Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be


Ben je geïnteresseerd in een activiteit?   
Via ons Rupel.bericht, het meest recente kan je hieronder lezen, ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de activiteiten op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.beVogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad


Rupel.bericht

logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
7 december 2017

Header

zaterdag 9 december
Wintervogels in de polders van Rupelmonde

EASY BIRDING - Tijdens deze birdwatchtrip gaan we op stap aan de overkant van de Schelde. De veerboot aan het Callebeek is de plaats van afspraak. In korte tijd hebben de polders tussen Bazel en Rupelmonde zich getransformeerd tot een topgebied voor vele vogelsoorten. We wandelen omheen een nieuw schorrengebied en vanaf de vroegere Scheldedijk, nu een overloopdijk, hebben we een prachtig zicht op de wetlands, de machtige Schelde en de brede slikplaten aan de in- en uitwateringssluizen. Terugwandelen doen we langs de Rupelmondse kreek.
afspraak | 13u30 | veersteiger Callebeek, einde Callebeekstraat, Hemiksem
Parkeren kan in de Callebeekstraat of Scheldestraat. De veerboot vertrekt stipt om 13u45!
meebrengen | verrekijker, eventueel telescoop, vogelgids, stevige wandelschoenen.
info | 0476/39.19.94 of info@natuurpuntrupelstreek.be
foto | Wulp | Fons Van den heuvel

lijn.gif

Header

zaterdag 16 december
Wandeling oude kleiputten Boom/Terhagen

NAGENIETEN IN ‘T STEENCAYCKEN - Tijdens deze landschapswandeling en meteen de laatste excursie van 2017 volgen we deels het traject van de Rupelkleiroute. Een wandeling, met een ode aan auteur Piet van Aken (1920-1984), die het leven van de arbeidersgezinnen in de steenbakkerijen beschreef. Een hard leven, maar de geschiedenis achteraf was en is ook hard. Nadat de droogloodsen werden afgebroken werd het terrein, net zoals sommige baggerputten opgevuld met allerlei soorten afval en daarna opgehoogd met zand. Andere werden ongemoeid gelaten. Daar kon de natuur zijn gang gaan. Het resultaat is een gevarieerd landschap met vijvers, moerassen, grasland, berken- en wilgenbossen. De wandelafstand bedraagt ongeveer 7 km.
Omstreeks 17u kan je na de wandeling nagenieten van de gezelligheid van eetcafé ’t Steencaycken voor een gezamenlijk avondmaal.
afspraak | 14 u | parking Nautisch bezoekerscentrum Hoek 76, Boom
inschrijven | stort 10 euro - voor 11/12 - op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek. Dit bedrag wordt in mindering gebracht bij je onkosten in eetcafé ‘t Steencaycken.
foto | Moeras in de oude kleiputten | Erik De Keersmaecker

lijn.gif

zaterdag 27 januari
Ledenavond Natuurpunt Rupelstreek

WELKOM -- Vanavond ben je welkom in PC de Mikman, waar we jullie verwelkomen vanaf 18u. Onze voorzitter Erik, zal in de loop van de avond op het voorbije jaar terugblikken en de activiteiten die in 2018 op stapel staan, toelichten. Op het menu staat een aperitief met hapjes, soep, een buffet van schotels bereid met biologische, seizoensgebonden groenten op grootmoeders wijze en een dessertje. De kok van dienst geeft er graag een woordje uitleg bij. Tussendoor nemen we de tijd om te peilen naar je ‘foute’ vogelkennis en kijken we ook naar beelden van vogels die in onze Lage Landen overwinteren. En uiteraard is er voldoende gelegenheid voor een gezellige babbel.
inschrijven | stort 22 euro - voor 17/1 - op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, met mededeling: ledenavond en veggie als je vegetariër bent. In deze prijs is de maaltijd en aperitief inbegrepen. Andere dranken dienen apart betaald te worden. Van harte welkom!
afspraak | 18u | P.C. de Mikman, Tolhuisstraat 34 Schelle

lijn.gif

Header

zaterdag 3 februari
Boottocht op de Schelde, Rupel en Dijle

GENIET VAN DE PRACHT VAN ONZE RIVIEREN - Tijdens deze boottocht kijken we naar overwinterende vogels langs onze rivieren. De slikken en schorren met de typische rietlanden, de dorpen langs de rivieren en oude steenbakkerijsites.We varen ook door een historisch landschap, met voormalige vissersdorpen, aanlegkaden en sluizen.
Aan boord krijg je info van Erik De Keersmaecker (Natuurpunt) en Wim Mertens (INBO)
afspraak | 10u50 Veersteiger Schelle, einde Tolhuisstraat Schelle – terug om 16u
inschrijven | stort 17 euro (volw.) of 10 euro (-16 jarigen) op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, met vermelding: Boottocht Schelde/Rupel/Dijle, gsm-nummer en eventueel emailadres.
info | info@natuurpuntrupelstreek.be
foto | Samenvloeiing Rupel, Nete en Dijle – Erik De Keersmaecker

lijn.gif

Header

Knotbomen vragen onderhoud

HARD LABEUR - Elke winter organiseert Natuurpunt enkele knotacties, het knotten van de bomen en vooral het opruimen van het snoeihout is een bijzonder zwaar karwei. Gelukkig kan Natuurpunt telkens rekenen op een aantal gemotiveerde vrijwilligers. Dat bleek nu ook weer op zaterdag 18/11/2017 tijdens de Dag van de Natuur, toen 11 vrijwilligers op de afspraak waren voor het knotten van 8 knotwilgen langs de Wullebeek op de grens van Niel en Schelle. Die knotbomen werden in 1995 door Natuurpunt aangeplant en ze markeren er mooi de kronkelende loop van de Wullebeek in het landschap. Met het snoeihout werden enkele houtmijten gebouwd. Die houtmijten zijn prima schuilplaatsen voor kleine zoogdiertjes en vogels. Een 40-tal rechte takken werden apart gehouden voor de campagne Behaag..Natuurlijk. In totaal werden tijdens Behaag..natuurlijk 260 knotwilgpoten verkocht. Natuurpunt Rupelstreek zorgde voor de levering van de knotwilgpoten in Aartselaar, Hemiksem, Niel en Rumst.
Ook op maandag 4 december waren vrijwilligers in de weer in het Niels Broek om een hondertal wilgentenen te oogsten voor het maken van wilgenhutten en wilgentunnels in scholen.
foto | Steven aan de slag met het snoeihout | Erik De Keersmaecker

lijn.gif

Header

Vogels kijken op het Noordelijk eiland

IN DE MIST - Zaterdagochtend 2 december, 7 deelnemers trotseren de kou en de mist. Vanop de Rupeldijk weinig of geen vogels te zien. Bovendien waren de plassen van het Noordelijk eiland al deels dichtgevroren. Ter hoogte van de Kanaaldijk was de mist deels opgetrokken. We zagen er onder meer: 4 kleine zwanen, knobbelzwaan, blauwe reiger, kleine zilverreiger, enkele spreeuwen en een kramsvogel, wat wilde eenden, tafeleenden, enkele kuifeenden, een groep slobeenden,2 roodborsttapuiten, een groene specht en een torenvalk.
Doordat we er wat vaart hadden achter gezet, waren we al om 11u15 aan 't veer, maar iedereen was toch tevreden.
tekst | Nel De Backer
foto | Peter Kayaert

lijn.gif

Header

Natuurpunt Fotowedstrijd

STEM VOOR YENTE - Yente De Maesschalck is één van onze jonge vrijwilligers. Hij is inmiddels al een prima vogelkijker en sinds enige tijd heeft hij ook interesse voor natuurfotografie. In het kader van de Natuurpunt Fotowedstrijd zond hij 2 foto’s in. In totaal werden 4.450 foto’s ingezonden en 130 foto’s mochten door naar de finale. Beide foto’s van Yente zijn erbij! Een mooie prestatie! Yente is 16 jaar oud en het is zijn droom om deze wedstrijd te winnen.
Eén van beide foto’s toont een beeld van een jonge vos en werd gemaakt in Schelle. De foto die het meeste stemmen krijgt wint! Stemmen kan via deze link fotowedstrijd.natuurpunt.be/stemmen/8290/detail
foto | Jonge vos | Yente De Maesschalck

lijn.gif

Header

In deze periode van het jaar

UILEN - Wie er de komende weken een avondlijke wandeling langs de Rupeldijk tussen Niel en Schelle voor over heeft; wordt misschien wel beloond met het waarnemen van enkele roepende uilen. Niet minder dan 4 uilensoorten leven in het landschap langs de Rupel en de vallei van de Wullebeek.
De meeste kans heb je om roepende bosuilen te horen. Wellicht de meest bekende uilenroep en vaak gebruikt in griezelfilms. Het oe-oe geluid van het mannetje, dat vaak beantwoord wordt door een ijselijke kreet van het vrouwtje. Het park van het WZC Maria Boodschap, de broekbossen van het Niels Broek, het park aan het Tolhuis en het Laarhof zijn de beste locaties.
In het open polderlandschap van de Wullebeek heb je nu ook een goede kans om roepende steenuiltjes te horen. Steenuilmannetjes bakenen nu hun territorium af en lokken daarmee de vrouwtjes.
Om een kerkuil te horen moet je veel meer geluk hebben. In de polders langs de Wullebeek en de Rupeldijk jagen 2 paartjes kerkuilen. Zie je plots een witte schim boven je hoofd vliegen, dan heb je gegarandeerd een kerkuil gezien.
De ransuil is een bewoner van het wilgenstruweel van de Rupelschorren. Tijdens de voorbije broedperiode konden we er een geslaagd broedgeval van ransuil vaststellen. Net zoals bij bosuil verlaten de jonge ransuilen het nest voor ze kunnen vliegen. Om hun ouders te lokken roepen de jongen voortdurend een jankend geluid. Meestal zitten de jongen in elkaars buurt. Luc Lanneer kon een mooie opname maken van de jonge ransuilen in de schorren langs de Rupel.
foto | Jonge ransuilen in het Rupelschor | Luc Lanneer

lijn.gif

Header

Koop de Natuur.kalender 2018

STEUN HET NATUURBEHOUD IN DE RUPELSTREEK - Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. De beelden zijn gemaakt door de finalisten van de Natuurpunt Fotowedstrijd 2016. Open gevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalender-gegevens.
Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
bestellen | door een storting van 10 euro/kalender op rekening BE70 0013 5986 4925. Gratis levering aan huis, voor zover je woonachtig bent in de Rupelstreek.

lijn.gif

Header

Hoe werkt dat ?

Een weekendje vogelkijken in Nederland? Misschien regel jij je verblijf online of koop je een warme jas of een telelens voor je camera online via een webwinkel. Zonder dat je een € meer moet betalen; kan je nu Natuurpunt Rupelstreek steunen.
In plaats van meteen naar de webwinkel te surfen, ga je eerst naar trooper.be/natuurpuntrupelstreek en klik je daar op het icoon van die webwinkel.
Je doet je aankoop in de webwinkel. Automatisch wordt (gemiddeld) 5% van het door jouw besteedde bedrag gestort op de rekening van Natuurpunt Rupelstreek zonder dat jij een Euro extra moet betalen. Betaal jij € 100 dan krijgt Natuurpunt Rupelstreek gemiddeld € 5 van de webwinkel

info | vind je op onze Trooperpagina