Жасмин

Масло от жасмин
Кралят на Ароматите

        Жасминът е един от най-използваните аромати в парфюмерийната индустрия,  Първоначално е бил познат само в екзотичните източни страни.    След това е бил внесен в Европа  където   дълго бил фаворит, в началото на 18 век. съществуват около 200 вида жасмин.

В Китай жасминът бил добавян в чая, използван за промивки на очи, от него приготвяли удивителен сироп против кашлица. Считало се, че очиства кръвта. Авицена пише , че жасминът помага при болести на нервите, и го препоръчвал на възрастни хора като тонизиращо средство, а за жените – за премахване на лунички.

В Индия жасминът бил наричан “Лунна светлина на любовта”,заради омайния му мирис и нежния загадъчен, почти „лунен“ цвят. Цветовете на повечето видове са бели, но се срещат и бледо жълти и розови. Използван е като ароматна и обогатяваща съставка в зеления чай.

В Индонезия жасминът е официалното цвете на сватбените церемонии, а в цяла Южна Азия жените използват цветовете му като украшение за коса.

Jasmin de GrasseПрез XVIII век жасминът е пренесен в Европа. В Средиземноморието неговите цветове са възприемани като кралски символ и привилегия. И това вероятно е така, поради изключително трудоемкия начина за добиване на жасминовото масло – от 1000 килограма цветове се получава само един литър от ароматния концентрат. А цветовете се берат само нощем.

В поезията жасминовият цвят символизира самата нощ и тайните, които тъмнината може да скрие и само луната може да види. Синоним е на загадъчност, спомен, очакване…

девойките украсявали с него косите си и го ползвали в козметиката.

Известно е, че Клеопатра успяла да съблазни Марк Антоний освен всичко друго, и благодарение на опияняващия аромат на това масло, което тя ползвала по време на деловите срещи с него. 

Ароматът му стимулира творческата дейност, подпомага увереността и укрепва достойнството. От друга страна успокоява, има антистрес въздействие и укрепва съня.

И днес, както и в древността, жасминовият аромат се смята за афродизиак. Парфюм, който разнася уханието си в милиони женски будоари в света и във времето, доказал неизменната истина – жасминът е важна част от изкуството на флирта.

В парфюмите жасминовият цвят се използва като основна, базова нотка. Комбинира се добре с аромата на лайката, цитрусовите масла и розата.

В бялата козметика присъства в продуктите за чувствителна и суха кожа.

В ароматерапията жасминовият цвят се използва при повишена тревога, кашлица, главоболие, намалено самочувствие и ниска себеоценка.

Маслото от жасмин е едно от най-скъпите на света - за получаването на 13 мл масло, е необходимо да се съберат ръчно повече от триста цвята жасмин.

    В съставът му влизат много ценни компоненти  - жасмон, индол, бензилацетат, линалол, линалилацетат, метилантранилат, обуславящи различните аспекти на въздействие на организма. Ароматът на маслото е пикантен, с еротични нюанси. Това е аромат на лекотата, благополучието, доброто настроение. Маслото от жасмин,  даже и в 10% концентрация влияе положително на нервната система – стимулира дейността на главния мозък, отстранява депресия, апатия и безразличие. Създава чувство на увереност и оптимизъм.

 Маслото великолепно помага при постменструален синдром,  гинекологични заболявания, нормализира менструалния цикъл, отстранява даже родилни болки. Стимулира лактацията.

 То влияе положително на ендокринната система на човека, стимулира отделянето на хормоните инсулин, тироксин и триодтиронин, повишава нивото на кортизол и полови хормони. Силен афродизиак. Еротичното въздействие на маслото е изразено в усилване на половото влечение, отстранява фригидност, импотенция и преждевременна еякулация.

 В козметиката маслото от жасмин се използва за обогатяване на козметични средства, предназначени за суха и чувствителна кожа. Маслото увеличава еластичността на кожата, спомага за отстраняване на белези и стрии, отстранява дерматити, екземи, алергични обриви, има подмладяващ и освежаващ ефект, леко избелва кожата.

 Укрепва имунитета. Подобрява кръвообращението, премахва спазми, ефикасно при заболявания на дихателната система. Следдните изследвания говорят за висока антииоксидантна, антиканцерогенна и радиопротекторна активност на маслото. Масло на средната нота.

 Енергетика на маслото: жасминът е символ на романтиката и любовта. Това е женски аромат. Той отстранява фригидност и усилва чувствеността. Разкрепостява свенливите натури, усилва взаиморазбирането на партньорите.Възстановява аурата. Аромат за познание на Висшата Реалност. Възвръща вярата в собствените сили. Премахва болката от минали събития, предателство, непреодолима загуба и т.н., приглушавайки безполезните емоции.Позволява постигането на дълбока релаксация. Представлява емоционален "антисептик", отстранява емоционални зарази, непродуктивни мисли, депресивни състояния, тревожност, отчаяние. Дарява светли, оптимистични емоции.

 Основни свойства: стимулира дейността на главния мозък; повишава половата функция; оказва имуномодулиращо действие; проявява антиканцерогенно действие, действа като радиопротектор; има висока антиоксидантна активност; повишава понижените концентрации на тироксин, кортизол, прогестерон, естрадиол, тестотерон; нормализира пониженото съдържание на инсулин, тироксин, триодтиронин.

Понижава артериалното налягане. Отстранява прегракналост, загуба на гласа. Използва се като обезболяващо при остехондроза, невралгии. Нормализира работата на щитовидната жлеза, премахва болезнеността при менструация, разнася възпалителни процеси на половите органи. Премахва фригидност, способства лекото протичане на бременноста. Отстранява сухостта и петна по кожата. Маслото от жасмин е ефективно при екзема

 Показания за приложение: понижена умствена и физическа работоспособност; импотенция и фригидност; хронични възпалителни заболявания; профилактика на отоци; малки радиационни поражения; екзема, дерматити; хипотиреоз и хепиртиреоз; захарен диабет; ОРЗ, грип, пресипнал глас; депресия и безсъние; дисменорея (болезнени менструации), ПМС, дисфункция на яйчниците; суха, чувствителна, раздразнена кожа;

 

Противопоказания: да не се прилага в първите четири месеца на бременност!

Да не се прилага вътрешно!Начини на приложение:

Аромалампа: 2 капки на 5 кв.м.;

 Аромавана: 4-5 капки с емулгатор;

Масаж: 3-4 капки на 15 мл масажно масло;

Обогатяване на козметични средства: 3-4 капки на 5г основа;

Компрес: 4-5 капки на чаша топла вода; Аромамедальон: 2-3 капки.
Comments