Rengetegszer előfordult már hogy az emberek elveszítették MINDEN PÉNZÜKET mert AZ elértéktelenedett,
ez lett a koronával, majd alig 20 éven belül pedig a pengővel, amikor a gyerekek játszottak a pénzkötegekkel és az utcán söpörték.Minden az enyém! - szólt a vas. Minden az enyém! - mondta az arany. Mindent elveszek! - szólt a vas. Mindent megveszek! - mondta az arany.                                                                                                    Puskin


Vadászpilóták fizetőeszköze

Kiváló példa az arany felhasználhatóságára, hogy az amerikai vadászpilóták dzsekijébe 1 unciás aranytömb volt bevarrva, ha bárhol a világon balesetet szenvednek, katapultálnak akkor az aranyrúdjukkal sokkal könnyebben boldogultak, mintha lett volna náluk azzal egyenértékű dollár vagy más fizetőeszköz.

Akinek aranya van, annak mindig van pénze! Az arannyal a nap 24 órájában kereskednek az egész Földkerekségen. Az arany az egyetlen igazán nemzetközi valuta, amely a világon bárhol, bármikor eladható, készpénzre váltható. Az aranyból készült pénzérmék a rúdaranyhoz képest már fizetőeszköz tulajdonsággal is rendelkeznek, így a nemzetközi elfogadottságuk még nagyobb.

Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően hosszú évtizedek után ismét lehetővé vált a befektetési célú arany kereskedelme Magyarországon. A II. világháború óta erre nem volt mód hazánkban. A mai hazai jogszabályok alapján a befektetési aranyat sem áfa, sem fogyasztási adó nem terheli.


Vigyázz, nem minden arany ami fénylik!


A legősibb és egyben legegyszerűbb színarany tesztelési módszer: Harapj bele! Ha a fogad nyomot hagy, akkor színarany!

A múlt azt mutatja, hogy súlyos válságok esetén – legyen az egy háború, gazdasági vagy pénzügyi válság –, megtakarításaik védelmében a befektetők három vagyonmenekítési utat szoktak használni. Ahova válság esetén a pénz nagy mennyiségben menekül már évezredek óta az Arany, a biztonságos mennyországként számon tartott amerikai államkötvények és a svájci frank.

Az aranyban rejlő biztonságot pont a függetlensége okozza. Az arany értéke a világon mindenhol elismert és garantált, függetlenül egy adott ország politikai berendezkedésétől, gazdasági helyzetétől, a különféle valutáktól, az eltérő kulturális hagyományoktól vagy egyéb körülménytől. Igaz, hogy a történelem során egyes országok már megpróbáltak beavatkozni az arany árképzésébe, de az arany értéke minden manipulációtól független és általános érvényű maradt. Az aranyban rejlő biztonságot pont a függetlensége okozza.

„A nemesfémeken, így az aranyon kívül, nincs más értékmegőrző eszköz mellyel az infláció vagyonelkobzó hatásától meg tudjuk védeni megtakarításainkat ” – mondta Alan Greenspaan – aki az USA jegybank elnöke volt 1987–2006 között. Véleményére a mai napig az egész  pénzvilág odafigyel.

Az elmúlt évek egyik legjobban teljesítő befektetése az arany volt. Mindez a jövőt nézve természetesen nem jelent semmit, azonban egyre több 1500 -2000 dolláros aranyárjóslat születik meg.

Az arany ára csak fölfelé mehet ez így nem igaz, mivel az arany ára mint minden egyéb befektetésé vagy eszközé, eshet is meg emelkedhet is.

1 uncia arany 28,35 gramm. Nem igaz, mivel helyesen 1 uncia arany = 31,1 gramm. A félreértés abból adódhat, hogy az angolszász országokban (pl. USA, Nagy Britannia) a hétköznapokban is (pl. élelmiszerek vásárlásánál) is unciát használnak, melyet „avoirdupois” unciának is szokás nevezni. A „troy” uncia nemesfémek esetében használt mértékegység. A két féle uncia nem azonos grammban kifejezve!

Nem igaz az, hogy az arany ára mesterségesen magasan tartott mivel az arany piacán ugyan vannak nagyobb szereplők (Pl. jegybankok vagy országok), akik nagyobb mennyiségben vásárolnak vagy éppen értékesítenek aranyat, azonban az aranypiac egy nagyon sokszereplős piac, ahol az éppen aktuális ár a sok-sok kisebb és nagyobb szereplő által kerül kialakításra.

A gazdag magáncsaládok vagyonuk egy részét évszázadok óta aranyban tartják.

A nemzeti bankok az aranyat biztonsági fedezetként alkalmazzák. Számos befektetési szakértő szerint magánszemélyeknek is nemesfémben kéne tartaniuk vagyonuk 3-5%-át. Célszerű a magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és ily módon az esetleges árfolyam ingadozásokat kiegyenlíteni.

Főbb tulajdonságai:

Színarany (999.9 tisztaságú)
Áfa mentes befektetés
Luxusadó mentes – szemben az arany ékszerekkel
Előállítási költsége alacsonyabb az ékszereknél
Dologi érték – kézzelfogható befektetés
Nincs csődkockázata
Egyedi sorszámozott aranytömbök – nyilván lehet tartani
Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
A világon bárhol elfogadott
Egyszerűen pénzre váltható
Ára a világpiaci ártól függ

Van kereslet


Mint minden befektetés, úgy az aranyba vagy egyéb nemesfémbe való befektetés is hozhat nyereséget és veszteséget egyaránt.

Az arany hosszútávon mindenképpen jó befektetésnek tűnik, erre számos tényező utal. Irracionális spekulációs kilengésektől eltekintve elmondható, hogy az arany árfolyama több száz évre visszatekintve stabilan emelkedett napjainkig. Ennek a legegyszerűbb magyarázata az, hogy a Föld népességének valamint az ipari felhasználásnak a növekedésével egyre csökkenő kibányászható tartalékok állnak rendelkezésre. A legelemibb piacgazdasági tételek egyike pedig az, hogy a kínálat és a kereslet határozzák meg az árakat. Ha nagyobb a kereslet, mint a kínálat, akkor az árak emelkednek. Ugyanez igaz az ezüstre és más nemesfémre is, mint az árutőzsdék egyre fontosabb fémjeire.Egy kisbefektetői stratégia lehet a következő:

Hosszú távú tervezés és nem spekuláció nagy összeggel. A rövid távú spekulációval nagyot lehet nyerni, de bukni is!

Az arany-portfólió folyamatos bővítése.
Nem egyszerre vásárolni nagyobb összegért, hanem a legjobb időben széthúzva, adott időközönként – ami a kockázatvállalástól, illetve az anyagi forrásoktól függően lehet hetente, kéthetente, havonta, stb. – rendszeres vásárlásokkal érdemes befektetni. Ezzel nagy eséllyel kiegyenlíthetők a napi árfolyam ingadozások, és kivédhető, hogy egy magas árfolyamú napon vásároljunk be.


Az aranyárak a nagyobb pénzügyi piacoktól - részben - függetlenül mozognak. Az arany árára elsősorban a befektetők hangulata, legfőképpen idegessége hat, az, hogy mennyire vágynak a „biztonságos kikötőbe”. A korreláció hiánya az aranyat kulcselemévé teszi bármely diverzifikált befektetési portfóliónak. A fizikailag birtokolt rúdarany – merthogy készpénzért be lehet szerezni, s azonnal készpénzre is váltható – különleges fajtája a kereskedésre alkalmas vagyontárgyaknak, mert mentes a tranzakcióban részt vevő másik fél okozta kockázatoktól. Ezért, akinek aranya van, az megszabadul a bankok fizetőképességében rejlő kockázatoktól, s csak azt kell figyelnie, hogy az aranyár éppen hogyan változik a piacon.

Bárhová néz az ember a piacon, most minden olcsóbbodik, a réz éppúgy, mint a kőolaj, a kukorica vagy a nyersgumi. A befektetők nem csak az értékpapírokból, hanem az év első felében még biztonságosnak vélt nyersanyagokból is távoznak, a többség csak az aranyban bízik ezekben a napokban.

A jövőben jelentősen emelkedhet az arany ára, - ez valamennyi befektetési szakember egybehangzó véleménye. A nemesfém árának száguldása elsősorban akkor valószínű, ha a piacokon hosszú távon a bizonytalanság lesz az úr.

„Az arany unciánkénti ára 1500 dollárra emelkedhet a jövőben, mivel a pénzügyi rendszer megmentésére irányuló akciók komoly inflációs nyomást generálhatnak, s elsősorban az árupiacokon alakulhat ki áremelkedés”- véli Francisco Blanch, a MerrilLynch szakértője