Welkom !‎ > ‎

Alternatieve opleidingen

Vandaag kreeg ik een mailing van een ayurveda opleiding waarin beweerd werd dat de geest in het hart zou zitten.
Nu hoef je geen Einstein te zijn om te weten dat de geest zich in de hersenen bevindt.
Het hart is een pomp in de vorm van een spier. De geest ontstaat als gevolg van hersenactiviteit.

Een hoop  ideeën zijn ontstaan in een tijd dat mensen niet 'onder de motorkap' konden kijken. Men was niet op de hoogte van processen die zich in de hersenen afspeelden.

Echter tegenwoordig is men dat wel. Ik denk dat integratie van alternatieve therapieën in het reguliere vooral dan een kans maakt als er geen dingen worden beweerd die aantoonbaar onjuist zijn.

Men moet zich er bij neerleggen dat bepaalde opvattingen die in een traditie zijn ontstaan bij nader inzien niet helemaal juist blijken te zijn.

Dat is geen schande want ook wetenschappelijke inzichten veranderen doorlopend, dus waarom niet de inzichten van traditionele methoden. Bijvoorbeeld: Ayurveda is een waardevol iets, maar net zoals bij alles zijn bepaalde inzichten aan een update toe. Van dogmatisch vasthouden aan verouderde ideeën en fundamentalisme wordt niemand wijzer.

Wat ik zou willen aanraden aan mensen die een alternatieve beroepsopleiding willen gaan volgen is om te kijken of de vooronderstellingen waar die opleiding zich op baseert kloppen.

Het bovenstaande is een willekeurig voorbeeld, maar er zijn veel meer voorbeelden. Helaas kom ik vaak op websites van alternatieve beroepsopleidingen foutieve vooronderstellingen tegen.

Waar ik voor zou willen pleiten is een kritische en nuchtere instelling. Zowel waar het gaat om het lezen van deze site (geloof mij alsjeblieft niet.........), je eigen ideeën van de waarheid, als al het andere.