Гераниум

Гераниум

(Geranim Macrorrhizum)

          Профилактичните свойства на гераниума са познати още от антични времена. Засаждали гераниума около жилищата против уроки и нечисти сили. Във Франция закичвали гърдите на младите момичета с цветове от  гераниума като пожелание за щастлива женска съдба. В тибетската медицина го прилагат за лечение на очни болести, в това число и катаракта. Маслото от гераниум е много популярно на Изток и, заради широкия спектър на въздействие, има голям успех. 

 Етеричното масло гераниума има свеж, наситен, топъл и повдигащ настроението цветно-розов аромат. В неговият състав влизат достатъчно голямо количество активни компоненти, определящи различните ефекти на въздействие – гераниол, цитронелол, ментол, циетрал, геранилтиглинат и др. Въздействайки на нервната система, отстранява депресията и безпокойството, вдига настроението. Стимулира нервно-психическата дейност: повишава работоспособността и вниманието. Ароматът на индрише успокоява децата, прави ги по-малко капризни и агресивни.

 При нарушения на хормоналната регулация привежда в баланс хормоните, което влияе положително по време на климакса, ПМС. Действието на това масло е благоприятно и при разнообразни гинекологични заболявания. Препятства задържането на течности, полезно е при мигрени, болезнена менструация, хипертонични кризи, отоци и наднормено тегло. Благодарение на способността му да стимулира лимфната обмяна и да извежда токсините, маслото от индрише помага и при целулит. Освен това, то помага да се справим с инфекциите, особено на органите на дишането.

 Козметичното действие на маслото  гераниум е благоприятно за суха, чувствителна и увредена кожа. Отстранява акне, възпаление и бързо регенерира кожата след изгаряния и измръзвания, като я прави гладка и млада. Маслото от индрише е приложимо за контрол на кожни инфекции, включително и херпес. Ефикасно при варикозно разширение на вените и хемороиди – способства премахването на възпаления, отоци, спазми и болезнени синдроми.

 Премахва болки при артрит, ревматизъм, невралгия. Понижава нивото на захарта в кръвта, препятства развитието на ракови клетки, премахва спазми на съдовете на главния мозък, подобрява тонуса, стимулира функциите на черния дроб и задстомашната жлеза, има противогъбично и антипаразитно действие. Ефикасно при изгаряния, рани, фрактури, измръзвания, дерматози, стоматити. Помага при възпаления на гласните връзки, съпроводени със загуба на гласа. Миризмата на индрише гони насекомите. Масло на средната нота.

 Енергетика на маслото: предразполага към нежност. Помага да се попълнят енергетичните загуби на пострадалите от любовно съперничество. Отстранява комплекс  за непълноценност и зависимост от чуждото мнение.

Основни свойства: противовъзпалително, заздравяващо, бактерицидно; подобрява тонуса на мозъчните съдове, премахва спазмите; стимулира зад стомашната жлеза и черният дроб; повишава умствената и физическата активност; премахва нивото на кръвната захар, балансира нивото на хормоните; препятства развитието на ракови клетки; отстранява акне и лющенето на сухата кожа; протиовогъбично и антипаразитно.

Показания: дерматози, суха екзема, въшки, гъбични заболявания на кожата; ангини, отит, възпаления на носните кухини, стоматит, захарен диабет, целулит; астения, неврастения, неврози, мигрена; камъни в урината, хипертония; неврити, невралгии, полирадикулопатия, ракови заболявания; изгаряния, изглажда бръчките и подобрява цвета на кожата; преумора, нервно изтощение, депресия.

 

Противопоказания: Да не се прилага в първите пет месеца на бременност. Стимулира естрогена, да не се прилага едновременно с противозачатъчни таблетки.За деца да се използва само в разреден вид. Противопоказано за деца под шест години!

Начини на приложение:

Аромалампа: 2 капки на 5 кв.м.; Масаж: 5 капки на 10 мл масажно масло ;

Горещи инхалации: 1-2 капки, време на процедурата 4-5минути; Топли инхалации: 3-5  капки, време на процедурата 3-5 минути;

Рефлексомасаж: смесват се етерично и транспортно масло в пропорции 1:1;

Топли и студени компреси: 3-5 капки; Обогатяване на козметични средства: 4-5 капки на 5г основа;

Главоболие: да се нанесе смес от маслото и транспортно масло  1:3 на челото, слепоочията, темето, дланите и стъпалата;

Отит: тампон, напоен със смес от транспортно масло и масло индрише 1:3 се поставя във външния ушен канал;

Апликации на венците: смес от индрише  и растително масло 1:4 се нанася на венците с помощта на тампон ;

При малки изгаряния и начални прояви на херпес: намазва се с чисто масло поразеното място.
Comments