1. Klimmateriaal

In ons museum zijn een aantal oude ladders en trappen aanwezig. De korte enkele ladder is een uniek exemplaar. Deze is in school gebruikt en op de tweede wit gemaakte naam staat de naam van één van de eerste docenten van de school, tekenleraar van Krimpen. De dubbele ladder wordt door een metalen haak aan één kant vastgemaakt.

De schuifladder is een miniatuur die op een handkar past. De foto van de handkar staat ook op deze pagina. Op sporten van ladders werden zogenaamde ladderbordjes geschroefd. Het bovenste bordje zit nog op een sport van een ladder.

Van twee brede dubbele ladders is een steiger te maken. Dit waren de eerste steigers. De houten trap is ook een oud exemplaar. Voor al het klimmateriaal geldt dat het zeer oud is en niet meer (veilig) gebruikt kan worden.

Door op een ladder een ladderbankje (links) te plaatsen kon de schilder er op staan of tussen twee ladders met ladderbankjes een schuifplank plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een hoger gelegen raam komen. In plaats van een ladderbankje werd ook een soort steun gebruikt.

De houten delen op de linker foto maken deel uit van een zogenaamde uitzetsteiger. De twee delen werden in een kozijn gehaakt. De handkar is een miniatuur, een fraai exemplaar.

Om hogere delen van een gebouw te bereiken werd een zogenaamde hangladder gebruikt. Het belangrijkste deel van de ladder bestaat uit een gebogen bovendeel met een houten balk die als een soort haak in de dakgoot of op een plat dak werd gehangen. Hieronder werden één of meerdere rechte ladders gehaakt en met bouten vastgezet. In de ladders werden een aantal scharen met wielen gehaakt en ook vastgezet. Deze dienden om de afstand tot de muur in te stellen. De schilder nam een bakje mee. Dit bakje hing hij aan de ladder en kon er "veilig" in werken.