Η Ταυτότητα και το Έργο του Συλλόγου *

Ιδρύθηκε το έτος 1954 με τίτλο "Σύλλογος Νεοχωριτών Υπάτης Αθηνών – Πειραιώς" με έδρα την Αθήνα και έμβλημα τον ΄Αγιο Νικόλαο.

Μετά από τροποποίηση του Καταστατικού του το 1995 λειτουργεί με τον τίτλο 

"Σύλλογος των Απανταχού Νεοχωριτών Υπάτης" και έχει έδρα την Αθήνα.

Πρόεδροι του συλλόγου διετέλεσαν κατά χρονολογική σειρά οι: Ε. Πολίτης, Ν. Βλάχος, Γ. Σκούρας, Ι. Πολίτης,
Π. Παπαναγιώτου, Ι. Ψαρογιάννης, Σ. Παπασταμάτης, 
Θ. Τσάλλας, Αθ. Αντωνίου, Γ. Ζακυνθινός, Π. Παπαναγιώτου 
και Αθ. Αντωνίου

Μπορείτε να δείτε το  νέο Διοικητικό Συμβούλιο  που θα έχει διετή θητεία (2017-2019).

Η δραστηριότητα του συλλόγου στα πρώτα δύσκολα χρόνια εστιάζεται κύρια στην επικοινωνία και αλληλοβοήθεια των Νεοχωριτών της Αθήνας.

Παράλληλα και σε συνεργασία με τις Κοινοτικές και Νομαρχιακές αρχές γίνεται προσπάθεια να φθάσει ο δρόμος στο χωριό το 1958, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα αργότερα το 1980.

Με την ίδρυση του Συλλόγου εγκαινιάζεται ο ετήσιος χορός  στην Αθήνα όπως και γιορτή στην Πεντέλη σε ανάμνηση της τσοπάνικης γιορτής της στρούγκας που γίνεται στο χωριό των Αγίων Αποστόλων.

Η διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του χωριού αποτελεί μέλημά του που πραγματώνεται κατ΄αρχήν με την έκδοση των "Νεχωρίτικων" το 1970 και του βιβλίου "Κόκκινη Φανέλα" του αείμνηστου Γιώργου Σκούρα.

Με έξοδα του Συλλόγου υφάνθηκαν σε αργαλειό του χωριού μας οι παραδοσιακές μας γυναικείες φορεσιές (κόκκινες φανέλες) για να προστεθούν σ΄αυτές που διασώζονταν από παλιά και να προβάλλονται στα πανηγύρια  20 & 26 Ιουλίου όπως και στους χορούς σε Αθήνα και Λαμία.

Οι φορεσιές  μας αυτές είναι στη διάθεση και του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης που εργάζεται επίσης για τη διατήρηση και διάδοση της μουσικοχορευτικής παράδοσης του χωριού μας.

Το 1995 ηχογράφησε στο Νεχώρι και εξέδωσε διπλό δίσκο με  τα "Νεχωρίτικα Τραγούδια"   σαν  συνέχεια της καταγραφής τους απ΄τον Δ.Χ. Παπαναγιώτου  σε βιβλίο το 1977.

Καθιέρωσε πρώτος στη Φθιώτιδα την γιορτή "Παραδοσιακό Τραπέζι" με έκθεση – διάθεση παραδοσιακών φαγητών, γαλακτοκομικών – ζωϊκών προϊόντων, προσφορά των Νεοχωριτών παραγωγών και η οποία πλέον πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.

΄Εκανε εξωραϊστικές παρεμβάσεις στον ΄Αγιο Νικόλαο και την Αγία Παρασκευή όπως και στα ξωκλήσια του χωριού, Προφήτη Ηλία, Αγία Τριάδα και Αγίους Αποστόλους, σε συνεργασία με τις εκκλησιαστικές  επιτροπές.

Επίσης  έκανε την επίστρωση της πλατείας με πλάκες και τη συντήρηση λαογραφικών μνημείων όπως οι βρύσες που αφθονούν στο Νεχώρι.

΄Αμεση προτεραιότητα είναι η κατασκευή γηπέδου  μπάσκετ σε ιδιόκτητο οικόπεδο κάτω απ΄την πλατεία, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν με τη βοήθεια του Δήμου.

Συμμετέχει στην ΄Ενωση Συλλόγων Δήμου Υπάτης και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νομού Φθιώτιδας και εκδίδει το ετήσιο περιοδικό "Νεχωρίτικα".

* Σημείωση : Οι επισημασμένες λέξεις οδηγούν σε σελίδες με κάποια στοιχεία...

Comments