Ovidius 2000

Op zoek naar Ovidius, 2000 jaar na zijn overlijden.

Zaterdag 3 november 2018

Dienstencentrum Ledeberg

(Met de steun van Stad Gent, NKV Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren)

Met het project ‘Ovidius 2000’ wilde het NKV Oost-Vlaanderen de erfenis van de dichter voor het voetlicht plaatsen én voortbouwen aan het nalatenschap. 2000 jaar geleden stierf Publius Ovidius Naso, een van de grootste dichters uit de klassieke letteren, in zijn ballingsoord aan de Zwarte Zee. Sinds de oudheid over de middeleeuwen en de renaissance tot de moderne tijd heeft Ovidius met zijn tragisch levenspad en zijn veelzijdig werk schrijvers en kunstenaars van alle slag geïnspireerd. En nog steeds behoren zijn verzen tot het curriculum van de leerlingen Latijn in het secundair onderwijs.

Het programma van Ovidius 2000 was een groot succes en zag er als volgt uit:

Vertellingen

Opiniemakers en experts brengen een inspirerende, intrigerende en/of amuserende vertelling gericht op een breed publiek. Met Heleen Debruyne (schrijfster, Klara), Patrick De Rynck (vertaler), Yanick Maes (UGent), Stefan van den Broeck (vertaler), Felix Claus (classicus, moderne kunst) en Patrick Lateur (vertaler, dichter).


Kunst

Kunstenaressen Anneleen De Causmaeker, Céline Geeraert en Katelijne De Corte laten zich inspireren door het leven en werk van Ovidius.


Muziek

Marianne Carlier brengt zowel eigen creaties als (bewerkingen van) nummers van Patricia Barber (Mythologies) – over Bob Dylan tot Beyoncé.

Drama: Patrick Bernauw met Anton Cogen en Co.

Voor Ovidius 2000 schrijft Patrick Bernauw een performance, getiteld “Memoires van Heer Halewijn”. Vertrekkend vanuit de middeleeuwse ballade van Heer Halewijn, waarin een heel aparte verleidingskunst aanbod komt, gaat hij op zoek naar de wortels van de mythe… en komt uiteindelijk uit bij Orfeus en het orfisme – een duidelijke link met de klassieke wereld en de “Ars Amatoria”. Gebracht door Anton Cogen (De Paradijsvogels, Kulderzipken, Merlina…).

Debat

Een debat over de (on)zin van mythologie voor de mens van vandaag, met Stefan van den Broeck, Stijn Praet, Yanick Maes en Patrick De Rynck, gemodereerd door Nadia Sels (UGent, CANVAS).

Vertaalwedstrijd

Leerlingen Latijn uit de scholen van Gent en daarbuiten buigen zich over een fragment uit het werk van de dichter. Op het event ontvangen de laureaten van de vertaalwedstrijd een diploma en ontvangt de winnende klas een prestigieuze prijs uit handen van een bekende vertaler. Leerkrachten en leerlingen kozen in de loop van maart 2018 het werk van Ovidius waaruit de tekst wordt gekozen: de Metamorphosen. Ovidiuskenners selecteerden vervolgens in overleg met enkele leerkrachten de specifieke passage (een twintigtal versregels).