Nieuws
Hier leest u het actuele nieuws van NIVON Natuurvriendenhuis Allardsoog
Meer actuele activiteiten: kijk in de Agenda.
Lees ook de de Nieuwsbrief-Herfst 2017.


Excursie naar de Kruidhof
Een van de tuinen die we bezocht hebben tijdens de tuinenmidweek was de Kruidhof in Buitenpost.
Een impressie van ons bezoek zie je i
n dit filmpje:

Met Allardsoog naar Buitenpost


Koningspad XL: wandelgids met een verhaal
Koningspad XL is het 10e boek van Fokko Bosker die ook het boek "Koningsdiep" (in huis aanwezig) schreef. Koningspad XL is een wandelgids met het verhaal van ontstaan en geschiedenis door de eeuwen heen van dit prachtige beek-dal landschap aan de hand van wandelingen. De beschreven routes zijn met verhalen, kaarten en foto's verluchtigd. Het verloop  van de wandelingen is  volgens de wandelknooppunten geordend. Totaal 180 km aan wandelingen, waaronder enkele rondwandelingen, van gemiddeld 18 km per stuk.


De start is
bij het ontstaan van het Koningsdiep in de heide van Allardsoog (rondwandeling Allardsoog) en volgt de beek via Bakkeveen, Beetsterzwaag, Nij Beets naar Raard, waar het Koningsdiep uitmondde in de (voormalige) Middelzee.
Op de foto': de schrijver leest leest een stukje uit zijn boek voor.

Op de presentatie vertelde de Bakkeveense (geboren en getogen) archeoloog Jan Slofstra op de heide wie en wat er gelopen heeft, gevochten en begraven is op dit historische stuk (oer) wildernis. Diverse grafheuvels en de "holle weg" zijn overblijfsels.
Behalve geschiedenis,  flora en fauna wordt er ook aandacht geschonken aan pleisterplaatsen,  waaronder Natuurvriendenhuis Allardsoog! "Koningpad XL" is in het huis in de zien en te koop.

DE RADIUS VAN ALLARDSOOG

Allardsoog staat de komende 2 jaar centraal in een nieuwe werkwijze van de PeerGrouP: die samen met wetenschappers, studenten en
bewoners het gebied rondom ons Natuurvriendenhuis letterlijk gaat ontleden. De radius of straal is bepaald op vijf kilometer. Er wordt
vanuit verschillende kijkrichtingen gekeken naar de geschiedenis, de ecologie en de cultuur van het landschap, wat leidt tot een
caleidoscoop van verrassende, fascinerende en ontroerende beelden. Het project is te volgen op @radiusallardsoog / www.peergroup.nl

Theatrale wandeling ‘De Tocht’ : vr 14 t/m zo 16 juli 2017 11:00 en 14:30
Start: Lânbouskuorre, Allardsoog
Toegang: € 6,00 (jongeren 8-18 jr. € 3,50)
Tickets: www.peergroup.nl

Sjoerd Wagenaar: “We gaan wandelen. Niet zo lang, hoor, maar kort, want er gebeurt zo veel onderweg. Onderweg zullen we zeker moeten stoppen omdat we zo maar iets zien in het landschap. We zullen ook moeten stoppen omdat we een verhaal horen dat uit een boom komt. We zullen moeten stoppen omdat we trek hebben en het landschap gaan proeven.

We zullen gaan luisteren en voelen wat je met wol kan doen. Onderweg gaan we beleven en ons vermaken. Onderweg gaan we ontdekken en anders lopen. We lopen niet zo maar ergens naar toe maar we gaan dingen in het landschap herkennen, waar we anders zo aan voorbij waren gelopen. Met de veranderende wolken die voorbij glijden zien we schaduw en licht in een langzaam veranderend landschap.

Een tocht met belevingen en ontdekkingen en verrassende hoekjes en wendingen. Verhalen van mensen die er echt wonen en werken. Een theatrale wandeling die verder gaat, van moment naar moment. Een tijdreis die zichtbaar wordt als je hem loopt. Met max. 50 mensen tegelijk beleven we het landschap.”

Familietocht (8-88jr)
Goede schoenen vereist
Niet geschikt voor mindervalide mensen
Duur: 90 minuten


Zoekt u vrijwilligerswerk? Kijk bij de Vacatures.