1, GSpace, es una extensión para Firefox que nos permite emplear el espacio de una cuenta GMail como si de un disco duro se tratase.

Desarrollada por Rahul Jonna, la extensión permite a sus usuarios disponer de sus cuentas Gmail como si de discos duros online se trataran."

®~WwW.€LYaHoO.eS~©

[tecnologia]

Home sen nome, de Suso de Toro

Home sen nome, de Suso de Toro.

Interesantes reflexiones de Suso de Toro.

Iñaki Anasagasti

[llibres]

Presentació del llibre "Castelló sota les bombes"

Presentació del llibre "Castelló sota les bombes".

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

La Plana Indymedia

[llibres][drets humans]

Marina d'Or - Infame

Infame, article de Manuel Vicent sobre Marina d'Or.

La Plana Indymedia

[textos][medi ambient]

Aplicacions web 2.0 útils

Aplicaciones web 2.0 útiles.

"Me acabo de enterar (vía [Edans][1]) de que existe una web que te permite convertir tus ficheros a casi cualquier formato. Se llama [Zamzar][2]y su funcionamiento es muy simple: subes tu fichero, le dices en qué formato lo quieres y ellos te envían a tu dirección de correo electrónico un enlace para que te descargues el fichero convertido..."

"Al leerlo he recordado otra aplicación muy interesante en la misma línea: [Krunch][3], que permite comprimir y descomprimir ficheros desde la web; para cuando no tienes el Winzip a mano."

http://www.zamzar.com

http://krun.ch

Algú va comentar al blog: "At 11/04/2006 02:31:27 PM, Kids dijo...Si te mola Zamzar, también puedes echarle un ojo a esta"

http://media-convert.com

Informática para no especialistas blog

[tecnologia]

Tierra de genistas

Tierra de genistas.

"Dice Jacques Attali: "En economía, la información es el demonio, es imposible de manejar. Por ejemplo, toda la teoría económica es la teoría de escasear recursos. Si la leche se obtiene libremente, su precio baja. Si la leche escasea, sube: esta es la teoría económica. Pero no funciona con la música; no funciona con la información como totalidad. Si yo tengo una botella de leche y te la doy, ya no la tengo. Pero si te doy una pieza de información, aún la tengo, la conservo. Lo cual significa que si tengo información y te la doy, estoy creando algo nuevo: abundancia". Imagina que a esa información le añades reflexión y discusión, el resultado es o se acerca aún más al conocimiento. En tierra de genistas te propongo eso, intercambiar información, ponerla en movimiento, reflexionar y conversar sobre ella. Ojalá te guste la idea, a mí me entusiasma."

[lesfonts]

Paradojas, de Eduardo Galeano

Paradojas, de Eduardo Galeano.

"...Las vacas del norte ganan el doble que los campesinos del sur. Los subsidios que recibe cada vaca en Europa y en Estados Unidos duplican la cantidad de dinero que en promedio gana, por un año entero de trabajo, cada granjero de los países pobres."

Tierra de genistas

[textos]

Con-Ciencia Sostenible

Con-Ciencia Sostenible

"Desarrollo Sostenible? Tecnologías y Sostenibilidad? Ciudad sostenible y pobreza? Progreso y Cultura? Economía global y Derechos humanos? Ética y globalización?"

[les fonts][medi ambient][tecnologia]

Dos entrevistes a Arcadi Oliveres

Dos reportatges sobre Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau: una entrevista a elpais.es i una altra a Vilaweb-Ontinyent.

Un altre món: últim llibre d'Arcadi Oliveres.

elpais.es, Vilaweb

[un altre món és possible][llibres]

El millor de Flickr

Lo mejor de Flickr.

"...Pues hay un montón de fotografías de este estilo y calidad en la página Flickrs Best Photographers, ya que como todos sabemos en Flickr hay millones de fotos y por tanto algunas de ellas por estadística tienen que ser buenas, ¿no?"

 

86400

[fotografia]

Ara que venen eleccions municipals i autonòmiques... més explicacions de La Llei D'Hondt

Elecciones: La ley de Hondt explicada

"Cada vez que hay elecciones nos topamos con los consabidos bailes de escaños en la noche electoral, y a veces con formaciones políticas que obtienen menor número de votos que sus rivales y sin embargo se adjudican más escaños. Esto se debe a la aplicación de la ley de Hondt. En esta web lo tienes explicado. ICV en su web además tiene un simulador.
 

[democràcia?] 

 

Guifi.net aconsegueix 1000 quilòmetres de cobertura i té 1000 nodes en funcionament

Guifi.net aconsegueix 1000 quilòmetres de cobertura i té 1000 nodes en funcionament.

La Farga

[tecnologia][un altre món és possible]

Propaganda pel fet

Propaganda pel fet

"Sense por a créixer, pas a pas, i sense renunciar a la màxima premissa que ens vam proposar al començament, la de mantenir la nostra idiosincràsia, els nostres criteris, la nostra manera de treballar amb la gent, aquella manera que creiem que respon a fer les coses bé i que, a priori, molts creuen incompatible amb el mercat."

Vilaweb anuncia que "Els discos de la discogràfica manresana Propaganda pel fet! ja es poden comprar a les botigues digitals del ram. Gràcies a un acord amb la distribuïdora virtual The Orchard, Propaganda pel fet! ha incorporat una bona part del seu catàleg a portals com ara iTunes, MSN Music i Napster, per dir-ne uns quants." 

Vilaweb

[música]

 Ahtec

Ahtec

Ampliware S.L.

Parque Empresarial Cornellá Norte

C/Cádiz,7-9 08940 Cornellá de Llobregat-Barcelona-Spain

Inscrita en el Registro Mercantil de Barcelona,
Tomo 28445, Folio 155, Hoja 136305
B-60929965

[de confiança]

 

OCTUBRE


Últim vídeo del periodista mort per la polícia en la revolta d'Oaxaca

'Últim vídeo del periodista mort en la revolta d'Oaxaca

"Dos trets de la policia van matar Brad Will quan enregistrava les protestes · Indymedia en publica les imatges. 

Divendres es va morir el càmera de televisió d'Indymedia Nova York Brad Will a l'estat mexicà d'Oaxaca per causa dels trets que va disparar la policia per a reprimir una de les moltes protestes d'organitzacions socials de l'esquerra d'Oaxaca, que exigeixen la dimissió del governador, Ulises Ruiz. Brad Will va morir mentre enregistrava les protestes. Ara és disponible el vídeo amb les últimes imatges de Will, que mostren els motius de protesta dels ciutadans, les topades amb la policia i l'instant en què va morir."

"Indymedia ha dit que els qui van disparar contra Brad Will eren paramilitars que portaven roba de carrer."

Vilaweb

[drets humans][democràcia?][no a la guerra]

Periodistes retinguts, abusos de poder i persones expulsades al míting final del PSC

Periodistes retinguts, abusos de poder i persones expulsades al míting final del PSC.

"Dos periodistes, si més no, van tenir maldecaps ahir al vespre a l'hora d'entrar al Palau Blau-grana de Barcelona per assistir al míting de final del PSC: l'un, Martxelo Otamendi, director del diari basc Berria, i l'altre, Pere Muñoz, corresponsal del Diari de Balears. El servei de seguretat del president espanyol, Rodríguez Zapatero, va retenir Otamendi durant una hora i va tractar Muñoz amb males maneres perquè parlava en català." 

El Muñoz i l'Otamendi (Mails per Hipàtia)

Vilaweb

[democràcia?]

Una ficció sobre la vivenda, o no?

Una ficción sobre la vivienda.

Youtube ja ha censurat el vídeo. 

"...el video parte del próximo espectáculo "Realidades avanzadas" de la compañia Conservas. Las imagenes en cámara oculta son absolutamente reales. Las tomas se hicieron en un único día. Quiere decir que no se escogieron las declaraciones más alucinantes para el video, sino que lo dicho retrata lo "normal".

Kaosenlared,  Escolar.net

[drets humans][democràcia?] 

La importància dels fracassos bèl·lics sobre els fracassos escolars

El gasto militar español por las nubes

És veu que té més importància el fracàs bèl·lic que l'escolar.

Ganas de escribir

[no a la guerra]

El clima canvia, i tu? Frena el canvi climàtic

Frena el cambio climático.

[medi ambient][les fonts]

Els permisos de maternitat a Europa

Els permisos de maternitat a Europa.

L'estat espanyol és dels que menys drets ofereix a les famílies quan tenen fills. I si no mireu.

  • Suècia: 96 setmanes
  • Noruega: 52 setmanes
  • Dinamarca: 50 setmanes
  • Itàlia: 47 setmanes
  • Txèquia: 28 setmanes
  • Regne Unit 26 setmanes
  • Hongria : 26 setmanes
  • Irlanda: 22 setmanes

La Federación Española de Grupos Prolactancia una ha iniciat una campanya de recollida de 500.000 signatures per a presentar una iniciativa legislativa popular que modifique la legislació vigent i augmente el permís per maternitat a 6 mesos:  A la xarxa (sense validesa pràctica) i en paper (l'única possibilitat amb validesa). Si voleu signar en paper contacteu amb mi.

[drets  laborals][debats oberts]
 

Les escoles catalanes poden fer ràdio per Internet

Les escoles catalanes poden fer ràdio per Internet. La XTEC obre la web XTECRàdio. 

"...La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) ha obert la pàgina XTECRàdio, on els centres escolars del Principat poden dipositar programes de ràdio preparats pels alumnes. De moment ja n'hi ha força de disponibles (per a escoltar-los cal tenir instal·lat el Real Player), entre els quals concerts escolars com el del CEPA Oriol Martorell, el programa 'Ràdio Estalella' del CEIP Estalella, o el 'Màxim volum: El Gegant del Raval' del CEIP Drassanes de Barcelona..."

Vilaweb

[educació][tecnologia]

Pandora: ràdio musical personalitzada

Música personalizada y siempre fresca.

"...Es una herramienta musical que ofrezca un servicio interesante, llamada Pandora. Al darse de alta en ella (es gratuito) se puede pedir a sistema una canción o un grupo que te guste. El sistema va a crear una radio basada en esta canción. La radio va a emitir canciones similares a la canción citada, basándose en las características de esa canción, como los instrumentos usados, si es vocal o no, el ritmo de la misma, y un sinfín de características musicales..."

86400

[música][ràdio i televisió]

Vaga general contra l'especulació urbanística

Vaga general contra l'especulació urbanística.

Cuevas del Becerro se paraliza para exigir a la Junta de Andalucía que detenga un proyecto de 800 chalés.

"Los convocantes del paro, encabezados por la alcaldesa, Isabel Teresa Rosado (IU), reclaman a la Junta de Andalucía que detenga un proyecto urbanístico que prevé 800 chalés de lujo con parcelas de 4.500 metros cuadrados, dos campos de golf y dos hoteles en el paraje de Los Merinos Norte, del vecino municipio de Ronda y que actualmente no dispone de agua. La urbanización se levantará sobre el acuífero que abastece a Cuevas y a otros dos municipios, Arriate y Setenil, que suman unos 10.000 habitantes. "La especulación amenaza el acuífero", alerta la Plataforma Cueveña en Defensa del Agua..."

"...El pasado mes de septiembre, la Consejería de Obras Públicas de la Junta de Andalucía impugnó ante el juez la aprobación que el Ayuntamiento de Ronda, gobernado por el andalucista Antonio Marín Lara, dio al proyecto de Los Merinos y pidió su suspensión cautelar. Según el Gobierno autónomo, los promotores no se ajustan a los condicionantes medioambientales, que les impiden urbanizar más del 25% de la finca. Los ecologistas denuncian que el complejo se comerá más del 60% y el encinar mejor conservado de la provincia de Málaga..."

elpais.es

[medi ambient] 

Quatre pel·lícules: Lo que sé de Lola, Vete de mí, Llamando a las puertas del cielo i El laberinto del fauno

Lo que sé de Lola, de Javier Rebollo

Lo que sé de Lola. IMDb - Filmaffinity - Blog de cine

El primer largometraje de Javier Rebollo se caracteriza por su fidelidad a un lenguaje que ya encontrábamos en sus cortometrajes, también y tan bien protagonizados por Lola Dueñas, especialmente significados por la elección de los encuadres, el empleo del tiempo y la fuerza de la mirada a personajes y paisajes o ambientes. En Lo que sé de Lola, esas constantes adquieren todo su sentido al centrarse el relato en una historia de mirada y fascinación (difícil resulta no reconocerlo como amor) cuyo punto de apoyo es un extraño tipo solitario, que ha ocupado su vida en el cuidado de su madre enferma y en dejar correr las horas viendo pasar a gente en estaciones ferroviarias y lugares por el estilo, pequeño espía cotidiano de las vidas y de la correspondencia de vecinos y desconocidos, quien acumula sus discretas experiencias en un diario que contribuye a definir la narración en primera persona. Cuando su nueva vecina, una española inmigrante en París que sobrevive con pequeños robos y eventuales empleos, se convierte en único y fundamental objetivo de su existencia, el solitario León se revelará como un meticuloso notario de las vivencias y sentimientos de la joven Dolores, tanto de los que contrasta directamente como de los que, si no imagina, simplemente intuye. Las experiencias de una persona convertidas, así, en la razón de vivir, y de mirar, de otra, dejando que el azar vaya determinando los sucesivos avatares o interviniendo con mayor o menor trascendencia (los billetes dejados caer en la entrada del edificio). El film implica paralelamente, reclamando su participación, la mirada del espectador, algo que se evidencia de forma especialmente brillante en aquellos momentos, como el recuento de los objetos de la madre o la conversación con la chica del casco, en los que la catalogación desarrollada por el protagonista se nos muestra como una redundancia, un efecto que nos incita —como en grandes ejemplos de la historia del cine, con Godard, Ackerman, Kiarostami y Manoel de Oliveira a la cabeza— a convertirnos nosotros mismos en notarios de lo que se desarrolla en la pantalla. Entre los rincones, bares o interiores de un París casi intemporal, dos singulares escapadas, mostradas con el recurso del viaje, a un perdido pueblo de La Mancha, origen y (pensando en la amiga de la protagonista) posible destino de Dolores / Lola. Los paisajes y los tiempos, los silencios y las observaciones, van construyendo, paso a paso, los fundamentos de una profunda reflexión sobre el desplazamiento y la soledad, no sólo con evidentes anotaciones sociológicas, sino definitivamente orientadas a los universos interiores. Una obra apasionante, en absoluto gratuita o formalista dadas las connotaciones que adquieren todas y cada una de las reacciones —aunque procedan de algo tan nimio como una batería de cocina—, que cuenta, además, con un excelente reparto y un equipo cómplice de técnicos, y que merece constar entre las más modernas y coherentes de nuestro cine.

LLORÉNS 

Vete de mí, de Víctor García León

Vete de míIMDb - Filmaffinity

Parece una comedia pero solamente lo es a ráfagas. Comienzas a reírte pero conforme avanza la narración se te va helando la sonrisa. Al principio, el simpático y bonachón de la historia es Guillermo, el joven que tiene alrededor de treinta años, con ojos de cordero degollado (recordemos el traumático personaje de hijo ofendido que encarnaba Juan Diego Botto en Martín (Hache)), que decide pasar «unos días» en casa de su divorciado padre. El chaval es modernete porque lleva de equipaje la PlayStation y el «Playboy». Es simpático y agradable en el trato con las personas y posee el mérito de haberse matriculado en un montón de exóticas carreras o cursos que, por supuesto, abandona a poco de comenzar. Ahora, parece, está en tercer curso de Derecho, con dos o tres asignaturas pendientes de segundo. Su padre, Santiago, parece feliz porque no le falta trabajo como actor teatral de reparto en simples vodeviles alimenticios. Además, sus relaciones sentimentales con una de las actrices, mucho más joven que él, aparentemente funcionan muy bien. Pero nada es lo que parece. Poco a poco iremos conociendo la auténtica calaña del hijo, un jeta de mucho cuidado, así, sin paliativos, un mentiroso compulsivo que para colmo —el detalle no es banal— se zampa los yogures que hay en la nevera y tiene una facilidad pasmosa para cambiar continuamente de pareja. Pero él será el detonante para que salgan a la superficie todas las frustraciones profesionales y personales de su padre. La vida de Santiago se irá degradando y entrará en una crisis de calado. De esta forma los papeles se irán cambiando: el hijo acabará haciendo de padre y el padre necesitará su apoyo. El plano final, cortante, es estupendo. Víctor García León, con guión escrito en colaboración con Jonás Trueba (ya debutaron con la sólida ópera prima Más pena que Gloria, 2001) , ha conseguido una original y ácida tragicomedia que mete el bisturí en la familia, grupo que antiguamente se denominaba célula fundamental de la sociedad. Y lo hace de una forma novedosa, porque no estamos hablando de una clásica familia desestructurada, sino de una de esas que hoy en día tanto abundan, con padres divorciados e hijos ya mayorcitos que deambulan de una casa a otra. Además, la mirada no es moralista, no se intenta juzgar a los personajes o ahondar de una forma tópica en su psicología. Los hechos son así, tal cual, y el director se limita a mostrarlos de una forma realista, sucia, nada estilizada, próxima al cine documental, trabajando con una cámara a mano, con planos tomados con teleobjetivo para huir de una estética elegante. La única pega que le pongo es que los últimos veinte minutos, los que nos muestran el paulatino deterioro vital del personaje del padre, resulten algo redundantes. La idea está muy clara pero me parece que eran necesarias más aristas en el guión para enriquecer ese descenso a los infiernos. Mención aparte merece la excelente interpretación de Juan Diego, que acaba de obtener la Concha de Plata en el Festival de San Sebastián. Modulando la voz, hablando entre dientes nos transmite todas las sensaciones que va experimentado a partir de la irrupción del hijo en casa. Juan Diego Botto está eficaz, mientras que Cristina Plazas, en su personaje de mujer equidistante que intenta poner un poco de sentido común, cumple perfectamente su cometido y demuestra que está llamada para papeles protagonistas en el cine (en el teatro ya ha demostrado sus cualidades). No debemos olvidar, tampoco, la intervención de venerables veteranos como José Sazatornil «Saza», Esperanza Roy, Ana María Vidal y el pequeño papel reservado a Rosa Mª Sardá, magnífica en sus breves intervenciones. Un buen film español que no hay que perderse. Confiemos en que el joven director (30 años) Víctor García León consiga una continuidad profesional que se merece.

VICENTE

Don't Come Knocking (Llamando a las puertas del cielo), de Wim Wenders

Don't come Knocking (Llamando a las puertas del cielo). IMDb - Filmaffinity - Blog de cine 

Mas de veinte años después de su afortunada y famosa colaboración en Paris, Texas, el actor y escritor Sam Shepard y el realizador Wim Wenders vuelven a coincidir en un film que recuerda muchos de los paisajes y bastantes de los sentimientos de aquel. Una historia en clave intimista, a pesar de los generosos espacios abiertos que le sirven de escenario (se las ingenia para sacar a exteriores las escenas decisivas entre el protagonista y sus hijos, o entre el mismo y su chica del pasado), en la que el cineasta alemán deja constancia una vez más de su extraordinaria capacidad para extraer emociones de un paisaje, el norteamericano asociado al western, y de la bella e intencionada banda sonora a cargo de T. Bone Burnett, intérprete que ya trabajó con Wenders en la excelente The soul of a man. Un actor de westerns en decadencia, un tipo que ha mordido la vida todo lo que ha querido y que nunca se ha comprometido con nada, busca refugio en casa de su madre y se enfrenta al espejo de dos hijos de los que ni siquiera conocía la existencia y que reaccionan de manera muy distinta a su presencia. Un tema que Wenders contempla desde la poesía y la trascendencia en un film que, sin llegar a la altura de otras obras del cineasta (un listón, en cualquier caso, muy exigente), anda lo suficientemente provisto de emoción y desprovisto de sentimentalismo como para atraparnos en su apasionante madeja de ariscos perdedores, de tiempos que no volverán, de sentimientos recién descubiertos, de paisajes y músicas cargados de aliento moral que terminan formando parte del argumento lo mismo que sus personajes y sus situaciones. A destacar el esmerado trabajo de todos los actores, los más jóvenes, Fairuza Balk y Sarah Polley, los veteranos, Sam Shepard y Jessica Lange, y los muy veteranos, Eva Marie Saint y George Kennedy.

PEDRO URIS

El laberinto del fauno, de Guillermo del Toro

El laberinto del fauno. IMDb - Filmaffinity - Blog de cine (I) i Blog de cine (II)

Como si volviera sobre sus pasos hacia El espinazo del diablo, Guillermo del Toro ha optado de nuevo por entremezclar un cuento de corte fantástico —repleto de ensoñación, de decorados propios de la imaginación y el sueño, y de la tradición de relatos protagonizados por niños o niñas que se ven implicados en ese territorio imaginario— con un drama en clave realista ambientado en la España de posguerra, hacia 1944, cuando el franquismo andaba más vinculado con la simbología fascista y cuando su más directo enemigo, único resquicio y esperanza de libertad popular, eran los guerrilleros del maquis. El principal acierto del film reside precisamente en las interacción entre ambas propuestas: la terrible realidad, que participa de tantas sombras y connotaciones tenebrosas como si asistiéramos a una narración de terror, con ogro incluido (a cargo de un excelente e inesperado Sergi López), y el aparente escapismo imaginario de princesas, paisajes encantados y criaturas pertenecientes a un universo onírico. Una interacción que posee en algunos momentos ciertos matices de paralelismo o de oposición y que no siempre funciona a la perfección, a pesar de la pasión de Guillermo del Toro por los mecanismos de relojería y al talento de sus colaboradores a ambos lados de la cámara, pero que acaba componiendo una sugestiva y extraña sinfonía, tierna y estremecedora, que no puede dejarnos indiferentes. Curiosamente, rememorando ciertos ejemplos del moderno cine español con respecto a la posguerra y el maquis (El corazón del bosque, El espíritu de la colmena, etc.), hemos revisitado esos tiempos a través de metáforas y puntos de vista definidos por la inocencia o la fantasía. Tal vez, porque tiempos tan siniestros no dejaban espacio para la inocencia o la fantasía. Algo de ello sobrevuela, como una mítica libélula, todo el relato, haciéndonos partícipes de esos deseos o posibilidades de la niña frente a una realidad criminal y odiosa, echando luz, ahora como luciérnaga ensoñada, sobre una época oscura que han querido borrar de nuestra memoria colectiva. Y ahí, precisamente, es donde mejores rasgos adquiere la citada interacción, cuando se nos sugiere que tantas y tantas fábulas y cuentos fantásticos surgieron precisamente para enfrentarse a la cruda e insoportable realidad, para sobrevivir al horror cotidiano, a las pesadillas de las que no se podía despertar.

LLORÉNS

Cartelera Turia, IMDb, FilmAffinity, Blog de cine

[cinema]

Crítica destructiva del mundo periodístico (V). El confidencial

Sobrecogedores 2.0. Crítica destructiva del mundo periodístico (V). El confidencial.

Capítols anteriors:

Periodismo taurino
Periodismo de investigación
Periodismo deportivo
La tertulia

El blog de Pierre Nodoyuna

[textos]

Si no ara, quan?

Si no ara, quan?

"... En tan sols unes setmanes ja són 523 els joves que han signat el "manifest generacional contra la resignació" que defensa un pacte d'esquerres i nacionalista per a les eleccions de 2007..." 

A més a més del manifest signat per algunes entitats culturals valencianes (ACPV, Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, Valencians pel Canvi i Xúquer Viu), Valencians pel Canvi també han convocat una recollida de signatures per un altre manifest en favor del pacte d'esquerres i nacionalista.

L'Avanç 

[pobles i cultures-països catalans]

Associació Radical Transnacional

Associació Radical Transnacional.

[les fonts]

La tierra de noche. Nasa Visible Earth

Nasa Visible Earth.

La brújula verde

[fotografia]

Google Co-op: configurar un buscador personalitzat

Google Co-op: configurar un buscador personalitzat.

Ecuaderno

[tecnologia] 

Publicat el primer informe de l'Observatorio de Neutralidad Tecnológica

Publicat el primer informe del Observatorio de Neutralidad Tecnológica.

Barrapunto

[tecnologia] 

Xavier Deulonder presenta el llibre "Història del MDT"

Xavier Deulonder presenta el llibre "Història del MDT".

El Casal Jaume I de Castelló presentarà aquest divendres, 27 d'octubre, a les 19:30 hores, el llibre de l'historiador Xavier Deulonder "HISTÒRIA DEL MDT". Segons explica el seu autor, "el Moviment de Defensa de la Terra va ser una organització independentista i radical dels anys 80 i 90 del segle passat, sense la qual no s'entendrien molts dels esdeveniments que van ocórrer en eixa època dins del nacionalsime català; la trajectòria posterior dels seus militants, molts dels quals han nodrit els quadres intermedis d'Esquerra Republicana de Catalunya, així ho demostra".

L'acte servirà per presentar també el llibre del mateix autor "La posta del sol d'Espanya. Les proclames d'independència de les colònies".

[llibres]

Jornades: territori valencià i sostenibilitat

Jornades: territori valencià i sostenibilitat.

"...si perdem el territori,

perdem la llengua, i si perdem

la llengua, perdem el país i

la nostra identitat com a poble..."

ESCOLA VALENCIANA, com a moviment social que té entre els seus objectius treballar per una escola de qualitat en la pròpia llengua, transmissora de valors positius i arrelada al propi medi natural i sociocultural, veu amb preocupació el procés de degradació mediambiental que sestà produint en el territori valencià. És per això que considera urgent ladopció de mesures que frenen radicalment aquest deteriorament i que, alhora, afavorisquen undesenvolupament humà sostenible.

El terme «desenvolupament sostenible», que té un significat precís quan saplica fins a les últimes conseqüències, amb freqüència ha sigut tergiversat o utilitzat de manera interessada per aquells grups, institucions o persones que pretenen justificar valors i actuacions que, paradoxalment, res no tenen de sostenibles. És per això que cal deixar clar que quan parlem de desenvolupament sostenible ens estem referint a aquell desenvolupament centrat en les persones, que permet satisfer les necessitats de la generació actual sense impedir que les generacions futures puguen satisfer les seues pròpies necessitats. Per a aconseguir-ho és necessari que lirrenunciable desenvolupament humà es faça d'una manera mediambientalment sostenible, ja que és del medi ambient del que, en última instància, depèn aquest desenvolupament.

En conseqüència, amb la responsabilitat que ens dóna el contacte diari des de les funcions professionals, pares, mares i alumnes amb el món educatiu i amb la realitat social, us convidem a participar en el IV Congrés dEscola Valenciana per a analitzar i exposar quina és la realitat mediambiental del nostre País Valencià i per a poder manifestar i exigir la necessitat duna realitat mediambiental més sostenible per al nostre territori, per a la nostra cultura i per als nostres centres educatius.

La Plana Indymedia

[medi ambient]

Novetats de Google Earth: l'evolució dels continents, l'hora i alguns edificis en 3D

L'evolució dels continents a Google Earth.

"...La darrera versió del Google Earth 4.0 Beta (no us refieu de l'actualitzador del programa) incorpora una nova característica força potent: el temps. A la part superior de la pantalla apareix una barra amb un botó de reproducció (play) i un rellotge..."

"...Una aplicació magnífica és veure l'evolució dels continents al planeta Terra. Ja abans es podien trobar els mapes per separat, però ara un usuari rus, en Valery Hronusov, ha aprofitat la nova característica i n'ha creat la versió animada. Des de fa 600 milions d'anys, fins a l'actualitat:Evolució paleogeogràfica de la Terra..."

El Palau de les Arts i el Mercat de Santa Caterina, al Google Earth.

"...Gràcies al programa SketchUp es poden fer models 3D d'edificis i dur-los al Google Earth. Veig a Tagzania (via Ogle Earth) que amb motiu de la Biennal d'Arquitectura de Venècia s'han passat al Google Earth dos edificis dels Països Catalans, el Palau de les Arts de València, i el Mercat de Santa Caterina de Barcelona..." 

Guia d'usuari de Google Earth.

De l'Holocè estant

[tecnologia]

Baile del sol

"Baile del sol, comienza su andadura hace más de diez años. Su fundador, Tito Expósito, empezó con la edición de fancines como Orín Desteñido y revistas de música y literatura, como Baile del Sol.

Seguimos manteniendo los principios iniciales, publicar a autores noveles, que ven por primera vez su obra hecha libro. Y seguimos intentando unir culturalmente a las islas con otros continentes, muchos de nuestros autores son latinoamericanos; de Argentina, Uruguay, Brasil, Venezuela, El Salvador, Cuba, Nicaragua… De Oceanía, tenemos a Sia Fiegel, de Europa acabamos de publicar a August Strindberg..."

[llibres]

Projectes socials de dos bandes: Asian Dub Foundation i Radio 4

PROYECTOS SOCIALES DE DOS BANDAS // ASIAN DUB FOUNDATION Y RADIO 4

“Ninguna expresión artística es indiferente a lo que pasa en la sociedad”

"Radio 4 y Asian Dub Foundation son dos bandas capaces de hacer bailar a los rockeros más recalcitrantes al tiempo que imponen sus ritmos en selectas pistas de baile. Pero sus inquietudes van más allá de lo musical: compaginan sesiones de grabación y giras con actividades en grupos sociales, aportando su talento al servicio de los más desfavorecidos."

Asian Dub Foundation

Asian Dub Foundation Education (DFED) "The organisation is aimed at giving young people who are passionate about making music, opportunities to develop their creativity and especially, for those who don’t have access to musical equipment and training. Our projects are designed specifically to represent issues relating to Asian/Black and Ethnic minority youth cultures, particularly around issues relating to young people facing socio-economic barriers; social exclusion; gender imbalance, refugee/asylum issues and more. We aim to access these groups and in turn promote opportunities to access cultural industries via festivals, productions and arts events..."

Radio 4 

[música][un altre món és possible]

Moviments.net

Moviments.net

"Ens motiva la transformació social cap a la construcció d'una societat igualitària, lliure i diversa. Rebutgem el capitalisme i qualsevol tipus de dominació d'uns éssers humans sobre uns altres, sigui per la raó que sigui (per raons de raça, sexe, classe social, procedència, entre moltes...)."

[fonts]

Sin permiso, El pimiento verde i Gallopinto

Sin permiso. "...un proyecto político de crítica de la cultura, material e intelectual, del capitalismo contrarreformado, desregulado, remundializado y reliberalizado del siglo XXI. Sinpermiso se articulará en torno a una revista semestral del mismo nombre, cuyo primer número en soporte papel aparecerá a principios de 2006..."

El pimiento verde. "Esta mítica revista destina este número al problema de la crisis energética: la dependencia de unos combustibles fósiles cada vez más difíciles de extraer sin un altísimo coste económico y medioambiental. Incluye artículos sobre la petrodependencia, el impacto de las multinacionales españolas del sector en América Latina y la resistencia social a ellas, los límites sobre las energías renovables y herramientas de uso casero para autorproducir nuestra energía."

Gallopinto. Revista del Comité de Solidaridad Internacionalista de Zaragoza.

Ganas de escribir, Diagonal 

[publicacions]

Ganas de escribir: la página web de Juan Torres López, Repsol Mata i Red de economía crítica

Ganas de escribir. La página web de Juan Torres López.

Repsol Mata.

Red de economía crítica.

[les fonts]

Insubmissió a Israel

Insubmissió a Israel.

Omri Evron es  un joven comunista israelí que acaba de ser encerrado en una prisión militar con caracter preventivo hasta que se le juzgue por negarse a servir en un ejército que considera de ocupación. 

Comunicat del Partit Comunista d'Israel.

"Me niego a servir de conejillo de indias de las industrias de armamento, de las grandes corporaciones y los explotadores contratistas de todo tipo, que siembran el racismo y que se sirven de líderes cínicos para aumentar sus ganancias a costa del sufrimiento de los pueblos y la negación de los derechos humanos más básicos. "¡Me niego a matar!, ¡me niego a ocupar!" (Omri Evron)

A sueldo de Moscú, Ganas de escribir, CSCA

[no a la guerra][drets humans]

L'altre costat de la logística

"5 personas, un coche, dos ruedas de camión, más de 100 botellas de plástico, unos 13 cerdos… son algunos de los ejemplos que llevan los verdaderos genios de la logística en el mundo. Ni UPS, ni SEUR ni nadie… Estos si que se merecen el pan por lo temerario y arriesgado de su trabajo.

86400

[tecnologia] 

Acció Ecologista-Agro exigeix paralitzar l'extracció d'aigua del "Cuadro de Santiago"

Acció Ecologista-Agro exigeix paralitzar l'extracció d'aigua del "Cuadro de Santiago".

Piden a la CHJ que «deje de hacer oídos sordos» a una ilegalidad desde 2002.

"Acció Ecologista-Agró ha remitido un escrito a la Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ) para que acuerde la paralización y precinto de la «estación de bombeo ilegal» que, desde hace cuatro años, está desecando el Cuadro de Santiago."

Levante

[medi ambient] 

EyeOs, ara també al mòbil

EyeOs, ara també al mòbil. Una nova versió de l'escriptori virtual eyeOS inclou l'accés via mòbil.

L'escriptori digital EyeOS, desenvolupat per tres nois d'Olesa de Montserrat, s'acosta cada vegada més a la primera versió definitiva. De moment, ja n'ha sortit la versió 0.9.2, que repara alguns errors i inclou la possibilitat d'accedir als documents via mòbil. Aquesta novetat permet que els usuaris del servidor públic puguin descarregar, veure i publicar documents del seu propi escriptori virtual des de qualsevol mòbil. En tenen prou d'accedir a la pàgina eyeOS.mobi.

Vilaweb

[tecnologia]

25 objectes reutilitzats

Lo ordinario convertido en original. Algunes de les reutilitzacions són originals i útils.

Pixel y Dixel

[tecnologia]

Una altra caceria reial?

¿Otra cacería real?

Periodistas21

[democràcia?][medi ambient]

Gcompris: suite educativa, de codi lliure i de franc (2-10 anys)

Gcompris: suite educativa, de codi lliure i de franc (2-10 anys).

Gcompris.

Està disponible als repositoris d'Ubuntu.

La brújula verde

[educació][tecnologia] 

"Los grandes de Espanya" ja estan contents

Los grandes de España ya están contentos.

"El pasado martes, a las nueve de la noche, sin periodistas en la Cámara y con sólo dos nobles en la tribuna de invitados fue aprobada una iniciativa que eufemísticamente se llamaba “de igualdad del hombre y la mujer en el orden de sucesión de los títulos nobiliarios”.

"...La tramitación de esta ley me parece una frivolidad. Tras una aparente defensa de la igualdad, se mantiene la desigualdad esencial que supone el reconocimiento por el Estado de los títulos nobiliarios y su transmisión hereditaria a los hijos o hijas primogénitos. Nos parece una frivolidad, porque se ha hecho pensando en un reducidísimo grupo de personas, que esperan obtener algún beneficio de la ostentación de esos títulos, recuerdo del antiguo régimen, basado en la opresión y en la negación de los derechos democráticos. Nos parece una frivolidad que, además, se hayan incluido cláusulas de retroactividad que benefician a una o a tres damas, de nombre convertido en marca, y a las cuales esta ley ofrece una plataforma de publicidad gratuita." (Miquel Bofill Abelló, d'ERC)

Iñaki Anasagasti

[democràcia?]

Sobre el torio, el Canary Project i el Charles Darwin Project

TORIO, la energía nuclear alternativa

"Torio, es un mineral, que no sirve para producir armas nucleares, sin embargo la energía en un solo kilo equivale a 4000 Toneladas de carbon ! Se encuentra en abundancia el la Tierra y produce desechos rediactívos mínimos."

The Canary Project: éste es el aspecto del Calentamiento Global

"La misión de The Canary Project es fotografíar paisajes alrededor del mundo que están sufriendo una tranformación dramática debido al calentamiento global, y utilizar estas fotos para convencer a tanta gente como sea posible de que el calentamiento global está ocurriendo, y es una preocupación urgente. (Visto en elastico.net/archives/2006/10/the_canary_proj.html)"

El proyecto Charles Darwin

"El proyecto Darwin Online está por fin accesible a todo el mundo. Contiene no sólo todos los trabajos del genial científico escaneados, también dibujos, notas, grabaciones, y todo tipo de material. Han sido recopilados por la Universidad de Cambridge, y están disponibles en la página de manera gratuita."

Menéame

[tecnologia][medi ambient]

16a Festa per la Independència amb SA, Obrint Pas, la Gossa Sorda i Skàndol Públic a Castelló de la Ribera

Ja a la venda les entrades per la 16a Festa per la Independència amb SA, Obrint Pas,la Gossa Sorda i Skàndol Públic

El 28 d'octubre a les 22h. 

Organitza: Maulets.

València Indymedia

[[activitats][pobles i cultures-països catalans]

Altres usos per al vídeo de CIU

Altres usos per al vídeo de CIU.

Escolar.net

[crítica divertida]

El régimen de Franco

El régimen de Franco.

Polònia (TV3) 

[crítica divertida]

The Association for Progressive Communications

The Association for Progressive Communications. Internet and ICTs for Social Justice and Development.

[les fonts][tecnologia][un altre món és possible]

Xerrada al Casal Popular sobre els 13 de Gandia

Xerrada al Casal Popular sobre els 13 de Gandia. 21 d'octubre a les 20h.

"El darrer 29 de Juliol una trentena de jòvens independentistes protestaven pacíficament en un acte del blaver-feixista Fernando Giner a l'Escola Politècnica Superior de Gandia (La Safor). Una vegada al carrer, l'actuació brutal de la policia local de Gandia va acabar amb un company ferit i la detenció aleatòria de 13 jòvens per part de la policia nacional espanyola.

Ara els detinguts s'enfronten a un judici per "desordres públics", amb penes que poden arribar als 3 anys de presó."

La Plana Indymedia

[activitats][democràcia?]

Londres

Londres. 11-16 d'octubre. Mowbray Court Hotel. Earl's Court Station. Kew Gardens. Camden market and Camden Lock. Regent's Canal. Little VeniceThe Big Ben. Palace of Westminster. Westminster AbbeySoho. Picadilly CircusTate ModernMillenium Bridge. The Tower of London. The Tower BridgeTrafalgare Square. A Trafalfar Square es celebrava el Diwali amb música en directe. Cromwell Road. Natural History Museum.

Kew Gardens a Flickr 
Animals de Kew Gardens a Flickr

London a Flickr

[viatges i excursions]

Google docs, Zohoo... Office 2.0

Google docs, Zohoo... Office 2.0

"El anuncio lo han hecho coincidir con la conferencia Office 2.0, en la que una de los momentos más esperados será la salida de la beta cerrada de Zoho Virtual Office (web oficial, vía TechCrunch), que promete integrar los más de diez servicios que ya ofrece Zoho y que van desde un editor de textos hasta otro de presentaciones, pasando por "un basecamp" para la gestión de proyectos. La idea es ofrecer un entorno de colaboración en la red para el trabajo en grupo con un punto de acceso común. Probablemente es, de todos los que se han metido en esto de la ofimática online, el que más ha avanzado, aunque no todo el monte es orégano, crear una presentación con Zoho Slide es muchísimo más lento que hacerlo con software instalado."

Error500

[tecnologia] 

Juan Carlos Onetti

Juan Carlos Onetti

Dos vídeos d'aquest autor uruguaià. 

El cuchitril literario

[llibres]

ING canvia la seua publicitat

Ante la subida de las hipotecas, ING cambia su publicidad.

A sueldo de Moscú

[crítica divertida]

Castell de Montornés

Excursió al Castell de Montornés per la senda que va des de la carretera del Desert de Les Palmes.

Parcs Naturals del País Valencià.

[viatges i excursions] 

Puertomingalvo-Río Linares-Castelvispal

Una preciosa senda tota de baixada, excepte al final que hi ha una pujada curta des del riu fins a Castelvispal. Puertomingalvo-Río Linares-Castelvispal.

Senderisme per Aragó

[viatges i excursions] 

El govern espanyol destina el 20% de R+D a recerca militar

El govern espanyol destina el 20% de R+D a recerca militar.

"Els pressupostos del govern espanyol per al 2007 preveuen una partida de 1.586,10 milions d'euros per a la recerca militar. Aquesta xifra representa el 20% del total de recursos destinats a la recerca i el desenvolupament (R+D), i és cinc vegades superior al que es dedicarà a la investigació científica sanitària. Les dades les ha tret a la llum la Fundació per la Pau, que participa en la 'Campanya per la Pau: prou investigació militar!'.

Vilaweb

[no a la guerra]

Guadalajara i Soria 

Entre el dia 27 de maig i el 5 de juny vam estar per Guadalajara i Soria.

Camí de Campillo de Ranas (Guadalajara) vam parar en Albarracín (Teruel) i vam fer nit a l'hostal Los Palacios amb unes vistes precioses del poble. Passejarem tota la vesprada pels seus carrers estrets i empinats i li donàrem la volta al poble per baix, vora el riu, amb Biel a la motxila. Dinàrem i sopàrem al mateix lloc, la tasca Azagra, i de vesprada ens vam fer una cervessa i unes papes al Molino del Gato.

Al dia següent vam eixir camí de Campillo de Ranas. No vam tindre més remei que dinar (una paella infame i caríssima) a l'autovia Madrid-Saragossa. Després de dinar i descansar vam continuar el viatge cap a la Casa del Sol (Campillo de Ranas), el nostre nou allotjament durant tres nits. Ere una casa encara més bonica del que esperàvem. Després de descansar un poquet i baixar els trastos vam sopar unes tallades de cansalà i llomello i uns xorisos a un bar de Majaelrayo perquè el restaurant de Campillo (La Fragua) estava tancat.

Al dia següent, i després d'encarregar uns entrepans a La Fragua, vam arribar, després de 20 km de pista, a la fageda de la Tejera Negra, molt prop de Cantalojas. Vam recórrer una senda ("Senda de Carretas" la més curta) durant més de dues hores entre fajos, pins i carrasques fins el Collado Hornillo i baixar. Només tornar vam dinar, molt agust i amb molta fam, vora el riu Lillas. No hi havia ningú. Biel va descobrir que llançar pedres a l'aigua d'un riu és molt divertit. Més informació sobre la Tejera Negra.

Vam tornar a Campillo de Ranas pegant una volteta per Umbralejo (poble recuperat) i Valverde de los Arroyos, sempre amb el pic Ocejón present. A l'arribar a Campillo estàvem molt cansats, vam sopar rapidet (car i mal, a La Fragua) i ens vam anar a dutxar. Mentre Biel ja dormia Pili i jo vam llegir una estona al sofà de la casa.

[viatges i excursions]

Democràcia pura, dura i profunda

Democràcia pura, dura i profunda, per Xavier Montanyà.

"Ha estat gairebé simultani. Aznar emet un dels seus brillants pensaments: 'Cap musulmà no m’ha demanat perdó per haver ocupat Espanya durant vuit segles', i la Generalitat de Catalunya anuncia que atorgarà una subvenció de 73.333,32 euros a la peculiar fàbrica de pensaments aznarians: la Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales (FAES). Democràcia pura i dura..."

Vilaweb

[textos][democràcia?] 

Aín-Castell d'Aín-Aín

Aín-Castell d'Aín-Aín. Un recorregut molt bonic per una part de la Serra d'Espadà.

Senders d'Aín.

Web d'Aín

[viatges i excursions]

La diputació de Castelló  boicoteja el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica

La diputació de Castelló boicoteja Grup per la Recerca de la Memòria Històrica.

"El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica va presentar el passat 3 d’agost un escrit demanant l’inscripció en el Registre d’Associacions Culturals de la Diputació de Castelló. El 14 de setembre va rebre per escrit la contestació de la Diputació denegant l’inscripció ja que “no reúne las finalidades de carácter cultural reseñadas en las bases del Registro de Asociaciones Culturales”.

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló

La Plana Indymedia

[democràcia?][lesfonts]

Assassinada a Moscou Anna Politkovskaia, la periodista russa crítica amb el Kremlin

Assassinada a Moscou Anna Politkovskaia, la periodista russa crítica amb el Kremlin.

Parlen sobre Anna Politkovskaia a: Escolar.net, Jabalí Digital, Periodistas21, Mails per a Hipàtia (Bloc intermitent de Vicent Partal)

Vilaweb

[drets humans][democràcia?]

La fossa sèptica de la globalització

El vertido tóxico de Costa de Marfil.

Ante el pánico y la furia de la población, la lluvia reactiva el vertido venenoso que llegó a Costa de Marfil en el 'Probo Koala'.

"Los ciudadanos de Abiyán olvidan estos días las crisis políticas y económicas de Costa de Marfil para concentrarse en sus miedos y cuidar su maltrecha salud. En las calles de la ciudad las excavadoras y una legión de hombres vestidos de blanco tratan de recoger el vertido tóxico que escupió las bodegas del Probo Koala, una mezcla de gasolina, sosa cáustica y sulfuro de hidrógeno. Murieron ocho personas envenenadas, 66 más están hospitalizadas y miles requirieron atención médica. El vertido volverá a Europa, pero los marfileños quieren que paguen los responsables, que eligieron limpiar la sucia bodega en África porque la descarga costaba 10 veces menos que en Europa."

elpais.es

[medi ambient][drets humans]

Web sobre la submissió lingüística i de com afrontar-la

Val la pena!

http://telp.lateneu.org

[pobles i cultures]

El software lliure ja no interessa al psoe

El software libre ya no interesa al psoe.

La web del Ministeri d'Administracions Públiques referida a la Llei d'Administració Electrónica permet a la ciutadania (fins al 10 d'octubre) aportar comentaris, documents i crítiques per tal d'elaborar un text articulat d'avantprojecte de Llei d'Administració Electrónica. 

És l'oportunitat d'intervenir d'alguna manera. Sobretot és important que les administracions practiquen amb l'exemple introduint en la seua vida laboral l'ús de tecnologies i programes de codi font obert.

Documents del projecte:
Esquema_Ley_de_Administracion_Electronica.pdf
Principios_Ley.pdf

Jo he els enviat aquest missatge: 

"Aconsejaros que accedáis al documento “Software libre: Propuesta de recomendaciones a la Administración General del Estado sobre utilización del software libre y de fuentes abiertas” , elaborado por el Grupo de software libre en la Administración General del Estado, creado por el Consejo Superior de Informática y para el Impulso de la Administración Electrónica con el mandato de formular un conjunto de recomendaciones relativas a la utilización del software libre y de fuentes abiertas por la Administración General del Estado.

Los ciudadanos podemos tener miedo porque muchas veces estamos indefensos y somos frágiles pero vosotros, los políticos, no podéis tenerlo. Sed valientes, por favor. Nuestro futuro está en vuestras manos.

Salutacions"

Barrapunto

[tecnologia][un altre món és possible] 

 

Materials docents de la University of California-Berkeley disponibles a Google Video

"...the University of California-Berkeley is sharing with the public, via the Internet, dozens of videotaped seminars, speeches, special events and even entire courses taught by some of the campus' leading professors."

"Said UC-Berkeley's Greenberg: ``There is a move in higher education to provide open access. We look forward to more schools joining us. More than 250 hours of UC-Berkeley content is now available online (http://video.google.com/ucberkeley)."

La notícia completa de MercuryNews.com

[educació][tecnologia] 

The literacy project and Google for educators: dos projectes educatius de Google

The literacy project de Google.

"A resource for teachers, literacy organisations and anyone interested in reading and education, created in collaboration with LitCam, Google, and UNESCO's Institute for Lifelong Learning."

Google for educators.

[educació][tecnologia] 

Accedint a particions Linux des de Windows

Accediendo a particiones Linux desde Windows

Kriptopolis

[tecnologia] 

Clericalisme a la universitat

Clericalisme a la universitat

El buit del temps

[democràcia?][educació] 

Test per comprovar la velocitat de connexió a la xarxa

"La Asociación de Internautas ha implementado un nuevo servicio de medición de velocidad, donde pueden medir todos los usuarios que lo deseen la velocidad real de bajada y subida de sus conexiones en línea."

Asociación de Internautas

[tecnologia]

Matutes intenta silenciar Eivissa Confidencial

Matutes intenta silenciar Eivissa Confidencial

"Segons hem pogut confirmar de fonts judicials, Eivissa Confidencial és objecte d’una causa judicial impulsada per la família Matutes. La querella es va registrar a principis de setembre i va caure causalment (o no) al jutjat d’instrucció núm. 1 d’Eivissa, el titular de la qual és Juan Carlos Torres, jutge degà i membre de la conservadora Associació Professional de la Magistratura. De les nostres investigacions en resulta que malgrat que la persona que signa no duu el llinatge Matutes hi està vinculat familiarment. A més, sembla que la querella compta amb l’impuls i/o el vist-i-plau del mateix Abel Matutes."

Eivissa confidencial

[democràcia?]

SETEMBRE

Las cuentas del rey

Las cuentas del rey

"...Y así llegamos al puesto 112, donde aparece el chocolatero italiano, Michel Ferrero, empatado con un tal King Juan Carlos de España, cuya compañía se llama "Borbón Family", dedicado al sector "Royalty". Tanto el italiano como el tal "king Juan Carlos", poseen un patrimonio valorado en 1.700 millones de euros (unos 280.000 millones de pesetas)" 

I per a que encara siga més injust: "Por cierto. Las cuentas de la Casa Real no son auditables en esta democracia de baja calidad. El rey es irresponsable. ¿Qué les parece?"

Iñaki Anasagasti

[democràcia?] 

Google OCW

Google OCW - Què és OCW?

"In 1998 OpenContent began evangelizing the idea of opening access to educational resources with the release of the Open Publication License and a small collection of educational resources.

Now there are several individuals and organizations working on opening access to educational opportunity, and they're doing an incredible job! You've probably heard of some of them, but there are new ones popping up all the time. The list of links and searches on this page is not exhaustive, but it includes some of our favorites."

Buscant entre els materials lliures que hi ha en Google OCW apareix destacada la web http://mit.ocw.universia.net: "MIT, su equipo de OpenCourseWare y Portal Universia han creado un nuevo sitio que pretende facilitar el acceso de académicos de habla hispana a los materiales docentes y de estudio puestos a libre disposición por el MIT en Internet.

La colaboración entre Universia y MIT refleja una visión compartida entre ambos: la de fomentar el libre acceso al Conocimiento a través de Internet."

També és interessant la web contenidos-abiertos: "Los Contenidos Abiertos son los materiales, documentos y, en especial, los recursos educativos, que se exponen de manera libre con la finalidad expresa de que puedan ser reutilizados por el resto de la comunidad educativa. Existen soluciones tecnológicas, pedagógicas y legales que hacen posibles los "contenidos abiertos". Este lugar web investiga sobre ellas."

opencontent 

[tecnologia][educació] 

Copyleft. Manual de Uso

Copyleft. Manual de Uso.

I també Fundación Copyleft.

David Bravo

[tecnologia][llibres] 

El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura fa les primeres entrevistes

 
Mesurarà les audiències dels mitjans de comunicació de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears. 
 
Diu Vilaweb que "Avui comença la feina de camp del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, que mesurarà les audiències de tots els mitjans de comunicació del país. La primera tongada, de 13.000 entrevistes personals a Catalunya, el País Valencià i les Illes durarà fins a final d'any. El Baròmetre ja compta amb la implicació de tres-cents mitjans i, el mes de novembre, s'incorporaran al patronat les dues principals centrals de mitjans de l'estat espanyol."
 
 
[publicacions][ràdio i televisió]
 

Musicalliure.net, música lliure en català 

"MúsicaLliure.Net és un portal de difusió de música gratuïta en català que es pot descarregar legalment. Esperem que això acabi sent un punt de trobada entre músics i tots aquells que vulguin escoltar bona música en català, un lloc de promoció d'artistes i d'accés a la cultura."

La notícia de la Lafarga.cat

Unes altres iniciatives semblants són musicalibre.es i musicalibre.info.

Una web relacionada amb el tema és "Música en internet pretende difundir las líneas de pensamiento contrarias a la propiedad intelectual y derechos de autor. También damos una visión crítica de la actual forma de explotación de la música por parte de las multinacionales y sociedades de gestión de derechos."

I per últim, una notícia de microsiervos sobre el programa Indy: una aplicació que ofereix música "libre y gratuita, dado que proviene de cientos de sitios web donde los propios autores los que la ofrecen para descarga, o la licencian como Creative Commons".

Lafarga.cat 

[música][tecnologia]

Levantándole la silla a Zapatero... contra la pobreza

Levantándole la silla a Zapatero... contra la pobreza

"4 gatos somos un grupo de gente que apoyamos diferentes causas con acciones callejeras. Nuestra intención es hacer reflexionar a las personas para que empiecen a actuar. No formamos parte de ninguna ONG y no nos identificamos con ningún partido político. Simplemente, creemos que a veces 4 gatos pueden movilizar a toda la sociedad." 

Al final, tal i com informa Jabalí Digital, va resultar que ere un vídeo publicitari de la campanya contra la pobresa Levántate Contra la Pobreza (http://www.sinexcusas2015.org) promovida por la Campaña del Milenio de Naciones Unidas.

http://www.escolar.net, Jabalí Digital

[drets humans][campanyes]

Video Ronk, per a descarregar vídeos d'alguns servidors d'Internet

VideoRonk para descargar vídeos de Youtube, Metacafe, etc

Error500

[tecnologia]

Escola Valenciana dedicarà el seu IV Congrés a la sostenibilitat

 "La destrucció del territori i la manca de suport de les institucions a la llengua i a la cultura valencianes fan que, actualment, el País Valencià sigui molt lluny d'una societat sostenible. Aquest és el punt de partida d'Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua, que vol dedicar el seu quart congrés a la sostenibilitat. Aquest congrés, adreçat a la comunitat educativa, té el suport d'universitats, sindicats i entitats cíviques."

Vilaweb

[educació][medi ambient][pobles i cultures-països catalans]

'Hackers' i activistes dels drets humans creen un navegador anònim que no deixa petja

 
 
"Els membres del col·lectiu Hacktivismo han posat a disposició de tothom el navegador Torpark, que permet de navegar sense revelar la identitat de l'ordinador utilitzat i sense deixar rastre. Ha estat pensat, sobretot, per als ciutadans dels països que tenen la xarxa sota censura. Com que emmascara l'IP de l'ordinador (el codi numèric que identifica la màquina que es fa servir) no es pot rastrejar qui ha visitat segons quines pàgines web."
 
"...el nou navegador (programari lliure a l'abast de tothom), no guarda dades a la memòria cau ni a l'historial i esborra les 'galetes' quan s'acaba la sessió."
 
"Torpark, que solament funciona amb el sistema operatiu Windows, és molt fàcil d'instal·lar i d'aplicar. Es pot activar des d'un mòdul de memòria USB, i no cal instal·lar-lo a cada màquina. Els creadors de l'eina, els membres del grup Hacktivismo, provenen del col·lectiu Cult of the Dead Cow, un dels grups de 'hackers' més coneguts de la xarxa."
 
 
[tecnologia][drets humans] 
 

Escoitar.org

Escuchar, pensar, oir Galicia 

Diu Juan Varela que "escoitar.org ))) es una magnífica iniciativa, un mashup de experiencias acústicas sobre Google Maps para recorrer la banda sonora de la geografía gallega."

Escoitar.org: "Unha aproximación ao son dun lugar é unha aproximación ao seu patrimonio. Percibir, comprender e concibir a nosa identidade sonora, a dos nosos lugares e as nosas xentes, a súa coherencia e idiosincrasia, é un exercicio necesario e saudable. Escoitar.org é un proxecto de dinamización social aberto e libre cuxo obxectivo principal é a difusión e promoción do fenómeno sonoro e a súa exploración con fins sociais e documentais. Podes participar engadindo as tuas gravacións." 

"A obsesión occidental por favorecer os aspectos visuais da cultura provocou o menosprezo doutras capacidades perceptivas, como o oído, relegando a un segundo plano aquelas experiencias existenciais consideradas menos significativas, en gran parte, polo seu carácter efémero."  Més informació sobre el projecte.

Periodistas21

[pobles i cultures-poble gallec][tecnologia]

L'ex-cantant de Pomada, Helena Casas, presenta un nou projecte de "pop trist": Conxita

El grup Conxita aposta per les llicències Creative Commons.

Vilaweb

[música]

The Gimp i Inkscape: protagonistes del nou fascicle d'alfabetització digital de l'Ajuntament de Barcelona

The Gimp i Inkscape: protagonistes del nou fascicle d'alfabetització digital de l'Ajuntament de Barcelona

La Farga

[tecnologia][publicacions]

Traductor multilingüe en línia del gencat.cat: català, castellà, anglès i francès

Traductor multilingüe en línia del gencat.cat.

Les secretaries de Telecomunicacions i Societat de la Informació i de Política Lingüística del govern català han activat a internet un traductor automàtic. Obert a tothom, permet de traduir textos de menys de 2.500 caràcters i pàgines (amb la introducció de l’adreça). El traductor pot operar bidireccionalmen en: català-castellà i català-anglès (en proves hi ha el català-francès). La intenció és de facilitar l'ús del català dintre les TIC.

Més endavant s’obriran les opcions bidireccionals català-alemany i català-rus, i les unidireccionals català-gallec, català-italià, català-portuguès i català-aranès.

Vilaweb

[pobles i cultures][tecnologia] 

Opentrad, traducció automàtica en codi obert: català, castellà, gallec i euskera

Opentrad: "En el marc d'aquest projecte es crearan els sistemes de traducció automàtica de codi obert per a alguns parells de llengües importants de l'Estat." 

Encara està per desenvolupar més.

Opentrad

[pobles i cultures][tecnologia]

Manifestació a Castelló de la Plana contra els abocadors

S'ha convocat una manifestació a Castelló de la Plana per al dia 30 de setembre contra els projectes d'abocadors de Fanzara, Les Coves i La Salzadella.

La Plana Indymedia

[medi ambient][campanyes] 

El govern espanyol millora el finançament públic de l'església catòlica

Encara que el govern espanyol ho ha justificat explicant que ara es fa dependre més el finançament de l'església catòlica dels seus fidels, la realitat és que ara rebrà més diners. Han augmentat el percentatge de l'IRPF destinat a l'església fins el 0,7% i han deixat el percentatge destinat a ONGs en el 0,5%. És a dir, que un catòlic podrà disposar amb més llibertat dels seus diners que un ateu o un agnòstic o un musulmà.

Ara sembla que el govern espanyol ha anunciat que també augmeta el percentatge  de l'IRPF destinat a ONGs fins el 0,7%. I no ho podien haver anunciat també ahir? Quines ganes de generar notícies que tenen!

Així que, segons els càlculs que han fet, a partir d'ara l'estat espanyol subvencionarà l'església catòlica amb uns 170 milions d'euros (sempre que no hi haja moltes baixes entre els seus fidels). Una bicoca, si ho comparem amb els 5000 milions d'euros que, a més a més, les institucions públiques espanyoles donen també a l'església catòlica per a, entre d'altres coses, concertar escoles i instituts, pagar sous dels professors de religió i rehabilitar el seu patrimoni. 

Per a mostra, només cal pegar-li una ullada a aquesta notícia recent del Levante: Diputación y Consell dan 4,5 millones de euros para restaurar bienes religiosos.

Elpais.es ho explica en una notícia.

elpais.es, Vilaweb

[democràcia?]

Sobre les deixalles electròniques

Conten a elpais.es que "Nokia es la empresa más ecológica, según Greenpeace. La basura electrónica es la que más crece en el mundo." 

Article de greenpeace on s'analitzen les marques de productes tecnològics més conegudes.

Greenpeace, elpais.es

[medi ambient]

Missatge al Defensor del Pueblo espanyol sobre el recurs d'inconstitucionalitat de l'Estatut de Catalunya

Ahir vaig enviar aquest missatge a la secció de queixes del Defensor del Pueblo espanyol: 

"Hola bon dia,

Només us escric perquè m'he sentit molt ofés quan he sentit que el Defensor del Pueblo havia presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut de Catalunya. Jo pensava que ell ja tenia prou feina per atendre les queixes de la gent com per a arrogar-se el paper (reconegut per la CE) de defensor de la constitucionalitat de les normes aprovades per Les Corts espanyoles, el Parlament i el poble de Catalunya.

Aprofite el missatge per dir-vos que  m'agradaria que a la vostra web (com en altres web de l'administració de l'estat espanyol) hi hagués la possibilitat d'accedir a la informació, a més de en espanyol, en les altres llengües oficials de l'estat: català, euskera i gallec. No se si teniu obligació legal, però som un país plurilíngüe i és el nostre dret i la vostra obligació moral.

Moltes gràcies per la vostra atenció i salutacions."

[pobles i cultures-països catalans][democràcia?]

Ja funciona PADICAT, el dipòsit que arxiva els recursos digitals de Catalunya

Ja funciona PADICAT, el dipòsit que arxiva els recursos digitals de Catalunya.

El servidor Patrimoni Digital de Catalunya (PADICAT) recull, preserva i dóna accés a tota la producció cultural, científica i de caràcter general catalana que es troba en format digital. Aquest dipòsit l'impulsa la Biblioteca de Catalunya, compta amb la col·laboració del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) i el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI).

Aquest dipòsit està desenvolupat amb programari lliure, concretament, es basa amb el capturador Heritrix. És una aplicació de codi lliure i desenvolupat en Java que utilitza l' Internet Archive .

La Farga

[tecnologia] 

Ja s'ha publicat el Dossiers crítics nº 15 

Dossiers crítics nº 15 ja al carrer.

La Plana Indymedia

[publicacions] 

'Libro memorial' classifica el destí dels prop dels 9.000 deportats espanyols en els camps nazis

Memoria detallada de los inexistentes.

Segons elpais.es: "Las fichas de los cerca de 9.000 desportados se podrán consultar en la web del Ministerio de Cultura, www.mcu.es, a partir de octubre."

 
Fitxa de José Cereceda, detingut a França i enviat a Mauthausen l'any 1943.

elpais.es

[drets humans][no a la guerra][llibres]

Salvador (Puig Antich), de Manuel Huerga

Salvador (Puig Antich), de Manuel Huerga. IMDb, FilmAffinity.

Vaig anar a veure-la ahir i com a document històric i de record a la memòria de Salvador Puig Antich no em va agradar gens, però com a pel·lícula no està malament. Sobretot em va agradar el personatge (supose que inventat) del funcionari de presons que interpreta Sbaraglia. Només li llevaria el crit final que fa de "hijos de puta", que, després de tota la contenció del personatge, li lleva credibilitat. El director també hauria pogut ser més valent amb l'ús del català perquè estic segur que durant hores abans de l'execució els diàlegs entre les germanes i Salvador van ser en català. Tampoc em van agradar alguns moments de la  pel·lícula que semblen més un vídeoclip que una pel·lícula basada en un fet real.

No hauríem de censurar la creativitat. Vingue d'on vingue. I segur que tenim més coses en comú amb Manuel Huerga i el Jaume Rorures que amb els que llancen pintura roja contra els cartells d'un cinema. 

A L'Avanç hi ha una discusió sobre la pel·lícula i la convocatòria d'una roda de premsa presentant un manifest contra la pel·lícula.

Mentre buscava aquesta pel·lícula en FilmAffinity he trobat dos més que contenen el mot Salvador i que semblen interessants: Salvador Allende (IMDb), de Patricio Guzman, i Salvador (IMDb), d'Oliver Stone.

Algú en alguna crítica de la pel·lícula ha comentat que el verdugo ere tan real com els de veres. Per confirmar-ho caldria veure Queridísimos verdugos, de Basilio Martin Patiño (1977) (IMDb, FilmAffinity)

L'AvançIMDb, FilmAffinity

[cinema]

El foc de la Vall de la Gallinera cremà un espai destinat a urbanitzacions i camps de golf

Grups ecologistes i entitats ciutadanes creuen que va ser intencionat

Això em recorda el foc que va cremar, fa uns anys, part de les muntanyes al voltant de la torre de Bellver per construir, amb més comoditat, les urbanitzacions que ara ja ocupen tot l'espai. Jo i els amics encara ens preguntem per què no s'aplica la llei que no deixa construir en un espai cremat. 

Més informació sobre l'incendi a L'Avanç.

Vilaweb, L'Avanç

[medi ambient][democràcia?] 

Esos viajes raros del Rey

Esos viajes raros del Rey

Blog d'Iñaki Anasagasti

[drets humans][democràcia?] 

Ja és hora d'un canvi (i fa quatre anys també ho era) a les institucions públiques valencianes

Mig miler de personalitats signen un manifest pel pacte entre els partits valencianistes. Us podeu adherir des d'ací.

Vilaweb

[pobles i cultures-països catalans]

Després de l'estiu i les seues festes als pobles i els milers de bous maltractats i torturats...

[drets humans] 

La veritable cara de Marina d'Or 

La veritable cara de Marina d'Or

La Plana Indymedia

[medi ambient] 

La fractura mexicana, per Ignacio Ramonet

La fractura mexicana, per Ignacio Ramonet

 Le Monde Diplomatique (edició en català)

[textos]

El País, sempre crític amb el nacionalisme no espanyol.

Segons aquest diari "Argelia endurece las condiciones de prospección y explotación a las petroleras extranjeras. Argelia ha asestado un duro golpe a las empresas extranjeras con intereses en el sector de hidrocarburos, como las españolas Cepsa, Repsol YPF y Gas Natural."

I sobre tot m'indigna quan diu que "El Gobierno (argelino) ha publicado este fin de semana una reforma legal de marcado carácter nacionalista que restringe la participación de éstas en los nuevos contratos de prospección y explotación". 

A El País no l'interessa informar, igual que en el cas de Bolivia, si eixes empreses estrangeres abusen o no de la seua posició dominant,  si col·laboren en la corrupció del país, o si els governs d'eixos països volen regular millor l'extracció dels seus recursos naturals. I sobretot sí que l'interessa associar la paraula "nacionalista" a "restringir" i "duro golpe a las empresas extranjeras", "como las españolas".

Per què no parlen ja de multinacionals enlloc d'empreses espanyoles? Per què no diuen ja que aquestes empreses tenen més poder i recursos que molts països? Per què no conten ja que hi ha països riquíssims en recursos naturals que no alcen el cap per culpa d'aquestes multinacionals?

El País

[democràcia?]

Els masos de l'antic terme de Morella

Els masos de l'antic terme de Morella

[pàgines web][viatges i excursions]

Socarrim (m) 

Socarrim (m)

Senyal d'una cosa socarrimada o cremada exteriorment, superficialment.
fer (una cosa) olor (o pudor) de socarrim  (fig.)  Fer sospitar que no és com cal; fer mala espina.


[Etimologia -- De «socarrar», del basc antic i dialectal «sukar(ra)», 'flama; incendi; febre', compost de «su», 'foc', i «karr(a)», 'flama'.]

Ara que el dia fuig i passen les gavines
i pels carrers se sent olor de socarrim,
i l'aire encara és net, i es corren les cortines,
i l'últim raig de sol es va allargant molt prim,

ara que ja han plegat comerços i oficines,
que es van buidant els parcs tots coberts de plugim,
ara que jo no ho sé i tu potser ho esbrines,
que no s'ha fet molt tard i que tot just vivim,

encara som a temps per al darrer tramvia,
per a passejar en l'última 'golondrina' del port,
per a anar amunt i avall, a poc a poc, fent via,

però fent del present algun futur record.
Som a temps per a dir-li, encara, adéu al dia,
i parlar de la vida, i parlar de la mort.

Melcion Mateu, «No sé què fer: l'horabaixa, la meva agenda és buida...», dins el recull Vida evident (Barcelona: Columna, 1999), pàg. 41

*** Aquesta setmana: mots d'ací i d'allà ***

Set poemes de Melcion Mateu
http://www.sant-cugat.net/daltabaix/melcion.htm

Rodamots

[textos]

Dos pel·lícules que m'agradaria veure

The Wind that Shakes the Barley (El viento que agita la cebada), de Ken Loach
IMDb
, FilmAffinity

C.R.A.Z.Y., de Jean-Marc Vallée
IMDb, FilmAffinity

Como ocurría con un cine de Iniesta, el Ramgel, las iniciales C.R.A.Z.Y. se corresponden con las de los cinco hijos de un matrimonio de clase media, de fuerte educación católica, cuyas infancia, adolescencia y juventud protagonizan un relato particularmente intimista y significativamente sociológico. Situada entre los sesenta y los noventa, atento a cuantas diferencias, semejanzas y aproximaciones se sucedan entre los miembros de la familia, el film de Jean-Marc Vallée propone una aguda disección, cercana en muchos momentos a la personalidad de Zac y a un itinerario moral, sexual y sentimental que participa de la primera persona, sobre el complejo e influyente universo familiar y sus numerosos condicionamientos. Imposible resumir y bastante inútil explicar las múltiples sugerencias y anotaciones que contiene esa sucesión de encuentros y desencuentros familiares a lo largo de las diferentes etapas de las vidas de sus protagonistas. Divertida en ocasiones y amarga frecuentemente, la aproximación al universo familiar de los Beaulieu acaba funcionando como un auténtico catálogo de esperanzas, frustraciones y despropósitos, como un reflejo de un sinfín de familias que conocemos y reconocemos a través de la meticulosa reconstrucción que proporciona el film. De problemas de sexo y droga a convencionales celebraciones, desde connotaciones musicales a pequeños detalles gastronómicos, el film reúne un extenso y variopinto surtido de gestos, silencios, acercamientos, simpatías, violencias, etc., propios de ese espectro familiar. Resulta interesante que la narración se haya decantado por una voluntad de fragmentación, de elipsis espacio-temporales que rehúyen los condicionantes anecdóticos del relato-río para adentrarse, aun tímidamente, por los caminos de la reflexión metafórica que contribuye a identificar la familia y su entorno con una mayoría de familias y entornos que han ido dejando huella de sus intentos y de sus errores a lo largo de muchas décadas. Intentos y errores que se producían cada vez que pretendían que sus hijos y el mundo fueran de una determinada manera.

LLORÉNS

Cartelera Turia, IMDb, FilmAffinity

[cinema]

La lluita dels pobles contra els projectes d'abocadors i incineradores

La lluita dels pobles

La Plana Indymedia

[medi ambient] 

Més projectes d'incineradores per a Castelló 

Més projectes d'incineradores per a Castelló.

La Plana Indymedia

[medi ambient]

Quaderns de formació tecnològica

L'Ajuntament de Barcelona té disponibles a la xarxa uns interessants Quaderns de formació tecnològica que, de moment i fins al tercer fascicle, estan centrats en el programari lliure.

[tecnologia][educació]

TMEO

TMEO

[crítica divertida]

JULIOL

Una pel·lícula més que m'agradaria veure

LA BICICLETA, de Sigfrid Monleón
IMDb, FilmAffinity

Para quienes pensamos que en el lenguaje fílmico lo que debe considerarse ante todo es el tiempo y el espacio, la nueva película de Sigfrid Monleón supone una auténtica gozada. Una demostración de preocupación y entrega a unas formas narrativas cuya coherencia estriba precisamente en esa doble atención a un tiempo que se mueve con la misma magia del pedaleo y a un espacio que es simultáneamente un reconocible decorado humano y una constante metáfora. Ambos, espacio y tiempo, se encuentran al servicio de una historia muy abierta, nada dogmática ni adicta a presupuestos esquemáticos, que oscila entre la atenta fábula de un vehículo cargado de connotaciones y la reflexión sobre ciudadanos inquietos ante la realidad que les ha tocado vivir.

También el dibujo de los personajes es suficientemente abierto, que no superficial, sugiriendo lo intercambiable de sus vivencias, como si se nos hablara de unos mismos seres humanos en diferentes edades de sus vidas: la infancia, la primera juventud, la ancianidad... La bicicleta se revela como una permanente fábula, con una dosis de ingenuidad que no merece ser confundida con dejadez o falta de compromiso, sino todo lo contrario. Una ingenuidad que viene utilizada casi como hilo conductor, pero que no impide, sino refuerza, una mirada crítica y dotada de anotaciones y denuncias precisas, una consideración de los conflictos personales y sociales, de las actitudes a tomar frente a unas reconocibles lacras, sociales como ese paisaje contradictorio que tan bien conocemos los valencianos y sentimentales cuando se trata de anotar o apuntar frustraciones o fracasos.
Evidentemente, puede resultar demasiado ingenuo creerse que algún día existirá una ciudad concebida para vivir, o que las luchas de determinados colectivos llegarán a hacer escuchar sus razones, o que los propios sentimientos se reconocerán con mayor honradez o sentido, pero insisto en que la película no se erige en discurso unívoco ni en rancio cuento para niños: las definitivas conclusiones, el recorrido por paisaje y personajes que el espectador tiene ocasión de compartir, no pueden echarse en saco roto. Se puede destacar, en este sentido, la aportación de los actores, la estupenda selección de las localizaciones, la belleza de determinados paseos en bici y de la música, o la fascinante secuencia del viejo proyector. Porque todo ese conjunto, ese trabajo común, forma parte de una propuesta tan atractiva como razonable y razonada, por más que los conciudadanos parezcamos acostumbrados a soportar cualquier burrada. Y quiero cerrar esta aproximación a un film que recomiendo a pleno pulmón con una consideración que tengo muy clara: en las películas burdas, las casualidades no sólo irritan sino que anulan buena parte de cualesquiera intenciones. En La bicicleta, por el contrario, se propicia el reconocimiento del azar y, en consecuencia, la transparencia de unas urgentes y claras llamadas de atención.

LLORÉNS

Cartelera Turia, IMDb, FilmAffinity

[cinema]

Festes populars a l'estiu

Festes populars

La Plana Indymedia

[activitats]   

Vertimed, treballs verticals

Vertimed, treballs verticals.  Tel 625125341 (preguntar per Salva). Bona gent i bons preus. Com que no han d'instal·lar bastides per fer els treballs (perquè són alpinistes) poden oferir pressupostos més barats.

[de confiança]

Viaje a la guerra, de Hernan Zin

 Viaje a la guerra. Hernán Zin está de viaje por los conflictos armados del siglo XXI. Una denuncia sobre el negocio de las armas y sus consecuencias.

[bitàcoles]

Aguaviva, d'Ariadna Pujol

 Aguaviva, d'Ariadna Pujol
IMDb   

El País

[cinema]

Nova versió Linux Multimedia Studio

 Nova versió Linux Multimedia Studio
 

«Acaba de salir la versión 0.2 de Linux MultiMedia Studio, una aplicación libre para la creación de música al estilo de Fruity Loops (cuyos proyectos puede importar), Cubase y Logic Audio, que permite crear/sintetizar sonidos, añadir muestras o reproducir con un teclado MIDI entre otras cosas. Soporta ALSA, JACK y también plugins VST. ¿Quién dijo que con Linux no se podía crear música?»


Barrapunto

[tecnologia] 

Paralització de la incineradora

 Paralitzen la incineradora de la Vall d'Alba.

El Consell paralitza la construcció de la incineradora de la Vall d'Alba.

[medi ambient]

Guia pràctica per a la instal·lació de xarxes inalàmbriques de baix cost

 Guia pràctica per a la instal·lació de xarxes inalàmbriques de baix cost

Barrapunto

[tecnologia]

Pre-Aixadella Rock'06 a Vilafranca (Els Ports)

 Pre-Aixadella Rock'06

La Plana Indymedia

[activitats][música]

No a la incineradora de Vall d'Alba

 Plataforma No a la incineradora

Incineradora Vall d'Alba

La Plana Indymedia

[medi ambient]

Pel·licules que m'agradaria veure


AZULOSCUROCASINEGRO, de Daniel Sánchez Arévalo
IMDb, Filmaffinity 

El debut en el largometraje del reconocido cortometrajista Daniel Sánchez Arévalo constituye una prolongación de su premiado corto Física II y evidencia un gran sentido cinematográfico en su puesta en escena, con numerosas secuencias brillantemente planteadas y resueltas, y una buena dirección de actores. Todo ello para contarnos una oscura historia, situada en la frontera del paso a la edad adulta, que está marcada por condicionamientos familiares y de clase. Una historia, la del joven protagonista, que, a pesar de lo complicado de algunas relaciones (la enfermedad del padre y, por supuesto, el difícil trío central con todas sus motivaciones y circunstancias), aparece cargada de una intensa y dolorosa humanidad, aunque dentro de la misma yo prefiera la sencillez y alcance de las relaciones del protagonista con la inquilina de buena posición económica, a los laberintos que construye con su situación familiar. Junto a esta historia central existe una poderosa subtrama protagonizada por el amigo del protagonista apodado Sean, por su parecido físico con el actor Sean Penn, que funciona bastante menos y lo que es peor, parece, a pesar de los vínculos que establece el guión, pertenecer a otra película en clave de mediometraje. Supongo que el cineasta tendría sus motivos para construir el guión de ese modo, un guión que por otra parte ha resultado premiado en el pasado Festival de Málaga, pero a mí, la funcionalidad y los resultados de esta segunda historia, aproximadamente una cuarta parte del film, se me escapan por completo.

PEDRO URIS

THE ROAD TO GUANTANAMO, de Michael Winterbottom
IMDb, Filmaffinity

CAMINO A GUANTÁNAMO, de Antonio Cuadri

A comienzos de los años 80, tres jóvenes que se dirigían en automóvil a la provincia de Almería con el objeto de asistir a la primera comunión del hermano de uno de ellos, fueron interceptados por un control de la Guardia Civil en la carretera. Confundidos con terroristas de ETA, los detuvieron. Luego, en un cuartel abandonado, después de ser torturados, los asesinaron. Los miembros de la Benemérita intentaron borrar las huellas incendiando el vehículo, aunque posteriormente fueron detenidos y condenados a penas de prisión, aunque insuficientes teniendo en cuenta la gravedad de los hechos. Esta historia la narró con eficacia el director Pedro Costa en El caso Almería (1983). Pues bien, salvando las diferencias de tiempo, lugar y circunstancias políticas, el relato de Michael Winterbottom y Mat Whitecross, basado totalmente en recientes hechos reales, recuerda bastante en sus inicios a lo sucedido en Almería. Ahora son cuatro amigos británicos, de religión musulmana, quienes se dirigen a Pakistán a disfrutar de unas vacaciones y de paso asistir a la boda de un amigo. Cuando pasan a Afganistán para conocer ese país (se quedan alucinados de su miseria), el viaje coincide con los primeros bombardeos de las tropas norteamericanas tras el atentado del 11-S en Nueva York. Son capturados por la Alianza del Norte en la ciudad de Kunduz. Entregados a las tropas norteamericanas, permanecen detenidos en Kandahar. Sospechosos de pertenecer a Al Qaeda, acaban internados en la prisión de Guantánamo, ese centro similar a los campos de concentración nazis donde los presos no tienen ninguna garantía legal, sin acusación, sin asistencia de abogado, sin juicio. De los casi quinientos detenidos, solamente se han presentado cargos contra algo más de treinta. El resto permanece en ese maligno limbo jurídico, un auténtico atentado contra los derechos humanos más elementales de los ciudadanos. De hecho, los tres protagonistas de Camino a Guantánamo (del cuarto no se volvió a saber nada, perdido en Afganistán), son puestos en libertad después de dos años de vejaciones, cuando poco a poco se descubre que son inocentes. Así les ha sucedido a varias decenas de presos, liberados sin cargos tras permanecer años detenidos. Michael Winterbottom, un cineasta capaz de cambiar totalmente de estilo de un film a otro (recordemos su clasicismo en el western moderno El perdón), adapta ahora la estética del cine documental, en la línea de trabajos precedentes como Welcome to Sarajevo y, sobre todo, In this world / En este mundo (que transcurría entre Afganistán, Pakistán y Europa). No hay guión, son los tres principales protagonistas, los que en la vida real padecieron todas las calamidades, quienes, en breves apariciones, van contando lo sucedido. Los dos directores se limitan a reconstruir las dramáticas anécdotas. La sensación de realidad y la intensidad dramática es total. Los breves y entrecortados planos de archivo contribuyen al verismo que se deriva de las imágenes. Camino a Guantánamo, que obtuvo el Oso de Plata a la mejor dirección en el Festival de Berlín de este año, es un film de urgencia, necesario y valiente, de visión imprescindible para conocer, a través de un relato de ficción con resonancias documentalistas, una de las mayores aberraciones a las que puede llegar una democracia occidental en pleno siglo XXI. Curiosamente, el cartel original ha sido censurado en Estados Unidos (lo publicamos en la sección «Turia califica» de este número).

VICENTE

CROSSIN THE BRIDGE (CRUZANDO EL PUENTE), de Fatih Akin
IMDb, Filmaffinity 

Fatih Akin, cineasta alemán de origen turco, acompaña al músico alemán Alexander Hacke, autor de la banda sonora de su film Contra la pared, en un viaje a través de la cosmopolita y ancestral ciudad de Estambul en busca de su música, de sus diversas músicas, convencido de que en ellas hallaremos el alma de esta encrucijada entre Oriente y Occidente. El equipaje para este viaje es de lo más ligero, el mínimo equipo de rodaje del cineasta (algunas imágenes hubieran ganado en intensidad poética con una mayor calidad digital, aunque muy probablemente las características del proyecto exigían esta ligereza de medios) y el estudio móvil de grabación del músico, pero en cambio los resultados son, sin duda, son espectaculares, tanto por la belleza de las músicas que recoge como por su capacidad de desvelar las numerosas realidades que conviven en una ciudad tan rica como Estambul. Con un envidiable sentido del ritmo Akin recorre, siempre de la mano de su improvisado protagonista, Hacke, las más diversas manifestaciones musicales de esta apasionante ciudad, desde el hip hop «negro» o el rock vanguardista del grupo Baba Zula hasta los ritmos de las canciones tradicionales turcas que se encarga de rescatar la cantante canadiense Brenna MacCrimmon, pasando por mitos de la música turca como el actor y cantante Orhan Gencebay, la música gitana (centroeuropea) construida en un bar, la música callejera del grupo que vive en el cemento, la música de una boda kurda en la que la novia viste de negro para despedirse de su familia, la profunda voz de la también kurda Aynur, o la magia de la cantante Sezen Aksu, otro icono de la cultura musical turca que, desde su madurez, nos ofrece una canción inolvidable en los metros finales del film. Diversidad y tolerancia, aplicadas a la música pero también a la vida, son las propuestas que nos hace esta estimable y hermosa película, que sabe hacer de la música un lenguaje auténticamente universal que no conoce de fronteras ni enfrentamientos.

Pedro Uris

EL ASESINATO DE RICHARD NIXON, de Niels Mueller
IMDb, Filmaffinity 

¿Qué llevó a un hombre corriente a planear el asesinato, en el verano de 1974, del entonces presidente Richard Nixon? ¿Cuáles fueron sus motivaciones, qué le impulsó en sus acciones? Niels Mueller se lo plantea en su ópera prima, un drama intimista y decadente, basado en un hecho real, que muestra cómo un vendedor de muebles de oficina, harto de su mediocre existencia, se presentó en el aeropuerto de Baltimore y secuestró un avión con la intención de estrellarlo en la Casa Blanca —un adelantado a su tiempo, precursor de la metodología usada por el terrorismo islámico en el 11-S—, afortunadamente sin éxito. Seguramente lo mejor de El asesinato de Richard Nixon no sea tanto el excelente retrato de un don nadie que se va derrumbando ante el fracaso de su matrimonio, la frustración de tener un trabajo deprimente y la imposibilidad de abrir su propio negocio. Es su proceso de enajenación, sutil pero constante, que le llevará a cometer tal desesperado acto en contraposición —y paralelamente— a la degradación política que se vivió bajo el mandato de Richard Nixon. Porque junto al drama personal de un hombre llamado Sam Byck —sin duda uno de los mejores trabajos de Sean Penn—, presentado aquí como víctima, hay un incisivo análisis social de un episodio vergonzoso de la historia de Estados Unidos: el caso Watergate y la guerra de Vietnam. Tras el idealismo de la década de los 60, los años 70 suponen la pérdida de la inocencia: estalla el espejismo del éxito capitalista —el esfuerzo bélico debilitó la economía del país y la crisis del petróleo puso en jaque al mundo desarrollado— y del poder político al servicio del ciudadano —Nixon representa el arquetipo de político corrupto, mentiroso y vendedor de humo que todavía llega hasta nuestros días—. El primer largometraje del guionista y ahora realizador Niels Mueller supone una carga de profundidad contra los cimientos de american way of life que nos insiste en la defensa de los valores familiares, el éxito social y el enriquecimiento personal presentes en la mayoría de las producciones comerciales. El asesinato de Richard Nixon apunta y dispara en el centro de la diana al narrar la historia de un perdedor en una tierra de ganadores, un fantasma que quiere ser visible aunque sea en un acto suicida, en una incómoda pero acertada radiografía del fracaso del sueño americano.

PAU VANACLOCHA

VERS LE SUD (HACIA EL SUR), de Laurent Cantet
IMDb, Filmaffinity  

La tópica frase que definía los paraísos sexuales de las nefastas películas «S» de los años 70 es tomada en serio ahora por Laurent Cantet (1961) para examinar con rigor y lucidez la situación de Haití en los primeros años 80, poco antes de que el dictador Duvalier y sus sucesores devastaran la isla por completo. El cineasta francés quedó impresionado por los contrastes del país caribeño (coexistencia de belleza y miseria, sensualidad y desesperanza, placidez y violencia) y decidió adaptar al cine tres relatos cortos del libro «La carne del amo», escrito por el nativo Dany Laferrière. En el film, dos turistas norteamericanas cincuentonas, Ellen (Charlotte Rampling) y Brenda (Karen Young) asumen el protagonismo y rivalizan por gozar de los favores amorosos del joven y apuesto Legba. Lejos de todo esquematismo o prejuicio moralizante, Hacia el sur se decanta hacia la complejidad en un relato lleno de matices y de variedad de puntos de vista. El drama personal, el contexto represivo y la miseria del pueblo se articulan para mostrar un turismo para blancos (playas color esmeralda, hoteles de lujo, atento servicio doméstico, sexo fácil de pago, etc.) mostrado en unas nuevas circunstancias: la antigua colonización mediante ejércitos ha dejado paso a la ejercida con los dólares. El proverbial orgullo racial negro y el sentimiento nacionalista se han forrado de pragmatismo en aras de la supervivencia de una población necesitada de comida, ropa, objetos y dinero. La prostitución ha perdido su rostro infamante para acomodarse a una normalidad cotidiana de intercambio de favores entre turistas y nativos. No se trata ya de parasitismo sino de simbiosis; las relaciones entre ricos y pobres no se consideran ya simple explotación sino una operación que facilita el provecho mutuo. Ellen, Brenda y las demás huyen de su frustración y soledad en la Norteamérica de la riqueza y el puritanismo. En la isla encuentran bellos cuerpos e intensos orgasmos pero también una ternura y una ilusión de amor difíciles de experimentar en su tierra tras cumplir los cincuenta. Pero en este «turismo de amor», como prefiere llamarlo Laurent Cantet, las cartas están marcadas de antemano. Legba es algo más que un hermoso semental, pues lleva también una vida civil que le enfrenta a los brutales policías de Duvalier. El gigoló es también un resistente político. El film enlaza con gran maestría lo individual y lo colectivo, lo sentimental y lo social, para constatar que hay unas barreras imposibles de derribar: los intensos momentos de pasión en la cama no pueden eliminar realmente la incomunicación entre razas, entre clases sociales y entre países. Legba acabará desapareciendo (aunque surgirán otros) pero allí «el turista nunca muere», no deja de ser un extraño en la isla. Impresionantes monólogos en primera persona de algunos personajes frente a la cámara. Unas confesiones hechas sin rubor y con toda crudeza que contribuyen a hacer de Hacia el sur una película totalmente recomendable.

VANACLOCHA

LA EDUCACIÓN DE LAS HADAS, de José Luis Cuerda
IMDb, Filmaffinity 

Inspirado por una novela de Didier van Cauwelaert, un guionista y ocasionalmente director nacido en 1960 y de muy curiosa trayectoria, el experimentado José Luis Cuerda nos propone un film tremendamente sugestivo y atractivo, probablemente el más complejo de su carrera. Un film, un relato, que sitúa el amor como principal protagonista, con personajes que hablan de enamoramiento, de sentimientos igualmente repletos de matices con respecto a la viuda de un aviador italiano, a un niño o a una pasajera emigrante argelina. Una historia que navega entre personajes de muy diferente experiencia y trayectoria, que se permite hablar de hadas y de magia puesto que hay un niño dispuesto a creer y un adulto que ha reinventado su existencia a partir de los juguetes y juegos para niños; padres circunstanciales, reconocidos o no, dispuestos a asumir o proponer roles que los convencionalismos no aciertan a definir. Y entre metáforas cotidianas, como los caminos olfativos de las palomas mensajeras o la doble apariencia de un señuelo de madera. Un relato donde pueden aparecer contradicciones y horrores más allá de cualquier maniqueísmo; una historia de seres humanos buscando con mayor o menor acierto su lugar en el mundo. El film de José Luis Cuerda remite a diferentes universos, a localizadas referencias, porque los sentimientos y aspiraciones de los personajes los llevan consigo. Con la complicidad de un reparto, Ricardo Darín, Irene Jacob y Bebe, extraordinariamente dispuestos a dejar traslucir la ambigüedad, a igual distancia de la perfección y del fracaso, de unos seres humanos que no andan dispuestos a cumplir exclusivamente lo que sus respectivos roles les tienen reservado. O tal vez sí, con la condición de que hadas traviesas y deseos inadecuados acaben subvirtiendo la realidad.

LLORÉNS

TIEMPO DE VALIENTES, de Damián Szifron
IMDb, Filmaffinity 

De Damián Szifron ya conocíamos, gracias a unas proyecciones en la Mostra de cinema latinoamericà de Lleida, su anterior largometraje, El fondo del mar, protagonizado por un estupendo Daniel Hendler. Ahora, con idéntico sentido del humor y de la ironía, nos propone un divertido híbrido entre comedia y relato policíaco, precisamente a partir de las relaciones que se establecen entre el protagonista, un psicoanalista obligado a tratar a un policía depresivo, y este último, encargado de investigar un feo caso de arreglo de cuentas. El factor sorpresa es una de las bazas del film y no conviene revelar los secretos de su trama, que afectan por igual a los dos géneros elegidos, llegando a construir una interesante conspiración no exenta de corrupción dentro de los denominados cuerpos de seguridad. En cualquier caso, funcionan siempre mucho mejor las claves humorísticas, especialmente cuando se nos muestran perfectamente conducidas por dos actores cargados de complicidad, como son Diego Peretti y Luis Luque, capaces de moverse con las dosis de humanidad y humor de otras estupendas parejas. Evidentemente, echamos en falta una mejor descripción y mayor complejidad de los personajes a los que se enfrentan los protagonistas, excesivamente reducidos a arquetipos, y nos sobran algunos lances demasiado condicionados por la acción y los modelos del cine de acción, pero por el contrario nos satisfacen tanto el dibujo de los protagonistas, y la química que existe entre ellos, como la frecuente incorporación de bromas y gags que liman los defectos de lo puramente convencional y, además de divertirnos, logran rescatar una imagen antiheroica que el espectador acaba agradeciendo.

LLORÉNS

UN MUNDO MENOS PEOR (TODO EL BIEN DEL MUNDO), de Alejandro Agresti
IMDb, Filmaffinity   

Primero, le han cambiado su atractivo y significativo título original, en castellano de Argentina, tal y como se presentó en el festival de Venecia. Después, su estreno parece condenarlo al ostracismo. A pesar de eso, Un mundo menos peor no ha perdido un ápice de su interés. Emparentado con títulos fundamentales de Adolfo Aristarain, como Un lugar en el mundo, Lugares comunes y Roma, por ejemplo, y muy próximo a otras interesantes propuestas del propio Agresti, el film es un compendio de sentimientos y actitudes situados en primer término, más allá de la reconocible entidad de los personajes, para componer un cuadro general que tiene mucho de balance de veinte años de despropósitos y crueldades argentinas (y de muchos otros lugares), observado desde la perspectiva de seres humanos de muy distinta edad. Así, ese relato casi anónimo que se inicia con tres mujeres, una madre y sus dos hijas de diferentes padres, una todavía una niña, va convirtiéndose paulatinamente en una narración coral, donde cada uno de los protagonistas tiene algo que decir o que callar a propósito de las experiencias que le ha tocado vivir. Silencios, miradas y diálogos de una precisión minuciosa, aunque sea el conductor de un autobús o unas vecinas por la calle quienes expresen su versión de la historia. Reflexiones sobre los compromisos con uno mismo y con el entorno, como esas frases, acerca de las enseñanzas del abuelo sobre la amistad: «Lo más importante son los amigos. Pero para tener amigos hay que renunciar a los ideales». Reminiscencias fordianas, como sucedía con Aristarain. Todo eso, Agresti lo cuenta con un lenguaje exquisito, como contagiado de las dudas de sus personajes. Apoyado en un excelente reparto, que incluye a nuestro viejo conocido y admirado Ulises Dumont. También acierta el film en las localizaciones, ambientando la acción en un pequeño pueblo de modesto veraneo casi desierto en invierno, subrayando las sencillas profesiones (panadero, profesor de música, etc.) y aficiones (la pesca, la bolera…) de ese microcosmos marcado por leyes del fracaso, de la vergüenza, del miedo, heredados o impuestos por la violencia, la represión y la injusticia políticas. Un film de obligada visión que nos devuelve una serie de apasionantes sensaciones.

Llorens

Cartelera TuriaIMDb, Filmaffinity

[cinema]
 

13 motius, entre d'altres, per no esperar a Ratzinguer

 13 motius, entre d'altres, per no esperar a Ratzinguer

La Plana Indymedia

[drets humans]

La societat de les aparences

 La societat de les aparences

La Plana Indymedia

[medi ambient]

El que ens costa el viatge del Papa

 El que ens costa el viatge del Papa

Vilaweb

[campanyes]

JUNY

El centenari del naixement de Billy Wilder a la xarxa

 
 

EyeOS


"EyeOS es un escritorio virtual de código libre, al que se accede por Internet. El visitante introduce un nombre de usuario y contraseña y tiene a su alcance un gestor de archivos, editor de textos, agenda, gestor de enlaces, calendario, calculadora y mensajería interna. Puede añadir 60 aplicaciones, desde programas para música o vídeos hasta mapas y juegos."
 
 

Un altre estatut que passa de les llengües pròpies

 Un altre estatut que passa de les llengües pròpies

Vilaweb

[pobles i cultures-països catalans]

Dissabte 24 de juny a les 19.30 h, concentració a la Plaça Major de Castelló en favor dels afectats pel PAI Mestrets

L'associació de veïns Mestrets- Borriolenc continua la lluita per salvar les seues vivendes de la picota a què les ha condemnades un projecte de l'administració autonòmica. Aquests veïns, que duen des de fa mesos la seua protesta als Plens municipals, on han estat objectes de tota mena de reprensions i desalotjaments, convoquen ara una concentració per al proper dissabte, dia 24, a les 19:30, a la plaça Major.

 Segons diuen en el seu comunicat "el dia 25 de maig de 2006, l'ajuntament de Castelló va aprovar, amb els únics vota favorables del PP, el PAI Mestrets, pel qual es faran 6.000 vivendes, en blocs de 9 altures i més, el 50% de les quals seran de Proteccció oficial. Amb aquesta excusa del bé social, volen tirar els veïns de les seues cases, i enderrocar-les. No podrien fer un urbanisme més humà, respectant les persones que hi vivim tota la vida? Per tal de manifestar la nostra disconformitat, i exigir respecte a les nostres vivendes, durem a terme aquesta concentració, i demanem la solidaritat de tots els ciutadans de Castelló".

[campanyes]
 

Els impostos són per als pobres

 Els impostos són per als pobres

Escolar.net

[un altre món és possible]

Aplicacions per a muntar vídeos a Internet

 Aplicacions per a muntar vídeos a Internet

Vilaweb

[tecnologia]

Recopilació de capítols de Camera Café

 Recopilació de capítols de Camera Café en Youtube

El Forastero

[ràdio i televisió]

Imágenes contra el olvido

 Imágenes contra el olvido. Una ventana a la memoria. Documentales sobre la memoria histórica en España.
 
[cinema]

Guadalajara i Soria

Pendent 

[viatges i excursions]

MAIG

La desvergonya de la FUE i Iberdrola

La desvergonya de la FUE i Iberdrola

La Plana Indymedia

[medi ambient]

Marina d'Or i l'esclavisme laboral

 Marina d'Or i l'esclavisme laboral

La Plana Indymedia

[drets laborals]

Contra el canon, encara, Vicent Partal

 Contra el canon, encara, Vicent Partal

Vilaweb

[textos][tecnologia]

Informe 2006 d'Aministia Internacional. L'estat dels drets humans al món

 Informe 2006 d'Aministia Internacional. L'estat dels drets humans al món

Hi ha accés a un resum de la situació dels drets humans en cada país del món. Per exemple, la situació d'Espanya està ací.


Amnistia Internacional

[drets humans]

Pel·lícules filmades per la CNT durant la guerra civil a la xarxa

 Pel·lícules filmades per la CNT durant la guerra civil a la xarxa

Vilaweb

[cinema]

El porrazo

 
El porrazo. "Evolución del porrazo que me dio un madero de la UIP el 21/05/06 en la 2ª sentada por una vivienda digna. Con mis mejores deseos de disfunción eréctil para el artista."


El Teleoperador

[bitàcoles] 

En destrucció, un documental sobre la especulació urbanística

 
En destrucció, un documental sobre la especulació urbanística i la manca d'una política d'habitatge justa i social. Al blog on el seu director presenta el documental s'afegeix una crítica al tipus de comunicació que promou la Universitat Jaume I.
"No sabeu quant puc arribar a avergonyir-me d'aquesta Universitat.", diu el director del documental.

La Plana Indymedia

[cinema][educació]
 

Nosaltres no t'esperem. Rebuda alternativa al Papa

 Rebuda alternativa al Papa

Col·lectius de València preparen una rebuda alternativa al papa Benet XVI. Nosaltres no t'esperem. Hi ha una secció per adherir-se a la campanya.

Vilaweb

[campanyes] 

Aduaneiros sem fronteiras

 Aduaneiros sem fronteiras

[pàgines web]

Marxa a Castelló per la condonació del deute extern

 Marxa per la condonació del deute extern.

[campanyes][drets humans]

Quem vai pagar o enterro e as flores se eu me morrer de amores, de Miquel Faria Jr.

Quem vai pagar o enterro e as flores se eu me morrer de amores (Quien pagará el entierro y las flores si yo me muero de amores), de Miquel Faria Jr.

"Es un documental, pero atípico", señala Faria. En una suerte de café-teatro, los actores Camila Morgado y Ricardo Blat recitan versos de Vinicius; sus palabras se intercalan con imágenes de Río de Janeiro y apuntes biográficos. Del repertorio musical se encargan jóvenes cantantes como Adriana Calcanhoto, Olivia Byington, Mariana de Morães o Mónica Salmaso, que interpretan los clásicos de Morães -a excepción de Garota de Ipanema-. Del anecdotario, los recuerdos y la historia personal hablan los amigos comunes de Faria y de Morães: Chico Buarque, Caetano Veloso, Maria Bethania o João Gilberto, entre otros."

La notícia de elpais.es.

El títol del documental són els primers versos del poema de Vinicius de Moraes La hora íntima.

Bitácora de Charly, elpais.es

[cinema]

Per una vivenda digna

  El dia 21 de maig a les 19h concentració a La Farola: Per una vivenda digna.

Servidora


[campanyes][drets humans]

Cançons de bressol  de l'eix del mal

 
El guitarrista noruec Knut Reiersrud mostra l'altra cara de l'anomenat "eix del mal". Catorze cançons tradicionals de bressol, interpretades per mares, formen part del disc "Cançons de bressol de l'eix del mal, on catorze dones de l'Iraq, l'Iran, Palestina o Corea del Nord canten als seus fills.

Lullabies from the Axis of Evil.

Para Pensar.


El Temps, Pinceladas de mi mundo


[música][no a la guerra] 

Es presenta l'Open Office 2.0 en català

 Es presenta l'Open Office 2.0 en català

Vilaweb


[tecnologia][pobles i cultures-països catalans]

Volver, Pedro Almodóvar

Ahir diumenge vam anar a veure Volver, l´ultima pel·lícula de Pedro Almodóvar. No tenia massa espectatives però com que la cartelera no ens va oferir una altra alternativa.

Vaig eixir ben content perquè em va agradar moltíssim. Us la recomane. No deixa de ser una pel·lícula d'Almodóvar amb les seues històries un tant increibles i extremes. Inclús la Penélope, que no m'agrada mai, també em va agradar com ho va fer.

Javier Marias escriu sobre la pel·lícula en l'article Por qué no vuelven.

[cinema]

Nova web de l'Assemblea de Mestres de La Plana

Nova web de l'Assemblea de Mestres de La Plana

La Plana Indymedia

[educació]

Dossiers crítics, nº 14 al carrer

 Dossiers crítics, nº 14 al carrer

La Plana Indymedia


[publicacions]

Si no puedes vencerles, hace falta más gente

 Si no puedes vencerles, hace falta más gente

No bloqueamos el tráfico, somos tráfico.

Masa crítica
: "Usa la bici todos los días. Celébralo una vez al mes".


El Teleoperador


[campanyes][medi ambient]

Herbari virtual de les Illes Balears

 Herbari virtual de les Illes Balears

"L'Herbari Virtual recull imatges de les plantes que són presents a les Illes Balears, la major part correspon a plantes autòctones, però també hem introduït algunes espècies conreades i de jardins. L'Herbari Virtual és una eina inicialment pensada per els estudiants de Biologia de la nostra Universitat, però que serà útil per qualsevol persona interessada per la Botànica. Neix, doncs, com un instrument pedagògic sense renunciar a que també tingui un ús de caire científic."


[pàgines web][medi ambient] 

Vinyeta diària de Ramón Rodríguez

 Hipo Popo Pota y Tamo, vinyeta diària signada per Ramón (Rodríguez).

[crítica divertida]

Google Trends

 Google Trends

La notícia a Vilaweb.

Vilaweb

[tecnologia]

La Troba Kung-Fu porta el nou disc a internet

 La Troba Kung-Fu porta el nou disc a internet

La Troba Kung-Fu publicarà en Internet una nova cançó del nou disc cada 15 dies. La veu del cantant és la de Joan Garriga, el que cantava i tocava l'acordió a Dusminguet.

Vilaweb

[música

El Ligallo de Pastors envia proves a Medi Ambient dels danys del Pla Eòlic 

 El Ligallo de Pastors envia proves a Medi Ambient dels danys del Pla Eòlic

Levante

[medi ambient

Gecen denuncia que és poc útil declarar paratge la Magdalena

 Gecen denuncia que és poc útil declarar paratge la Magdalena

Levante

[medi ambient]

Ecoralia

 
Ecoralia. "Ecoralia nace como una empresa con vocación de contribuir al desarrollo sostenible, proporcionando una alternativa ecológica, desde un punto de vista empresarial y social, al creciente problema de la gestión de los residuos urbanos industriales."


[medi ambient

Vicent Partal entrevista a Arnalgo Otegi

 Vicent Partal entrevista a Arnalgo Otegi

Vilaweb

[pobles i cultures-poble basc][no a la guerra]

Barcelona

 
Els dies 5, 6 i 7 de maig hem estat per Barcelona. Hem estat passejant i prenent cafés i gelats pels carrers de Sant Andreu (Mercat de Sant Andreu), pels jardins de Joan Brossa (són molt xules les instal·lacions musicals per jugar amb elles i les instal·lacions per penjar-se i despenjar-se tant per a adults com per a xiquets)  pel barri del Raval, pel barri Gòtic (plaça del Rei, Temple romà), pel Parc Güell (que va ser un tant agobiant per la gent que erem allà) i a la plaça de la Virreina de Gràcia.

"Si no pogués escriure, als moments d'eufòria seria guerriller, als de passivitat prestidigitador. Ésser poeta inclou totes dues coses"

"Un dia va ser obligatori el carnet d'identitat. Em va semblar que no tenia més remei que fer-me'l. Anar a comissaria ja era prou per a mi i, per això, no vaig capficar-me a omplir el formulari. Li vaig demanar al funcionari que ho fes. I es va encetar aquest diàleg, després de preguntar-me allò del nom i cognoms i lloc de naixement:

- Profesión.
- Poeta.
- ¿Paleta?
- Hombre, no, paleta, no.
- Da igual, no se preocupe; pondremos: jornalero.
I jo el vaig deixar fer, és clar que sí."

Joan Brossa. Poeta.

[viatges i excursions

La SGAE, amb el seu habitual ànim de lucre, compra sales de teatre i de cinema per Sudamèrica i per ací

 La SGAE, amb el seu habitual ànim de lucre, compra sales de teatre i de cinema per Sudamèrica.

I per ací la SGAE ha comprat l'antic Scenic i Teatre Espanyol per a fer un teatre nou, moderníssim i multicultural. Es gastarà 2,3 milions d'euros.

Barrapunto, Lavanguardia.es, Catalunya Informació

[tecnologia][teatre

Alt Palància

Aquesta passada Setmana Santa hem estat per l'Alt Palància. Masía Ferrer, Navajas, Segorbe, Viver, Bejis, Pantà del Regajo, Vía verde de Ojos Negros.

[viatges i excursions]

OpenDocument ja és estàndard

 OpenDocument ja és estàndard

Barrapunto

[tecnologia]

Cuando sube la marea

 Cuando sube la marea

"...Flood Maps (mapas del diluvio), donde podemos ver directamente y con detalle qué ocurre cuando el nivel del mar sube de 0 a 14 metros, a nuestra elección. Vea hundirse la Plana entera en Castellón, o siga el progreso de las aguas en las rías gallegas. Contemple cómo el Caspio invade las praderas de centroeuropa, o cómo Londres y buena parte de Holanda y el Véneto desaparecen bajo las aguas."

Retiario

[medi ambient][educació

Adivina adivinanza

 Adivina adivinanza

Noticia uno: Bolivia nacionaliza el petróleo

Noticia dos: 5,6 millones de niños mueren al año por mala alimentación
 
Un poco de contexto:

1. Repsol YPF obtuvo un beneficio récord de 3.120 millones de euros en 2005, un 29,2% más respecto al año anterior, y alcanzó un nuevo máximo histórico.

2. El 20% de las familias de Bolivia subsisten con medio dólar al día.

La Fragua

[drets humans]

Dos coses sobre Ramoncín

Una carta per a ell i és forçat a eixir de l'escenari del Viña Rock.
Aquest Ramoncín ja m'està començant a fer pena. Pobret! Supose que em farà pena fins que torne a dir una de les seues.

Barrapunto, Asociación de Internautas

[música][tecnologia]

ABRIL

Saüc, Sac de Sons, Castelló Dixieland i Tsunami Project actuen en el cicle Musicarrer 2006

 


Levante

[música]
 

SGAEPOLY

 SGAEPOLY

David Bravo

[crítica divertida]

Asociación Puntogal

Nace a "Asociación PuntoGal" a prol do dominio galego en internet.

Asociación PuntoGal

Vieiros

[pobles i cultures-poble gallec]

Plataforma Compromís pel territori

Plataforma Compromís pel territori.

Manifest:

NOSALTRES, CIUTADANS I CIUTADANES , en el nostre propi nom, així com els col·lectius, organitzacions i entitats cíviques que s'adhereixen,
CONSCIENTS DE LA GREU SITUACIÓ DEL TERRITORI VALENCIÀ : constants agressions al medi ambient, especulació de la terra i de l'aigua, destrucció del paisatge, de la natura i del patrimoni cultural. Això com a conseqüència d'una economia basada en la construcció i en la producció de l'oci, en detriment de sectors com ara la indústria i l'agricultura, i tot amb l'exclusiva finalitat del benefici particular immediat, sense cap benefici social, i en manifesta hostilitat cap a l'opinió ciutadana.

ENS COMPROMETEM, DE FORMA CORRESPONSABLE , a la defensa del territori i dels seus recursos contra aquestes agressions, en demanda de mesures que, en un marc de polítiques socials avançades, subordinen l'economia a les necessitats reals de la població, deixant de potenciar turisme i construcció com activitats primordials, racionalitzant la indústria i endreçant el treball del camp. El nostre compromís s'estén a la demanda de vies efectives de participació ciutadana en tots els àmbits de l'Administració, i més concretament en els processos que afecten projectes urbanístics, infrastructures, actuacions sobre el medi i ordenació del territori.

CONSEQÜENTMENT, EXIGIM a les Administracions locals, autonòmiques, estatals i europees, en els àmbits que els corresponga:
La no aprovació, la suspensió o la paralització de projectes , urbanístics o no, que no acrediten o no hagen acreditat la suficient transparència informativa, així com els requisits d'acord previ amb els ciutadans afectats i d'àmplia acceptació social, tant en els objectius concrets del projecte com en el seu impacte ambiental i cultural.
Una nova normativa legal, elaborada amb la participació ciutadana, que tinga com a objectius clars frenar l'especulació i primar la protecció del medi, del paisatge i del patrimoni cultural sobre els objectius concrets dels projectes, i que, a més, procure vies efectives de participació ciutadana. Fins l'aprovació d'eixa normativa ha de quedar en suspens la tramitació o l'execució de qualsevol projecte que afecte de forma important el territori.
L'obertura d'un ampli debat social amb l'objectiu de delimitar les línies mestres d'un model territorial, social, econòmic i energètic que responga a les necessitats reals de la població, racionalitze els sectors productius, limite l'activitat urbanística, impedesca l'especulació, protegesca i respecte de forma efectiva el medi natural i el patrimoni cultural, i fomente l'ús racional dels recursos naturals i energètics.

PER UNA NOVA CULTURA DEL TERRITORI

ATUREM LA DESTRUCCIÓ PER A PENSAR EL PAÍS QUE VOLEM

PEL NOSTRE FUTUR, DEFENSEM EL TERRITORI

Us podeu adherir a les reivindicacions de la plataforma i subscriu-vos al seu butlletí informatiu des de la web de la plataforma.

[medi ambient][un altre món és possible]
 

Avancem o retrocedim?

¿Avanzamos o retrocedemos?

La Fragua

[crítica divertida]

Curs d'ètica periodística

 Curso de ética periodística

"En España no ha sido detenido nadie por descargar música o películas a través de Internet pero, ¿quién lo diría a la vista de los titulares de los periódicos de ayer y de hoy?".
La notícia vista per Error500, Filmica.com, Jabalí Digital, Caspa.TV, Jorge Cortell, Retiario i una altra vegada David Bravo en el post ¿Presunción de inocencia? Déjate de tonterías hippie comeflores. I també una notícia de Malaprensa relacionada amb les descárregues d'arxius.

David Bravo

[democràcia?] 

Dinou grups enregistren un cd amb música baix llicència Cretive Commons

 Dinou grups enregistren un cd amb música baix llicència Cretive Commons 

Del compacte titulat 'Música lliure', se'n distribuiran 10.000 exemplars amb el número d'abril de la revista Enderrock i 10.000 més als festivals de música. Entre els grups que hi participen hi ha Guillamino (foto), Pomada (foto interior), Pirat's Sound Sistem, Safanòria, Cheb Balowsky (última cançó d'aquest grup ja dissolt), Jalea Real i Gilberto Gil, que el juny vinent presentarà oficialment el seu disc a l'Internet Global Congress.

Vilaweb 

[música][un altre món és possible] 

Observatori de la neutralitat tecnològica

 
Fa molt poc s'ha inaugurat el Observatorio de la neutralidad tecnológica, on lloc web on es poden enviar (per a la seua publicació) i consultar casos de manca de neutralitat tecnològica.


Crec que hi ha tants casos que la llista, ben aviat, serà interminable.

Barrapunto

[tecnologia]

 

Maghnia, mail obert de Vicent Partal

Maghnia, mail obert de Vicent Partal.

"Maghnia és una ciutat fronterera entre Algèria i el Marroc. A prop, s'hi dreça un campament subsaharià, on milers de ghanians, malinesos, senegalesos i nigerians viuen en la situació més precària possible, esperant el moment de poder saltar a Europa. Uns periodistes algerians han fet ara aquest impressionant reportatge fotogràfic que mostra la vida d'aquesta gent a Maghnia. Acostumats a veure'ls arribar, vius o morts, amb pastera, crec que és molt il·lustratiu de saber en quines condicions malviuen abans d'intentar d'arribar a Europa."

Vilaweb

[fotografia][drets humans]

Geografia: la propera invasió dels EUA

 La próxima invasión de los EUA

Una demostració dels coneixements geogràfics dels ciutadans dels EUA.

Escolar.net

[no a la guerra]

Carta a los intermediarios culturales

 Carta a los intermediarios culturales, Pepe Cervera. 

..."Están ustedes criminalizando las redes de intercambio de ficheros entre iguales (P2P) e instando a su persecución judicial. Y con ello dan alas a un monstruo aterrador. Se llama Freenet, y su última versión está ya en alfa. Se trata de una red P2P del tipo 'darknet', así que es imposible meterle mano judicialmente, pues los participantes están protegidos; está encriptada, con lo que no se puede saber qué hay dentro; y además no puede detectarse su uso. Y para colmo no es la única. Son las redes P2P del demonio; descendientes por darwiniana selección judicial del proceso que iniciaron ustedes cuanto ejecutaron a Napster en lugar de cooptarlo."


Retiario

[tecnologia][un altre món és possible] 

El 14 d'abril s'inaugura laRepublica.es, un nou diari digital

laRepublica.es, un nou diari digital.

Nota de premsa: El 14 de Abril de 2006, ante la necesidad creciente por parte de la ciudadanía de información crítica y veraz, y ante el silenciamiento por parte de la mayoría de los medios de comunicación de determinadas informaciones y opiniones, se pone en marcha un nuevo medio que toma forma inicial de periódico digital.

Humilde en sus principios y ambicioso en sus objetivos, laRepublica.es cuenta con el apoyo de destacados profesionales del periodismo, la cultura, el arte y la literatura.

El diario funcionará durante dos meses en periodo de pruebas, y su línea editorial queda reflejada en un decalogo inicial que será hecho publico durante los próximos días y que se resume en los principios fundamentales de la libertad de expresión y en los valores republicanos de "libertad, igualdad y fraternidad".


[publicacions]

Campanya "Todos contra el canon" 

Campanya "Todos contra el canon".

[campanyes][tecnologia]

Descobreixen la porta de l'infern a Marina d'Or

 Descobreixen la porta de l'infern a Marina d'Or

Mundo Cruel

[crítica divertida]

Europa obre altre procediment d'infracció contra la llei urbanística per violar directives comunitàries

 

Brussel·les va al·ludir ahir a un dels aspectes més controvertits de la LUV, els períodes de transició en virtut dels quals molts programes d'actuació integrada (PAI) se seguiran tramitant a l'empara de la LRAU després d'haver estat derogada. «Les autoritats espanyoles no han atès als advertiments previs i han seguit concedint contractes en el marc de la LRAU fins al 1 de febrer de 2006, amb la consegüent violació de les directives de contractació pública de la UE», va denunciar la Comissió en la seva explicació de motius. 

La notícia a Compromís pel territori.

La notícia a Vilaweb.

Levante, Vilaweb, Compromís pel territori

[democràcia?] 

Les llicències Creative Commons: una alternativa al copyright?

 
Les llicències Creative Commons: una alternativa al copyright?, un article de "UOC Papers" escrit per Raquel Xalabarder Plantada.

La Farga

[tecnologia]
 

Tortura inglesa

Tortura inglesa

"Son alemanes, pero las fotos no pertenecen a prisioneros de los campos de concentración nazis. Fueron torturados por los británicos en Alemania tras la Segunda Guerra Mundial, entre 1945 y 1947. No eran nazis, la mayoría de ellos eran comunistas. Un informe secreto de Scotland Yard que acaba de dar a conocer The Guardian demuestra que al menos 372 hombres y 44 mujeres pasaron por estos centros de tortura. Muchos murieron."

Escolar.net

[drets humans]

Lo que tu quieras oir, de Guillermo Zapata

 Lo que tu quieras oir

Filmica.com

[cinema]

MARÇ

Mobilitzacions contra la MAT (Molt Alta Tensió)

 Mobilitzacions contra la MAT (Molt Alta Tensió)

Plataforma Compromís pel territori.

Vilaweb

[medi ambient][campanyes]

Lem va morir ahir

Lem va morir ahir

Carles Bellver Torlà

[llibres]

Fòrum Social a La Vall

Fòrum Social a La Vall: 2 i 3 de juny

La Plana Indymedia

[activitats][un altre món és possible]  

La desembocadura del Millars és un lloc d'abocadors i construccions ilegals

 La desembocadura del Millars: construccions ilegals i abocadors.

La Plana Indymedia, GECEN

[medi ambient]

Campanya TVE també en català

 Campanya TVE també en català

[campanyes][pobles i cultures-països catalans]

No a les patents en elearning

 No a les patents en elearning

Ticotac

[educació][tecnologia]

Ajaxwrite

Un processador de textos capaç de llegir documents de Word, Openoffice, RTF i ens permet desar-los altre cop en format .DOC de word (però si els heu de distribuïr no és recomanable, ja que permet desar directament en format PDF). Per a utilitzarlo no hem d'instal·lar ni executar res. L'únic requisit és que fem servir el navegador Firefox i posar-nos a l'adreça de l'AjaxWrite. L'aplicació és poc pesada (uns 400Kb) i tardarà uns pocs segons a carregar-se. Un cop oberta, funcionarà des de'l navegador sense connexió a internet (excepte si necessitem obrir/desar documents).

Eines

[tecnologia]

Examinator

eCuaderno informa que "La gente de Accesible ha remozado el diseño del Examinator, una herramienta para comprobar la accesibildad de páginas web: Examinator analiza el código de una página web buscando indicadores que permitan determinar si se observan los principios generales del diseño accesible recomendados por las Pautas de Accesibilidad. Luego pondera cada uno de los resultados y obtiene un índice que representa el grado de cumplimiento de esas normas."

eCuaderno

[tecnologia]

Arriba l'aigua taronja, te la beuries?

22 de març: Dia Mundial de l'Aigua. Milers de persones beuen diàriament aigua contaminada. Informa't! 

Intermon Oxfam

[campanyes][drets humans]

Carta oberta de Javier Couso als jutges de la secció segona de la sala penal de l'audiència nacional

Carta de Javier Couso als jutges de la secció segona de la sala penal de l'audiència nacional.

www.josecouso.info

[no a la guerra][democràcia?]

Atac al Casal Jaume I de Castelló amb dos ferits

 Atac al Casal Jaume I de Castelló. La nit del 21 de març un grup de 40 persones al crit de "vamos a destrozar el local y vamos a mataros a todos” ha acudit al Casal Jaume I de Castelló, que es trobava obert amb motiu de les festes de la Magdalena, provistos amb pals i altre material i han provocat una baralla en la que dos joves han resultat apallissats amb diverses contussions i ferides. La notícia a ACPV.


Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ha decidit d'aturar permanentment l'activitat armada a partir del 24 de març de 2006. L'objectiu d'aquesta decisió d'ETA és d'impulsar el procés democràtic necessari a Euskal Herria

Què be! Estic content. Molt content. Només cal llegir els dos comunicats (1er comunicat -català, euscar- i 2on comunicat) per adonar-se que aquesta vegada sí que va de veres i si algú no la cague (perquè sempre hi haurà algú al que no l'interessa que ETA deixe les armes) la pau a Euskadi serà, d'ací uns anys, una realitat. Esperem que no hagi molts Alcaraz, Bonos, Ibarras, Rajoys, Acebes o Zaplanas a les negociacions.


Del primer comunicat destaque el següent paràgraf: "És la voluntat i el desig d'ETA portar aquest procés fins a la fi i recuperar un veritable escenari democràtic, superant un conflicte que ha durat molts anys i construint una pau basada en la justícia."

Una cosa curiosa és que tots els dirigents polítics i socials espanyols han decidit que poden opinar sobre l'alto el foc d'ETA. Només falta saber l'opinió del president de l'associació de veïns del meu barri. I jo que pensava que és cosa d'ells, dels bascos.

Gara, Vilaweb

[no a la guerra]

No al Congreso de Farmacia Militar a Benicàssim

No al Congreso de Farmacia Militar a Benicàssim

La Plana Indymedia

[no a la guerra]

El cantant Sergi Contrí clama contra l'urbanisme desbocat en uns premis de Ràdio Televisió Valenciana

 
Vilaweb conta que el cantant Sergi Contrí ha rebut aquesta setmana un dels premis de la música que atorga Ràdio Televisió Valenciana, concretament el guardó a la millor cançó en valencià (titulada 'Recorde'). En la gala de lliurament, Contrí va dedicar el premi a tots aquells que lluiten contra l'especulació urbanística i en defensa del territori al País Valencià. I també al productor del disc, Vicent Galán, i la discogràfica Cambra Records.

L'Avanç també  
es fa ressó de la notícia.

Vilaweb, L'Avanç


[medi ambient][música]
 

Un altra Magdalena és possible

 Un altra Magdalena és possible.

La Plana Indymedia

[activitats]

Kaellona Ska Festival

El 8 d'abril se celebrarà a Borriol el Kaellona Ska Festival.

La Plana Indymedia

[música][activitats]

Concordato.org, per un estat laic

 Campanya per demanar al govern espanyol la revisió del concordat amb la Santa Seu. Us podeu adherir a la campanya signant el manifest. Ja hi ha 68436 signatures.

1. Exigim la fi del finançament l'Església a costa dels pressupostos generals de l'Estat.
2. Exigim la revisió de l'ensenyament de Religió. Si s'imparteix l'assignatura de religió com a part del currículum, aquesta ha de ser religió com a fet historicocultural i no des del punt de vista confessional.
3. Exigim que els acords internacionals de l'Estat Espanyol s'ajustin a la Constitució Espanyola de 1978 especialment pel que fa als articles 14 i 27. Espanya és un estat aconfessional on existeix la llibertat de culte i els acords estatals han d’estar subjectes a aquesta realitat constitucional.

[democràcia?][campanyes]

The Pirate Bay, ara també en català

The Pirate Bay el web conegut com el Google de les descàrregues d'arxius ja pot ser usat en català. Aquest cercador suec ha estat redissenyat i incorpora el català com una de les llengües d'ús. Pirate Bay està considerat el millor cercador per a trobar vídeos i música a la xarxa i és un atacat amb força per part de les grans empreses de producció de films i discos.


Cadàvers d'acer

Cadàvers d'acer. "Impresionante reportaje fotográfico de Brendan Corr publicado en la revista Foreign Policy con el muy apropiado título de End of the line. Narra en fotografías uno de los ejemplos más claros del absoluto desprecio del Norte por el Sur. En Bangladés, en concreto en Chittagong, donde las grandes navieras abandonan sus vetustos buques, miles de bangladesíes se afanan en destripar esa inmensa y contaminante mole de materia prima."


El Corte Inglés ja no és intocable

El Corte Inglés ja no és intocable i alguns mitjans s'atreveixen a publicar que en aquesta empresa no es respecten els drets laborals ni la igualtat entre totes les persones.

A sueldo de Moscú

[drets laborals]

Coop57 i Oikocredit: cooperatives de banca ètica

 Coop57 i Oikocredit Catalunya dues cooperatives de banca ètica.

Més informació sobre la banca ètica al món.

L'Avanç

[un altre món és possible]

El difícil futur del Penyagolosa

El difícil futur del Penyagolosa.

L'Avanç

[medi ambient]

Una web mostra més de 30.000 imatges de natura de tot el món

"Treknature.com és una de les webs més completes de la xarxa dedicades a imatges de natura de tot el món. Un recull que va creixent dia a dia i que ara té més de 38.000 fotografies d'aus de tot tipus, flors espectaculars, papallones, paisatges nevats, insectes increïbles, lleons, flamencs, rinoceronts... Moltes imatges van acompanyades d'un comentari del fotògraf, que explica on, quan i en quines circumstàncies la va fer, sovint amb anècdotes prou curioses."

Vilaweb 

 
[fotografia]

Diari de guerra

 
"Diari de guerra, del 4 juny 1938 al 29 abril 1939. Es tracta d'un internauta que ha transcrit en un bloc les experiències que va anotar el seu avi en una petita llibreta blava que duia a sobre durant la guerra del 36 al 39, des que es va incorporar a l'exèrcit, el 4 de juny de 1938, fins que va tornar a casa, el 29 d'abril de 1939."


Vilaweb

[bitàcoles]

Reciclajoc

Reciclajoc, com donar-li joc al material de rebuig.

[educació] 

Cargo, de Clive Gordon

Cargo (Cargo), de Clive Gordon

FilmAffinity, IMDb

[cinema] #

Dúos, nou disc de Luis Pastor

 
Luis Pastor acaba de publicar un nou disc titulat Dúos.  A la seua web hi ha una secció on es poden comprar els  anteriors discos publicats. Supose que en breu també es podrà comprar el nou disc a través de la web.
[música] #

Campanya d'Amnistia Internacional pel nou Consell dels Drets Humans de l'ONU


Campanya d'Amnistia Internacional per la creació del Consell dels Drets Humans de l'ONU

"El gobierno de Estados Unidos está impidiendo que se adopte un acuerdo que podría salir adelante esta misma semana, a través de su embajador ante la ONU, John Bolton. Bolton ha pedido que se renegocie el texto o que se aplace su examen unos cuantos meses, en una clara maniobra para impedir que esta iniciativa salga adelante."

Aministía Internacional

[drets humans] #

Bad democracy awards


Cada més Open Democracy atorga un premi a la persona del món més antidemocràtica. Tots podem proposar candidats i podem votar-los.

[democràcia?] #

I jornades educatives: experiències alternatives


I jornades Educatives: Experiències alternatives. Un altra manera d'entendre l'educació.

La Plana Indymedia

[educació][activitats] #

Les hemeroteques ens recorden les negociacions entre el govern d'Aznar i ETA de l'any 1998


A sueldo de Moscú ens recomana que "si quieren recordar la verdad y quedar inmunes al intento miserable de reescribir la historia del trio Aznar- Acebes-Zaplana-Rajoy, que son como los tres mosquetero, tres pero cuatro, de bajarse el Diario de la Memoria elaborado por don Rafael Estrella."

El blog Aire també ha recopilat notícies dels diaris ABC i El Mundo de l'any 1998.

A sueldo de Moscú, Aire

[democràcia?] #

Esta no es la vida privada de Javier Krahe, dirigida per Ana Murugarren i Joaquín Trincado


Esta no es la vida privada de Javier Krahe (IMDb)
Esta no es la vida privada de Javier Krahe (FilmAffinity)

[cinema] #

Campanya de Greenpeace per aconseguir la supervivència de l'amazònia


"Creemos que todos los gobiernos deben implicarse para evitar la desaparición de la Selva Amazónica. Por eso, Greenpeace está recogiendo firmas para solicitar al Gobierno español una estricta legislación que prohíba la importación de madera procedente de la tala ilegal."

Greenpeace

[campanyes][medi ambient] #

Vox UJI Ràdio censura la emisió d'un programa


Vox UJI Ràdio censura la emisió d'un programa

La Plana Indymedia

[democràcia?] #

Transamerica


TRANSAMERICA (Transamerica), de Duncan Tucker

FilmAffinity, IMDb

[cinema] #

Google page creator


Google page creator, un servei de creació i allotjament de pàgines web.

Sierto

[tecnologia] #

Els primers Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià es lliuraran al maig


Els primers Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià es lliuraran al maig. La Generalitat Valenciana s'ha negat a cedir el Palau de la Música per a l'acte.

Vilaweb

[música][pobles i cultures-països catalans] #

Campanya per una escola pública valenciana, democràtica, laica i de qualitat


Campanya per una escola pública valenciana, democràtica, laica, i de qualitat. Tot d'organitzacions socials, polítiques i sindicals del País Valencià faran promoció, avui i demà, de la campanya Per una escola pública valenciana, democràtica, laica i de qualitat. A tal fi han preparat un seguit d'actes per a mantenir desperta la defensa de l'escola pública, tal com es va perfilar el desembre de l'any passat, i manifestar les discrepàncies amb el document que s'ha de debatre al Senat. 


Vilaweb

[educació][campanyes] #

FEBRER

Caffarel anuncia el tancament de Ràdio 4

Caffarel anuncia el tancament de Ràdio 4. Carmen Caffarel, directora de Ràdio i Televisió Espanyola (RTVE), i Martínez Robles, president de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), van dir ahir que la restructuració de RTVE incloïa el tancament de l'emissora en català Ràdio 4; que la 2 i Ràdio 5 deixarien de fer desconnexions territorials i que alguns centres territorials de TVE reduirien l'activitat. Amb això, el català quedarà pràcticament fora de la graella.


Vilaweb

[ràdio i televisió][pobles i cultures-països catalans] #

Miniam, un projecte de macrofotografia gastronòmica

Miniam, un projecte de macrofotografia gastronòmica.

Cocinalia

[fotografia] # 

Un febrer revoltós al CSA La Aliaga-Segorbe

Un febrero revoltoso en el CSA La Aliaga-Segorbe.

La Plana Indymedia

[activitats] # 

Klinamen.org, portal per l'autogestió editorial

 
Klinamen.org es la cabeza visible de un proyecto antiautoritario que nació con la idea de financiar distintas luchas que se llevaban acabo dentro del estado español, que pasó por crear una editorial, dontándose de infraestructura y que ahora se lanza a la red buscando:

-Contribuir con la autogestión y la autonomía de proyectos anticapitalistas.
-Construir una red de recursos en torno a la autoedición de material impreso.
-Aumentar y solidificar los canales de distribución alternativa ya existentes.
-Servir de portal de noticias|convocatorias, buscando una entonación más concisa del mundo editorial.
-Fomentar el libre acceso a la información y perpetuar la corta vida de algunas publicaciones.


[pàgines web][publicacions] # 

EU demana la paralització de les obres de les urbanitzacions a la Renegà

 
La comissió de Medi Ambient de les Corts Valencianes debatrà avui la proposició no de llei que hi presentarà el diputat d'EU-l'Entesa Carles Arnal en què demana la paralització de totes les actuacions urbanístiques projectades a la serra de la Renegà d'Orpesa. La proposició d'Esquerra Unida demana que es preservi el valor ambiental de la zona. Arnal demana que s'aturin les obres a la Renegà fins que s'aprovi el nou pla d'urbanisme d'Orpesa. Notícia de Vilaweb.

A la web de la Plataforma en defensa de la Serra de la Renegà teniu més informació sobre aquest paratge natural.

Vilaweb


[medi ambient][campanyes] # 

Un relat sobre allò de compartir

Un relat sobre allò de compartir

jorge.cortell.net

[textos][tecnologia] # 

Buenas noches y buena suerte, de George Clooney

 
El passat dissabte vaig anar a veure Buenas noches y buena suerte, una de les tantes pel·lícules que cada mes m'agradaria anar a veure.  A la sessió de les 18.15 h no erem més de 15 persones a la sala. És una pel·lícula magnífica on, entre altres debats, es planteja si la televisió només ha de divertir i entretindre o també pot educar i ajudar-nos a pensar, raonar i ser crítics. La realitat de la televisió actual al nostre país ens demostra que la part educativa de la televisió és mínima i mirant al futur la cosa no pinta massa bé.

El fum dels cigarrets omple continuament qualsevol pla i es combina amb la llum i el negre per recrear l'ambient de la televisió de l'any 1953.

[cinema] #
 

La Universitat Oberta de Catalunya publica temaris lliures sobre programari lliure

La Universitat Oberta de Catalunya publica temaris lliures sobre programari lliure

Softcatalà

[llibres][educació][tecnologia] # 

Recopilatori 2005 de musicalibre.info

Recopilatori 2005 de musicalibre.info. També hi ha un enllaç al recopilatori 2004.

musicalibre.info

[música][un altre món és possible] # 

Les mobilitzacions de la plataforma No volem autopista d'Eivissa

 
 Eivissa confidencial informa de les mobilitzacions de la plataforma No volem autopista d'Eivissa. 200 persones paralitzen les obres posant-se davant les màquines.


Eivissa confidencial

[campanyes][medi ambient] # 

Dos paròdies sobre la SGAE

Dos paròdies sobre la SGAE. Molt divertides. Una i dos.

jorge.cortell.net

[crítica divertida] # 

Mario Vaquerizo a Noche sin Tregua

Mario Vaquerizo en noche sin tregua

Barrapunto també ho conta.

David Bravo, Barrapunto

[tecnologia][música] # 

La SGAE reclama 31.000 euros a una associació sense ànim de lucre


Barrapunto conta que "La Asociación Almenara, que trabaja en el madrileño barrio de La Ventilla y cuenta con una pequeña emisora de radio comunitaria, ha recibido una demanda de la SGAE donde reclama 31.000 euros de indemnización. Lo llamativo es que esta radio había firmado meses antes el contrato con la SGAE, para pagar unos 60 euros al mes, sin que se le notificara nada al respecto. Mientras en la demanda se reclama el pago de una tasa de más de 400 euros/mes desde 1999. Visto lo visto parece que hay que apostar por el copyleft, también en las radios comunitarias."

Barrapunto

[democràcia?] #

Pel·lícules que m'agradaria veure


BRODEUSES (Bordadoras), de Eléonore Faucher

Esta ópera prima de la realizadora francesa Eléonore Faucher (28 años) entronca con el cine belga de los hermanos Dardenne, aunque con las aristas sociales más difuminadas. Se trata de, con una cámara paciente y próxima a métodos del cine documental, seguir los avatares de una serie de personajes y sus conflictos vitales, en este caso centrándose en los problemas de una muchacha de 17 años (atención al rostro de Lola Naymark, que ya apareció en El señor Ibrahim y las flores del Corán) que trabaja en un supermercado y descubre que está embarazada, noticia que acoge con gran escepticismo, sin nada de ilusión y pasando olímpicamente de quién puede ser el padre. Incluso llega a ocultar a sus compañeros de trabajo su gestación, aduciendo que su vientre, cada vez más voluminoso, responde a un tratamiento que está recibiendo con cortisona como consecuencia del cáncer que padece. Apática, sin saber muy bien qué hacer, incomprendida por su familia, poco a poco encuentra refugio en casa de una bordadora (Ariane Ascaride, compañera del director Robert Guédiguian y habitual en sus películas), un armenia que perdió a su hijo y que trabaja para grandes firmas de moda. Entre ambas se establece una difícil relación medio materno-filial, las dos a la búsqueda de cariño, mientras que la joven dará rienda suelta a sus grandes actitudes para el bordado, donde comienza a realizarse profesionalmente, y no como cajera del supermercado. Relato lleno de silencios, de tiempos muertos, con momentos casi exasperantes por los vacíos existenciales que transmite, Bordadoras es un claro ejemplo de cine muy personal, nada fácil, dirigido con nitidez a minorías cinéfilas (obtuvo el Premio de la Crítica en el Festival de Cannes 2004) y que no contiene ni una sola concesión de cara al espectador, un respiro, una anécdota paralela que nos ayude a comprender el por qué de unos comportamientos. Creo que la apuesta es demasiado arriesgada y los objetivos solamente los consigue la directora de forma parcial. Porque una cosa es el ritmo preciso y otra convertirlo en una fórmula que en ocasiones naufraga.

VICENTE

CACHÉ (Caché), de Michael Haneke

El director alemán Michael Haneke vuelve a demostrar, una vez más, su gran capacidad de analizar y profundizar en los miedos, paranoias y debilidades —los aspectos menos confortables y gratificantes del ser humano y de la sociedad contemporánea— que surgen espontánea y violentamente nada más rasgar superficialmente la piel de la civilización actual. Pues, si algo es destacable en la filmografía de Haneke —que en estos momentos se puede disfrutar en la Filmoteca valenciana—, sobre todo en sus últimos trabajos, donde alcanza cotas difícilmente superables como en Funny games, Código desconocido, La pianista y El tiempo del lobo es, aparte de una narrativa nada convencional y un formalismo estético casi minimalista, la manifestación cruda, desagradable, de la violencia —más psicológica que física—, el miedo y la pulsión que convierten al ser humano en un animal capaz de hacer cualquier cosa por venganza, para defenderse de lo que considera un peligro o cuando carece de las necesidades básicas para su supervivencia. Caché / Escondido parte del acoso que sufre un famoso periodista de televisión y su familia por parte de alguien que le envía vídeos que recogen imágenes de su casa e inquietantes dibujos que simulan hombres y animales desangrándose. Objetos que, lógicamente, desequilibran la estabilidad personal y familiar de los afectados, cuyas vidas están construidas sobre el olvido de un pasado que esconde una herida todavía abierta. Michael Haneke despliega con maestría su discurso, basado en un completo dominio de los resortes del suspense —dosificado pero creciente en intensidad—; una puesta en escena funcional, fría, incluso aséptica; una planificación excepcional —simple pero efectiva—; y unos personajes perfectamente caracterizados e interpretados por dos grandes actores como son Daniel Auteuil y Juliette Binoche. Un film cargado de simbolismo e interesantes reflexiones sobre la mala conciencia de la sociedad burguesa occidental ante la terrible situación de los más desfavorecidos, el sentimiento de culpa que incita actitudes hipócritas, la manipulación de la imagen a través de los medios de comunicación que falsean la realidad, la injusta humillación clasista y el peso del pasado que se proyecta amenazante sobre el presente. Nadie puede salir indiferente tras ver la película. Pero lo que más desconcierta al espectador es, una vez mostrada la angustia y el sentimiento de indefensión de los protagonistas, un final absolutamente abierto que no responde a ningún interrogante, más bien confunde pues multiplica las posibles respuestas. Un ejemplo de cine posmoderno que dejará insatisfecho a más de uno y que a los demás provocará apasionadas conversaciones durante los días sucesivos a su visionado.

PAU VANACLOCHA

CRASH (Crash), de Paul Haggis

El primer largometraje que nos llega de Paul Haggis (Canadá, 1953) obtuvo el gran premio en el festival de Deauville y pone en evidencia el enorme talento del guionista de Million dollar baby (Clint Eastwood), que tiene ya una larga carrera como productor, responsable de brillantes trabajos para TV, es beneficiario de abundantes premios y reconocimientos además de desempeñar un destacado papel cívico como hombre progresista con fama de rebelde e inconformista. Crash, cuya trama se ubica en Los Ángeles a lo largo de 36 horas en fechas navideñas, es un relato coral que descompone cuatro historias paralelas a través de las peripecias individuales de diversos personajes que se entrecruzan en algún momento de la narración, siguiendo el «modelo» Robert Altman, como resultado de la puesta en escena de un guión cuyas piezas de filigrana encajan perfectamente en el conjunto de la obra. El film es un thriller sobre la subcultura urbana estadounidense que pasa imperceptiblemente de la más sutil ironía al drama más profundo con un ritmo narrativo asombrosamente vigoroso a base de cortas secuencias repletas de elipsis y de sugerencias, con un lenguaje muy moderno y eficaz. La película tiene como referente principal las relaciones humanas conflictivas, en una sociedad donde la incomunicación y la soledad, la frustración y la violencia, el racismo y la xenofobia tienen unas raíces profundamente ancladas en el subconsciente colectivo, una comunidad enferma que hace de la civilización del coche su icono más representativo y del materialismo (el éxito y el dinero) su rasgo moral más característico. Hay en el film una amplia muestra de clases sociales y de profesiones, teniendo todas en común el culto a las armas de fuego, que se convierten de instrumentos de defensa en artefactos de agresión y muerte cuando el miedo obnubila las mentes de sus portadores. Crash es, pues, una precisa y lúcida radiografía de una sociedad en que víctimas y verdugos son intercambiables, un relato impactante que rompe los esquemas habituales de buenos y malos, capaces los unos de las acciones más reprobables y susceptibles los otros de redimirse en un luminoso instante de altruismo y generosidad. Entre el aislamiento total y el choque violento no hay punto intermedio porque los afectos, el calor humano, brillan por su ausencia y una extraña mezcla de lógica y de fatalidad parece guiar los pasos de unos personajes atrapados en sus neurosis. Magnífica banda sonora musical de Mark Isham con el añadido de algunos fragmentos de hip-hop y estupenda foto en scope de James Muro. Película absolutamente recomendable que si algún defecto tiene, a mi parecer, es la facilidad con que la compasión por los personajes se desliza peligrosamente, en determinados momentos, hacia la sensiblería.

VANACLOCHA

ILUMINADOS POR EL FUEGO (Iluminados por el fuego), de Tristan Bauer

El argentino Tristan Bauer, del que conocemos la interesante Después de la tormenta (1990), una dura radiografía de ciertas miserias morales y económicas de la sociedad argentina, insiste en un cine con vocación realista y de denuncia con esta película que tiene como objetivo un hecho tan traumático para la sociedad argentina como la guerra de las Malvinas, y que une a su impecable factura industrial —la eficaz resolución de las escenas bélicas— las tradicionales virtudes de un cine valiente y sincero que trata de abrir ventanas a unas realidades que el poder trata de mantener ocultas, en este caso la sangre y el dolor de un conflicto bélico que, como vienen sucediendo desde que la guerra del Vietnam inundara el mundo de escalofriantes imágenes, se pretende transmitir como «limpio», la guerra de las Malvinas, absurda confrontación, con muchos muertos de por medio, entre dos países «civilizados» como Argentina y Gran Bretaña. La película está estructurada en tres bloques que presentan un valor desigual, el menos afortunado es el situado en el presente, con el suicidio de un veterano de las Malvinas, demasiados metros para un conflicto y unos personajes que apenas se mueven (el dato acerca del elevado número de suicidios que se han producido entre los que participaron en el enfrentamiento, apunta una sugestiva vía que no se explora). Más interesante resulta el bloque referido al pasado, el que sucede en el inhóspito territorio de las Malvinas, con intencionados apuntes acerca de la ineptitud y vinculación con la represión de los mandos militares (la escena en la que el sargento primero apunta con su pistola al personaje que interpreta, con oficio y sentimiento, Gastón Pauls) y con una mirada general sobre el conflicto que seguro habrá levantado ampollas en Argentina. Finalmente, la parte más interesante, a mi juicio, es el epílogo, con nuestro portagonista de vuelta a las Malvinas y comprobando sobre el terreno la inutilidad de un conflicto y de unas muertes: ejemplares las relaciones con el guía, o detalles como la playa minada y el grafitti reclamando a los argentinos respeto a la autodeterminación de los habitantes de las islas, inteligente recurso a cargo del cineasta para decir cosas que de otro modo le hubieran significado una lluvia de piedras sobre la cabeza. Las bonitas canciones de León Gieco que cierran la película completan los atractivos de este estimable film.

PEDRO URIS

MUNICH (Munich), de Steven Spielberg

Interesante y osada reflexión de un Steven Spielberg más serio y comprometido que nunca sobre la política antiterrorista de Israel, basado en el bíblico «ojo por ojo», que pone en situación de igualdad a los servicios secretos del Mosad y el ejército israelí con los terroristas palestinos en una guerra sangrienta que no tiene visos de finalizar. Lógicamente, lejos de agradar a la comunidad judía —y que conste que él es judío—, especialmente la ultraortodoxa o simplemente fanática, Munich ha generado una polémica sin precedentes al denunciar, sin complejos ni matizaciones, los métodos criminales de un Estado que dice defenderse pero que se comporta como una máquina vengativa basada en el terror y el aniquilamiento del contrario. Los que criticaban al director estadounidense por venderse a la industria y elaborar productos comerciales destinados al mero entretenimiento deben reconocer su prodigiosa capacidad de crear películas de gran calidad artística —lo que según qué círculos se conoce como cine de autor— que ponen al descubierto episodios históricos desagradables o incómodos de revisar pero imprescindibles para conocer la actualidad política en un mundo todavía traumatizado por la ascensión de regímenes fascistas totalitarios (el nazismo y el holocausto, véase La lista de Schlinder), sociedades excluyentes (racismo y lucha por los derechos civiles, véase El color púrpura) y ahora el terrorismo globalizado cuya cúspide se encuentra en el atentado contra las torres gemelas de Nueva York, y en la que se enmarca esta apasionante película. Munich parte del secuestro y asesinato de los deportistas judíos en las Olimpiadas de Munich en 1972, contextualizada en la entonces Europa de la Guerra Fría, para reconstruir la serie de asesinatos selectivos que el Estado hebreo ordenó como represalia y que acabó con la vida de numerosos miembros de la organización terrorista Septiembre Negro, supuestos autores intelectuales y materiales del atentado. Narrado con sobriedad y eficacia, sin adornos que despisten el mensaje, con cámara a mano en muchas ocasiones para aproximarnos más a los protagonistas del film, logrando incluso que nos identifiquemos con ellos, Steven Spielberg indaga sobre la mente de los cinco miembros del comando israelí. ¿En qué piensan cuando matan a una persona elegida como objetivo a eliminar? ¿Cómo justifican su labor? Frente al mensaje de paz y concordia que ofrece Munich, una película antibelicista y conciliadora como hacía mucho no veía, los personajes muestran con sus acciones y sus palabras la esencia del conflicto árabe-israelí: odio visceral, intolerancia, incomunicación. «No hay distinción, todo palestino es un terrorista potencial», afirman los verdugos, que asumen paradójicamente la condición de víctimas. Pero matar siempre marca, hasta el punto de perder el sentido común y el contacto con la realidad, ver amenazas donde no hay y sufrir manías persecutorias. Y es que en el film de Spielberg no aparece un Charles Bronson o un Clint Eastwood en plan justiciero vengador, sino personas que se llegan a cuestionar los actos que realizan, especialmente el protagonista, interpretado por un destacable Eric Bana. Hasta que la ausencia de reconocimiento e incluso el rechazo de los tuyos ponga en evidencia la sinrazón y nos dirija a un final desolador con un plano magistral que recoge las torres gemelas aún en pie, para que meditemos de qué ha servido tanta violencia. Para nada. Pues la historia es tozuda y se repite, incluso más virulenta, más salvaje, como podría verse años más tarde. Un thriller angustioso, áspero y duro de digerir, pero fundamental para entender hasta dónde hemos llegado, porque no se puede negar el fracaso de toda la Humanidad tras alcanzar semejantes niveles de violencia y depravación.

PAU VANACLOCHA

Cartelera TuriaIMDb, FilmAffinity

[cinema] #

The three burials of Melquiades Estrada (Los tres entierros de Melquiades Estrada), de Tommy Lee Jones

La pel·lícula a IMDb i a FilmAffinity.

IMDb, FilmAffinity

[cinema] # 

En el 98 Aznar sí podia negociar amb ETA, ara Zapatero es veu que no

Decíamos ayer: Aznar abre el diálogo con ETA

Escolar.net

[no a la guerra] # 

Concentració davant de El Corte Inglés per exigir-li l'ús del valencià

Tindrà lloc divendres 24 de febrer, a les 18 hores.

La convocatòria es justifica, segons els organitzadors, perquè "el passat mes de novembre, abans de l'obertura a la nostra ciutat del nou establiment de El Corte Inglés, cinc entitats castellonenques van fer públic un Manifest en el qual se li demanava a l'empresa que retolara també en valencià aquest nou centre. El manifest anava signat per http://www.acpv.net/, Acció Cultural del País Valencià, la http://www.plataforma-llengua.cat/, Plataforma per la Llengua, el http://www.centrelanau.net, Centre Cultural Valencià La Nau, el Centre Excursionista de Castelló i l'Associació Cultural Quatre Vents. Aquest escrit no va trobar cap resposta en la direcció de l'empresa i, quan es va inaugurar el centre a Castelló, tots els indicadors interiors i exteriors van aparéixer exclusivament en castellà. Davant d'aquest fet, i fent-se ressó de les nombroses queixes rebudes, s’ha convocat una concentració de protesta davant del centre de El Corte Inglés, al Passeig Morella, per al proper divendres, 24 de febrer, a les 18 hores."

ACPV

[campanyes][pobles i cultures-països catalans] #

La recollida de signatures per a presentar iniciatives legislatives populars es podrà fer mitjançant la Internet

 
La reforma de la llei que regula la iniciativa popular legislativa incorpora la possibilitat de recollir signatures mitjançant la Internet.

Asociación de Internautas

[democràcia?][tecnologia] # 

Recopilació de software lliure per a Windows

 
"CDlibre.org está dedicado a la difusión del software libre /gratuito para Windows. En cdlibre.org puedes consultar el catálogo de software para descargar los programas individualmente y también puedes descargar imágenes ISO de CDs con todos los programas incluidos."

Asociación de Internautas

[tecnologia] #

Napola

NaPolA is the acronym of "National Politische erziehungs Anstalt" or "National Political Education Institute".  Napola a FilmAffinity. Napola a IMDb. Web de la pel·lícula.

IMDb, FilmAffinity

[cinema] #

Elles no volàven. Volen ara?

Elles no volàven. Volen ara?

Mi gato calcetines

[crítica divertida] #

La fulla parroquial de València "Aleluya" justifica el maltractament a les dones

 
La fulla parroquial valenciana publica un article que justifica el maltractament a la dona.

Gonzalo Gironés diu en el text que les víctimes «més d'una vegada provoquen amb la seva llengua» i que «el varó, generalment, no perd els estreps per domini, sinó per debilitat: no aguanta més i reacciona descarregant la seva força que aixafa a la provocadora».

Aquest senyor també diu que «per cada dona morta a les mans d'un home -afirma- va haver 1.350 nens assassinats per voluntat de les seves mares». «És pitjor», sentència en l'article, que duu per títol Parlem de la família.

Levante

[drets humans] # 

Ildefonso Álvarez, la veu crítica de la salut

 
M'ha agradat el que diu aquest home. Això de que la salut no és només un tema individual sinó que ha d'haver una preocupació pels factors socials, laborals i familiars que ens afecten. També quan comenta que el disseny de les ciutats és important en salut pública. i que no s'ha de culpabilitzar a les víctimes de les malalties. 


Són coses tan obvies i que costa tant sentir. Però és clar, tot depén de la concepció de la societat que es té.

El País

[textos][un altre món és possible] # 

Territori insisteix a executar el vial que amenaça a l'ecosistema de l'Ullal de Miravet i, incomprensiblement, s'atreveix a afirmar que protegirà la nova fauna trobada a les cavitats de l'Ullal.

Infraestructures insisteix a executar el vial que amenaça a l'ecosistema.

El Grup per a l'Estudi i la Conservació dels Espais Naturals (Gecen) va denunciar ahir que la Generalitat incomplirà la legislació vigent si executa el vial Cabanes-Orpesa pel sud. «El Consell sembla aliè als objectius plantejats a Europa i concep la carretera Cabanes-Oropesa des de conceptes obsolets, antiquats i il·legals, amb els gravísimos efectes mediambientals que això va a comportar. L'elecció de l'opció sud demostra que s'aposta per l'opció més cara econòmicament parlant, i amb major impacte ambiental».

Els ecologistes també van manifestar la seva sorpresa davant les últimes declaracions del Partit Popular. «És sorprenent que el diputat del PP Jaime Món indiqui que l'opció sud és la de menor impacte ambiental. En l'opció sud es va a afectar a un espai natural, el Desert dels Palmes, protegit sota les figures de Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Paratge Natural; l'opció nord no afecta a cap espai natural protegit. A manera de conclusió, el Gecen adverteix sobri el risc d'extinció de la valuosa fauna trobada a Miravet. «L'opció sud afecta (probablement extingiria) a una biodiversitat única a nivell mundial, només present en l'ecosistema de les coves de Miravet, un dels 20 ecosistemes més importants a nivell mundial respecte a fauna troglobia. L'opció nord no afecta a cap endemisme, no extingiria cap espècie».

Levante

[medi ambient] #
 

Persones sense el dret de la diversitat

El paradís d'animals de Pàpua és un infern per a les poblacions autòctones.

Vilaweb

[pobles i cultures] # 

Denuncien la mort de mig centenar de gavines enfront del polígon del Serrallo

Un col·lectiu de veïns del Grau ha denunciat públicament la mort de més de mig centenar de gavines durant els últims dos mesos en un tram de costa situat enfront del polígon industrial del Serrallo.

Levante

[medi ambient] #

Els projectes de parcs naturals del Penyagolosa i la Tinença de Benifassà davant la Comissió Europea

 
 

Marques de roba respectuoses amb el medi ambient i amb les persones

Edun és la marca que han creat Bono i Ali Hewson, la seua dona. Els beneficis de l'empresa aniran a finalitats benèfiques. A més a més en l'elaboració de la roba s'utilitzen productes ecològics i l'objectiu de la iniciativa és fomentar fórmules d'ocupació sostenible en països en vies de desenvolupament.

American Apparel és una altra iniciativa en el món de la moda preocupada per l'impacte ecològic de la producció, pels temes socials i per les condicions dels treballadors. Per als seus fundadors volen “crear prendes que la gent vullga portar sense recolçar-se en el treball barat". Fundada pel canadenc Dov Charney, esta empresa fabrica  i distribueix les seues samarretes i productes des de la seua fàbrica de Los Ángeles, on el slari mitjà dels operaris és de 12,50 dolars/hora (més del doble que el salari mínim dels EUA), i amb jornades laborals que "estranyament superen les vuit hores".

Katharine E Hamnett és una dissenyadora que vol despertar la conciència dels consumidors sobre els "horrors" de la indústria de la moda. es despertar la conciencia de los consumidores sobre los “horrores” de la industria de la moda: “S'ha perdut el control de la democràcia, i l'única cosa que podem fer és informar al consumidor i mirar de no comprar objectes fabricats de forma errònia. Es pot fer roba de forma ètica i que estiga de moda". 

Rogan Gregory és el dissenyador que està darrere  de les marques Loomstate, EDUN, A Litl Btr i Rogan. “Els meus objectius es basen en tres principis: rentabilitats, responsabilitat social i mediambiental". EDUN és la marca que ha creat amb Ali Hewson. “Mirem de produïr en parts del món on necessiten treball, com Perú, el nord d'Àfrica, o l'Índia".

Designers Against AIDS (DAA). Figures conegudes de la moda, la música, i l'esport s'han unit per dissenyar unes samarretes de les quals els 50% dels seus beneficis nets van al  Institute for Tropical Medicine belga, dedicat a la investigació contra la sida.dedicado a la investigación contra el sida. El projecte ha sigut impulsat per la fundació artística Beauty Without Irony, amb seu a Amberes i dirigida per Ninette Murk i Javier Barcala.

També hi ha sabates alternatives.

El País

[un altre món és possible][drets laborals] # 
 

El boicot a Catalunya de 1932

El boicot a Catalunya de 1932

Escolar.net

[pobles i cultures-països catalans] # 

Així miren les xiquetes girafa

Así miran las niñas jirafa

"Para aguantar la historia que contiene esta imagen hay que enfriarse hasta el hielo"

Esteban Peicovich.

Escolar.net

[drets humans][textos] [pobles i cultures] #

Easyubuntu estrena web

Easyubuntu estrena web

La Farga

[tecnologia] # 

Sempre hi ha algú

Sempre hi ha algú. Mail obert de Vicent Partal del 7 de febrer.

Vilaweb

[pobles i cultures-països catalans][textos] # 

Disneyland

Disneyland

Escolar.net

[drets laborals] #

L'humor és sagrat

El humor es sagrado

Escolar.net

[crítica divertida] #

Ocupació de Torre Paca

Ocupació de Torre Paca

La Plana Indymedia  
[un altre món és possible] # 

L'hort de Leopoldo, un hort urbà

"L’hort de Leopoldo permet cultivar tot tipus d’hortalisses, plantes aromàtiques, medicinals, fruites…, en petits espais, terrasses, balcons, porxos, sales, llocs insòlits per apropar el camp a la ciutat."

[medi ambient] #

Entrevista a Robert Fisk

Entrevista a Robert Fisk: "No deixem que escriguin la història de la nostra vida"

Contrastant

[textos][no a la guerra] # 

Sevilla

 
Viatge a Sevilla, 12 13 i 14 de gener. Reales Alcázares, Casa de Pilatos, Catedral i Giralda, Hospital de los Venerables, el riu Guadalquivir i els seus ponts.

Totes les cases del casc antic tenen el seu pati interior i estan orientades cap a dins, a l'estil àrab. La porta d'eixida de la catedral m'ha recordat molt a la mezquita de Còrdova perquè també un pati de tarongers i un mur a l'estil de la mezquita cordovesa. El barri de Sta Cruz, l'antiga juderia, és el més bonic amb distància.

Una cosa curiosa sobre el barri de Triana és que sempre ha tingut, i té, un sentiment d'independència front a Sevilla. De fet fins a finals del segle XIX no va haver un pont definitiu que comunicare aquest barri amb Sevilla.

La Campana, és una pastisseria bonissima del centre històric de la ciutat. També té una decoració xula, encara que potser massa barroca. 

[viatges i excursions] #
 

Amazonas, vida y muerte, de Javier Reverte

Amazonas, vida y muerte, un reportatge de Javier Reverte, periodista, escriptor i viatger.

El País

[textos][medi ambient] #

Fundació Terra

Fundació Terra

Segons els seus fundadors en aquesta fundació "Millorem la cultura ambiental amb un canvi de perspectiva. La Fundació Terra té per objectiu canalitzar i fomentar iniciatives que afavoreixin una més gran responsabilitat de la societat en els temes ambientals. La Fundació Terra treballa amb l'esperit que "els petits canvis són poderosos".

Dins de la web hi ha un enllaç on s'explica el reciclatge dels cartons de begudes en aglomerat (Tectan) o en material plàstic (Maplar). L'empresa RDB de les Illes Balears recicla els cartons de begudes en material plàstic.

[medi ambient][pàgines web] #

El copyleft explicat als nens. Per a desmuntar alguns equívocs

 
El copyleft explicat als nens. Per a desmuntar alguns equívocs. Per Wu Ming 1, Il. Mucchio Selvaggio, numero 526, 25 de març del 2003. Traducció d'Albert Sanfeliu.

GENER 

Framakey, un paquet de software lliure per al clauer USB  

"The FramaKey is a package of ready-to-use Free Software on a USB key which makes the life of the nomad users much easier."

Segons els seus creadors Framasoft és "Framasoft est un site internet collaboratif à géométrie variable dont le sujet est le logiciel libre et son état d’esprit."

Framasoft

[tecnologia] #

Jesucristo, el músical

Jesucristo, el musical

Escolar. net

[crítica divertida] # 

Les millors fotografies de la natura al Jardí Botànic de València

Les millors fotografies de la natura al Jardí Botànic de València

Vilaweb

[fotografia] #

Internet al 7% ja! té web 

Internet al 7% ja! té web 

Error500


[tecnologia][campanyes] #


Forum de software lliure de IU

 

Atac a la llibreria 3i4 de València

 
3 joves vestits amb xandall i encaputxats han entrat dins la llibreria 3 i 4, i han llançat vidres i claus contra els treballadors i els clients que hi havia dintre, han tombat prestageries i atacat amb esprai anti-violació els treballadors i el professor Gustau Muñoz.

L'Avanç

[pobles i cultures-països catalans] #


Presentació de la Plataforma castellonenca 14 d'abril per la III República

El dia 25 de gener de 2006 es presenta la Plataforma castellonenca 14 d'abril per la III República

La Plana Indymedia

[activitats] #
 

Jo vull ser com Biel Mesquida

 
Jo vull ser com Biel Mesquida

Ací hi ha el que va dir Biel Mesquida a la presentació del seu últim llibre  "Els detalls del món" (ed. Empúries)

Wiki de Carles Bellver

[llibres] #


Construcció sense límits

Vídeo del reportatge d'Informe Semanal sobre com s'urbanitza al País Valencià.

Està bé perquè resumeix prou bé com estan les coses però la llàstima és que no eixen representants de les plataformes veïnals o d'afectats i només algun particular afectat, algun empresari immobiliari, el pp (representat en el govern valencià) i el psoe. Com si no hi hagués ningú més preocupat pel nostre territori.

Escolar.net

[democràcia?] #

Pel·lícules que m'agradaria veure

 
VENTO DI TERRA (Viento de tierra), de Vicenzo Marra

Premiada en los festivales de Venecia y de Gijón 2004, esta película de Vincenzo Marra (Nápoles, 1972) es una crónica neorrealista sobre las dificultades materiales de una familia obrera residente en el barrio napolitano de Secondigliano. Vincenzo, el hijo, es el personaje que se erige en protagonista y el que lucha contra todas las desgracias (pobreza, vivienda, trabajo, enfermedad, muerte) que el destino parece reservar a este grupo humano que sólo puede aspirar a la supervivencia cuando la dignidad es ya un lujo inalcanzable. Realizada con una mayoría de actores no profesionales y con un estilo que combina las amplias panorámicas sobre la populosa ciudad italiana con planos cercanos a personajes que viven sus dramas con una tristeza impresionante, Viento de tierra destaca por la austeridad de una narración, de inspiración bressoniana, que evita todo efecto melodramático pero también toda implicación ideológica y política, buscando una «objetividad» que convierte a la cámara en testigo imparcial de los hechos y dejando al espectador que saque sus propias conclusiones, estableciendo por su cuenta el sentido del relato. Este drama contemporáneo ubicado en los años 90 plantea las dificultades del vivir cotidiano y la casi imposibilidad de prosperar, tanto en lo económico como en lo afectivo, una vez desechado el camino de la delincuencia y asumida la profesión militar como una vía de redención personal. Pero Vincenzo Marra, director y guionista, se muestra obsesionado por la imparcialidad de su punto de vista y se decanta antes por las tesis de la mirada neutral de Zavattini-De Sica que por la práctica crítica, de izquierdas, de Visconti-De Santis. Lo paradójico del caso, sin embargo, es que en Viento de tierra se atisban como modelos de inspiración tanto Rocco y sus hermanos (L. Visconti), sobre la emigración de gente del sur hacia el norte desarrollado y la fuerte cohesión familiar que se desvanece, como Marcha triunfal (M. Bellocchio), un alegato antimilitarista que aquí adquiere unos tonos más ambiguos, barajando sin criterios explícitos conceptos como disciplina irracional, seguridad económica y riesgo de muerte. Película interesante, aunque discutible en algunos aspectos debido a la visión de una clase obrera oprimida por una especie de fatalidad metafísica (no por el sistema neoliberal), y realizada con talento a partir de un guión bien estructurado que evita en todo momento caer en un sentimentalismo al que parecía condenada por la acumulación de infortunios.

VANACLOCHA

VIVA ZAPATERO! (Viva Zapatero!), de Sabina Guzzanti

El curioso título de este documental hace referencia a la famosa película de Elia Kazan sobre Emiliano Zapata, el revolucionario mexicano, pues la alusión al actual presidente del gobierno español se limita a un breve y elogioso comentario sobre su decisión de liberar la televisión pública del control político del partido en el poder, admitiendo la variedad de opiniones y la libertad de expresión. Los medios de comunicación pertenecen, pues, al conjunto de la sociedad (que los paga con sus impuestos) y no sólo a un grupo ideológico aunque haya ganado en las urnas. Aquí sabemos bastante de eso: recordemos la indigna TVE del PP aznarista, con los telediarios de Urdaci o casi toda la programación de Canal 9, el ruinoso juguete mediático particular de los Zaplana y Camps. Al enemigo, ni agua. Sabina Guzzanti, actriz y realizadora del programa «RAIoT», sólo pudo emitir en 2003 un episodio de la serie prevista, pues su carácter de sátira política molestó sobremanera a Berlusconi y los suyos, que presentaron una querella y decidieron suprimir el proyecto sin explicación alguna. Cuando el juez dio la razón a la realizadora, nadie quiso darse por aludido y el programa siguió vetado. Viva Zapatero! surgió en aquel momento, como protesta y testimonio, con una serie de entrevistas a gente de diversas tendencias a la que se preguntaba sobre la libertad de expresión, la censura y la televisión pública en Italia. La audiencia del primer (y último) programa emitido fue enorme, pero eso molestó más aún a una derecha llena de tics autoritarios, reaccionaria, que considera el país como un cortijo particular. Presentada, por sorpresa, en el festival de Venecia y en el de San Sebastián, Viva Zapatero! fue celebrada como un documental político al estilo de Michael Moore (denuncia, investigación, contradicciones y paradojas, ironía), aunque sin el rigor dialéctico del norteamericano, limitándose Sabina Guzzanti a encadenar entrevistas sobre el caso debatido, con algunas reiteraciones y divagaciones perfectamente prescindibles. Pero el interés del documental, pese a sus limitaciones formales, es indiscutible. La situación actual de Italia, aunque excepcional en la Europa comunitaria, es preocupante y sintomática. La realizadora no sólo critica la actitud de los políticos de la derecha berlusconiana sino también la de algunos de centro e izquierda por su pasividad, por su silencio cómplice. Lo que aquí (los «guiñoles» de Canal +) vemos con toda naturalidad, en Italia se consideró ofensivo e intolerable por las autoridades televisivas a las órdenes de un primer ministro detentador, en régimen de monopolio, de casi todo el poder político, económico y mediático (controla la TV pública y varios canales privados, además de radio y prensa). Pero la victoria en las urnas, las mayorías absolutas, nunca
pueden justificar la impunidad, el abuso y la censura. Muchos políticos, artistas e intelectuales se convirtieron, por acción u omisión, en cómplices del atropello cometido contra Sabina Guzzanti. Los suculentos sueldos, el miedo a perder los cargos y privilegios (las piscinas, como dijo Orson Welles cuando el maccarthysmo) acallaron lo que debía haber sido un clamor generalizado. La mayoría de burócratas optaron por mirar a otro lado, sin darse por aludidos. Y el pueblo, la voz soberana de la democracia, sin reaccionar, anestesiado y amaestrado por las elevadas dosis de «pan y circo», por la telebasura imperante. ¿Y los profesionales de la comunicación? Temerosos de perder el empleo o de ser relegados a un oscuro rincón del organigrama por funcionarios sumisos, se convirtieron en mercenarios de «el que paga manda». La desfachatez del «¿qué pasa?» y del «y tú más», los sofismas, las manipulaciones, las mentiras y el cinismo están a la orden del día. Y no sólo en Italia. Un neofascismo con urnas se ha impuesto allí. Se disfraza con formas democráticas lo que no es sino un neoconservadurismo autoritario de tendencias ultras. El gobierno del pueblo se ha corrompido, la libertad es sólo un fantasma, y Viva Zapatero! se encarga de denunciarlo.

VANACLOCHA

Me and you and everyone We know (Tú, yo y todos los demás), de Miranda July

Premiada en Cannes con la Cámara de oro, y con un título original que explicita ...todos los demás a quienes conocemos, la ópera prima de Miranda July, guionista y protagonista al tiempo que directora, participa de esas intenciones de cine coral, de vidas entrecruzadas, de coincidencias familiares, vecinales o laborales, que frecuentan nuestras pantallas utilizando un recurso tan útil como valioso a la hora de tratar de dibujar un microcosmos sentimental o social. En cualquier caso, las virtudes de la película no se sitúan exclusivamente en la sinceridad y honestidad de la mirada con que se abordan las diversas actitudes, sino particularmente en los aciertos y la libertad y brillantez de la puesta en escena, tan sencilla como rica en metáforas, ejemplificado en esa secuencia del pececito en la bolsa de plástico. Todo el film aparece recorrido por ese espíritu de melancolía, aunque el humor salpique continuamente muchas de las situaciones, y el conjunto adquiere interesantes resultados al describir con idéntica minuciosidad y rigor un variado espectro de edades y experiencias, desde los hijos del empleado de la zapatería, reflejos de infancia y adolescencia, hasta los ancianos a quienes acompaña la protagonista por la peculiaridad de su empleo. Lo mismo sucede a la hora de abordar aspectos más tiernos, poéticos o escabrosos, como el fuerte tono de lo escrito en los chats o de los mensajes del vecino a las adolescentes, o en la secuencia de la prueba de las felaciones. Una película, en definitiva, tan curiosa como simpática, una decidida apuesta por mostrar una amplia lista de actitudes, estados de ánimo, puntos de vista, expectativas, fracasos y esperanzas, sin subrayados ni afanes moralizadores, con un puñado de excelentes actores y un sinfín de pequeños hallazgos que ilustran a la perfección la sensación de saber contarnos «la vida alrededor».

LLORÉNS 


SARABAND (Saraband), de Ingmar Bergman

Una producción para televisión del viejo maestro sueco (87 años), realizada en vídeo digital y proyectada en formato DVD, por exigencias del propio autor, en las pantallas de todo el mundo, que se traduce aquí en una molesta distorsión de las imágenes que parece difícilmente corregible. Y es una verdadera lástima, porque Saraband es un impresionante relato del mejor dialoguista dramático y mejor director de actores de la actualidad, afirmación comprobable si atendemos a su larga trayectoria teatral, a sus excelentes guiones y a las más de 40 películas y telefilmes de su filmografía. Saraband presenta una estructura narrativa consistente en un prólogo y un epílogo (a cargo de Marianne-Liv Ullmann) con sendos monólogos evocando recuerdos mientras contempla fotos familiares, más diez capítulos titulados con su referencia argumental y algunos breves flash-backs que ilustran episodios del pasado. Los protagonistas son cuatro: el viejo profesor (Johan-Erland Josephson, sin duda el alter ego de Bergman), su hijo, su nieta y su ex esposa que va a visitarle a una casa de campo tras una larga separación personal. Y como personaje ausente pero fundamental en el relato, la esposa fallecida del hijo (Anne), a la que por cierto presta su rostro en foto la propia mujer de Bergman, Ingrid, muerta pocos años antes. Los mismos protagonistas de Secretos de un matrimonio (1973) se reencuentran pues treinta años más tarde, como los actores, más viejos y enfermos, con lo que ficción (referencias fílmicas) y realidad (datos autobiográficos) se influyen mutuamente en una película donde predominan los primeros planos de larga duración, con una cámara que ejerce la función de bisturí inmisericorde que disecciona el alma humana y que, sangrante, exhibe el insoportable dolor de estar vivo. Un pesimismo existencialista heredado del filósofo Kierkegaard (a quien se cita expresamente: el libro que lee Johan), matizado por la música sublime de J.S. Bach, Brahms y Bruckner (solos de violonchelo o sinfonías), con el contraste entre el idílico paisaje otoñal de los bosques escandinavos y la desolación interior de los personajes, artistas e intelectuales, que muestran impúdicamente en la pantalla todo un rosario de miserias afectivas y morales en una sucesión de encuentros a dúo evocados por el título de la obra, Saraband, que era una danza para parejas, de carácter sensual, en el periodo del Barroco. Bergman nos sorprende, una vez más, con su enorme lucidez analítica y su precisión expresiva, con la perfección de los diálogos, por la sólida construcción de personajes, por la intensidad dramática, por su capacidad de introspección y por su profunda inclinación a la compasión. El viejo maestro (Premio especial a toda una carrera en Cannes 1997, tres Oscars de Hollywood y muchos más reconocimientos) comparte la actitud de otros cineastas (Ford, Huston, Renoir, Welles) que en el ocaso de sus vidas despojaron sus obras de todo lo accesorio para expresar lo esencial de los hombres y mujeres, conjugando clarividencia, serenidad y tolerancia. Saraband, posible testamento fílmico de Ingmar Bergman, es una enciclopedia, elaborada con tanta sabiduría como sensibilidad, sobre la condición humana: la crueldad, el egoísmo, las tendencias autodestructivas, la sombra del incesto, la enfermedad, la muerte, el matrimonio, el sexo, la religión, la familia, la infidelidad, la incomunicación… Con la vaga esperanza del alivio proporcionado por el único remedio: el amor o, al menos, el contacto físico, el reconocimiento del otro. El cineasta ha declarado que su intención ha sido últimamente superar el dogmatismo de su etapa juvenil, que cree pertenecientes a diferentes ámbitos el arte (eterno, global) y la política (contingente, relativa), pero que la realidad de intangible, inasequible, y que escapa a fórmulas expresivas predeterminadas. Y que los sueños pueden ser más significativos que la misma vida cotidiana. Una obra maestra de la que salimos acongojados y conmovidos, capaces de comprender algo mejor los misterios y complejidades del ser humano.

VANACLOCHA


MANUALE D'AMORE (Manuale d'amore), de Giovanni Veronesi

Una divertida comedia que revitaliza el mejor cine de sketchs o episodios, tan querido a la producción italiana de los años sesenta. En ese sentido, el film de Veronesi aporta diversos hallazgos: uno, no conformarse con la superficialidad y el anecdotismo frecuentemente inseparables de ese dispositivo de historias cortas, otro, aún más importante, acertar a que entre ellos exista una mínima relación, un cierto intercambio dialéctico en función de la edad o del momento de la relación que se haya escogido, logrando transmitir una fuerte sensación de complicidad y de unidad. A ello no es ajeno el excelente guión y los calculados diálogos, así como las interpretaciones o la puesta en escena, suficientemente alejadas, o mejor distanciadas, de lo puramente convencional. El film repasa los capítulos de cuatro temas relacionados con la pasión amorosa: el enamoramiento, la crisis, la traición y el abandono, con notables observaciones de los estados de ánimo y relaciones de los personajes y sus compañeros o amigos —esos padres que utilizan una técnica poco recomendable en la educación de sus hijos—, pero el principal objetivo de Manuale d’amore es divertir y satirizar con fina ironía, que en ocasiones recuerda o sigue de cerca las experiencias de cineastas como Nanni Moretti o Sergio Rubini —aquí es uno de los protagonistas del episodio sobre la crisis de la pareja— y, en consecuencia, acompañar esa diversión de una serie de anotaciones y connotaciones en torno a una reconocible realidad.

LLORÉNS


L'ESQUIVE (La escurridiza o cómo esquivar el amor), de Abdellatif Kechiche

El segundo largometraje de Abdellatif Kechiche (Túnez,1960) es una modesta producción, realizada sin subvención alguna y con jóvenes actores no profesionales, que dio la campanada al conseguir cuatro premios César del cine francés 2004, los de mejor dirección, película, guión y actriz revelación (Sara Forestier). El secreto de su éxito es haber evitado los explícitos planteamientos socio-políticos habituales (la marginalidad y su secuela de drogas, prostitución, violencia, etc.) para centrarse en la vida cotidiana de los adolescentes de un barrio periférico parisino. De estos quinceañeros vemos sus anhelos, amistades, rencillas, amoríos e inseguridades, lo normal en chicos de su edad pertenecientes a la clase trabajadora, en su mayoría inmigrantes de origen magrebí, que utilizan para comunicarse entre ellos un lenguaje (casi un argot) crudo y aparentemente agresivo cuya función no es otra que disimular, a lo macho, la cordialidad y camaradería de sus relaciones. L’esquive es, pues, una crónica realista que recuerda la naturalidad del devenir cotidiano de la gente sin historia, la falta de hechos importantes en la existencia humana, como ya captara Marco Ferreri en Los chicos (1960), instalando los aires del neorrealismo italiano en el acartonado cine español del momento. Aquí los conflictos son mínimos y de orden personal: enamorarse y ensayar con provecho una obra teatral de Marivaux («El juego del amor y del azar», 1730) que deberá ser representada en la fiesta de fin de curso del instituto. La brusca intervención de la policía en una escena del film será el único elemento discordante en un discurso dominado por el fluir de los sentimientos y por la riqueza psicológica, con el contraste entre los sofisticados e ingeniosos diálogos de la obra del dramaturgo francés, por una parte, y el torpe primitivismo de los alumnos y alumnas por otra. Película que interesa por su realismo cotidiano, por la espontaneidad juvenil (muy ensayada, sin duda), por la ausencia de lugares comunes (los adolescentes parecen estar correctamente integrados en la cultura francesa, sin traumas) y por constituir la demostración de que, en la creación artística, el talento es casi siempre mucho más decisivo que el dinero.

VANACLOCHA

AGUA CON SAL (Agua con sal), de Pedro P. Rosado

La nueva película de Pedro Rosado, evidentemente adscrita al cine de ficción, no olvida la formación y vocación documentalista de este cineasta, procurándonos desde los primeros fotogramas una mirada honesta a una realidad, un decidido respeto por sus personajes y una peculiar atención por una serie de situaciones injustas que afectan, de modo más directo, a los más desfavorecidos. Además, Agua con sal sitúa su acción en uno de tantos barrios periféricos de la gran ciudad, con trabajo clandestino, doble explotación, prostitución, droga, etc., aunque el guión ha evitado al máximo los aspectos puramente anecdóticos y/o maniqueos. Así, el recorrido de la protagonista cubana por su forzada emigración en busca de trabajo y dinero, su encuentro y relación con la compañera de trabajo —en una fábrica de muebles que recuerda la falta de higiene laboral de casos más dramáticos—, las referencias a la hermana encarcelada y otras historias más o menos colaterales (como la del dueño del bar y su hija), se construye sobre una especie de mosaico que acierta tanto a describir las diferentes vicisitudes y afanes de supervivencia como a aproximarnos a la denuncia de una reconocible realidad infinitamente más próxima de lo que muchos pretenden o dejan ver. Porque, efectivamente, y ahí reside una de las virtudes más importantes del film, la propia narración apuesta antes por identificarse con la clandestinidad que viven sus personajes que con cualquier otro método más convencional o gratificador. En definitiva, aunque no todos los personajes y situaciones participan de idéntica complejidad y ciertas características (y dificultades) de producción limitan un mayor rigor en la estructura del conjunto a la hora de mostrar lo desgarrado de las situaciones, el resultado final es tremendamente positivo y recomendable, destacando especialmente ese repaso por espacios ciudadanos, transportes públicos, recintos penitenciarios, etc., que el film no sólo nos ayuda a descubrir o redescubrir sino, sobre todo, a reconocer en su definitivo papel social: como esa furgoneta que conduce a unas mujeres, muchas de ellas sin papeles ni contrato laboral, a una explotación sin paliativos sobre la que se asientan las reglas de juego de nuestro entorno y sobre la que pesa el silencio y el tupido velo del poder.

Why we fight

 
El documental Why we fight vol respondre a preguntes com: "¿Por qué desde la segunda guerra mundial cada presidente norteamericano ha llevado a cabo indefectiblemente intervenciones armadas? ¿Es la industria armamentística la locomotora de la economia americana? ¿Si el negocio de la guerra es tan rentable, no es razonable pensar que su rentabilidad es una de las principales razones para iniciar un conflicto? ¿Es defendible la postura de que EEUU no se comporta como un imperio cuando tiene 725 bases militares repartidas por 130 países distintos?"

Escolar.net

[cinema] #
 

Internet és un article de luxe a l'estat espanyol. Internet al 7% d'IVA ja!

Internet és un article de luxe a l'estat espanyol. 

Internet al 7% d'IVA ja!

Caspa.tv, Trabajar sin conexión

[tecnologia][campanyes] # 

Catalunya aprovarà un decret d'ecoeficiència en els edificis que exclou les indústries

Aprovaran el decret d'ecoeficiència en els edificis nous del Principat a finals de mes

Hauran d'incorporar mesures per estalviar energia i aigua

Aviat, els edificis que es construeixin al Principat hauran d'incorporar les mesures previstes en el decret d'ecoeficiència i ambiental dissenyat per la direcció de Medi Ambient i Habitatge. La llei s'aplicarà a tots els edificis de nova construcció, habitatges, hotels, edificis administratius, centres docents, sanitaris, presons i instal·lacions esportives. Només en queden exclosos els edificis industrials. L'entrada en vigor serà en sis mesos.

Com és que queden exclosos els edicifis industrials? No són com els altres?. Estalvien més que els particulars?. Dons no. Precisament les indústries són les que consumeixen més recursos. I així volen protegir el medi ambient? Consentint que les indústries continuen malgastant els recursos?

Vilaweb

[medi ambient] # 

Es presenta una campanya contra la barrera del 5% de l'estatut valencià


Es presenta una campanya contra la barrera del 5% de l'estatut valencià

Un grup de ciutadans del Principat ha posat en marxa una campanya en contra de la barrera electoral del 5% prevista al projecte de reforma de l'estatut valencià. Es presentarà avui a les dotze del migdia a l'Hotel Suís de Barcelona, i compta amb un manifest crític on s'hi explica perquè s'oposen a la norma que impedeix que els partits amb menys d'un 5% dels vots obtinguin representació a les Corts valencianes.

Vilaweb

[campanyes][democràcia?] #
 

La jubilació els fa valents

  Cinquanta militars i sis generals retirats signen un manifest a favor de Mena Aguado.

Es veu que quan es jubilen es fan valents. Com que ja no els poden sancionar... Jo sí els jutjaria i amb més motius que als que suposament fan apologia del terrorisme perquè publiquen articles o llibres en euskera. Perquè aquests militars pseudoromàntics fan apologia d'una dictadura on els militars decideixen el que s'ha de fer i no cruen en aquesta ni en cap democràcia.

Damunt que cobren unes exageradíssimes pensions que els paguem entre tots s'atreveixen a intervindre així en la vida política. Ja tenim prou amb Fede, no?

Vilaweb

[no a la guerra][democràcia?] #

¿Cuantos manifestantes crean una notícia?

¿Cuantos manifestantes crean una notícia?

Malaprensa

[pobles i cultures-poble basc][textos] #


Els 10 millors projectes de codi lliure de la xarxa, segons The Independent

Els 10 millors projectes de codi lliure de la xarxa, segons The Independent

La Farga

[tecnologia][un altre món és possible] #

Consumeix o regala't comerç just: 

Intermon Oxfam (a la botiga virtual i a les tendes Intermon

Alternativa3

I també podeu visitar la botiga d'Amnistia Internacional per col·laborar amb la defensa dels drets humans.

Comprem roba neta d'explotacions:

 Roba Neta