Kako imati lepu i negovanu kosu? :)

Saveti za negu kose

Vasu kosu ugrozavaju godine, stres, klimatske promene, neadekvatna nega, cesto farbanje i losa ishrana. Bezivotna i suva kosa ne izgleda ni lepo ni mlado. Nudimo vam proverena resenja za adekvatnu negu i oblikovanje kose.

1. Slobodno perite kosu svakoga dana
Kad bi vam neko rekao kako ne bi trebalo da se umivate svakog dana da ne biste ispostili lice, sigurno biste tu osobu zauvek otpisali kao savetodavca. A opet, vecina zena iskreno veruje da taj savet vazi kada je rec o kosi. Naravno, nisu u pravu. Svaka vlas je mrtvo tkivo, ziv je samo koren vlasi, a taj je smesten u kozi poglavine. Zato slobodno perite kosu svakog dana, imajuci na umu da dugoj kosi ne prija guzvanje pri pranju, a da kosi u principu ne priraju vreli termini - feniranje, vrele papilotne, aparati za peglanje i slicna pomagala.

Provereni saveti za pravilno pranje kose

2. Mokra kosa je osetljiva
Ne trljajte mokru kosu peskirom, vec upijte vlagu blagim pritiskanjem frotira. Vlaznu kosu nemojte da cesljate cetkom, vec cesljem sa sirokim zupcima. Savetujemo vam da kosu rascesljate pre pranja.

3. Odaberite sampon
Sampon ima vaznu ulogt u negovanju kose. Los izbor moze da nagrize i isusi neznu i tanku kozu temena. Za suvu kosu idealni su samponi sa ekstraktom semena cicka, a kod masne kose pomoci ce sampon od alge i breze. Ako imate perut, koristite sampon s ekstraktima kamilice i smreke. Za normalnu kosu i zdravo teme upotrebljavajte sampon od ruzmarina, koji pospesuje rad krvotoka.

4. Dobro isperite kosu
Kosu dobro isperite od svih preparata. Ispirajte je sve dok vam kosa ne skripi pod prstima. Najbolje je da poslednji mlaz vode kod ispiranja bude hladan. Tako se uklanja postojeca perut i redukuje nastajanje nove. Ispiranje je veoma vazno vazno jer proizvodi za oblikovanje kosu opterecuju i brze maste vlas, sto utice na volumen kose.
Comments