Πρώτο Τεύχος (Άνοιξη 2009)Το εξώφυλλο του Α' τεύχους
 
 

 
Η Γεωγραφία των ΛέξεωνΕπειδή οι πολιτισμοί έχουν όρια, έρχεται μια στιγμήστη ζωή τους όπου το κέντρο αποδυναμώνεται. Και τότε τη συνοχή τους δεν τη διασφαλίζουν οι μύθοι, άλλα η γλώσσα. (...) Τις εποχές αυτές αναλαμβάνουν να στηρίξουν το κέντρο οι άνθρωποι από τις επαρχίες απότην περιφέρεια. Σε αντίθεση με την παραδιδόμενη πίστη, η περιφέρεια δεν βρίσκεται εκεί που τελειώνει ο κόσμος αλλά εκεί ακριβώς όπου αρχίζει να εκδηλώνεται.

Ιωσήφ Μπρόντσκι


 
Οι λέξεις– κοινόχρηστη ύλη των ανθρώπων. Ευτυχώς! Σ’ έναν κόσμο που κοστολογεί ακόμη και τα πλέον ζωτικά σε όλα σχεδόν τα μικρά ή μεγάλα υποσυστήματά του, οι λέξεις, διατηρούν το πάντοτε αυμάσιο δικαίωμα στην εξαίρεση. Όπου ευθύς, να σου την, ανυπάκουη απέναντι σε όλα αυτά τα ‘περίπου αυτονόητα’, η τέχνη του λόγου: δοκίμιο, πεζογραφία, ποίηση, κριτική – μια επαρκέστατη μαρτυρία της ελευθερίας μας να συνομιλούμε, εντός μας και γύρω μας, αδασμολόγητα, μέχρι το όριο που χαράζει κάθε φορά το απάνεμο της φαντασίας και της προσωπικής μας ευαισθησίας. Σίγουρα πέραν του ορίζοντα, όπου επιτρέπει να αρθούμε ενδεχομένως, και η δεδομένη ‘γεωγραφία’ μας. Από εδώ. Από την αειθαλή κεντρική άκρη του Αιγαίου – τα Δωδεκάνησα! Στην πλάτη λοιπόν κάθε ευκλείδειας θεώρησης της γλώσσας, στην απέναντι όχθη κάθε ασύδοτης ισχύος της αγοράς και της συναφούς διαβρωτικής της νοοτροπίας που διαχέεται σε ποικίλους αγωγούς –ακόμη και της εκπαίδευσης–, αναδύθηκαν οι Νησίδες, για να μιλήσουν το αλφάβητο που θα τους προσφερθεί. Από εκείνους τους εραστές της γραφής που ενηλικιώνονται με το στάλαγμα της προσωπικής τους μυθολογίας, από εκείνους τους στοχαστές που ειρηνεύουν μόνον μετά την αναγνώριση του νέου κάθε φορά αινίγματος. Εξ ου και ο πληθυντικός αριθμός: Νησίδες – η ποικίλη εκδοχή της δημιουργικής απορίας και η αναλόγως πολλαπλή καλλιτεχνική έκφραση της απόκρισης. Μίας απόκρισης που είναι αδύνατον –αν όχι ολωσδιόλου μάταιο– να γνωρίζουμε ώς πού θα φτάσει!

Ολόκληρο το πρώτο τεύχος θα το βρείτε ψηφιοποιημένο (σε μορφή pdf) στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.scribd.com/doc/51611900/%CE%9D%CE%97%CE%A3%CE%99%CE%94%CE%95%CE%A3-%CE%A4%CE%95%CE%A5%CE%A7%CE%9F%CE%A3-1
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:


Ιστολόγιο: http://nesides.blogspot.com/

Email:nisides@gmail.com

Βενετοκλέων 93, ΡΟΔΟΣ, ΤΚ: 85100

Τηλέφωνο: 22410-31310


Comments