Kampen en de Portugezen

Met veel plezier heb ik me het afgelopen half jaar in de rijke historie van Kampen verdiept. Ik heb op twee sporen gewerkt:

  • Enerzijds, zoals ik gewend was, historisch onderzoek op locatie en in de archieven over die locatie. Voorstraat 20, het Huys der Kunsten, leverde een schat aan impressies en informatie op, waar binnenkort met een presentatie vorm aan zal worden gegeven. Alexander Jager van het stads-archeologisch centrum rijkte ook nog een schat aan scherven aan die de verhalen een tastbare kant geven!!
  • Anderzijds heb ik gespeurd naar de handelsrelaties met de Portugezen, met name te Lissabon. In dat kader heb ik veel zaken (her) ontdekt en genoten van veel onderzoek dat gedaan is door Kees Schilder, J. van Gelderen, meneer van Kooij. Omdat ik zelf veel onderzoek naar de Joodse zuid Europese kunst, cultuur, muziek en het verdere 'verhaal' gedaan heb, zag ik dat er mogelijk verbanden waren.

Daar over ben ik een boek aan het schrijven, waarvan ik hoop dat het nieuw licht werpt op de prachtige en rijke historie van de zeer vroege handelsstad Kampen. Meer informatie hierover is te vinden via nelleke@kunstrijk.nl

Voor mij is het alsof bepaalde lijnen van mijn kunstuitingen langzaam dichterbij elkaar komen. Ik zing namelijk graag Sefardische liederen. Ik leg in mijn boek ook uit waarom.