Wonen in de Bay Area

Wonen in Silicon Valley

Trudy Stevenson, Ingeborg McKechnie en Jolanda Sinha hebben een paar jaar geleden een handig boekje geschreven over het leven in de Bay Area, "Wonen in Silicon Valley". Wij kregen het boekje gelijk bij aankomst in onze handen gedrukt, en het bleek een bron van kennis. Waar kun je hagelslag kopen, wat is een goede tandarts, hoe verloopt een bevalling in een Amerikaans ziekenhuis (OK, die tip hebben we niet hoeven te gebruiken!), etc. Het boekje is inmiddels een paar jaar oud, maar de meeste zaken zijn nog steeds actueel. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt voor deze website! De tekst van het boekje "Wonen in Silicon Valley" is ook op internet te vinden.


Verhuizen naar de Bay Area

Als je gaat verhuizen naar de San Francisco Bay Area (of elders in de wereld), dan is een goede voorbereiding heel belangrijk. Trainingsbureau WereldMoves is opgericht door J
acqueline Vellener en Annette Tol, die allebei jaren in de SF Bay Area gewoond hebben. WereldMoves geeft een eendaagse training om emigranten, expats en hun partners zo goed mogelijk voor te bereiden op hun vertrek naar het buitenland en een realistisch beeld te schetsen van wat zij kunnen verwachten, ongeacht het land waar zij naartoe verhuizen.

Nederlandse Consulaat

Het Nederlandse Consulaat-Generaal San Francisco is recentelijk (eind 2009) verhuisd naar een nieuw kantoor in San Francisco. Hier moet je zijn voor bv. een nieuw paspoort of een visa. Je moet van te voren een afspraak maken, telefonisch of online via http://www.dutchappointments.com/

Het bezoekadres is:
120 Kearny Street, Suite 3100
San Francisco, CA 94104
Telefoon: 877-388-2443 (help desk open van 7AM to 7PM EST).

Het nieuwe postadres is:
The Netherlands Consulate
One Montgomery Street, Suite 3100
San Francisco, CA 94104

Voor het maken van geschikte pasfoto's kun je terecht bij de "1 Hour Photo" op 951D Edgewater Blvd, Foster City. Dit was de favoriete zaak toen het consulaat nog in San Mateo zat. Het is een piepklein foto-zaakje achter de City Bank. Telefoon (650) 571 8812.

Het nieuwe consulaat in San Francisco beveelt de volgende zaak aan voor het maken van pasfoto's:
UnionPostSF, Inc., 237 Kearny Street, San Francisco, CA 94108
Monday - Friday, 9 am - 6 pm; Phone: 415-593-0330

http://www.unionpostsf.com/

Op website van SFDutch.com staat een handige pagina over het aanvragen of verlengen van een Nederlands paspoort.


Op zoek naar een huis

Het leven en wonen in de SF Bay Area is niet goedkoop, en huizenprijzen worden sterk bepaald door de kwaliteit van het schooldistrict. Hier zijn wat handige sites voor als je op zoek bent naar een huis.
  • MLS listings, bijna alle huizen-te-koop in de SF Bay Area.
  • Craigs List, een handige en gratis website waar iedereen van alles te koop, te huur, of gratis aanbiedt, ook veel huizen te huur (onder "housing")!
  • HousingMaps, combinatie van CraigsList met GoogleMaps. Hier zie je alle huizen en kamers die op CraigsList worden aangeboden, op een kaart. Je kunt filteren op prijsrange en regio.

Bay Area Radio Stations

Radio stations in de VS zijn meestal gespecialiseerd in een bepaald genre. Er zijn niet heel veel stations met een mix van populaire muziek. Ook zijn de playlists meestal niet zo groot, en is er elke 10 minuten een reclame blok. Populaire zenders hebben geen nieuwsblok op vaste tijden, zoals in NL. De zenders hebben een 4 letter code die begint met een K, bv. KFOX ("kay-fox"), en ze worden vaak aangeduid met de frequentie waar ze op uitzenden ("Live105"). Het is maar dat je het weet. Hier is een lijst met de meeste stations.

Een paar van mijn favorieten zijn:
99.7 - KMVQ - "Moving", dance en hiphop
104.5 - KFOG - Rock en pop, veel jaren 80 en 90 plus modern, maar beperkt repertoire, rustige ochtendshow (lekker om meer wakker te worden)
92.3 - KCNL - Alternative rock, weinig DJs, relatief weinig reclame, geen ochtendshow
105.3 - KITS - "Live105", Alternative rock, veel bekender dan 92.3, maar ook meer reclame; grappige ochtendshow
106.5 - KEZR - "The Mix", mix van pop en rock, veel reclame
107.7 - KSAN - "The Bone", stevige/hardrock

Bay Area TV zenders en websites

De meeste locale TV stations zijn gelieerd aan een nationale zender, zoals ABC of Fox. Ze hebben bepaalde blokken met locale programma's en nieuws, maar 's avonds zenden ze de programma's van hun "grote broer" uit.  Locale zenders in de Bay Area zijn zeer professioneel, maar ze bedienen dan ook een gebied dat ongeveer zo groot is als Nederland. De zenders hebben vaak ook een website met het locale nieuws. Check de locale kabelbedrijf of satelietprovider voor een lijst van zenders. De volgende sites zijn degene waar ik regelmatig op kijk voor het locale nieuws.

2 - KTVU - gekoppeld aan FOX
4 - KRON - "KRON4", heeft de aardige show "Bay Area Backroads" met interessante plekjes rondom San Francisco
5 - KPIX - "CBS5", gekoppeld aan CBS

Comments