Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur. Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?   
Via ons Rupel.bericht, het meest recente kan je hieronder lezen, ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de kalender op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal
De permanentiekalender voor de zomerperiode NH de Paardenstal vind je hier

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad


Rupel.bericht
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
2 augustus 2017
Header
zaterdag 5 augustus
Rondje Noordelijk eiland
VOGELS KIJKEN ! Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. Het tempo is laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.

afspraak | 8u50 | Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u, terug om 12u
foto | Nestvlot met visdiefjes | Karl Van Overloop
lijn.gif
Header
zondag 6 augustus
Vlinder mee in Maaienhoek
OP ONTDEKKING ! Vandaag is het vlinderdag in Maaienhoek, een klein natuurgebied vlakbij de oevers van de Schelde. Maaienhoek is niet vrij toegankelijk, dit is dan ook een goede kans om het gebied te bezoeken.
Het gebied wordt langs drie kanten omsloten door houtkanten, waardoor er een bijzonder microklimaat heerst. Op een mooie zonnedag kan je hier een 10-tal vlindersoorten bekijken.

afspraak | geleide wandelingen om 10u en 14u | Infostand Natuurpunt Bar Laar, Laardijk Schelle
info | info@natuurpuntrupelstreek.be
foto | Landkaartje | Fons Van den heuvel
lijn.gif
Header
vrijdag 11 augustus
Kijken naar de vissen in de Schelde
SPANNEND | In het kader van het INBO-project worden regelmatig fuiken in de Schelde geplaatst. Met het volgend laag tij worden de fuiken bemonsterd en dan wordt het pas spannend, welke vissoorten en hoeveel vissen zitten er in de fuiken.

afspraak | 12u45 | parking Tolhuis, Rupeldijk Schelle – veerboot 13u

Om 13u stipt nemen we de veerboot in Schelle. Aan de Groenendijk in Wintam nemen we om 14u de veerboot naar Rupelmonde. Omstreeks 14u30 is het laag water in de Schelde, een ideaal moment om te kijken wat er zoal allemaal in de fuiken zit.

Belangrijk om weten: bij het bemonsteren van de fuiken gaan we op het slik tot bij de rivier, enige voorzichtigheid is dus wel erg belangrijk. Breng dus best laarzen mee, in een plastiek zakje of in een rugzak.

Na het bemonsteren van de fuiken kan je eventueel metéén terug naar de veerboten gaan, dan ben je omstreeks 16u30 terug in Schelle. Of je kan in Rupelmonde nog even nagenieten op een terrasje en dan ben je omstreeks 17u30 terug in Schelle.

deelnemen | leden Natuurpunt gratis | niet-leden 2 euro | kids niet-leden 1 euro
vooraf inschrijven bij | info@natuurpuntrupelstreek.be
foto | Swa Branders bij de visbemonstering in de Schelde
lijn.gif
Aan de slag in de Kleiputten Terhagen
HANDEN UIT DE MOUWEN | Op zaterdag 29 juli werd er opnieuw heel wat werk verzet in de Kleiputten van Terhagen. Om 9u 's ochtends begonnen 7 vrijwilligers daar met de aanleg van de afsluiting tussen de nieuwe wandellus en de site van Wienerberger. De avond voordien had een kranige oude jeep mét aanhangwagen een hoge stapel kastanjepalen naar de noordzijde van het gebied getrokken, van waar ze verder de heuvel op gesjouwd werden.
Zaterdag startten we met het uitzetten van de afsluiting. De gemotoriseerde grondboor die we van Natuurpunt leenden, ging gelukkig op de meeste plaatsen vrij vlot de grond in. Toch kwamen er ook regelmatig ijzeren staven en blote handen aan te pas, of wat had je anders verwacht op de voormalige grond van een steenfabrikant?
Naar schatting zijn er die dag tussen 9 en 16 u toch een 40-tal gaten geboord, gehakt en gegraven, vaak midden tussen de bramenstruiken en onder het gebladerte van jonge berken. In elk gat hoorde een paal, die vervolgens met een zware heibuis en op de beats van Tomorrowland verder de grond in werd gedreven. Eens dat zware werk achter de rug,
volgde de strijd met de loodzware rol stugge trekdraad. Met veel goede wil, spanners en krammen kregen we die gelukkig mooi op z'n plaats.
Ondertussen herstelde Maurice de door regen aangevreten muren van de oude elektriciteitscabine. Dankzij zijn vakwerk kan het er weer een paar decennia tegen! 's Namiddags wandelden de laatste vrijwilligers terug huiswaarts over vers gemaaide paden.

Bedankt voor al dat werk Maurice, Jos, Erik, Patrick, Peter, Jan, Dirk, Martijn, Yannick, Steven en Dries!
lijn.gif
zaterdag 26 augustus
Lekker Klassiek steunt Kleiputten Terhagen !
SMAAKVOL | Lekker Klassiek, zo heet het gloednieuwe festival dat klassieke muziek van de beste muzikanten, zoals Jef Neve en componist Dirk Brossé, combineert met heerlijke gerechten van topchefs van kookzender njam! en het mooie groene decor van het recreatiedomein de Schorre in Boom.

Om het vlakbij gelegen natuurgebied “Kleiputten Terhagen” te steunen, werkt Natuurpunt samen met de organisator, Studio 100. Voor elk Natuurpunt-ticket dat verkocht wordt, gaat er 2 euro naar het natuurproject in Rumst. Dat geld zal dienen om het nieuwe gebied te beheren en in te richten voor bezoekers.

info | lekkerklassiek.be
Natuurpunt-lekker-klassiek-tickets | via natuurpunt.be | gebruik promotiecode Natuurpunt
lijn.gif
Header
STEMMEN | Schelde, Rupel, Vliet of Wullebeek: water is alomtegenwoordig in Schelle. Ook de Benedenvliet levert heel wat fraaie plaatjes op. Naast natuur passeer je heel wat erfgoed op deze wandellus:van de Laarkapel over oude steenbakkerijen tot de imposante Sint-Bernardusabdij van Hemiksem.

De wandelbrochure en de wandelkaart vind je via provincie Antwerpen en je kan er ook stemmen tot en met 15 augustus op je favoriete wandeling!