Nicetas


Wie was Nicetas?

Nicetas.... een vreemde naam voor iemand van Rotem.

Deze frater werd geboren te Rotem op 6 november 1876. Op dertienjarige leeftijd verliet Theo zijn dorp om school te lopen in Reusel, in Nederland. Reeds op zeventienjarige leeftijd trad hij in in het klooster van de fraters van Tilburg en volgde er een lerarenopleiding.

Na zijn opleiding stond frater Nicetas in heel wat scholen van deze fraters van Tilburg, waaronder ook die te Zonhoven.

Vrij onverwacht stierf hij op 17 maart 1955 te Zonhoven waar hij ook werd begraven.

Frater Nicetas was een begenadigd schrijver en gebruikte volgende auteursnamen: Th. Veerman, j. v.d. Bosch en Boschgrave. Meerdere leesmethodeboekjes, liederenboekjes, een jeugdtijdschrift en eucharistische jeugdlectuur waren een onderdeel van zijn werk. Hij verkreeg vooral grote bekendheid in Nederland, maar was ook in eigen lang gekend om zijn leesmethoden die meer dan 50 jaar gebruikt werden in het lager onderwijs.

Enkele werkjes van de hand van Frater Nicetas:

  • "ik lees al" een leesmethode voor het aanvankelijk leesonderricht
  • "omhoog" - een leesboek voor de jeugd
  • "vrolijk volkje" - 13 deeltjes leesboekjes voor alle leerjaren
  • "gezongen kinderliedjes" op muziek van Remy Ghesquiere
  • "eucharistische jeugdlectuur" - 10 boekjes
  • "jeugdliteratuur" - 15 boekjes met titels zoals Wondere wegen, Rond de winterwende, Houten Jantje, Steven Sterkenarm en Bram de Boef.

Als aandenken aan deze Rotemse schrijver plaatste de kring een herdenkingsplaat in het gerestaureerde schoolhuis en koos de heemkundige vereniging in 2002 zijn naam als een blijvende herinnering aan deze speciale Rotemenaar.Comments