Kampen en de Portugezen

Met veel plezier heb ik me het afgelopen jaar in de rijke historie van Kampen verdiept. Ik heb op twee sporen gewerkt:

  • Enerzijds, zoals ik gewend was, historisch onderzoek op locatie en in de archieven over die locatie. Voorstraat 20, het Huys der Kunsten, leverde een schat aan impressies en informatie op, waar binnenkort met een presentatie vorm aan zal worden gegeven. Alexander Jager van het stads-archeologisch centrum reikte ook nog een schat aan scherven aan die de verhalen een tastbare kant geven!!
  • Anderzijds heb ik gespeurd naar de handelsrelaties met de Portugezen, met name te Lissabon. In dat kader heb ik veel zaken (her) ontdekt en genoten van veel onderzoek dat gedaan is door Kees Schilder, J. van Gelderen, meneer van Kooij. Omdat ik zelf veel onderzoek naar de Joodse zuid-Europese kunst, cultuur, muziek en het verdere 'verhaal' gedaan heb, zag ik dat er mogelijk verbanden waren.

Daar over ben ik stukken aan het schrijven, waarvan ik hoop dat het nieuw licht werpt op de prachtige en rijke historie van de zeer vroege handelsstad Kampen. In 2019 gaat Het Huys der Kunsten te Kampen hier iets mee doen. Voor dit project bedachten we de titel 'Hart van de Handel'.

Voor mij is het alsof bepaalde lijnen van mijn kunstuitingen langzaam dichterbij elkaar komen. Ik zing namelijk graag (joods) Sefardische liederen. Ik leg in voorstellingen ook uit waarom. (La Convivencia.. stemmen van het zuiden)

Inmiddels ben ik voor het museum Huys der Kunsten een visuele tijdlijn aan het maken van 'het oudste (nog bestaande) huys van Campen en zijn roemrijke bewoner Henrick Aelstz. Vele jaren een belangrijk gemeensman van Campen.

Ben ik bezig met een filmfragment over deze Henrick

Ben ik bezig met een student van de Hogeschool Rotterdam met een digitale visualisatie van het rijk gedecoreerde Renaissance huis van Henrick Aelstz.