gener2009 


SOS-PENEDES "el Penedès en Alerta"
El Penedès en alerta
19/08/2019 SOS-PENEDÈS, "el Penedès en Alerta" Plantem cara !!! Nosaltres decidim el Penedès que volem
L'Alt Penedès amb la Regió Agrària del Penedès (RAP)
Les entitats de Defensa del Territori presenten a Vilafranca el projecte d'Agroregió
10/05/2019 Divendres 10 de maig, a les 19:30, a la sala 3 de l’Escorxador de Vilafranca, la Plataforma No Fem el CIM, la nova entitat RAP (Regió Agroalimentària del Penedès) i els grups ecologistes del Penedès Bosc Verd, GEPEC i GEVEN, farem un acte públic per presentar l’alternativa a la logística industrial, … la creació de la Regió Agroalimentaria del Penedès.

ELS REPTES D’ÒDENA (1) I resseguint el fil del passat 13 d’abril, que vàrem presentar a l’Arboç la proposta del Parc Rural de Montserrat, ara us presentem el projecte sobre la Conca d’Odena a l’Anoia, al costat d’Igualada i dins l’àmbit de la Vegueria Penedès.
L’Associació “Per la Conca” (2) i el Col·lectiu “Eixarcolant" (3) a través dels seus representants: Júlia Solé, Quim Muntané, Josep Baulida i Marc Talavera ens explicaran com fan front a l’amenaça d’un nou polígon industrial de 400 ha. La proposta, que ja s’havia posat sobre la taula fa més de 10 anys, s’ha reactivat ara per l’acord entre els alcaldes locals i l’administració de la Generalitat.

L’associació Per la Conca, nascuda fa mig any per articular una resposta crítica i col·lectiva a la proposta, treballa per posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d’Òdena i denunciar les conseqüències econòmiques, socials i ambientals del model que defensen els alcaldes locals.
A la mateixa zona, el col·lectiu Eixarcolant està impulsant la formació d’un grup de treball per estudiar la creació d’un Parc Agrari que afavoreixi la diversificació de l’agricultura i l’establiment de circuits comercials curts, generant un model agroalimentari de futur per a l’agricultura mediterrània de zones de secà situades a tocar dels centres de consum en un context de canvi climàtic i manca de relleu generacional.
La presentació promet ser interessant, sobretot el debat que es preveu molt intens donat l’estreta relació entre la situació de la logística al Penedès i a la Conca d’Òdena.

Presentació del Parc Rural de Montserrat ... Una alternativa pel Penedès
13.04.2019 Dissabte 13 d'Abril a les 6 de la trda a l'Auditori municipal de l'Arboç presentació del recentment aprovat Parc Rural de Montserrat.
 En Josep Estraé ens presentarà el "Parc Rural de Montserrat" com un exemple de preservació del territori amb la complicitat de tots els municipis que envolten Montserrat. Des de diferents entitats del Penedès proposem esdevenir una "Regió Agroalimentària del Penedès", perquè entenem que és la millor manera de preservar el nostre territori i donar servei a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona amb un valor afegit, de proximitat i que garanteixi la preservació del paisatge penedesenc.
 Els ponents Ada Llorens (arquitecte paisatgista) i Pau Batlle (arquitecte i membre de la plataforma ciutadana No Fem el CIM) ens exposaran els avantatges que pot comportar la creació d’una regió agroalimentària del Penedès, per desenvolupar una activitat en el territori respectuosa amb el paisatge dels espais agraris i forestals penedesencs. Proposaran que el futur del Penedès passi per ser l’espai de producció agroalimentària per a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, promocionant els conceptes de proximitat, qualitat, desenvolupament respectuós amb l’entorn i la potenciació de l’enoturisme. Entenem que d’aquesta manera podríem evitar que el Penedès es convertís en un espai dedicat a la logística, amb llocs de treball pocs qualificats i només com a zona de pas d’infraestructures.


 Amb els ponents:
- Josep Estradé (impulsor parc rural de Montserrat)
 - Ada Llorens (arquitecte paisatgista)
 - Pau Batlle (arquitecte i activista de NoFemelCIM)

 
Organitza:
- RAP (Regió Agroalimentària del Penedès)
- Ateneu Arbocenc
- No Fem el CIM
 Col·labora:
 - EdC (Ecologistes de Catalunya)
- Bosc Verd (Col·lectiu Ecologista de l'Alt Penedès)
- Geven (Grup d'Ecologistes del Vendrell i el Baix Penedès)
- GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans)


NofemelCIM exigeix un “espai agrari protegit” que inclogui el terrenys amenaçats pel Logis
23.01.2019 Nota de Premsa NofemelCIM
1. DEMOCRÀCIA: LA GRAN OBLIDADA DEL PENEDÈS
Considerem una estafa democràtica dilatar en el temps el projecte del territori: -el Pla Territorial del Penedès -un pla que era urgent desenvolupar-lo a principis de segle, abans de redactar altres projectes parcials que, tot i estar previstos en el planejament sectorial, a la llum de la crisi del 2008, no encaixen i queden desfasats dins la nova manera de concebre el territori.
L’Administració no ha fet acte de presència al territori del Penedès. Ni el 2008, ni a l’inici de la crisi, ni durant la crisi, ni després de la crisi.
El 2009, l’equip tècnic de la plataforma NoFemelCIM va, redactar un informe, avui dia encara vigent, on exposava amb tota mena de detalls els efectes de la logística sobre un territori no planificat.1
El 2013 surt l’informe sobre el Full de Ruta pel desenvolupament del Pla Territorial de la Vegueria Penedès1a, fet per un equip de representants de la patronal, els treballadors, la banca i associacions cíviques a la Fundació Pro Penedès, que presidida el delegat de la Vegueria Penedès, el Sr. Regull i que, després d’uns anys de treballs i reunions, es proposava un seguit d’intervencions, entre elles:
1. Revisió dels POUMs: reduir els sols urbanitzables dels plans generals dels municipis.
2. Estudi dels sòls industrials per minimitzar el seu impacte i racionalitzar la seva
implantació.
3. Abordar el problema de les urbanitzacions a la muntanya i cercar una solució amb els
pisos buits de la costa.
4. Estudiar l’agrupació municipal per optimitzar els serveis i reequilibrar els beneficis de
les activitats econòmiques amb la introducció d’una taxa territorial.
5. Estudiar la permeabilitat del front marítim, la coordinació dels ports i la
renaturalització i de l’espai hídric perdut.
6. Desenvolupar el Pla amb criteris de sostenibilitat i km0.
7. Desenvolupar una agroregió.
8. Elaborar un programa per fomentar la participació ciutadana.
Res d’això es va tenir en compte i, ara, 10 anys després de l’informe de NoFemelCIM i 6 anys del full de ruta de la Fundació Pro Penedès, ens venen a explicar la mecànica dels plans territorials que es van fer el segle passat.
Això se li diu perdre el temps premeditadament.
Qui se’n beneficia d’aquesta actitud de deixadesa democràtica?
Les multinacionals que intenten obtenir beneficis en la implantació de les seves activitats. Indirectament els polítics que pensen en les eleccions i en penjar-se medalles indecoroses.

Roda de Premsa NofemelCIM a l’Arboç
22/01/2019 Avui dimarts a les 18:30 Roda de Premsa NofemelCIM a l’Arboç (Auditori de la Casa de Cultura, c/ Major 37) ... Vine i Participa!!!
Reactivada la lluita contra el Logis Penedès
25/08/2018 La lluita contra el Logis Penedès reneix i s'activa de nou amb mes força i raons que mai.
La plataforma No Fem el CIM demana la retirada immediata del Logis Penedès i s’ha tornat a articular amb més gent i més força que l’any 2006 davant l'amenaça de tirar endavant el projecte logístic “Logis Penedès”,.
Tal com fa 15 anys els tics de les velles polítiques tornen a aflorar: la manca de transparència, l’absència de democràcia, els indicadors alarmants de contaminació, el model econòmic depredador i l’esgotament dels recursos naturals.
Tot i que el govern planteja inicialment una primera fase del Logis amb una afectació de 40 hectàrees, La plataforma No Fem el CIM es mostra convençuda que aquesta primera fase de 40ha no és res mes que un caball de Troia i que no s'aturaran aquí.
La plataforma recorda que el Logis Penedès és un projecte que ja va ser rebutjat pel territori fa més de 10 anys, amb mocions aprovades als Consells Comarcals de l’Alt Penedès i del Baix Penedès i als ajuntaments de Banyeres, l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys, Vilafranca i molts altres municipis.
Per tal de no viure eternament amb l’espasa de Dàmocles sobre els nostres caps, la plataforma demana “la retirada immediata del projecte”.

Cap indici económic fa necessari el LOGIS ni a curt ni a mitjà termini
Sense respostes, el director general de CIMALSA i la resta de ponents van ser incapaços de rebatre les dades del públic assistent i les acusacions de falta total de participació
27/09/2013 
Amb la sala del Centre Cívic de Banyeres plena de gom a gom de veïns de Banyeres, l'Arboç i altres pobles del Penedès, el director general de Cimalsa va ser incapaç de rebatre les argumentacions tals com:
- la falta de democràcia participativa en tot el procés
- dades desfasades dels estudis presentats (dades del 2008)
- dubtosos estudis econòmics de la URV (pagats per CIMALSA)
CIMALSA va reconèixer públicament que no hi ha demanda empresarial i que no s'havia fet cap estudi de viabilitat econòmica del Logis. També van afirmar que actualment hi havia moltes naus Logístiques buides i que continuarien buides durant molts anys. 
Els assistents a la conferència van voler denunciar que:
- el projecte va néixer amb opacitat en la compra de terrenys agraris (especulant amb el possible canvi a industrial).
- no s'ha fet cap procés participatiu i no responen les al.legacions.
- no s'havia fet cap estudi de viabilitat econòmica, per que el Logis "no és viable".
- el transport de mercaderies ha baixat un 47% mentre que el PIB tant sols ho ha fet un 5%
- el pla d'infraestructures de Catalunya que volia multiplicar per 5 les zones logístiques és caduc i s'ha de repensar
- no hi ha demanda de sól logístic per part de les empreses
- no hi ha cap indici econòmic que faci necessari el Logis ni a curt ni a mig termini

Notícia a TV El Vendrell:


VINE, NO HI FALTIS ... Ara et volen sentir !!!
El president i el Director de CIMALSA venen a Banyeres a explicar-te per qué no han tingut en compte el Territori, la falta de transparència i com ens podria afectar viure al costat d'un Macropolígon
23/09/2013 
Aquest dilluns a les 7 de la tarda, el president i el director de CIMALSA
venen al Centre Cívic de Banyeres a explicar:
- tot el procés gens transparent del CIM des de l'inici
- el per què no han tingut en compte les opinions, manifestacions i al·legacions del territori
- com ens afectarà a la resta de les nostres vides, un Macropolígon Logistic d'aquestes dimensions
VINE, NO HI FALTIS ... Ara et volen sentir !!!
--------------------------------
Local: Centre Cívic
Lloc:   Banyeres del Penedès
Dia:    Dilluns 23 de setembre 2013
Hora:  7 de la tarda
--------------------------------

L'engany electoral
CIU 2010 "... el compromís que tenim ... aquí no es farà res sense parlar prèviament amb el territori, les plataformes i tothom que hi hagi ...." ( video http://vimeo.com/17055071 ... del min 30'40" al 32')

Logis Penedès, un brindis al sol (Article original publicat a l'Eix Diari)

Les entitats de defensa del territori denuncien l’engany electoral de CiU, que es va comprometre que no hi hauria Pla Director del Logis sense el Pla Director Urbanístic del Baix Penedès aprovat amb consens i participació. Malgrat la sentència recent referent al contenciós del desdoblament de la N-340, cal seguir apostant per l’opció B-Autopista

Incompliment electoral
19 de novembre del 2010: en un debat electoral, Joan Plana, llavors màxim responsable comarcal de CiU al Baix Penedès, parlant en nom de la coalició, es compromet que no s’aprovarà el Pla del Logis sense l’elaboració prèvia del Pla Director comarcal, amb participació i consens amb el territori, (del minut 30'40'' al 32').
Juliol del 2012: La Generalitat, governada per CiU, aprova definitivament el Pla Director del Logis. Del Pla Director Comarcal: ni rastre. La participació i el consens promesos: inexistents. Les centenars d’al•legacions presentades: sense resposta. La credibilitat d’alguns polítics: per terra.
Quan la lògica mana que primer cal planificar el tot i després les parts, el Govern actua al revés i imposa el Pla Director d’un Logis de futur incert, sense possibilitat de debatre prèviament amb el territori la seva conveniència, en el marc d’un debat global sobre la comarca. I ens neguen, així, el dret a decidir com ha de ser el Baix Penedès del futur.

Un brindis al sol
El sector logístic a Catalunya està en caiguda lliure: acumula un descens del volum mogut de mercaderies del 30% des de l’any 2007. Tots els indicadors referents a l’esgotament de les principals fonts d’energia i matèries primeres apunten que serà impossible tornar als nivells anteriors de moviments de mercaderies d’una punta a l’altra del planeta: les raons de la logística han canviat radicalment.
I malgrat  aquestes dades, i tot i que el nivell d’ocupació de les àrees logístiques actuals no arriba al 50%, la Generalitat s’encaparra a seguir projectant i aprovant nous centres logísitics que triplicarien els existents. I això sense comptar el Logis Penedès, que tot sol equival a doblar la superfície logística en funcionament, i esdevindria el major centre logístic de Catalunya. I mentrestant, al Baix Penedès, hi ha més de 75 ha de sòl industrial dispers amb els carrers fets i sense cap nau construïda.
Davant aquesta realitat, la Generalitat, com si res no hagués canviat, segueix venent fum amb l’aprovació del Pla Director del Logis i creant, de forma irresponsable, falses expectatives. Així, en la nota de premsa de l’aprovació definitiva del Pla Director del Logis  es segueix  anunciant que el Logis crearà milers de llocs de treball i generarà milions d’euros de beneficis: falses promeses amb previsions desfasades d’abans que esclatés la crisi.
Per acabar-ho d’adobar, representants del govern reconeixen les incerteses de les infraestructures previstes (el corredor mediterrani, l’A-7...) i que no tenen diners per tirar el projecte endavant.
Davant de tot plegat, ens preguntem: quina pressa hi havia a aprovar aquest Pla, incomplint la paraula donada, davant l’allau d’incerteses que en qüestionen la viabilitat i les previsions que el podrien justificar?
Per què no li interessa a la Generalitat debatre amb el territori i aconseguir un consens sobre el futur del Penedès? Per què no donen cap explicació sobre l’incompliment del compromís electoral els representants de CiU del Baix Penedès?
Un cop més la història es repeteix: la Generalitat s’aprofita de la comarca per imposar els seus projectes i no ofereix res a canvi, com ha passat amb l’IDIADA o amb el pas de grans infraestructures pel Penedès.

El Pla Director del Logis segueix mantenint la nova autovia de 4 carrils, l’A-7
Tot i que fins i tot el Conseller de Territori i Sostenibilitat l’havia qüestionat i apostava per aprofitar l’AP7, el Pla Director segueix mantenint l’A-7 com a nova autovia de 4 carrils paral•lela a l’autopista La sentència recent que dóna la raó al Ministeri de Foment cal emmarcar-la en la ja tradicional lentitud de la justícia, que sentencia quan la realitat ha canviat de forma substancial. Amb la greu crisi econòmica i energètica que patim, plantejar-se noves infraestructures viàries paral•leles a les existents esdevé un despropòsit que cal estalviar-nos. L’opció plantejada d’aprofitar l’AP-7 per vehicular el trànsit de l’actual N-340 és l’única opció viable que el territori podria suportar. Tal com vam demostrar recentment, a més, amb el tercer carril de l’autopista ja construït, no cal ampliar-la més i s’aconseguiria descongestionar la N-340. Per tant, cal, més que mai, actuar amb fermesa i seguir insistint per tal d’eliminar per sempre l’opció de l’autovia de quatre carrils que el Pla Director del Logis preveu. I reclamem, en aquest sentit, i davant del seu silenci després de la sentència, un posicionament contundent dels ajuntaments i consells comarcals penedesencs, especialment dels que fins ara s’hi manifestaven en contra.

Per què cal un Pla Director Comarcal?
El Baix Penedès, amb  un dels percentatges més alts d’ocupació urbanística de Catalunya, amb prop de 2.000 ha de sòl ara lliure però classificat com a urbanitzable, amb 75 ha de polígons industrials dispersos sense cap nau construïda, necessita urgentment una planificació urbanística global i inserida en la realitat territorial del Penedès. El Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona ja determina que cal redactar el Pla Director urbanístic del Baix Penedès per, entre d’altres objectius (citem textualment) :
“ (…) Ubicar i dimensionar correctament el sòl d’activitat econòmica (…) i evitar la seva dispersió territorial. Articular els mecanismes de cooperació municipal necessaris per tal de repartir de manera equitativa els beneficis i les càrregues d’aquestes actuacions
Protegir la plana interior –el paisatge de la vinya–, els espais costaners i les muntanyes que encerclen la comarca. Prestar especial atenció al manteniment de la connectivitat ecològica de l’àmbit i considerar els efectes acumulatius de les infraestructures i els assentaments presents i previstos.”
Pla Director que cal coordinar i encaixar en la futura planificació territorial de l’àmbit Penedès, és un dels deures que queden pendents per al proper govern que surti escollit en les eleccions del 25 de novembre.L'aeroport del Penedès

El contribuent català comença a estar-ne tip de pagar infraestructures absurdes i inútils. (article publicat a "El 3 de vuit")

18/05/2012 
La fórmula és ben coneguda. Pel motiu que sigui algú decideix que  s'ha de fer una infraestructura, l'aeroport de Castelló, per exemple. Per amortitzar la inversió són necessaris x milions de passatgers, ergo, hi seran. Tant se val que la previsió no tingui cap fonament econòmic, tant se val que les expectatives de creixement siguin delirants. Algú ha decidit fer-lo i es farà, petí qui peti, costi el que costi. D'exemples, a cabassos: aeroports, TAVs, autopistes ..., el país en la ruïna. Resulta que del 2007 al 2010 el transport de mercaderies per carretera a Europa ha caigut un 12%, i a Catalunya un 27%. És més, el port de Barcelona ha perdut un 28% del trànsit de contenidors al 2011, i venia d'haver perdut un altre 22% des del 2006. Les dades són contundents, la globalització s'ha aturat. Algú a la Generalitat, però, ha decidit multiplicar per 5 - si, per 5! - les àrees logístiques de Catalunya. Sant tornem-hi. Tant se val que les previsions de creixement siguin esperpèntiques, aquí arriva, el Logis Penedès i els seus trompetejats 5000 llocs de treball.Algú ens pot explicar de manera convincent com pensa omplir-lo si el Logis Empordà nomès ha tingut demanda per construir 3 de les 73ha projectades?
El contribuent català comença a estar-ne tip de pagar infraestructures absurdes i inútils.

(Article publicat a "El 3 de vuit")


Front comú de les entitats del Penedès per aturar el Logis

Entitats de tot el Penedes critiquen CIU per la falta de compliment dels seus compromisos i demanen la paralització immediata del projecte
18/04/2012 Sortit de la roda de Premsa realitzada ahir 17 d'abril del 2012 davant del mitjans de comunicació convocats a la Biblioteca Municipal de l'Arboç per part de les entitats del Penedès:


"Exigim a CiU que compleixi la seva paraula i el seu compromís electoral: no es pot aprovar el Pla Director del Logis sense el  Pla Director comarcal realitzat amb consens i participació ciutadana.
Segons declaracions recents de membres del Govern i de CIMALSA, es preveu l'aprovació imminent del “Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès”, que inclou la construcció del Logis Penedès. Les entitats cíviques del Penedès fem les següents consideracions:


1.Incompliments i manca de planificació
La Generalitat vol encavir de mala manera un MegaPolígon Logistic al Penedès sense haver fet previament un pla director comarcal.
El pessim urbanisme i les 85ha de polígons buits dispersos pel Baix Penedès, són un exemple de la manca d'una planificació a nivell comarcal.
Compromís 1: A més, aquesta aprovació és una clara violació del compromís electoral i la paraula donada per CiU a la comarca. El Sr. Joan Plana, màxim responsable de CiU al Baix Penedès, va assegurar i va donar la seva paraula, el 19 de novembre de 2010 en un debat electoral a l'Arboç, que no es realitzaria el pla director del Logis sense haver fet prèviament el Pla Director Comarcal, http://vimeo.com/17055071 (del minut 30'40'' al 32')

2.-Manca de participació ciutadana
El Penedès ja fa prop d'una dècada que denuncia la participació ciutadana en la planificació del seu territori. Amb la imminent aprovació definitiva del Pla director del Logis, s'enterren les escorrialles de democràcia participativa que ens pogués quedar. 
Tal i com s'ha denunciat davant la Unió Europea aquest projecte uncompleix la legislació europea i espanyola de participació ciutadana (conveni d'Aarhus), 
perquè no s'ha podut debatre i qüestionar la idoneïtat d'aquesta infraestructura. A la resta d'Europa una infraestructura d'aquesta magnitud comporta la creació d'una comissió amb la participació de totes les parts implicades. Sembla que bona part de la classe política encara no s'ha adonat que la ciutadania exigim i no pensem renunciar, a una democràcia participativa plena.
Compromís 2: En aquest punt CiU falta a la seva paraula: El Sr. Jaume Domingo, el 13 de juliol del 2011, en seu parlamentària va dir “-l’únic que pretenem és que es facin les coses amb el consens degut. Per tant, el que es demana és que hi hagi consens en el territori, que el Govern busqui el consens en el territori”.


3.-L'Aeroport de Castelló del Penedès
El contribuent català està tip de pagar infraestructures megalòmanes dissenyades sobre previsions de demanda absolutament delirants. Les polítiques d'infraestructures s'han sustentat en mites econòmics il·lusoris de creixements exponencials perpetus, que sembla que ni la crua realitat és capaç de modificar. Els aeroports buits, les línies de TGV sense passatgers, les autopistes de peatge rescatades,...Sembla que és hora de posar un bri de racionalitat a aquesta orgia infraestructural. En aquest sentit la ciutadania, els polítics locals, els sindicats, els empresaris, abans de valorar la idoneïtat d'aquesta infraestructura haurien de conèixer quina és el context històric del transport de mercaderies. 
 • Transport de mercaderies marítim mundial: l'any 2009 hi va haver un descens del 9'6%.
 • Transport de mercaderies marítim de la UE-27: del 2007 al 2010 hi ha hagut un descens del 7,5%, quedant-nos als nivells de 2005.
 • Transport de mercaderies total a Catalunya: el descens del 2007 al 2010 ha estat d'un 27%, quedant-nos als nivells previs a l'any 2000.
 • Transport de contenidors del port de Barcelona: del 2007 al 2011 hi ha hagut un descens del 22%. Del febrer del 2011 al febrer del 2012, el descens ha estat del 28%.
 • Planificació d'àrees logístiques a Catalunya: actualment a Catalunya hi ha 109 ha de CIMs i Logis ocupades. La planificació vigent de la Generalitat, però, és incrementar aquesta superfície fins les 544ha, cosa que suposa un increment del 499%. 
A la llum de les dades del transport de mercaderies mundials, europees i catalanes, és de sentit comú preguntar-se si les previsions que fa la Generalitat s'ajusten a la realitat o són la continuació d'unes polítiques que ens han portat a les portes d'un rescat econòmic. Tot fa pensar que a la llarga llista d'aeroports, TGV i autopistes, ara hem d'afegir els polígons logístics. Tothom entén que un país modern necessita capacitat i eficiència logística, però també és evident que a Catalunya no podem seguir llençant els pocs euros que ens queden en Logis inútils. Per tant, es fa imprescindible redimensionar les estructures logístiques i ajustar-les a la realitat, no als deliris de grandesa d'alguns gestors públics. El Penedès no vol el seu Aeroport de Castelló. 

4.-Full de ruta
Les entitats sota signants exigim al Govern de la Generalitat la paralització immediata de l'aprovació del “Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès” fins no haver realitzat les següents iniciatives:
 • -Finalització del Pla Director de la Comarcal i/o de l'Àmbit Penedès, realitzant-lo amb estrictes criteris de participació ciutadana.
 • -Revisió profunda del Pla de les Infraestructures de Catalunya atenint-se a la realitat econòmica mundial i nacional, i a criteris d'austeritat i maximització de l'eficiència inversora.
 • -Establiment d'una comissió d'estudi i assessorament del projecte Logis Penedès, que ha de complir les següents condicions:
a) Composició mínima: un ambientòleg, un geògraf, un sociòleg, un acadèmic expert en el pic del petroli, un expert en evolució de la logística, economistes proposats per les diverses parts implicades, representants de la societat civil, d'empresaris i polítics locals.
b) Condicions de treball: s'ha de disposar d'un temps prudencial (mínim sis mesos) per a poder mantenir un debat rigorós i quantitatiu.

L'Arboç, 17 d'abril del 2012
Sotasignants: No Fem el CIM, Bosc Verd, Geven, Gel, El Taulell, Som Penedès, Apma, Adema, Ecologistes de Catalunya, ICV, ERC, la CUP del Penedès i la Plataforma de defensa del medi ambient i la salut del Monjos.


Plataforma No Fem el CIM: Convocatòria a la Roda de Premsa

Avui dimarts 

la plataforma NO FEM EL CIM i nombroses associacions cíviques del Penedès, us convoquen una roda de premsa a la Biblioteca Municipal de l'Arboç

17/04/2012 
Avui dimarts la plataforma NO FEM EL CIM i nombroses associacions cíviques del Penedès, us convoquen una roda de premsa a la Biblioteca Municipal de l'Arboç.
La Generalitat està disposada a aprovar la plataforma logística al Penedès,
tal i com han expressat els responsables polítics del govern de la Generalitat.
Des de la societat civil organitzada es denuncia aquesta situació imposada
d'una infraestructura obsoleta per la comarca, que pot acabar sent el futur "Aeroport de Castelló" del Penedès.
La roda de premsa tractarà aquest tema, i finalitzarà amb una ronda de precs i preguntes.


---------------------------
Dimarts 17 d'abril del 2012
a la Biblioteca Municipal de l'Arboç
Avinguda Sant Jordi, 12
a 2/4 de 7 de la tarda
(veure mapa adjunt)
---------------------------

CiU i PSC rebutgen la participació ciutadana sobre el LOGIS Penedès

Els diputats de CiU i PSC voten en contra la normativa europea sobre els processos de participació ciutadana

.

06/03/2012 
El passat 29 de febrer de 2011 es va votar a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya la proposta del grup parlamentari de ICV titulada “Proposta de resolució sobre la consulta de la conveniència de construir la central integrada de mercaderies Logis Penedès”. La proposta exigia un procés de participació ciutadana i consulta als municipis afectats pel LOGIS Penedès, tal i com marca la normativa europea, i tal com va exigir a finals del 2011 el Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea.
La proposta, (Directiva 2001/42/CE),  exigeix la participació directa del territori, amb consultes ciutadanes i processos participatius durant el seu procés de redacció. Els grups de CiU i del PSC la varen rebutjar. Els grups d’ICV i ERC hi van votar-hi a favor.
La Plataforma NO FEM EL CIM considera que l’actitud dels grups de CiU i del PSC representa una vulneració de la normativa europea, i està en clara desconnexió amb les exigències i necessitats de la comarca penedesenca. NO FEM EL CIM considera que la posició del partit del govern és contradictòria, ja que no és possible defensar una infraestructura com el LOGIS, que canviarà irreversiblement la fisonomia de la comarca, i a la vegada dir que ja no es poden assumir més infraestructures al Baix Penedès.
La plataforma en defensa del territori també considera que el posicionament de partits com CiU o el PSC és interessada i oportunista, en què s’aprofita la greu situació de crisi per prometre llocs de treball, en un sector de baixa aportació econòmica i de baix valor afegit, que encara agreujarà més l’actual situació comarcal.
NO FEM EL CIM demana i anima a totes aquelles associacions, empreses, fòrums, partits polítics... a reprendre la participació en tot allò que impliqui aconseguir un model territorial més harmònic i equilibrat lluny de les especulacions desafortunades dels qui amb l’excusa de la crisi ens volen abocar encara més a la destrucció d’un potencial econòmic que té el Penedès i així aconseguir un desenvolupament sostenible de les nostres comarques.


Quin Banyeres deixarem als nostres fills?

Article contundent publicat per l'editorial de la revista "El Cérvol" de Banyeres

.

23/02/2012 
El lloc on vivim, començant per les cases els carrers, les places, la torre, els arbres (no cal dir l'om) ... i continuant pels camins, els boscos, els camps ... configuren un paisatge que és un PATRIMONI que els nostres avant-passats ens han anat deixant a les generacions de banyerencs i banyerenques que agafen el relleu, any rere any.
En els últims quaranta anys hi ha hagut més CANVIS en el nostre poble que gairebé en els seus mil anys d'història ... Si mirem, per exemple, l'aspecte demogràfic, en aquests darrers anys, hem multiplicat per  cinc els residents al nostre municipi.
El nostre poble no és una illa i ..., és clar, també a altres pobles de dins i fora de la nostra comarca els ha passat el mateix. Pensem, però,  que el fet de DOBLAR la població en un dia (tal com va passar als anys  setanta), és molt dificil i complicat i, després de tants anys, encara es parla de la "integració",  per no dir allo que està tant de moda: la cohesió social.
Avui, tenim altre cop damunt la taula un altre CANVI que afectarà PER SEMPRE MÉS el present i el futur del nostre poble ... Ens referim al CIM que, per als que teniu memòria, va començar fa 10 anys la seva història quan es co mpraven quantitat i quantitat de terrenys ... tot AMAGANT a la gent (des de l'Ajun tament, fins la Generalitat) aquest projecte i les repercussions que tindria, tant les "bones" com les "dolentes".
Fa uns dies, des de la eneralitat, han vingut a explicar-nos COM serà aquest CIM, i ens demanaven la nostra opinió. Bé, els hem d'estar agraïts, però aquests senyors NO es quedaran a viure a Banyeres. Quan hagin acabat de posar els CIMent, se'n tornaran a casa seva i ... ens deixaran "EL MORT" aquí ... per sempre.
La diferència entre els anys setanta i ara, és que en una dictadura no es demanava mai l'opinió dels veïns, i ara sembla que sigui el més normal que es demani i QUE ES TINGUI EN COMPTE ... Per tant és hora de parlar, escoltar, d'estar informats dels aspectes positius i dels negatius ... i decidir.
Sí, ja sabem allò de l'atur. Algú creu de debó que si tinguessim CIM a cada comarca, no ens hauria afectat la CRISI?
Sí, ja sabem que es vol fer un miniCIM. Algú creu de debò que, a la curta o a la llarga, no s'anirà estenent com una taca d'oli?
Sí, ja sabem que es vol fer una entrada i sortida a l'autopista. Algú creu que els terrenys que NO formen part de l'actual CIM, "NO estan afectats"?
Sí, ja sabem que algú dirà "n'hi ha per anys", que "no ho veurem fet". Deuen ser els que passen la "pilota" als que venen darrera nostre ... i que també diuen "ja s'apanyaran".
I a tu? Tant et fa el Banyeres que deixarem als nostres fills?


Catalunya NO necessita més carrils d’autopista al Penedès

L'evolució del trànsit al Penedès i la situació econòmica del país desaconsellen malbaratar recursos econòmics fent més infraestructures innecessàries

.

11/01/2012 Recentment el consens i el sentit comú s’ha imposat alhora de descartardescartar l’opció de reconvertir la carretera N-340 en l’autovia A-7. Finalment les diverses parts implicades, Generalitat, govern central, consells comarcals i societat civil, han conclòs que per a descongestionar la N-340 la opció òptima és fer un traspàs de vehicles d’aquesta carretera a l’autopista AP-7. És a dir, es descarta la construcció d’una nova autovia que acorralaria encara més un territori, el Penedès, ja prou desballestat.
El nou any, però, ha començat amb la notícia que algun sector econòmic o polític es planteja ampliar l’autopista AP-7 a quatre carrils a canvi de no fer l’autovia A-7. Aquesta notícia no ha vingut acompanyada d’una justificació numèrica de la necessitat d’aquesta obra i la conseqüent despesa.
Amb l’objectiu d’aportar llum al debat sobre la planificació de les infraestrutures viàries al Penedès, adjuntem les dades que han de ser la base per a definir les necessitats de Catalunya a mitjà i llarg termini:

Actualment les dues vies principals que travessen el Penedès de nord a sud són la N-340, amb un carril per sentit, i l’autopista AP-7, amb tres carrils per sentit. Un càlcul prudent de la capacitat de les xarxes viàries indica que un carril de carretera (un carril en cada sentit), pot assumir una IMD (intensitat mitjana diària) de 20.000 vehicles/dia, mentre un carril d’autopista assumeix 30.000 vehicles/dia. Això resulta unacapacitat conjunta de 110.000 vehicles/dia. Insistim, aquests són càlculs conservadors, cosa que permetria admetre encara un flux major.

Les IMDs actuals a l’alçada de l’Arboç són les següents:
Font: “Mapa General de Tráfico”, Ministerio de Fomento.

Així doncs, el flux total al 2010 es va situar en 78.495 vehicles/dia i s’observa un descens respecte el màxim històric d’un 10%. Si confrontem aquesta dada amb la capacitat de les infraestructures actuals (110.000 vehicles/dia), es constata que es disposa d’un marge de creixement d’un 40%. En un context de clara tendència descendent en els fluxos viaris i d’ajustos pressupostaris draconians, no sembla que sigui el millor moment per a ampliar infraestructures que actualment estan infrautilitzades en un 40%.
Per altra banda, si es fa un exercici de prospecció d’un creixement sostingut del transit del 2% -previsió a hores d’ara força inversemblant-, es tardaria 17 anys en arribar al límit conservador de 110.000 vehicles/dia. Per tant, en cas que es capgirés la tendència actual, es disposa d’un marge temporal amplíssim per a realitzar possibles modificacions.

A més, en una economia en que els transport per carretera és veu amenaçat pels alts costos dels carburants, cal qüestionar si al país li convé seguir afavorint aquest mode de transport, o si per contra, s’ha d’iniciar polítiques energèticament més eficient. Amb aquest criteri, no tindria cap sentit augmentar la capacitat viària fins i tot encara que hipotèticament les infraestructures actuals se saturessin d’aquí molts anys. 

Si s’analitza la N-340 individualment, sí que s’observa que és una carretera que voreja la saturació. És per això que s’ha d’estudiar i implementar mecanismes per fer un traspàs de transit a la infrautilitzaada autopista A-7. Aquesta és una reclamació històrica del territori que fins ara no ha estat atesa. A més, hi ha pobles notablement afectats pel pas d’aquesta carretera pel seu nucli urbà, fet que sí requereix inversió de la Generalitat i de Fomento per a ser corregit.  

Cal recordar que el país està patint greus conseqüències econòmiques fruit d’una política de construcció massiva de infraestructures amb previsions de demanda delirants. L’assortit d’aeroports, aves i autopistes infrautilitzas, o fins i tot clausurats sense haver pogut obrir les portes, és molt ampli. Pel bé de la nostra economia, seria aconsellable anar modificant aquesta tendència. La gestió de l’AP-7 és una bona infraestructura on poder demostrar aquest canvi de mentalitat.

Recomanacions:
 • La Generalitat ha d’esmenar amb caràcter d’urgència el Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya (PITC), pla que encara projecta el desdoblament de tota l’AP-7 des de les terres de l’Ebre fins a la Jonquera.
 • És urgent realitzar un Pla Director del Baix Penedès a través d’un mecanisme de participació ciutadana exemplar, en què es pugui debatre de manera rigorosa quin futur volen els ciutadans per la seva comarca, en què s’analitzi la necessitat i conseqüències de les diverses infraestructures imposades.
 • Descartar cap augment de capacitat de les infraestructures viàries, ja que:
1.    Actualment estan infrautilitzades
2.    No es preveu que s’assoleixi la saturació a mitjà termini
3.    La solvència econòmica de les institucions públiques està greument amenaçada, i s’ha d’optimitzar els escassos recursos disponibles.

-Info Bloc NofemelCIM: http://nofemelcim.blogspot.com/2012/01/catalunya-no-necessita-mes-carrils.html

L'Ajuntament de Banyeres demana la retirada del projecte Logis

Convergència i Iniciativa van sumar forces per demanar que s’aturi l’actual Pla Director del LOGIS, a més de reclamar una planificació territorial pròpia per al territori de l’àmbit funcional Penedès.

24-11-2011 L'ajuntament de Banyeres del Penedès va quedar ple a vessar durant la sessió plenària del passat dijous 24 de novembre, en què es posava a votació la moció que insta al Conseller Lluís Recoder a la retirada del macropolígon LOGIS Penedès. La moció va ser aprovada per majoria gràcies als grups de CiU i d’ICV.

En primer lloc, el regidor del grup municipal d’ICV, Lluís Inglada, va exposar la moció al ple municipal de Banyeres, que insta al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, a aturar la redacció del Pla director urbanístic que implanta el polígon logístic LOGIS Penedès, “per insostenible, per alteració substancial de l’estructura territorial i per no respondre als criteris de participació ciutadana”. La moció també demana que la conselleria compleixi el compromís assolit de dialogar amb el territori, en qualsevol actuació d’aquest tipus. Pel que fa a l’àmbit funcional del Penedès, aprovat per Llei del Parlament en l’anterior legislatura, es demana que s’iniciïn els tràmits per desenvolupar un planejament participatiu per a definir i planificar el territori de les quatre comarques. Pel cas de la comarca del Baix Penedès es proposa “que s’iniciïn amb caràcter d’urgència els treballs per a la redacció d’un Pla Director Urbanístic”.

L’alcaldessa, Núria Figueras (CiU) va donar suport a la moció presentada per ICV en que es demana la "retirada del projecte Logis". Va aprofitar per retreure “la poca consideració que l’anterior govern de la Generalitat va tenir amb el municipi de Banyeres pel que fa al CIM”. Figueras també va retreure que el govern tripartit no va retirar “el procés de redacció del Pla Director Urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès”. El regidor d’ICV va respondre que des del Departament de Medi Ambient es van emetre diferents informes que desaconsellaven l’aprovació del Pla Director del LOGIS, ja que vulneraven principis mediambientals i paisatgístics, així com els principis de participació ciutadana que contempla la normativa europea.

L'unic regidor del PP, va argumentar que la normativa urbanística vigent ja contempla els procediments de participació ciutadana. En aquest punt, la plataforma No Fem el CIM recorda les declaracions fetes el març de 2011 pel comissari europeu de medi ambient, Janez Potočnik, en què informava que un procés de planificació territorial -com és aquest Pla Director Urbanístic- ha de comptar amb consultes directes a la població afectada, de forma obligatòria durant el procés de redacció, tal com marca el Conveni d’Aarhus.

Avelino Menéndez (PSC) va posar de manifest que el seu grup “sempre s’han mostrat predisposat a negociar” sobre el LOGIS, recalcant que fa deu anys -quan era alcalde del municipi - el van trucar amb l'interès d’instal·lar aquest macropolígon a Banyeres, i que fins el 2007 la Generalitat no va aportar cap document oficial del CIM Penedès, quan ell ho va fer públic. En aquest punt, els grups municipals de ICV i CiU van retreure a Menéndez el fet d’haver ocultat la informació durant més de cinc anys. El portaveu socialista també va dir que el Pla Territorial del Camp de Tarragona inclou aquest projecte, i que aquest va ser aprovat també per CiU i altres partits.

Vista la postura reafirmada per l'Ajuntament de Banyeres, la plataforma No Fem el CIM demana que es defensi l'autonomia local i el dret a decidir sobre aquesta infraestructura que tant rebuig ha provocat als pobles i les comarques penedesenques i per tant es qüestioni el sentit i la necessitat d'aquest macropolígon i que s’actuï activament contra la imposició del mateix.

- Info Punt DiariCIU de Banyeres planta cara al govern amb relació al Logis

- Info La Fura: Moció a Banyeres per retirar el Logis

- Info Radio B.Penedès: El ple municipal de Banyeres aprova una moció que insta la retirada del LOGIS Penedès amb el suport de CiU i ICV

- Info La Fura: ICV demana al Consell Comarcal que insti a la Generalitat a aturar el Logis


Aquest dijous a l'Ajuntament de Banyeres "Moció per la Retirada del Logis"

Aquest dijous 24, a les 8:30 de la nit es posa a votació a l'Ajuntament de Banyeres la "Moció per la Retirada del Logis"

23-11-2011 Aquest 
dijous 24 a les 8:30 de la nit es presenta a l'Ajuntament de Banyeres una moció al ple municipal on es demana a la Generalitat la retirada del pla director urbanístic del Logis Penedès, degut a que s´ha vulnerat el compromís assolit pel Departament de Territori i Sostenibilitat de dialogar amb el territori abans d´impulsar el projecte, així com també s'ha vulnerat  el conveni europeu d´Aarhus en vigor des de març del 2005 sobre l´accés a la informació,la participació del públic en la presa de decisions i l´accés a la justícia en assumptes ambientals, tal i com va declarar el Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea,Sr.Janez Potocnik el març del 2011.

Aquest dijous 24 ...a les 8:30 de la nit
a l'Ajuntament de Banyeres
es vota la moció de
"Retirada del Logis Penedès",
Vine a donar-hi suport ....
el resultat afectarà al teu futur
i el futur dels teus fills ....
Vine sol o amb tota la familia ...
Ara és l'hora de fer pinya !!!
Tots els pobles i tot el Penedès !!!
Vine i no deixis que t'ho expliquin ...

Resposta de la Plataforma NoFemelCIM al Conseller de Territori Lluís Recoder

La Plataforma No Fem el CIM aplaudeix el gir de la Generalitat en relació a l’autovia A-7, però desaprova l’obstinació del Conseller per imposar un CIM ja anacrònic.

10-10-2011  
Recentment el Conseller Lluís Recoder s’ha manifestat en relació a les dues infraestructures que amenacen el Penedès.
Per una banda ha canviat el criteri de la Generalitat acceptant verbalment, per fi, que en cas que la nostra comarca necessiti alguna millora de la mobilitat per carretera, aquesta s’ha de basar en la optimització de les infraestructures ja existents. Això vol dir utilitzar l’autopista AP-7 com a únic eix vertebrador, i descartar el malbaratament de recursos econòmics i agressions al territori que suposaria la construcció de l’autovia A-7. La Plataforma No Fem el CIM es felicita perquè finalment la Generalitat hagi sortit de l’aïllament, ja que es mantenia com l’única administració que apostava per la construcció d’una autovia paral·lela a una autopista, cas inaudit a Europa exceptuant l’estat espanyol.
Ara bé, malgrat que aquesta declaració pública del Conseller fou feta en seu del Consell Comarcal del Baix Penedès i per tant la Plataforma la pren com a política oficial del govern, cal recordar que el Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya (PITC) segueix vigent i que encara inclou aquesta insensata infraestructura.
Per altra banda el Sr. Recoder ha manifestat el seu suport a la construcció del Logis Penedès.
En primer lloc la Plataforma No Fem el CIM apel·la al rigor democràtic del Sr. Conseller, i a les paraules donades en període electoral pel Conseller Felip Puig, el Regidor Comarcal Joan Plana, i el Regidor del Vendrell Jaume Domingo, els quals van assegurar públicament que no es tiraria endavant cap projecte sense consultar prèviament el territori en un procés participatiu digne d’un estat democràtic de la Unió Europea. Com a conseqüència d’aquest compromís, la Plataforma fa gairebé un any que està esperant a ser convocada a l’esmentat procés participatiu. Per descomptat, és ben sabut que el poble penedesenc no acceptarà mai una infraestructura imposada de manera dictatorial, i exigeix que, qualsevulla administració que vulgui plantejar la mera possibilitat d’una infraestructura d’aquesta magnitud, haurà de convocar un procés consultiu. En aquest hi haurà d’haver una representació equitativa de la societat civil, empresarial i política, s’haurà de comptar amb l’assessorament d’especialistes i acadèmics proposats per totes les parts implicades, i l’administració haurà de ser transparent (sic) en la presentació de dades que permetin un anàlisi rigorós del projecte.
Per altra banda, l’evolució recent de l’economia nacional i mundial reforça encara més, si fos possible, els arguments que desaconsellen la construcció d’aquesta faraònica infraestructura logística:
Sense Intermodalitat: és absurd construir un parc logístic sense port ni accés ferroviari directe a Europa (que com a molt aviat arribaria el 2020).
Transport de mercaderies per carretera és anacrònic: a Catalunya aquesta modalitat de transport està en franc descens.
Zones logístics de Catalunya desertes: les instal·lacions logístiques actuals tot i l’avantatge de tenir accés a port i a ferrocarril estan actualment buides, i no es preveu l’execució de les ampliacions previstes a causa de la contracció del mercat.
La demagògia del llocs de treball: l’esperpèntic creixement “ad infinitum” dels llocs de treball és fum, alhora que una macabra falsa esperança en una comarca sotmesa a la xacra d’un atur desbocat. El mètode de càlcul utilitzat a l’estudi encarregat per la Generalitat és, essent prudents, groller i indigne d’una universitat catalana. Aquest estudi no conté ni una sola dada objectiva que confirmi la demanda per part del mercat d’aquesta infraestructura, i de retruc, avali el vall de números de llocs de treball que s’ha esbombat imprudentment. 
Subministrament energètic insostenible: l’evolució del mercat d’hidrocarburs desaconsella que cap país aposti pel transport de mercaderies per carretera. L’eficiència energètica és una condició sine qua non  per a assolir un desenvolupament econòmic sostenible.
Sancions contra les emissions de CO2: apostar pel transport rodat allunyaria Catalunya dels límits d’emissions imposats per Europa, cosa que comporta un cost econòmic desorbitat.      
Impacte sobre el territori irreversible: està àmpliament documentat l’impacte social i ambiental que suposen aquests tipus d’infraestructures. El que està en joc és el model social i territorial que volem els penedesencs pels nostres fills.
Canvi de model al Penedès: Cal emprendre els estudis i les inversions necessàries per potenciar la veritable vocació del Penedès: l’agricultura, entesa, tant des de la vesant tècnica com econòmica, des de una òptica de futur.
 
És per això que la Plataforma No Fem el CIM insta la Generalitat a que:
1.    Modifiqui el Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya atenint-se a l’actual conjuntura econòmica i social, de manera que l’infaust projecte d’autovia A-7 quedi com una anècdota amarga del passat.
2.    En cas que encara contempli com a possibilitat la construcció del megapoligon Logis Penedès, atenint-se a la seva paraula, convoqui amb caràcter d’urgència un procés participatiu rigorós, en que cap possible conclusió quedi censurada, inclosa l’anulació del projecte.
3.    Refusi públicament l’estudi econòmic encarregat per l’anterior govern per estar mancat de rigor científic, per obviar la conjuntura econòmica actual, i per falsejar i ocultar dades.


Els socialistes es queden sols demanant l'aprovació immediata del Pla director del Logis

Els socialistes no aconsegueixen cap suport a la seva proposta d'aprovar immediatament el Pla Director, després que no s'assolís un acord amb CiU. Els convergents demanaven que s'escoltés el territori abans de tirar endavant el Pla Director. El següent pas serà resoldre les al·legacions.

18-07-2011  El Pla Director del Logis Penedès segueix el seu camí i haurà de resoldre les al·legacions presentades pels diferents actors del territori. El PSC ha presentat una proposta al Parlament en la qual es demanava l'aprovació immediata del Pla, però aquesta no ha rebut el suport de la resta dels partits, amb la qual cosa no ha prosperat.
Des de Convergència i Unió (CiU) s'havia presentat una esmena alternativa en la qual es deia que s'escoltés abans al territori per arribar a una solució consensuada. Una esmena que no va ser acceptada pel PSC. La resta de formacions es mostraven d'acord amb aquesta esmena, segons ha informat a aquest mitjà el diputat convergent Jaume Domingo, i no han donat suport a la proposta del PSC.
D'aquesta manera, la Generalitat haurà de resoldre ara les diferents al·legacions presentades des de diferents punts del territori. Domingo es mostra esperançat que des del govern es busqui "el consens amb la comarca" i ha criticat el PSC per voler accelerar ara el tema quan "al Baix Penedès, sempre ha amagat el cap sota l'ala".
Estudi sobre la implantació de Rodalies a Tarragona
Sí que ha prosperat una proposta de CiU relativa a fer un estudi sobre la implantació d'un servei de Rodalies de Tarragona. En la mateixa proposta s'ha demanat al govern que segueixi amb els estudis de mobilitat per la posada en funcionament del Tram-Camp. De la mateixa manera, els convergents demanen a la Generalitat que pressioni al govern espanyol per construir una estació intermodal que faci possible que els trens Altaria passin per les vies convencionals.

Noticia extreta delCamp.cat http://www.delcamp.cat/


La Unió Europea dóna la raò a la Plataforma No Fem el CIM

La Comissió recorda que la normativa europea de medi ambient estableix per aquests plans comptar amb consultes directes a la població afectada, de forma obligatòria durant el procés de redacció.

23-03-2011 

La Plataforma No fem el CIM ha obtingut resposta institucional del Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, senyor Janez Potočnik , la instància superior en matèria de medi ambient a Europa. Les tres preguntes de la plataforma ciutadana es van fer al Parlament Europeu el 14 de desembre de 2010, i van ser plantejades pels europarlamentaris catalans Raul Romeva (ICV) i Oriol Junqueras (ERC).

Les consideracions de la Comissió de Medi Ambient de la UE informen que el Pla Director encara no s’ha aprovat definitivament. Per tant, cal que l’administració catalana resolgui les al·legacions presentades i aporti tota la documentació requerida per un procés de transformació territorial d’aquestes magnituds, decisió que s’ha pres des de l’àmbit nacional, i on no s’ha tingut en compte la voluntat i l'autonomia dels governs locals.

En segon lloc, el Comissari informa que la normativa europea de mediambient actual (concretament la Directiva 2001/42/CE) estableix que aquests processos de planificació territorial han de comptar amb consultes directes a la població afectada, de forma obligatòria durant el procés de redacció. Des de la Plataforma No fem el CIM continuem demanant la participació del territori, ja que considerem que no ha existit en aquest Pla Director cap tipus de procés participatiu ni consultiu de cara a la ciutadania ni a les administracions locals, tal i com dicta la normativa europea. Aquest punt que és de gran importància per qualsevol projecte d’aquesta magnitud. Actualment aquest consens no hi és, ni a la societat civil ni en els Ajuntaments i ni en Consells Comarcals afectats.

Per acabar, des de No fem el CIM continuem creient en un futur més sostenible i de respecte al territori penedesenc, per tant reivindiquem la retirada del “Pla Director Urbanístic pel desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès” que imposava el majoritariament rebutjat projecte LOGIS Penedès i que donava peu a l’Autovia A7 (que té alternatives molt menys agressives), ja que creiem que són infraestructures incompatibles amb el desenvolupament sostenible de la comarca, i no donen solucions viables a la crisi econòmica i a les desigualtats socials del territori del Penedès.

Pregunta del parlamentari Raul Romeva amb el suport d'Oriol Junqueras:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2010-010473+0+DOC+XML+V0//ES

Resposta del Comissari de Medi Ambient de la Unió Europea: 

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2010-010473&language=ES 

- mes info:

Avui: La UE dóna la raó a la plataforma No Fem el Cim

El Punt: La UE dóna la raó a la plataforma No Fem el Cim

E 3 de vuit: La Unió Europea dóna la raó a No Fem el CIM

La Fura: La UE diu que per fer el CIM, abans s’ha de fer una consulta directa

L'Espigol: La UE dóna la raò a la Plataforma No Fem el CIM en quant el Logis

InfoPenedès: La UE dóna la raó a la plataforma No Fem el Cim

Penedès Digital: La UE dóna la raó a la plataforma No Fem el Cim


La Comissió Europea haurà de avaluar la legalitat i sentit del Logis Penedès i l’A-7

La viabilitat i la legalitat del projecte Logis questionats per la falta de participacio. Aquest projecte contradiu el Conveni d'Aarhus i el pla 20-20-20 d'eficiencia energetica de la Unio Europea.

14-12-2010 El passat 8 de desembre la Plataforma No Fem el CIM va presentar una pregunta a la Comissió del Parlament Europeu en relació al “Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès”.

Existeixen fonamentats dubtes que el procés de planificació del Logis Penedès i de l’autovia A-7 hagi respectat la legislació europea vigent en matèria de participació ciutadana. En aquest sentit es demana a la Comissió que esclareixi si s’ha vulnerat el Conveni d’Aarhus.

Es demana també a la Comissió que avaluï l’eficiència econòmica i mediambiental d’un centre de mercaderies que no pot ser intermodal. L’únic accés possible a curt i mitjà termini és per carretera, cosa que implica la impossibilitat de ser competitiu a nivell internacional.

Finalment es demana si el desdoblament d’una autopista no saturada té sentit en un marc de carestia energètica, i si entra en contradicció amb el Pla 20-20-20 (20% eficiència, 20% de reducció d’emissions, 20% d’energies renovables) de la UE.

La Plataforma No Fem el CIM va demanar a tots els parlamentaris catalans la presentació conjunta de la pregunta a la comissió. Finalment ha estat presentada pels parlamentaris Oriol Junqueres (ERC) i Raül Romeva (ICV-EUA).

A partir de la data de presentació la Comissió disposa de entre tres i sis setmanes per a contestar-la. Esperem que la Comissió pugui aportar llum a alguns dels aspectes més foscos de la planificació territorial de la comarca del Baix Penedès.


El Penedès confia en la retirada del Logis

Els municipis apel·len al compromís de CiU d'aturar-lo si no hi ha consens.

12/12/2010 Un dels temes que més ha marcat la polèmica política al Baix Penedès, el projecte de plataforma logística Logis a l'interior de la comarca, podria quedar afectat pel canvi al govern català. O com a mínim això és el que esperen els dos municipis més afectats pel projecte (l'Arboç i Banyeres del Penedès), i recorden a CiU el seu compromís de retirar la iniciativa si no hi ha consens al territori. L'alcaldessa de Banyeres, Núria Figueras (CiU), fins i tot recordava aquesta setmana com el secretari general adjunt de la federació, Felip Puig, va prometre durant la passada campanya als representants del territori que es parlaria sobre el tema per intentar replantejar-lo. “En deu anys, quan es va plantejar inicialment el projecte, les coses han canviat molt i la situació econòmica del país el partit sap que no és la mateixa”, comentava l'alcaldessa de Banyeres en referència al fet que fos CiU qui inicialment impulsés el Logis a la regió.

La mateixa sensació d'esperança hi ha a l'Arboç, on l'alcalde, Carles Ribé (ERC), confia que CiU mantindrà la promesa d'enterrar el projecte si el territori hi està en contra. “Que aquí no hi ha consens sobre el tema ja és ben clar”, afirmava Ribé, que considera que en els darrers set anys hi ha hagut un “canvi d'actitud” a la federació. “Estic content i confio que finalment no s'arribi a fer”, sentenciava el batlle arbocenc.

A Banyeres fins i tot esperen que la constitució del nou govern de la Generalitat permeti resoldre un altre dels conflictes que han arribat vinculats al Logis: la suspensió del nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), que la comissió d'Urbanisme va rebutjar precisament perquè no s'hi preveia la polèmica plataforma. “Hem volgut esperar fins a després de les eleccions abans de fer qualsevol pas en aquesta qüestió”, va assenyalar Figueras. Tot i la polèmica dels darrers anys, la posició dels partits sobre el Logis sembla que no ha influït en el comportament electoral dels municipis afectats pel projecte. ICV, una de les forces que més s'ha oposat públicament a la plataforma logística, tan sols ha guanyat vots i de manera molt minsa a Banyeres (tot i que ha perdut en percentatge de vots) i ERC, que també ha fet campanya de la seva oposició, ha baixat.CiU ha crescut, però seguint la tendència de la resta de la demarcació. 

*Diari El Punt (3/12/2010): http://www.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/340482.html


Tots els partits contra el Logis i l’A7. El PSC no dona la cara.

CiU, ERC, IC-V, Solidaritat i Des de Baix van mostrar el rebuig dels seus partits al Logis i a l'A7 durant el debat. Es comprometen a començar de zero davant del rebuig de la gent del territori i de la nova situació de crisi econòmica i buscar que és el que realment el territori necessita.

22/11/2010 L'Auditori de l'Arboç va quedar petit en el debat convocat per l'Institut d'Estudis Penedesencs i la plataforma No Fem el CIM. Molts assistents van haver de seguir el debat dempeus en un Auditori ple a vessar. El president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, en Ramon Arnabat, va actuar com a moderador.

Els partits assistents van oposar-se al Logis i l’A7 per diverses raons. Des de Baix va denunciar la falta de participació ciutadana. ERC va esgrimir que el tren d’ample europeu no estarà disponible fins el 2025, fet que impossibilita la intermodalitat. Des d’IC-V és va constatar que Catalunya té més densitat de carreteres i autopistes que Alemanya o França i que el transport per carretera cada cop serà més car amb els preus del petroli a l'alça. Segons Solidaritat amb l'Àmbit Penedès s'hauria de replantejar tota  la planificació territorial. Segons CIU fa falta un Pla director del Baix Penedès en què es discuteixi amb tots els agents socials, polítics i empresarials quin és el model que la comarca necessita.

El conjunt dels partits van lamentar l’absència del PSC en un debat sobre el qual hi té molta responsabilitat. Amb aquesta absència demostra una pobra consciència democràtica.

Ramon Arnabat va concloure el debat demanant als partits coherència i coordinació amb el territori penedesenc per definir un model de territori propi.

La plataforma No Fem el Cim volem agrair la participació dels partits polítics assistents, i volem mostrar la nostra satisfacció per la massiva assistència de públic, que demostra, un cop més, la preocupació per la planificació del futur de la nostra comarca i reclama el dret democràtic a participar en la presa de decisions.

Per contra, malauradament, hem de denunciar la falta de diàleg del PSC que tot i haver estat informat per tres canals diferents fins a ultima hora va mantenir la incògnita de si participava en el debat o no donant respostes ambigües. Va ser per aquest motiu que durant tot el debat hi va haver una cadira buida amb un cartell sense nom amb el logo del PSC. Aquesta absència és il•lustrativa de la manca de participació que ha caracteritzat tot el procés de decisions sobre el Logis i l’A7. 

Des de la Plataforma continuarem compromesos amb la participació ciutadana i continuarem denunciant les manipulacions del poder i proposant alternatives a un model de territori obsolet, especulatiu i imposat.

- revista Espigol: Els partits es posicionen sobre el Logis Penedès i l’A-7 en un debat organitzat per la Plataforma No Fem el CIM i l’Institut d’Estudis Penedesencs


Eleccions 2010 "CIM i A7:  si o no ?" - Decideix el teu Futur

CIU, PSC, ERC, ICV, Solidaritat Catalana, Des de Baix divendres a les 8 del vespre Debat a l'Auditori de l'Arboç.     Et diran com serà el Penedès del Futur ... Amb CIM o sense? .. Amb A7-AP7-N340? Vine a saber que votes!!! 

19/11/2010 Finalment seran 6 els partits que debatran sobre la necessitat, conveniència i procés seguit per la Generalitat per intentar imposar el CIM i la autovia A7 fen posar al Penedès en peu de Guerra.
-----------------------------------------------------------------
Debat  2010: "CIM i A7:  si o no ?"
Partits: CIU, PSC, ERC, ICV, Solidaritat Catalana, Des de Baix
Lloc:                Auditori de l'Arboç
Hora i Data:   20:00 vespre, 19/11/2010
Moderador:   Ramon Arnabat (IEP)
-----------------------------------------------------------------
* Passi previ a les 19:00 del documental "Un País Dempeus" i cava per a tots els assistents.


Un país dempeus. Per una nova cultura democràtica.
Direcció: Mariela Acjia i Jordi Oriola
Catalunya, setembre 2010
Duració: 36 minuts
Sinopsis:
A Catalunya, durant els últims anys han sorgit nombrosos conflictes i mobilitzacions al voltant de les polítiques territorials i d’obres publiques. Aquestes mobilitzacions son qualificades de 'cultura del no' per uns, mentres que d'altres les defineixen com una nova cultura del territori.
"Un país dempeus" vol contribuir a aquest debat a través de declaracions de polítics, experts i membres de moviments socials.
A partir de quatre mobilitzacions ben conegudes -la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Salvem Les Valls, les lluites al voltant del Pla 22@ i Salvem L'Empordà- s'analitza, amb perspectiva històrica, quin diàleg s’ha generat amb els poders públics i fins a quin punt hi ha hagut participació en la presa de decisions.Aquest divendres 19 - Debat al Penedès amb tots els partits. "CIM i A7:  si o no ?"

Al Penedes volem saber que votem i per això l'Institut d'Estudis Penedesencs i la Plataforma No Fem el CIM han convidad a totes les forces polítiques a un debat obert sobre les dues infrastructures més polémiques a les nostres comarques.


15/11/2010 Donada la importància de les decisions que es prenen al Parlament de Catalunya. Hem convocat als partits polítics a debatre sobre el futur del Penedès.Per això aquest proper divendres hem convocat a totes les forces polítiques a un debat sobre les infrastructures més polémiques que amenacen les nostres comarques.
**************************************************
Debat Eleccions 2010: "CIM i A7: si o no?"
Organitza: Institut d'Estudis Penedesencs i Plat. NoFemelCIM
Moderador: Ramon Arnabat (Institut d'Estudis Penedesencs)
Hora i Lloc: 20:00 Auditori de l'Arboç
Data:divendres 19 de novembre del 2010
**************************************************

Passi previ a les 19:00 del documental "Un País Dempeus" i cava per a tots els assistents.

La manca de participaciò ciutadana en els dos projectes ens ha portat tant a IEP com a NFC a organitzar un debat entre tots els partits sobre les dues infrastructures amb més impacte que amenacen a les nostres comarques.
Volem saber quin futur ens espera amb cadascún dels partits que es presenten i volem que ens ho diguin ARA "abans de les eleccions". 
Esperem la vostra assistència i participació.


- Mes Informaciò: Carta adreçada als Partits


Xantatge de la Generalitat al Penedès ??? "La Generalitat no aprova el POUM de Banyeres per no incloure el CIM" 

Banyeres un dels 14 municipis que s'oposen al Macropolígon Logistic de 400ha, ha vist aquesta setmana com la Generalitat no li aprovava el POUM per no voler incloure el CIM en una zona qualificada com espais de protecció ambiental. Iniciativa estudia portar a la Generalitat a un Contenciós Administratiu.


14/11/2010 
Polèmica a Banyeres del Penedès, un dels municipis de la comarca que es mostra contrari a la futura instal·lació del Centre Integral de Mercaderies LogisPenedès previst per la Generalitat de Catalunya. La Comissió territorial d’urbanime de Tarragona (Generalitat) ha denegat l’aprovació del POUM del municipi en comprovar que no preveu en les seves pàgines la construcció del LogisPenedès. Tot al contrari, el govern local considera en el seu informe que els terrenys on presumptament hauria d’anar-hi l’equipament logístic estan reservats per a espais verds.

Aquells que asseguren que el govern de la Generalitat vol construir el LogisPenedès d’esquena al territori i sense tenir en consideració les opinions contràries que ha despertat el projecte tenen ara més arguments per afirmar-ho. La Generalitat ha denegat l’aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Banyeres del Penedès, un dels municipis on s’ha d’instal·lar el Centre Integral de Mercaderies, en comprovar que el municipi no preveu en cap moment la destinació de terrenys al nou equipament (que hauria de ser d’unes 400 hectàrees segons l’executiu català). Pere Solà, director general d’Urbanime, assegura que no s’entén que el municipi faci una previsió de creixement dels 3.000 habitants actuals als 10.000 sense tenir en compte la construcció del LogisPenedès. De la seva banda, el municipi considera que el polígon serà extern al municipi i, per tant, no els beneficiarà econòmicament. És per això que en el document enviat a la Generalitat es qualifica els terrenys en qüestió com a espais per a zona verda. Urbanisme, mentretant, ha suspès temporalment el POUM i l’ha retornat a l’Ajuntament per tal que hi afegeixi les esmenes necessàries per tal d’incloure el CIM i adaptar-lo als requeriments del Pla Director que, de fet, es va aprovar abans que el consistori comencés a redactar el POUM que ara pretén aprovar.

Les tensions entre l’Ajuntament de Banyeres i Urbanisme de la Generalitat han provocat les primeres reaccions polítiques en clau de precampanya electoral. IC-Verds, en un comunicat, han denunciat que aquests fets “demostren la irresponsabilitat del govern de la Generalitat de voler tirar endavant el projecte del CIM d’esquenes al territori”. En el mateix comunicat IC-Verds mostra la seva disconformitat amb el procés per construir aquest nou equipament logístic a la comarca del Baix Penedès i insta totes les parts a “seure en una taula i encetar converses sobre el futur del municipi i de la comarca per tal d’adoptar objectius comuns de mutu acord. Aquest no és el cas del LOGIS –al qual ICV-EUiA s’oposa– perquè, tal com els fets demostren, es vol imposar sense haver assolit el consens que seria desitjable”. Segons la formació, “l’Ajuntament de Banyeres no hauria pogut actuar de cap altra manera de com ho ha fet aprovant un POUM sense Logis, ja que els terrenys on s’hi vol instal·lar el estan ja qualificats com a espais de protecció ambiental”. (Noticia publicada a Noticies TGN)
Raül Romeva visita Banyeres. ICV diu que "el CIM trinxa el territori" i denúncia la "falta de diàleg de la Generalitat" 

Iniciativa per Catalunya-Verds, a través de l’eurodiputat Raül Romeva, el diputat català Daniel Pi i la candidata d’ICV per Tarragona al Parlament de Catalunya, Hortènsia Grau, van pujar fins a la Torre de Guaita de Banyeres per recriminar raonadament el projecte del Logis Penedès que afecta directament a Banyeres, l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys.


Sorprenentment, tant l’exalcalde banyerenc José Maria Abril com el diputat Daniel Pi van destapar que la Generalitat estudia d’altres alternatives més viables al projecte del Logis Penedès. L’exalcalde banyerenc Josep Maria Abril, que va actuar d’amfitrió i introductor junt el tinent d’alcalde Lluís Inglada, va dir que el motiu de la trobada era per refermar la total oposició al Logis Penedès. “És una imposició per la força del capital i a manca que en cap moment hi ha hagut cap mena de diàleg, trinxa el nostre territori encara més", va comentar.

Després, la candidata Hortensia Grau va recordar les diverses al•legacions que el partit que representa ha presentat contra el Pla director urbanístic per al desenvolupament viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès.

 En resum, en aquestes al•legacions ICV demana que s’aturi el procés de redacció del Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès, per insostenible, per alteració substancial de l’estructura territorial i per no respondre als criteris de participació ciutadana. També reclamen que es compleixi el compromís assolit per Manel Nadal, secretari per a la Mobilitat del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, de dialogar amb el territori abans d’impulsar el projecte del Logis.
La tercera reclamació dels ‘verds’ és que s’iniciïn els tràmits per desenvolupar un planejament participatiu a l’àmbit funcional de planificació territorial del Penedès. Per acabar, a les seves al•legacions, demanen que s’iniciïn amb caràcter d’urgència els tràmits per a la redacció d’un Pla Director Urbanístic del Baix Penedès i que el projecte del Logis s’ajusti al conveni d’Aarhus sobre participació ciutadana.

L’ actual diputat representant d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Daniel Pi, testimoni a la negativa del Departament de Política Territorial a dialogar amb els ajuntaments afectats -“els van engegar escales avall...Jo també hi era”, va dir- va reiterar després que té constància que el Govern de la Generalitat ja estudia altres alternatives al Logis Penedès.

Per acabar, l’eurodiputat Raül Romeva va insistir que en el projecte del Logis Penedès no s’ha acomplert el conveni d’Aarhus sobre participació ciutadana en temes mediambientals. A més, entre d’altres raonaments, Romeva va recordar que la Unió Europea vol reduir l’any 2020 les emissions de CO2 en un 20%: “si les 40% de les emissions procedeixen del trànsit rodat, el què és absurd i contraproduent posar en marxa un projecte en el que augmentaran les fonts d’emissió CO2, això és contraproduent del tot”. (Notícia extreta d' "el 3 de vuit")

Més informació:


Els Ajuntaments Penedesencs comencen la batalla legal contra el LOGIS

Comença la "lluita dels Ajuntaments" per aturar les "Imposicions de la Generalitat" en contra de la voluntat dels Penedesencs.


Per això demanen que els ajuntaments penedesencs facin arribar les al·legacións abans del 3 de novembre al departament de Política Territorial, per evitar que aquest PDU que ens vol imposar el LOGIS tiri endavant:

Honorable Sr. Joaquim Nadal i Farreras
Conseller de Política Territorial i Obres  Públiques
Generalitat de Catalunya.
Avda. Josep Tarradellas, 2-6
08029 BARCELONA

Us deixem aquí dos models d'al·legacions:
Els ajuntaments del Penedès s'han posat ja en marxa per tal d'impedir la construcció del MacroPolígon Logístic.
Si fa pocs dies eren Banyeres i l'Arboç els que van presentar les al·legacions per tal de demanar la retirada del MacroProjecte de 404ha , ara ha estat Vilafranca qui tambe ha presentat al·legacions contra el PDU del Logis i molts ajuntaments del l'Alt, Baix Penedès i Garraf estan ja preparant les seves al·legacions per presentar resistència a la imposició de la Generalitat.
Els diferents informes tècnics adjunts al pla, preveuen un increment del transit rodat que afectaran, sobretot a les comarques de l’Alt, Baix Penedès, i també al Garraf. 
Aquestes infraestructures, en una comarca ja saturada, comportaràn transformacions irreversibles al nostre territori, ja sigui des del punt de vista mediambiental i paisatgístic, demogràfic i social, i en el nostre model econòmic.
Amb l’aprovació definitiva d’aquest PDU es perdrà per sempre més l’atractiu de la marca Penedès, a nivell turístic, enològic i de qualitat de vida, ja que serà la mort del Penedès tal com el coneixem avui en dia per passar a ser un conglomerat metropolità que haurà perdut la seva idiosincràsia
El creixement dels moviments socials en defensa del territori al Penedès es ben evident en els darrers anys.
Són aquests moviments, organitzacions, entitats i la majoria de penedesencs les que recorren ara als seus més imediats representants democràtics per demanar una defensa clara i sense paliatius de les comarques en les que viuen i en les que volen que creixin els seus fills. 


Reunió No Fem el CIM

Reunió per definir les accions a curt termini per aturar el projecte Logis Penedès.


05/10/2010 
Demà dimecres 6 d'octubre la Plataforma NO FEM el CIM convoca una reunió al CENTRE CÍVIC de Banyeres del Penedès a les 22:00h per a mirar de definir possibles accions a realitzar davant dels últims esdeveniments succeïts en relació al CIM, Logis Penedès, CIP o diga-li com vulguis...

Vine a salvar el Penedès!
'No Fem el CIM' presenta al·legacions contra el pla director que preveu el Logis Penedès
'No Fem el CIM' al·lega contra el Pla Director del Logis Penedès

*Nota: si teniu al·legacions contra el Pla Director per presentar, porteu-les que us les recollirem.

- Informació addicional:
Una mostra de que allò que molts cops es pregona com a fet als quatre vents no és cert ni de bon tros. L'altrament anomenat Centre Intemodal Penedès, de intermodal no té res.
El corredor del Mediterrani no està ni aprovat, ni consensuat ni res de res.

- notícia d'ahir mateix a Vilaweb:
"...demanen que que el corredor mediterrani sigui incorporat com a projecte prioritari 'en el marc de la revisió en curs de la metodologia i criteris de la planificació vigent de la xarxa transeuropea de transports de la Unió Europea'. Ara, diuen,
'aquest corredor no ha estat inclòs com un projecte unitari al llistat de prioritats de la xarxa transeuropea de transports, sinó de forma desmembrada i incompleta, i sense cap referència específica al transport de mercaderies..."

- altres noticies: 

Los Presupuestos del Estado castigan el Corredor Mediterráneo y las Cercanías
El Gobierno reduce en 584 millones, un 30%, la inversión en la Comunitat prevista para el año próximo

El eje mediterráneo de mercancías costaría hasta 30 veces más que la Travesía Central
El comisario europeo de Transportes cifra en 153.000 millones el presupuesto del corredor, frente a los cerca de 5.000 de la TCP. La DGA se vuelca para que el acto de apoyo al paso por Aragón se celebre el 2 de junio, antes de la reunión de alto nivel de Zaragoza.

Convocada reunió No Fem el CIM

Aquest dimarts 28 de setembre a les 20:00h assemblea a l'auditori municipal de l'Arboç per exposar els arguments per voler un Penedès sense logística.

 
26/09/2010 Aquest dimarts 28 de setembre a les 20:00h assemblea a l'auditori municipal de l'Arboç per exposar els arguments per voler un Penedès sense logística.
   
El Pla s'ha aprovat inicialment. Hi ha temps per presentar al·legacions fins el dilluns dia 4 d'octubre.
Els dos fitxers adjunts són:
1. El cartell de la convocatòria
2. Un model d'al·legació al CIM d'una pàgina (cara i cara) per enviar per correu certificat (presentar copia) al Departament de Política Territorial a l'av. Tarradelles 2-6 de BCN. Teniu temps fins dilluns 4 d'octubre.
(també ens la podeu fer arribar a l'assemblea del dimarts, nosaltres la recollirem. També la podeu entrar a l'oficina del Consell Comarcal de l'Alt Penedès a Vilafranca. També a l'Ajuntament de Vilafranca o a la finestreta única de l'ajuntament de Banyeres)Al Penedès també decidim "I diem NO al CIM"

La Plataforma demana el màxim respecte als Ajuntaments, Consells Comarcals i als penedesencs que s’han manifestat clarament en contra al Macropolígon més gran de Catalunya. Es considera un insult a la ciutadania del Penedès per la manera antidemocràtica com s’estan produint els fets i es demana al PSC que deixi de convertir-se en el botxí que justifica aquest atac en contra de la voluntat de la societat civil.

30/06/2010 La plataforma No fem el CIM considera aquesta aprovació, una estratègia política del govern, sobretot del PSC, que al Penedès està fent el paper de botxí del territori. Ja que, en cap moment s’ha fet cas de les reivindicacions històriques de la demanda d’un planejament democràtic i s’ha tirat pel dret de la manera més barroera que s’ha pogut fer en altres èpoques en que la gent tenia llibertat per expressar les seves opinions.

En aquests moments en que desde tots els partits es reclama el Dret a Decidir. Des del Penedès demanem el màxim respecte per les decisions contraries al projecte de l’Ajuntament de l’Arboç, Banyeres i Sant Jaume i dels Consells Comarcals de l’Alt i Baix Penedès, així com el rebuig expresat pel Consell d’Alcaldes del Baix Penedès, juntament amb l’oposició frontal dels ajuntaments del Vendrell, Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, i 8 ajuntaments penedesencs més.

Denuncien també la constant demagògia política entorn d’aquesta imposició manifestant criteris que ratllen l’obsessió i el fanatisme polític. No es pot afirmar que es resoldrà l’atur amb una instal·lació que ells mateixos situen en l’horitzó del 2015, o sigui d’aquí a 5 anys. Com tampoc es poden creure les inversions previstes ni el nombre de llocs de treball. Tot plegat és una entelèquia, cortines de fum per amagar la realitat: la manca de governabilitat que durant aquests anys s’ha produït i que ara amb les eleccions a la vista per guanyar uns quants vots acceleren la màquina demagògica.
La falta de “participació ciutadana”, l’agressiu “impacte ambiental” i els posicionaments contraris dels Ajuntaments, Consells Comarcals i de la societat civil fa que es demani la retirada total i definitiva d’aquest projecte del Macropolígon més gran de Catalunya al bell mig de la plana penedesenca.

Informació sobre la plataforma "No Fem el CIM" a:
web: http://www.nofemelcim.org/
email: nofemelcim@gmail.com
---------------------------------------------------------------
http://www.nofemelcim.org/
http://nofemelcim.blogspot.com/
http://www.youtube.com/nofemelcim
http://ca.wikipedia.org/wiki/Plataforma_No_fem_el_CIM
http://apps.facebook.com/causes/96649
http://www.new.facebook.com/pages/Plataforma-NoFemelCIM/38020358676
http://apps.new.facebook.com/blognetworks/blog/plataforma_nofemelcim/


Jornada sobre les Infrastructures al Penedès

Aquest dissabte 29 a les 10 del matí s'organitza la Jornada sobre Infraestructures Viàries al Penedès. Organitzat per l'Ajuntament de l'Arboç compta amb el suport de diversos grups en defensa del Territori.

25/05/2010 Aquest dissabte 29 de juliol a l'Auditori de l'Arboç a les 10 del matí, s'organitza la "Jornada sobre Infraestructures viàries al Penedès".
A les 10h, Conferència:
La política d’infraestructures dels transport en el marc de la crisi econòmica.
• Manel Larrosa (Arquitecte, membre d'ADENC)
A les 11:30h Taula rodona:
La crisi energètica i el transport
• Carles Ribé (Alcalde de l'Arboç)
• Marcel Coderch (Doctor Enginyer pel MIT, membre del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, vice-president d'AEREN, Associació per l'Estudi dels Recursos Energètics)
• Representant de les plataformes organitzadores


A les 13,30 h Dinar
A les 15,30 h Conclusions i Roda de Premsa:
    Reunió coordinació d’entitats
    • Conclusions i roda de premsa

Amb el suport de:
- L'Ajuntament de l'Arboç
- Plataforma NoFemelCIM
- Bosc Verd
- Geven
- Gel
- Unió de Plataformes

Els Moviments del Penedès presents a la Fira de la Terra

NoFemelCIM, Vegueria, Bosc Verd, AV de Bellvei presents a la Fira de la Terra amb la Unió de Plataformes

26/04/2010 La Plataforma NoFemelCIM va ser present a la 15ª Fira de la Terra organitzada per l’associació Dia de la Terra al Parc de la Ciutadella de Barcelona durant els dies 23 i 24 d’abril de 2010. La Fira per la Terra és una trobada d'entitats de tota mena per cridar l'atenció de les agressions que la societat moderna fa als sistemes naturals i socials i potencia la producció local de bens i serveis realitzats amb respecte a les persones i als sistemes naturals. L’estand de la Unió de Plataformes va ser visitat per milers de persones que es van mostrar molt interessats i alhora indignats pels projectes d'agressió al territori al el MacroPolígon més gran de Catalunya a la plana del Penedès i el poligon industrial just al davant de Montserrat. Els visitants van rebre amplia informació i van deixar les seves signatures d’adhesió a les campanyes. També es van rebre nombroses aportacions econòmiques per fer front a les properes accions.


Gran èxit de la Caminada Reivindicativa

L'alt valor Ecológic del corredor Biològic de la riera de Marmellar i la riquesa de les terres on "No es farà el CIM" protagonistes de la caminada amb gran èxit d'assistència.

Aquest diumenge més de 125 persones van participar a la caminada contra el CIM organitzada pel Col·lectiu Bosc Verd i que comptava amb el suport de les entitats de defensa del territori del Baix Penedès (Plataforma No Fem el Cim, GEVEN i Grup Ecologista de Llorenç del Penedès) que tenia l’objectiu de mostrar a la ciutadania l’espai amenaçat per la instal·lació d’aquest centre de mercaderies emmig de la plana del Penedès. La iniciativa ha estat un èxit de participació alhora que la jornada va transcòrrer en un ambient molt agradable i positiu.

La caminada va circular a través d’una plana rica en terrenys agrícoles de vinyes, oliveres i sembrats, i va creuar la riera de Marmellar, bosquines i turons. Una bona mostra d’allò que configura el nostre paisatge del Penedès. Durant la caminada es van realitzar 3 aturades per tal d’informar i explicar als assistents algunes qüestions al voltant del paisatge o de l’ecologia de la zona.

La primera d’aquestes aturades va tenir l’objectiu d’explicar la funció de corredor biològic que realitza la riera de Marmellar en aquesta zona (nexe d'unió entre la serralada Prelitoral i la serralada del Litoral) i l’afectació negativa que tindria per aquest corredor la instal·lació del CIM. La segona aturada es va realitzar sobre la zona agrícola afectada per aquest projecte, on es van explicar les característiques d’aquest projecte.

La darrera intervenció es va realitzar durant l’aperitiu final que es va realitzar a la masia del Papiol, des d'on es va poder observar la gran extensió de territori que es veu afectat per aquest projecte i es van explicar les problemàtiques més greus a nivell de planificació del Penedès, que en aquests moments són el CIM i el desdoblament de l’A7. Projectes que evidentment, van vinculats a un model de territori que no és el que estem pensant per a la nostra Vegueria Penedès.

El Penedès com a Marca de Vins i Caves de qualitat i referent d'un creixent turisme Gastronòmic i Enològic, que va associat a un determinat paisatge es veurà greument perjudicat en el conjunt de les seves comarques si s'associa a la logística, al ciment i a la pol·lució que comportaran aquests dos projectes.

Les entitats participants a la caminada recorden que el projecte del CIM no ha estat consensuat amb el territori i que tant els dos Consells Comarcals del Penedès com 14 ajuntaments (entre ells els del Vendrell, Vilafranca i Vilanova) han expressat el seu rebuig a aquesta instal·lació. Així mateix s’han recollit més de 5.000 signatures i s’han presentat més de 1.200 al·legacions contra el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona.

Per tot això demanem la retirada total i definitiva dels projectes obsolets del Logis Penedès (CIM) i de l‘autovia A-7.

- més fotos: 
- més info: 
- altres medis:

Caminada popular per la plana del Baix Penedès

14/04/2010

Aquest diumenge 18 d'abril el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada popular per la plana del Baix Penedès. La caminada té l’objectiu de donar a conèixer les peculiaritats d’aquest entorn i els elements naturals que el conformen, així com també, mostrar a tothom aquells projectes que posen en perill espais i paisatges tant especials com aquests.

És en aquest sentit, que la caminada incorpora expressament el passeig per la zona agrícola que està en perill a causa de la implantació del CIM, un Centre Integral de Mercaderies que pretén convertir 186 hectàrees d’aquesta plana (entre els municipis de Banyeres, l'Arboç i Sant Jaume) en un enorme polígon industrial.

La construcció d’aquest CIM amenaça seriosament les nostres comarques, no només el Baix Penedès sinó també l’Alt, ja que sentencia el nostre paisatge i l’economia, ja que ens converteix en un gran parc logístic sense cap valor afegit, amb un tràfic diari de més de 10.000 vehicles.

La caminada mostra un agradable paisatge agrícola, amb pendents suaus i petits turons. Un paisatge agrícola i forestal que s’uneix al de l’Alt Penedès, amb un ric patrimoni històric dispers en aquest entorn. El circuit és planer, amb un trajecte de 10,5 Kms dels quals gairebé la meitat transcorren pels boscos de la riera de Marmellar. La resta de l’itinerari, passeja entre bonics camps de conreu i masies.

La caminada és de dificultat baixa i està oberta a tothom.
Només cal portar aigua, una mica d’esmorzar i un calçat adequat. Durant l’itinerari realitzarem un petit aperitiu per aturar-nos, contemplar i repensar tot allò que haurem vist durant la caminada. Convidem a tothom a gaudir d’aquesta proposta, amb els amics, amb la família, etc. 

Només coneixent el territori on es viu, es pot comprendre la importància d’aquests paisatges, d’aquesta economia i en definitiva d’aquesta cultura.
Els punts de sortida de la caminada són dos:

A l’Alt Penedès:
- a les 9 del matí a l’estació d’autobusos de Vilafranca,
des d’on ens desplaçarem en cotxes particulars fins a l’estació de RENFE de l’Arboç.

Al Baix Penedès:
- a 2/4 de 10 del matí a l’estació de tren de l’Arboç.

Aquesta caminada compta amb la participació i el suport de les entitats de defensa del territori del Baix Penedès: Plataforma No Fem el CIM, GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) - Ecologistes de Catalunya, GEL (Grup Ecologista de Llorenç del Penedès) i la Unió de 60 Plataformes,xarxa social de defensa mediambiental.

- més info: 
Bloc BoscVerd
Enviat per No Fem el CIM 8:02 PM 0 comentaris 

2010/04/13

El Penedès "En peu de guerra"

La Marxa Lenta contra el CIM i en suport a la Vegueria Penedès col·lapsa la N-340 i l'Autopista AP-7 durant unes hores.  

11/04/2010 Aquest diumenge cotxes vinguts d'arreu de la tota la Vegueria Penedès van trobar-se a l'Arboç tot seguint la convocatoria originada a travès de la Xarxa Social Facebook. L'itinerari es va decidir sobre la marxa i vigilats en tot moment per un fort desplegament policial que s'havien d'anar recolocant degut a no concreció de la ruta a seguir. Així prop de les 5 de la tarda d'aquest diumenge la Marxa Lenta (amb tots els cotxes decorats amb posters AntiCIM i ProVegueria) va sortir de l'Arboç en direcció al Vendrell per la N-340 fent ven visible la reivindicació del Penedès als cotxes que aquella hora circulaven. Al Cap de ben bé una hora i un cop arribat a Coma-ruga van decidir espontaniament i individualment agafar l'Autopista AP-7 a l'entrada del Vendrell i anar a la velocitat mínima per la AP-7 fins a Sant Sadurni. Això va fer que s'acumulessin un 4 km de retenció tal com va informar el servei de trànsit.
Perquè l’administració de la Generalitat i de l’Estat es dignin a sentir les nostres reivindicacions a la imposició del Logis Penedès, contra el projecte de l’autovia A-7 que formen part d’uns plans obsolets i que van en contra de l’economia del Penedès. 
Considerem fonamental l'autonomia del territori Penedès a través de la constitució d’una vegueria pròpia llargament reivindicada per tots els sectors de la societat del territori.

Per aquest diumenge vinent 18 d'abril a les 9:30 (plaça de la Badalota, L'Arboç) hi ha convocada una caminada popular per la Plana Interior del Baix Penedès que passarà per la zona amenaçada pel polígon més gran de Catalunya i que ens mosatrà l'interès paisatgistic de la plana interior del Penedès.

- mes fotos:  http://picasaweb.google.com/no.fem.el.cim/ElPenedesEnPeuDeGuerra#slideshow/5459428332007827106

- més info: 
Diferents plataformes del Penedès reivindiquen amb una marxa lenta de vehicles una vegueria pròpia per al territori

2010/04/08

El Penedès es Revolta !!!

S'està organitzant una marxa lenta pel Penedès, ja fa temps que corre el missatge per les xarxes socials i correus electrònics.

 
Pel proper diumenge 11 d'abril s'està organitzant una marxa lenta de cotxes pel Penedès. Una acció per fer sentir les reivindicacions dels Penedès. Us esperem a les 16:15 a l'estació de tren de l'Arboç. Vine amb el teu cotxe i convida a totes les teves amistats.

Ja n'hi ha prou d'imposicions externes!

Per una VEGUERIA PENEDÈS sense CIM,
  Diumenge 11/04/2010, 16:15 
 Vine amb cotxe al Parquing de l'Estació de l'Arboç.  
Grup al Facebook:
 Molts ja ho sabreu perquè el Facebook i d'altres xarxes en van plenes,

"s'ha organitzat una marxa lenta de vehicles pel proper dia 11",

en defensa del Penedès i amb el lema el Penedès vol Decidir.... Volem una Vegueria Penedès  sense CIM .
Enviat per No Fem el CIM 8:00 AM 0 comentaris

2010/04/02

Assemblea General "Ens Mobilitzem" en defensa del TERRITORI PENEDÈS

Es convoca a tothom per proposar les properes "Accions Immediates" a posar en marxa en defensa del "Territori Penedès" davant les imposicions externes com són l'obsolet projecte del Macropolígon (CIM) de 400ha i la destrossa de l'Autovia A-7.


Els col·lectius en defensa del Penedès convoquen a tots els penedesencs/ques a l'assemblea general que tindrà lloc el properdimecres 7 d'abril a l'Auditori de l'Arboç. En aquesta assemblea es proposaran les properes"accions immediates" a dur a terme per a la defensa del Territori Penedès que es veu amenaçat per el Macropolígon Logis Penedès rebutjat pels Ajuntaments, Consells Comarcals i pels penedesencs/ques. 
Els grups ecologistes del Geven, Bosc Verd, Gel i plataforma No Fem el CIM, juntament amb la Unió de Plataformes de Catalunya convoquen a tots els col·lectius i penedesencs/ques a l'Assemblea General: 
Diadimecres, 7 d’abril
Hora8 de la tarda
LlocAuditori de l’Arboç
Adreçacarrer Major, 37
Assumpte: Exposar a l’assemblea propostes concretes de les accions immediates a desenvolupar per a la defensa del territori respecte a la imposició del Logis Penedès, contra el projecte de l’autovia A-7 i la reivindicació d’autonomia pel Territori Penedès.

Col·lectius de defensa del Penedès: 
- Plataforma No Fem el CIM (Penedès)
- Col·lectiu Bosc Verd (Alt Penedès)
- GEVEN (Baix Penedès)
- GEL (Llorenç del Penedès)
- Unió de Plataformes (60 plataformes de Catalunya)
Enviat per No Fem el CIM 4:50 PM 0 comentaris

2010/03/15

Crit d'alerta per preservar el Penedès del MacroPolígon Logístic i la nova Autovia

Denuncien que els plans territorials de l'Alt i Baix Penedès no recullen les demandes de la Societat Civil del Penedès ni de les Administracions locals. També alerten que el Penedès es troba ja al limit en densitat d'infrastructures.

09/03/2010 Diversos colectius com Bosc Verd(Alt Penedès), GEVEN(Baix Penedès), GEL(Llorenç), el Marge(La Bisbal), No Fem el CIM(Penedès) i la Unió de Plataformes (amb 60 grups col·lectius d'arreu de Catalunya) reclamen a representants politics i a la societat civil que actuïn per evitar la veritable destrossa que tan el Macropolígon de Logistic (de més de 400ha), com el traçat de l'Autovia.

 Els grups alerten de l'amenaça del CIM (Logis Penedès) i de la imposició del traçat nova autovia (que te l'oposició dels ajuntaments) i que convertirien les nostres comarques en un simple taulell per carreteres, AVEs, camions, naus logístiques i contaminació, sense cap respecte per la seva economia, la seva agricultura, el seu paisatge i la seva gent.

 Els col·lectius avisen del risc de col·lapse del territori a llarg termini. “Aquestes infraestructures són l’exemplificació d’un model econòmic obsolet, aliè a la difícil situació econòmica, energètica i ecològica. Un context en què el transport global i local de mercaderies està en recessió, els preus dels combustibles fòssils ascendeixen imparablement i les penalitzacions per emissions de CO2 ja fa anys que llasten la nostra economia”, s'ha dit des dels grups contraris als citats projectes.

- més info: Grups ecologistes insten la societat civil a actuar per preservar el Baix Penedès de l'A7, el Logis i altres projectes
- més info: Diferents grups ecologistes alerten sobre les amenaces dels nous plans territorials que afecten el Penedès
- més info: Notícies 10/03/2010 TV Vendrell
Enviat per No Fem el CIM 8:58 AM 0 comentaris

2009/12/09

L'Informe que ha d'aturar el Logis Penedès

Medi Ambient publica un informe totalment desfavorable al Projecte Logis i adverteix del perills que suposa. 

08/12/2009 L’informe de sostenibilitat ambiental que el Departament de Medi Ambient ha fet públic sobre les desavantatges del Logis-Penedès no són novetat per molts dels que estem al corrent del què passa per aquest món de déu. De fet la plataforma “No fem el CIM” ha divulgat per tot arreu moltes de les observacions que es troben en el sí del document que retrata i despulla i fa evident que aquesta implantació logística és negativa pel territori des de tots els punts de vista.

La plataforma recolza aquest informe de Medi Ambient que, finalment, ha sabut trobar el lloc que li correspon en el sí dels Departaments de la nostra més preuada institució. Fins ara s’havia manifestat més aviat amb un sospitós servilisme en vers al poderós “clan Nadal” d’Obres Públiques. 


Una vegada donada la benvinguda, –més val tard que mai- d’aquest departament regit per Iniciativa, a la veritat terrenal on els qui hi som tenim totes les de perdre -en el camp polític, s’entén- però molt què guanyar en la lluita per estar al costat de qui realment defensa els interessos del territori, caldria precisar que aquest informe negatiu és la punta de l’iceberg del conjunt dels problemes que realment apareixeran si, finalment, el Logis es porta a terme.... (fés clic aquí per continuar)


- més info: Iniciativa.cat "Daniel Pi: Hem de suposar que el delegat del govern no convida a vulnerar la llei”


- més info: El Punt: "Duel entre PSC i ICV pel Logis"
- més info: El Punt: "Medi Ambient qüestiona la planificació del Logis Penedès i en demana una anàlisi més acurada"
- més info: Diari de Tarragona: "Medi Ambient alerta del fuerte impacto del Logis en el Baix Penedès"
- més info: NotíciesTGN "‘Carles Ribé: El CIM Penedès és una amenaça per la cohesió social del territori’"
- més info: Nota de Premsa de Plataforma No Fem el CIM

'No Fem el Cim' i els Alcaldes de l'Arboç i Banyeres denuncien la prepotència de la Generalitat en voler imposar el CIM més gran de Catalunya tot i la voluntat en contra del Penedès. 
Aquest dimarts dia 27 d'octubre el programa "Tu Denuncies" de Canal Català TV va convidar als alcaldes de l'Arboç i Banyeres i al moviment ciutadà No Fem el CIM per exposar públicament la manca de diàleg de la Generalitat.

Els dos alcaldes van denunciar el fet de que el projecte afecta ja 400ha amenaçant de ser el CIM més gran de Catalunya enmig de la Denominaciò d'Origen Penedès i a tocar mateix de les poblacions.

També es va denunciar que la Generalitat no preveu el transit de Mercaderies amb tren, ja que es preveu com a molt aviat pel 2025, això faria que el transit fos tot per carretera i crearia un col·lapse que afectaria a les ja saturades vies del Penedès amb 15.000 camions diaris més.

Es va alertar de que la Generalitat en front de la Crisi tant sols és capaç d'apostar per la Logística (un sector en crisi) i que no generaria cap lloc de treball donat que els treballadors vindrien amb les empreses i donat que altres zones logístiques properes estàven totalment buides.

La intervenció d'Ignasi Ragas per part de CIMALSA va estar plena de contradiccions des de afirmar que la participació ciutadana ja es feia a través dels alcaldes, a dir que el projecte afectava a 160ha quan els alcaldes asseguts van afirmar que el nou projecte afecta a 400ha.
 

També va afirmar que es preveia la intermodalitat tot i que rapidament va quedar en entredit per la resposta dels 3 convidats que van treure a la llum que no es preveia cap linea de tren de mercaderies Tarragona-Barcelona i que el projecte Eix Mediterrani (pel 2025 com a molt aviat) no era segur que es fes passar pel Penedès i ja que hi havia l'opció de Saragossa que tenia més força.

El programa va finalitzar amb la denuncia de "Falta de Participació Ciutadana" obligatoria en tot projecte i que la Generalitat ha evitat en tot moment. Els alcaldes van refermar-se en la seva negativa a acceptar un projecte que des de l'inici es va dur d'amagat i que es vol imposar per força. 

- més info: CanatCatalaTV "Tu Denuncies"
- més info: Videos ( Part 1 de 3    -   Part 2 de 3   -   Part 3 de 3 )


S'organitza una "Pedalada Mediambiental" per descobrir quines són les grans infrastructures que esquarteren el Baix Penedès 
El passat Diumenge 18 d’Octubre va tenir lloc la tradicional Pedalada Mediamiental de Llorenç del Penedès organitzada per l’Associació Excursionista Montmell (www.aemontmell.org) amb el suport de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès (http://www.llorenc.cat). 

El recorregut circular de 18km transcorregué pels municipis de Llorenç, La Bisbal, Santa Oliva, l’Arboç i Banyeres per terrenys aptes per a ciclistes de tots els nivells i edats.

A més a més del propòsit lúdic i esportiu de la sortida, aquest any l’itinerari pretenia mostrar als participants l’impacte visual i territorial de les grans infraestructures que entrecreuen el Baix Penedès així com reivindicarmés cura per l’entorn. Es van poder observar les autopistes AP2 i AP7, els polígons logístics de La Bisbal, les línies ferroviaries de rodalies i el tren de gran velocitat, Idiada, les línies d’alta tensió, gasoductes... 

Durant el refrigeri preparat per la organització als voltants de la Masia Papiol, representants de la plataforma No Fem el Cim (http://www.nofemelcim.org) vàren explicar als assistents la historia i les implicacions del projecte Logis Penedès. 

Aquest projecte promogut per la Generalitat vol convertir unes 400 hectàrees de conreus en un macropolígon logístic tot i la oposició formal del Consell Comarcal del Baix Penedès, els Ajuntaments afectats i un gran rebuig per part de veïns i associacions del Penedès.

La convocatòria va aplegar una cinquantena d’aficionats a la bicicleta i a la natura que van poder gaudir d’un temps magnífic i uns paisatges que, malgrat la gran presència de grans construccions, encara mantenen els trets característics de la nostra comarca. Tant de bó es puguin gaudir encara durant molts anys.


'No Fem el Cim', conjuntament amb l'Ajuntament de L'Arboç i el de Banyeres denuncien la propera construcció d'una zona industrial al seu territori

Aquest proper dimarts dia 27 d'octubre a les 21h  ens acompanyaran al 'Tu Denuncies' la plataforma 'No fem el Cim', l'alcalde de L'Arboç, Carles Ribé, i l'alcaldesa de Banyeres, Núria Figueras. Tots ells denuncien la construcció d'un CIM (una àmplia zona industrial) que volen construir en els seus territoris.


El problema és que aquest projecte arrassarà diverses hectàrees, empitjorarà la qualitat de vida dels habitants de la zona, i no portarà cap benefici concret. A més, el principals afectats asseguren que la construcció d'aquesta àmplia zona industrial en plena crisi no tindrà un efecte positiu. Els pobles de la zona disposen de zones industrials, i han notat com diverses empreses han tancat portes. A més, asseguren que el projecte té previst la construcció d'una estació ferroviària que evitaria una gran part de l'acumulació de camions, aquesta estació però, estaria construïda molt després de la construcció del CIM. 
  


Tu Denuncies - aquest dimarts a les 21h 
http://www.canalcatala.com/0910web/tudenuncies/2titular/2titular.htm


CANAL CATALÀ PENEDÈS GARRAF
Canal 26 UHF i Canal 30 TDT
CANAL CATALÀ ANOIA
Canal 21 i 54 UHF i canal 37 TDT
CANAL CATALÀ TARRAGONA
Canal 41 i 32 UHF i canal 54 TDT
Article extret de http://domenys.net/content/view/604/1/ 


 dilluns, 28 setembre de 2009 
Primer se'n va dir CIM després el van rebatejar com a LOGIS, primer eren 220 hectàrees després del soroll i de les queixes el van deixar en 185, ara coses del tripartit Montillesc l'han fet créixer fins a 405 ha. I dels llocs de treball promesos que dir, que si 3000 que si 7000


Tot plegat un foc d'encenalls, un divertimento de polítics, organismes i empreses passades de moda. Per què la pregunta és el CIM per a que ha de servir? Se suposa que per emmagatzemar i moure mercaderies, (ara eufemísticament en diuen logística) Però de quines mercaderies parlem? No estàvem en crisi? El comerç mundial de mercaderies esta en hores baixes i els ports de Barcelona i Tarragona disminueixin l'activitat. Si les industries tanquen i acomiaden els treballadors, i aquests estan fins el coll amb l'hipoteca del pis o la casa que ara val un 30 o 40 % menys en el millor dels casos. Si tenim un 20% d'aturats, qui comprarà totes aquestes mercaderies que han de passar pel CIM? Ha, que se les emportaran cap a Europa, i com? El tren? ja han dit que no, que n'hi ha per a 15 anys, llavors en camió? No foteu riure, Europa no vol camions. I el preu del gasoil? Es que ningú ha sentit parlar delzenit del petroli? Quan costarà tot aquest transport? i d'on vindrà la mercaderia de Xina? A quin preu? Amb la pujada del petroli, la previstadavallada del dòlar, si no enfonsament i la revalorarització del xuan xinès a quin preu arribarà la mercaderia? serà tant rendible com ara? A que ja s'acaba la crisi, Qui ho diu el Zapatero?... 


Però si tot l'equip econòmic començant per Solves plega i fuig del seu costat, no sigui el cas que els agafi a dins quan s'enfonsi la teulada. Però penseu un altre cosa en el moment que l'economia pugui anar a millor, que en tot cas serà a Europa no ha l'estat espanyol, el petroli pujarà, el transport s'encarira i tot anirà a fer punyetes de nou. 

 Així que no cal preocupar-se pel CO2, ni pel transit de camions etc. Pel territori, i per com sobreviure potser ser sí perquè poc o molt el trinxaran igual, Aquest de CI al MAL SA i els polítics i lladroners de sempre es dedicaran a malgastar diner públics fent estudis i projectes, encarregan informes sobre les granotes d'algun bassal perdut a 60.000€ la unitat, així es van entretenint i ens van xupan la sang com vampirs. Ara obres realitzades en veurem poques, potser algun moviment de terra i alguna instal·lació elèctrica o de sanejament (d'això en diuen inversions) d'alguna empresa elèctrica i poca cosa més, dubto molt que d'aqui 5 anys s'hagi aixecat cap nau, i en tot cas dels llocs de treball promesos ni un. 

 Tot el tema de la creació de llocs de treball es una enganyifa dels buròcrates socialistes per enredar el personal, i per desgracia sempre i haurà miops que s'ho empassen tot., ja es trobaran la decepció, però també ser que s'empassaran l'escuse de qualsevol collonada.. Que tot això són bestieses? Be recorde-ho i d'aqui cinc anys en parlem, per que d'aqui deu, potser serà d'una altre cosa però del CIM del que avui s'en parla, ja ningú es recordara .
Enviat per No Fem el CIM 2:44 PM 0 comentaris

2009/09/30

Convocatòria per a parlar sobre possibles accions

Benvolguts amics,

Estem construint el Penedès del futur.

Quan els nostres governants s'allunyen del poble i ja no l'escolten,
el poble s'organitza i participa per defensar-se dels seus governants.

Al Penedès, ha arribat el moment d'organitzar-nos!!!

Convoquem a tots els seus habitants, col·lectius, associacions, grups, etc... A venir a participar en la construcció del Penedès on volem viure.


Vine i fes-ho saber a tothom:
                     Dia dimecres 30, setembre
                  Hora 20:00h
                    Lloc : Banyeres del Penedès
                  LocalSocietat Nova, c/ Albert Santò, 17Enviat per No Fem el CIM 10:24 AM 0 comentaris

2009/09/26

Apunts sobre l'Assemblea contra el CIMEnviat per No Fem el CIM 11:27 AM 0 comentaris

2009/09/18

Assemblea contra el CIM.

Assemblea Informativa:
Vine i informa't "Tenim dret a Decidir"
Cimalsa i la Generalitat estan evitant la participació ciutadana.


17/09/2009 Amb tot aquest cúmol de desproposits ens veiem forçats a fer una assemblea per als habitants dels nostres pobles i informar-los d'alló que l'administració els nega "La Participació Ciutadana".
Aquest projecte el van iniciar d'amagat de la població i tot i que els 3 alcaldes han deixat clara la seva posició contraria al LOGIS l'administració continua endavant.
Reclamem la participació ciutadana i que la Generalitat deixi d'ignorar i menystenir l'opinió dels Penedesencs. 


- mai han presentat el projecte al Penedès.
- mai han contestat les més de 1200 al·legacions contra el Logis.
- la zona Logis ja ocupa es 50% de les de tot Catalunya.
- volen condemnar el Penedès a la obsoleta industria de la Logística sense demanar que és el que el Penedès vol.
- estan reduïnt la pol·lució de Barcelona amb mesures com els 80km/h i traslladen la pol·lució al Penedès amb nivells de CO2 mai vistos.

Per això et demanem que vingui i decideixis que vols:
Organitzem-nos "Tenim Dret a Decidir" ....
ASSEMBLEA INFORMATIVA:
dimarts 22, a les 8 de la tarda
Centre Cívic de Banyeres del Penedès
Enviat per No Fem el CIM 5:00 PM 0 comentaris

Comentaris sobre l’avanç del pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès

Territori transmutat

La crisi econòmica ha accelerat i decantat part de l’opinió pública a favor de la instal•lació del CIM. La conversió logística de l’alcalde de la Bisbal del Penedès n’és un exemple: mentre tothom estava centrat lluitant contra el Logis, un dels components del pacte de Gimenelles facilita el desembarcament d’un polígon logístic de més de 63 Ha que, amb el polígon de l’Albornar, entre Santa Oliva i la Bisbal, configuraran un potent sector de més de 130 ha, convertint-se en la punta de llança definitiva de l’invasió logística que durant tant de temps la gent del territori ha intentat evitar.


La dimensió de la tragèdia

A punt de donar via lliure a l’impacte ambiental del pla que beneirà el CIM ens trobem que la crisi econòmica ha propiciat el seu engreixament. A l’època CiU eren 220 Ha., es va reduir a 180 en el primer tripartit. Avui, recolzats per la crisi econòmica, arriba a 408 Ha. i la zona d’influència ha passat de tres municipis i una comarca a cinc municipis i dues comarques. Si bé és cert que unes 114 ha són boscos de ribera de la riera de Marmellar, ara incorporada al pla, també és cert que es torna a dibuixar la zona de campa prop de l’Arboç, per instal•lar-hi les vies d’espera per als quilomètrics trens de mercaderies que apareix en el primer projecte i va desaparèixer en el segon per suavitzar el seu impacte i fer-lo més creïble davant les reiterades manifestacions populars en contra.

El resultat és que els dos grans sectors formen un conjunt de més de 550 ha en el cor de la plana agrícola baixpenedesenca que, juntament amb els 356 ha de l’IDIADA, generen una ocupació de sòl agrícola amb una afectació superior a les 1.000 ha.

La forta presència d’aquests sectors genera un conjunt d’infraestructures viàries, ferroviàries i espais d’aparcament i naus de grans dimensions (moltes tindran 25 m. d’alçada equivalent a un edifici de 8 plantes) que, no en produeixi un impacte paisatgístic tan important com per malmetre l’espai agrícola sinó que, per inducció, generarà una transmutació del territori passant a ser definitivament el pati de darrera de la metròpoli. L’espai agrari esdevindrà residual i testimonial. Tenim l’exemple del mateix pla on proposa recloure la masia del Papiol en un estret entorn de vinyes o el què és pitjor com ja comença a aparèixer en les rotondes de les carreteres.

2009-09-18_083417

La contaminació que no diuen

No hi ha constància, o no s’ha pogut veure, ni en la memòria de l’avanç ni en l’informe ambiental preliminar, cap referència concreta sobre l’impacte ambiental que el trànsit de vehicles que entraran i sortiran d’aquest macro centre generarà. Sorprèn que aquest factor tan important i inseparable d’una central logística hagi passat desapercebut als ulls de l’anàlisi ambiental, sobretot tenint en compte el gran impacte que aquest trànsit generarà a l’atmosfera.

A partir de les dades que indica la memòria de l’avanç de pla sobre trànsit –quadre 1- s’elabora la hipòtesi sobre el grau de contaminació que emetran a l’atmosfera el futur trànsit de vehicles del CIM:

S’ha detectat que les dades del quadre núm.1 no concorden ni de bon tros amb el trànsit real existent al CIM Vallés que fa anys que ha entrat en funcionament a Santa Perpètua de la Mogoda –quadre 2- on la proporció de trànsit de vehicles és molt superior.

Mentre que al CIM Vallés la proporció de trànsit de vehicles per hectàrea és de 324vehicles/ha. al CIM Penedès la proporció no sobrepassa els 34 vehicles/ha. Dit d’una altra manera, no és possible que un polígon de 300 ha. tingui el mateix trànsit que un de 44 ha.

2009-09-18_083618

Objectivament no són dades creïbles. No es pot admetre que al CIM Penedès es digui que hi haurà el mateix trànsit que al CIM Vallés quan aquell és gairebé de 7 vegades més gran, si excloem la riera de Marmellà. Tampoc es pot atribuir la disminució tan dràstica del trànsit per l’efecte del tren de mercaderies que, com veurem més endavant, hi ha seriosos dubtes que es faci, almenys a mig termini.

Aquesta informació “alterada” ens dona molt què pensar sobre la veracitat del pla que es vol imposar i no ajuda a aclarir els dubtes, alhora que genera desconfiança. Tot això no facilita en absolut el diàleg.

Davant d’aquest buit d’informació s’ha calculat una xifra més aproximada sobre el trànsit de vehicles i s’ha fet en base als 324 vehicles/ha –l’hem ajustat a 300 vehicles/ha, quadre núm. 3- del CIM Vallés per les hectàrees del CIM Penedès (excloent la riera de Marmellà), que configuren unes 283,85 ha. La xifra ens dóna una previsió –quadre núm. 4- al voltant dels 85.155 vehicles diaris que transitaran pel CIM Penedès.

A partir d’aquestes dades es calculen les emissions de CO2 que tindrà el CIM Penedès. Les xifres expressades en el quadre núm. 5 ens mostren el grau d’emissions de CO2 a l’atmosfera generades per l’hipotètic trànsit de vehicles del CIM en un radi de 10 quilòmetres, que es consideren que seran les mínimes quan el polígon estigui a ple rendiment i no hagi entrat en funcionament el ferrocarril de mercaderies previst. Les emissions es calculen en 333 tones de CO2 al dia i més de 107.300 tones de CO2 a l’any.

2009-09-18_083629

No cal dir que el Logis no ha fet més que començar. Si hi afegim el sector logísitc de la IDIADA format pels tres plans parcials: L’Albornar+Les Planes+El Corte Inglés de la Bisbal les dades són del tot preocupants. En el quadre núm. 6 es pot comprovar que aplicant els mateixos paràmetres de càlcul el resultat ens dona una xifra total de 123.155 vehicles diaris que generen unes 482 tones de CO2 al dia i 155.00 tones a l’any.

Per fer una comparativa, a l’àrea metropolitana, per la reducció de velocitat de 100 a 80 km/hora, es deixaran d’emetre anualment unes 93.400 tones. Dades paradigmàtiques, la contaminació es trasllada a la perifèria. Mentre que al centre metropolità van millorant la qualitat de vida, a la perifèria l’anem perdent.

2009-09-18_083715

2009-09-18_083748

La urgència dels llocs de treball

El Baix Penedès ha experimentat l’avinguda d’implantacions industrials a gran escala que, a la llarga, han generat més problemes que beneficis. El cas de la Cristalera Española n’és un exemple, a l’any 1983 donava feina a 727 treballadors dels quals només 247 eren de la comarca. La resta, 480 varen venir amb les seves respectives famílies de fora. Actualment la fàbrica ha reduït la plantilla en un 31 %. Ara en són entorn dels 500.

2009-09-18_083803

També, en el cas de la logística, per la seva escala i la manera com s’implantarà, anirà acompanyada d’un fort creixement demogràfic extern. En el quadre núm. 7 es fa una hipòtesi aproximada sobre els futurs llocs de treball que generaran en base als càlculs que fa l’avanç de pla – 7 llocs directes i 2 llocs indirectres/1000m2 de nau-. Els llocs de treball totals són aproximadament uns 16.000 treballadors. Una xifra prou elevada com per arribar a fer por. Tots coneixem el comportament de les grans implantacions industrials associades a noves vingudes demogràfiques. Sobretot perquè el nombre d’aturats al Baix Penedès a juliol del 2009 era de 8.000 persones, la meitat del que proposa la implantació logística.

Però encara n’hi pot haver més si fem els càlculs extrapolant els llocs de treball existents al CIM Vallés on la proporció és de 50 treballadors directes per ha. i 12 llocs de treball indirectes. La xifra aleshores s’eleva a més de 25.000 llocs de treball. Per alguns això pot ser una dada positiva, però en realitat aquesta xifra amaga un perillós desequilibri que marcarà per sempre la deriva del Penedès cap al model de perifèria metropolitana. Per a molts sembla que ja els hi està bé, però no tots pensem igual davant les brusques transformacions sense sentit del territori.

El desembarcament de la logística serà com matar mosques a canonades. Les mosques seguiran sent-hi i es destruirà totalment el territori i el medi restarà contaminat per molt anys. Tot i això, cal recordar el comportament de dues dades substancials al Baix Penedès d’aquests últims anys: l’excessiu creixement a raó de més de 6.000 habitants anuals i l’increment de l’atur associat a aquest creixement.

En el gràfic núm. 1 es pot comprovar, entre el 1999 i el 2005 –l’etapa de màxim creixement demogràfic coincidint amb l’obertura de l’autopista C-32-, la relació directa entre l’increment anual d’habitants i d’aturats. A partir del 2006 l’increment demogràfic minva mentre que l’atur s’incrementa, anunciant la crisi econòmica general que, donada la virulència amb què es presenta i a la situació local d’una economia desestructurada fa que les dues corbes se separin exageradament. Ja no ve tanta gent a la comarca i l’atur segueix creixent exponencialment.

La pretensió d’intentar adreçar la corba de l’atur -al Baix Penedès prop de 8.000 aturats en el mes de juliol- amb la creació de polígons logístics és amagar el cap sota l’ala del veritable problema: una agricultura deixada de la mà de déu, una indústria inexistent, un sector serveis esgotat i el sector de la construcció saturat, dibuixen un panorama de baixa qualitat, resultat de masses anys vivint de la venda del territori i del seus valors ambientals i paisatgístics. No és possible, aquí, generar riquesa sense viure de les rendes de la terra. Tirar cap a la logística és seguir pel camí que ja coneixem, que ha fet molt de mal als interessos comarcals i que sabem cap on ens portarà. Una situació que altra vegada en mans del descontrol polític existent tornarà a generar la insostenibilitat del “pa per avui, gana per demà”.

En resum s’ha d’insistir en els tres factors que acompanyen a la logística al Baix Penedès:

1. El creixement logístic anirà acompanyat d’un fort increment demogràfic, els problemes del qual ja coneixem: augment de l’atur i desestructuració territorial.

2. L’activitat logística no es pot implantar inmediatament ja que està molt lligada als fluxos de mercaderies, i aquests directament relacionats amb les activitats econòmiques. La implantació logística a la comarca és per tant una bomba de rellotgeria retardada amb dos efectes: la crisi no permetrà desenvolupar-la i quan ho hagi fet a la propera crisi econòmica accentuarà l’atur.

3. L’impacte de la logística portarà increment demogràfic, reactivarà la construcció obsoleta i la consegüent demanda de serveis als municipis. El territori ja ha suportat les disbauxes econòmiques i està esgotat. Això sí: ens trobarem en un territori transmutat en un gran polígon logístic, creuat per un cabdell de vies, autovies i ferrocarrils i immersos encara més en una crisi constant més punyent que la que ara tenim.

2009-09-18_083816

2009-09-18_083840

2009-09-18_083850

La intermodalitat fantasma

La memòria és clara en la seva voluntat que el CIM tingui una mobilitat sostenible: “Els centres logístics intermodals, com el Logis Penedès, incorporen les directrius respecte la mobilitat sostenible de les mercaderies integrant el ferrocarril com a mitjà eficient i més sostenible per les funcions de la logística.” (pag. 46 de la memòria del pla).

Però una vegada llegida la proposta del pla respecte a les xarxes de ferrocarril previstes, resulta que la gran esplanada de vies per a col•locar els trens quilomètrics que hauran d’entrar i sortir plens del CIM només connectarà els Monjos amb la xarxa de rodalies. Cap a Tarragona no hi ha res previst –veure PTPCT-, i més enllà dels Monjos el Pla director de l’Alt Penedès fa una proposta de línia de mercaderies fins a Martorell. Aquesta és la xarxa de ferrocarril de mercaderies “ben dissenyada” de la que tant es parla en el Pla? Això és el que se’n diu: “Fer volar coloms”.

Més endavant segueixen insistint sobre la sostenibilitat del ferrocarril però introduint un factor nou: “la massa crítica”: “Cal no oblidar, que una de les contribucions fonamentals de les zones i centrals logístiques és que permeten generar suficient massa crítica d’activitats com per afavorir la intermodalitat i l’ús de modes de transport més sostenibles com el ferrocarril.” (pag. 47 de la memòria).

Aquest és un dels punts claus que fan pensar que aquesta “massa crítica” d’empreses, necessària per a la implantació d’un ferrocarril de mercaderies, no arribi al nivell i ens quedem sense un tren “ben dissenyat”.

Les dues situacions són prou negatives pels interessos comarcals: si no s’arriba a la massa crítica, el CIM no serà intermodal i els camions camparan pel territori. Si hi arriba voldrà dir que el CIM ha triomfat, i segurament, amb ampliació inclosa, la comarca s’haurà transformat definitivament en una gran CIM. El paràgraf següent reafirma aquesta hipòtesi.

“També s’ha d’amortitzar la costosa infraestructura ferroviària (supera el milió d’euros per quilòmetre de via, més la senyalització, plataforma, etc.) mitjançat el seu ús, és a dir, garantint un elevat nombre de trens, fet que potencia encara més la necessitat d’un important volum de mercaderia.” (pag. 50 de la memòria de l’avanç).

2009-09-18_083901

Caldrà veure fins a quin punt és realitzable una línia de ferrocarril exclusivament de mercaderies que travessi la urbanitzada terra de la Regió metropolitana de Barcelona o s’hagi de traçar una nova línia ferroviària paral•lela a l’AVE fins al port de Tarragona.

La intermodalitat, lluny de ser vista pel seu aspecte sostenible, tenim des del territori, una visió molt diferent. La implantació ferroviària en la plana agrícola –imatge núm. 4- és del tot insostenible per les activitats i l’entorn agrícola, pel paisatge i el medi actuals, el qual desapareix definitivament de l’escena baixpenedesenca. Davant d’aquest canvi substancial del territori, no seria convenient i necessari consultar a la població si aquesta està disposada a acceptar el canvi que, des de les altes instàncies se li proposa?

2009-09-18_083909

L’esquer que es fan servir, a part de l’atur, són les activitats econòmiques “qualificades”, aquesta vegada per emfatitzar en un mateix objectiu: “Un factor decisiu que incideix en la intensitat i la diversificació de l’ocupació generada per un centre d’activitats logístiques són els serveis complementaris associats a un centre que tingui una massa crítica suficient per a atraure-les. En general, els centres d’activitats logístiques faciliten el desenvolupament de zones de serveis o “bussines centers” que les activitats logístiques disperses en el territori no generen.” (pag. 45 de la memòria de l’avanç)

Aquest serà l’argument principal per ampliar-lo, una vegada implantat el CIM al Penedès. La construcció d’una línia ferroviària destinada a mercaderies té un cost superior a un milió d’euros i, per tant, la seva rendibilitat passa per aconseguir transportar diàriament un elevat tonatge. Aleshores l’argument serà que es necessita més “massa crítica” logística i per tant amb aquest argument i amb el de les activitats “qualificades” es procedirà a ampliar el CIM.

2009-09-18_083923

Un CIM irracional

Si l’argument del tren es fa servir com excusa per justificar una sostenibilitat que el CIM no té, un altra argument que s’atribueix al CIM és:”..una eina que permet fer una ordenació racional de les activitats logístiques disperses.. i de la mobilitat que generen,.” Argument que no es compleix. La dispersió de les activitats logístiques és un fet cada vegada més palès a la comarca, exemple més clar és el polígon del “Corte Inglés de la Bisbal”, entre altres. L’ordenació del CIM no és racional perquè no s’ha pretès, en principi, planificar prèviament el territori.

Que la pròpia administració autonòmica hagi permès la implantació del polígon anomenat “El Corte Inglés de la Bisbal” demostra fins a quin punt preocupa el què pugui passar al Penedès. La seva presència converteix en paraules sense sentit els arguments a favor del CIM:

“Concentrar l’activitat logística comporta més avantatges ambientals/sostenibles que una política de dispersió. Tanmateix una actuació “concentrada” implica, lògicament, una necessitat major de sòl en un punt concret (concentrat) del territori.” (pag. 49 de l’avanç)

La dispersió és propiciada pel mateix DPTOP al aprovar i consentir la diversitat de plans logístics al Baix Penedès i tot apunta a que possiblement seguiran aquest criteri de concentració, però amb una variable que fins ara la gent del territori no s’havia donat compte: està previst que tot el Baix Penedès sigui una actuació logística “concentrada”.

2009-09-18_083933

Un CIM egocèntric

El projecte del CIM obeeix exclusivament a la lògica d’interessos aliens al territori on s’implanta. El territori és considerat un suport òptim exempt de altres qualitats ambientals, territori buit de contingut històric, ambiental, de persones, per desenvolupar-hi la logística:

“La idoneïtat del sòl integrat dins del Pla director urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès ve avalada, principalment, per tres característiques necessàries i suficients en qualsevol actuació estratègica d’aquesta naturalesa: Posició, dimensió i accessibilitat.” (pag. 48 de la memòria de l’Avanç)

Posició, dimensió i accessibilitat, només calen aquestes tres condicions per desembarcar la logística, les preexistències no compten, l’opinió de la gent del territori tampoc.

Aquesta tonteria de la participació ciutadana

El document fa menció del malestar que ha generat el CIM entre la societat civil del territori amb aquesta senzilla i única frase: “Tot i una certa incomprensió social vers aquestes infraestructures, la implementació d’un centre logístic sobre el territori té repercussions eminentment positives..” i continua dient: “..i contribueix:

• Al desenvolupament socioeconòmic.

• A l’ordenació territorial de les activitats logístiques disperses.

• A la millora de la gestió dels fluxos reduint les externalitats de la mobilitat de mercaderies.” (pag. 45 de la memòria del l’avanç).

Sobre el primer punt, l’avinguda del CIM, segurament contribuiria al desenvolupament social, però, com hem comentat, augmentant la població com ha passat els últims anys i l’han des estructurat. Econòmic segurament també si ens referim al negoci dels que ostentaran el control de la logística, o sigui de les empreses vingudes de fora i que actuaran amb la mateixa indiferència i egocentrisme empresarial cap al territori com actua el CIM. I la pregunta seria: però gaudirem, com a mínim, de la mateixa qualitat de vida que ara tenim?

Sobre el segon punt no cal dir que no ordena les activitats logístiques sinó que les dispersa, el cas del Corte Inglés de la Bisbal n’és un exemple paradigmàtic i que obre la porta a que la resta de municipis s’apuntin a aquesta opció.

El tercer punt no cal comentar-lo, si d’entrada no s’ha pogut planificar on s’implanten les activitats logístiques, com es pot pretendre o afirmar que “es millorarà la gestió dels fluxos”. Això ens porta a un altre assumpte relacionat: la planificació d’un objecte (CIM) sobre un territori (el Baix Penedès) no planificat. Aquesta situació genera conflictes. L’administració pretén resoldre’ls amagant el cap sota l’ala i no permetent que la gent del territori, la més afectada, la què més hauria de poder opinar, la que de fet, les lleis l’emparen, pugui opinar i dir la seva.

2009-09-18_084000

El moviment ciutadà fa anys que ha pres una postura activa, des del 2004, quan es va començar a parlar del CIM, la gent del Penedès va respondre amb manifestacions, escrits i propostes alternatives que no van ser ni tant sols contestades per la pròpia administració responsable de promoure la participació.

No tan sols en el tema del CIM, sinó en assumptes relacionats que són de vital importància per determinar el model d’organització territorial del futur Penedès el govern democràtic ha pres amb el Penedès una actitud insolidària, irrespectuosa i indiferent.

2009-09-18_084037

Caldrà recordar com la Direcció General de Carreteres de la Generalitat posant-se d’esquenes a la decisió popular i legitima per la què van optar la quasi totalitat dels ajuntaments i els consell comarcals del Penedès en triar l’alternativa de la traça de la N-340 per l’autopista AP-7, va convèncer al Ministeri de Fomento d’imposar la traça que avui dia ens tritura el territori. Els motius ja els sabem ara, el CIM i el peatge –la gratuïtat de l’AP-7- són dos factors que estan per damunt de la voluntat popular.

2009-09-18_084046

L’alternativa d’un model territorial: La Vegueria.

El marc de relació on s’insereix el sistema logístic no és el Baix Penedès, afecta un sistema que va més enllà. Un model de territori alternatiu al creixement en taca d’oli metropolità. La posició estratègica del Penedès entre dues metròpolis s’ha d’entendre, no només des de l’oportunitat d’aprofitar el territori per les necessitats metropolitanes, sinó en base a la realitat del què és el Penedès i de les propostes que des del mateix territori es generen.

2009-09-18_084055

No és impensable proposar una organització territorial pròpia, amb un model divers que es relacioni de tu a tu amb les dues ordenacions urbanes veïnes. L’opinió pública penedesenca d’actuar en contra del CIM, de l’alternativa imposada de l’autovia de la N-340, de la defensa d’un paisatge o de proposar la Vegueria Penedès obeeix, no tant a un acte d’independència en vers el model metropolità, sinó d’oferir la possibilitat d’una organització que integri en les seves premisses les preexistències i les característiques pròpies del Penedès. Si aquestes es valoren es podran fer moltes coses i el Penedès, com a territori “mesopolità” podrà aportar valor afegit que d’altra banda, seguint pel camí de l’expansió urbana, morirà dissolt en una extremitat suburbana metropolitana.

Creiem que de fer-se el CIM, el Corte Inglés de la Bisbal i altres que hi ha en perspectiva i que vindran darrera o la nova N-340, afectarà en el moll de l’os d’una comarca que vol trobar el seu propi destí sense imposicions i que pot oferir una diversitat de paisatge, ambiental i econòmica molt superior i qualificada que la que ara es vol imposar.


Conclusions:

1. La dimensió de la tragèdia:

Les dimensions del CIM, juntament amb ells polígons del Corte Inglés de la Bisbal formen una dimensió massa exagerada per ser absorbida per la comarca. L’impacte paisatgístic serà mortal pel territori Penedès.

2. La contaminació que no diuen:

Els nivells de contaminació que generarà afectaran greument el medi ambient. Els estudis d’impacte ambientals de l’avanç de pla ni tant sols ho considerem important.

3. La urgència dels llocs de treball:

Una excusa que ens aboca a la monstruositat d’un sistema que s’ofegarà amb el creixement que el sistema logístic generarà.

4. La intermodalitat fantasma:

Ningú a hores d’ara creu amb la intermodalitat d’un sistema que ni el mateix pla exposa amb convicció. Una nova xarxa ferroviària és costosa i de difícil construcció pel Penedès i, sobretot, per l’area metropolitana. La seva implantació no tindrà lloc fins que la comarca ja hagi patit l’ocupació massiva de naus logístiques i el seu paisatge s’hagi trasnmutat en una perifèria industrial.


5. Un CIM irracional:

El fet de plantejar un CIM sobre un territori desestructurat farà que la logística, les seves naus enormes i els seus camions campin per tot el Penedès. Aleshores sí que podem dir que tot el Baix Penedès és un CIM.

6. Aquesta tonteria de la participació ciutadana:

Ningú hauria pensat que la democràcia portaria la imposició de projectes no volguts pel territori. Des d’aquí és pot afirmar amb rotunditat que la gent del territori que ha volgut expressar-se no ha obtingut el recolzament de la institució democràtica del govern de la Generalitat. Fet greu aquest, tractant-se d’un govern democràtic.

7. L’alternativa d’un model territorial:

La Vegueria: Sabem de la importància d’una organització pròpia d’un territori singular com el Penedès. La implantació d’aquests sistemes i activitats allunyen cada vegada més la possibilitat de gestar aquesta organització territorial.


16 de setembre 2009

Plataforma No Fem el CIM

http://www.nofemelcim.org

nofemelcim@gmail.com

Enviat per No Fem el CIM 9:50 AM 0 comentaris

2009/09/16

Els 3 alcaldes fan pinya contra el LOGIS

Acusen al govern d'augmentar a mes de 400ha la zona Logis (8 vegades el CIM Valles) i de demagògia al prometre llocs de treball fins molt més enllà de superada la crisi amb empreses que vindrien amb els seus treballadors de Barcelona.

16/09/2009 Com ja ve sent habitual per part de l'administració i de l'empresa CIMALSA, la setmana passada es van intentar reunir "per separat i a Barcelona" amb els 3 alcaldes de Banyeres/Sant Jaume/l'Arboç. En una mostra mes de la "unitat d'acció" els 3 alcaldes van exigir una reunió "conjunta i al Penedès".
(font: "delcamp.cat") 
Els tres alcaldes dels municipis afectats han explicat a través d'una nota de premsa quin és el contingut d'aquest Pla Director i han volgut posar de manifest, un cop més, que els tres pobles rebutgen aquest projecte, "que la Generalitat vol imposar als Municipis afectats i que, fins el moment, no ha estat més que propaganda electoralista i virtual que no persegueix el progrés sostenible del Baix Penedès, que només beneficia els interessos d’un partit polític que no té escrúpols a l’hora de prometre molt i no complir res".


Els altres aspectes que es posen de manifest en aquesta nota de premsa és que no hi ha recursos econòmics per portar a terme les actuacions a la xarxa del FFCC (Ferrocarrils de Catalunya), i la intermodalitat del centre logístic no serà viable abans d’un període de 10 a 15 anys. El projecte del Logis Penedès ha crescut un 75% des del 2003
Els tres alcaldes també creuen que el nivell d’emissions de CO2 i el flux de vehicles pesats seran molt superiors als existents actualment. En el comunicat de premsa es denuncia que la informació emesa per part del govern de la Generalitat ha estat manipulada, ja que l’espai logístic que es presenta, en el seu conjunt, supera en més d’un 75% la primera proposta de l’any 2003, sent gairebé el 50% del total de superfície que ocupen els centres logístics en tota Catalunya en l’actualitat, d’acord amb l’estudi, de 815,30 Ha ... [+ notícia sencera] 


- més info: 

delcamp.cat
La Fura
--
Informació sobre la plataforma "No Fem el CIM" a:
web: http://www.nofemelcim.org
email: nofemelcim@gmail.com
mòbil: 650.354.148
Enviat per No Fem el CIM 10:42 PM 0 comentaris

Preparen la invasió logística del Penedès

El nou plà el farà 8 vegades més gran que el CIM Vallès "el Logis" portarà al Penedès uns nivells de CO2 mai vistos fins ara.

15/09/2009
El nou pla afectarà el doble "408 hectarees" (8 vegades el CIM Vallès) A punt de donar via lliure a l’impacte ambiental del pla que beneirà el CIM ens trobem que la crisi econòmica ha propiciat el seu engreixament. A l’època CiU eren 220 Ha., es va reduir a 180 en el primer tripartit. Avui, recolzats per la crisi econòmica, arriba a 408 Ha. i la zona d’influència ha passat de tres municipis i una comarca a cinc municipis i dues comarques. 
Si bé és cert que unes 114 ha són boscos de ribera de la riera de Marmellar, ara incorporada al pla, també és cert que es torna a dibuixar la zona de campa prop de l’Arboç, per instal·lar-hi les vies d’espera per als quilomètrics trens de mercaderies que apareix en el primer projecte i va desaparèixer en el segon per suavitzar el seu impacte i fer-lo més creïble davant les reiterades manifestacions populars en contra.
Enviat per No Fem el CIM 7:47 AM 0 comentaris


NFC a Wikipedia:

NFC dona support: