Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Rupel.blad januari 2020
Klik op de foto om het Rupel.blad te lezenBen je geïnteresseerd in een activiteit?   Ontvang het Rupel.bericht !
Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten.
Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de agenda op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? 
Lees dan: Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be


Rupel.bericht

undefined

logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
23 januari 2020
zaterdag 25 & zondag 26 januari
Het Grote Vogelweekend !
Zaterdag en zondag is het weer tijd voor het Grote Vogelweekend. Doe mee met de grootste vogeltelling van Vlaanderen en tel de vogels in jouw tuin en geef je telling door op vogelweekend.be

De vogels in je tuin helpen en herkennen?

De Tuingids voor Blije Vogels helpt je hierbij. Dit e-boekje van 34 pagina's vertelt je hoe je jouw tuin omtovert tot een paradijs voor jezelf, maar ook voor de vogels. Krijg tips over hoe je vogels voedert. Leer de meest voorkomende tuinvogels kennen.
lijn.gif
foto  |  Ledenavond 2019  |  Steven Roels
zaterdag 1 februari
Ledenavond Natuurpunt Rupelstreek
Dit jaar verwelkomen we je in het vernieuwde ontvangstlokaal van Steenbakkerij ’t Geleeg in de Boomse wijk Noeveren. Zo komen we terecht op een plek waar de geschiedenis van het stenen drogen en stenen bakken meer dan ooit aanwezig is.
Vanaf 18u staat er een aperitiefje met een klein hapje voor je klaar. Nadien verwennen Pieter en Liesbeth ons opnieuw met een soepje, een heerlijk buffet van seizoengerechten en een dessert. Tussendoor overlopen we onze projecten van 2019 en kijken uit wat we graag willen realiseren in 2020.   

inschrijven  |  stort 27 euro (uiterlijk op 23/1) op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, met mededeling: Ledenavond 2020 en veggie als je vegetariër bent.
In deze prijs zijn de maaltijd en aperitief inbegrepen. Andere dranken dienen apart betaald te worden. Van harte welkom!
afspraak  |  18u tot 22u Steenbakkerij ’t Geleeg, Noeveren 196 Boom, er is parkeerplaats op het terrein
lijn.gif
foto  |  Vogels kijken Noordelijk eiland januari 2020  |  Nel De Backer
zaterdag 1 februari
Vogels kijken op het Noordelijk eiland
Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.  

afspraak  |  8u50  |  Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u  of  om 9u Rupeldijk veersteiger kant Wintam
lijn.gif
foto  |  Spreeuw  |  Fons Van den heuvel
vrijdag 14 februari
Winteravond in Natuur.huis de Paardenstal
Vanavond stellen Hilde De Paepe en Fons Van den heuvel, vrijwilligers bij Natuurpunt Rupelstreek en bij de Koninklijke Fotoclub Argus uit Boom opnieuw enkele prachtige fotoreportages voor. Tijdens het voorprogramma stellen vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel enkele projecten voor. Zo kijken we samen terug op een formidabel jaar van de kerkuil, het tellen van steenuiltjes en lepelaars op trek.
De toegang is gratis.

afspraak  |  20u  |  Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Hellegat-Niel, ook bereikbaar via de weg achter de huizen Boomsestraat, parking inrijden thv huisnummer 266.
lijn.gif
foto  |  Brandganzen  |  Fons Van den heuvel
zaterdag 29 februari
Bustocht Wintervogels
in Zuid-Holland en Schouwen-Duiveland
DE BUS ZIT REEDS VOL!
Met momenteel 50 inschrijvingen is deze bustocht helemaal volgeboekt.
lijn.gif
foto  |  Rosse woelmuis  |  Fons Van den heuvel
zaterdag 7 maart
Loeren naar kleine beestjes in Maaienhoek
Vandaag kan je Maaienhoek bezoeken en daar een mooi stukje natuur ontdekken. Dit bijzondere gebied wordt al jaren beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt. Tijdens de excursie gaan we op zoek naar muizen, watersalamanders en hazelwormen.

afspraak  |  16u  |  Parking einde Kapelstraat/Laarhofstraat Schelle
info en inschrijven  |  yente_demaesschalck@hotmail.com
lijn.gif
foto  |  Wolf  |  Jan Kelchtermans
donderdag 26 maart
Info-avond de terugkeer van de wolf in de Lage Landen
Jan Kelchtermans, onze gastspreker vanavond reist al meer dan 10 jaar lang naar de meest afgelegen uithoeken van Europa ter observatie van grote carnivoren en herbivoren. We kijken nu al uit naar zijn verhalen over de grote vijf van Europa: wolven, beren, lynxen, veelvraten en wisenten!
Alvast een avond om niet te missen!

afspraak  |  20u tot 22u30  |  Parochiezaal de Mikman, Tolhuisstraat 32 Schelle
inkom  |  2 euro/persoon.
meld  |  vooraf je komst via info@natuurpuntrupelstreek.be
lijn.gif
foto  |  Rivierkenners bij de watervallen van Kruibeke  |  Erik De Keersmaecker
Cursus Rivierkenner 2020 op stroomsnelheid
Dinsdag 7 januari werd in het gemeentehuis van gemeente Rumst de aftrap gegeven van deze nieuwe cursus, waarbij 50 kandidaat Rivierkenners figuurlijk ondergedompeld werden in de ontstaansgeschiedenis van onze grote rivieren. Tijdens de eerste excursie op zaterdag 18 januari konden ze aan de grote in- en uitlaatsluizen van de polders van Kruibeke de kracht van het water bekijken, toen met hoogtij duizenden liters Scheldewater op volle kracht de brede Barbierbeek instroomden. Op dat moment werden ze door 2 Barbiergidsen rondgeleid over de Scheldedijk, het Kortbroek en het hoge kijkpunt.  
Na de middag werden de Rivierkenners in de Sint-Bernardusabdij verwelkomd door Karel en Maria Van Loock voor een bezoek aan de imposante Sint-Bernardusabdij en het Gilliottegelmuseum.
Zaterdag 25 januari gaan de Rivierkenners aan de veersteiger op de Rupeldijk in Schelle aan boord van de Mozart voor de vaartocht op de Schelde, Rupel en Dijle.
lijn.gif
foto  |  Opruimen snoeihout  |  Erik De Keersmaecker
Vrijwilligers Natuurpunt Rupelstreek
in de bres voor de knotboom
Elke winter werken we met 10-tallen vrijwilligers aan het onderhoud van knotbomen. Telkens veel werk, het knotten van de bomen vraagt vaardigheid en durf en het opruimen van het snoeihout veel man- en soms ook vrouwkracht. Gelukkig kunnen we telkens rekenen op een aantal gemotiveerde vrijwilligers. Dat bleek ook weer op zaterdag 11 januari toen 8 vrijwilligers op de afspraak waren voor het knotten van 13 knotbomen in de oude vloeibeemd in de Oude Nete-arm Rumst. Die knotbomen werden 15 jaar geleden aangeplant door vrijwilligers van Natuurpunt. Ook hier werd het snoeihout netjes gesorteerd, ongeveer 4 meter lange takken werden apart gehouden voor het bouwen van wilgentipi’s.
lijn.gif
foto's  |  Cursus Vogels kijken 2020   |  Steven Roels
Vogelcursus Vogels kijken 2020 van start…
Een zo goed als propvol Natuur.huis de Paardenstal op donderdag 16 januari, met de eerste info-avond van deze langlopende vogelkijkcursus. Peter Hofman stond garant voor een eerste en vlotte introductie in de wondere vogelwereld. Over een periode van 12 maanden kunnen de 35 deelnemers, 20 mannen en 15 vrouwen deelnemen aan precies 30 activiteiten.
De cursus Vogels kijken 2020 is een initiatief van Natuurpunt Rupelstreek en Vogelwerkgroep Rupel.

lijn.gif
foto  |  Plaatsen nestkast steenuil  |  Steven Roels
In de bres voor het steenuiltje
Deze periode van het jaar is het moment voor een toer langs de nestkasten voor steenuiltjes. Kijken of dat de kasten nog in orde zijn, eventueel herstellen of vervangen en waar mogelijk op een goede plaats nog een nestkast bijplaatsen. Zo’n uitgelezen plek is de hoeve aan de Capucijnendreef in Schelle, met een open landschap, met hier en daar een bosje, een bomenrij, een haag en een houtkant en verspreid wat knotbomen.
Ideaal voor het steenuiltje en dat ze er al zitten weten we sinds we in maart vorig jaar avondlijke speurtochten naar roepende steenuiltjes organiseerden. Sinds dinsdag 14 januari hangt daar dus een nestkast voor steenuil en als toemaat werd er meteen ook een nestkast voor kerkuil geplaatst. Een baltsend paartje torenvalken en een roepende buizerd maakten het plaatje helemaal compleet.
lijn.gif
tekst en foto  |  Nel De Backer
Vogelkijkwandeling omheen het Zennegat lokt 15 vogelkijkers
Met het beeld van bijzonder hoog tij op de Dijle trokken 15 vogelkijkers op zaterdag 18 januari omheen het overstromingsgebied Zennegat. Aan de in- en uitlaatsluis waren er dus geen slikplaten te zien, het water stroomde het gebied binnen. We moesten de vogels zoeken in het riet en tussen de struiken. Niets spectaculairs, toch wat smientjes, pijlstaarten, tafeleendjes, wintertalingen, krakeenden, wilde eenden, grauwe ganzen en Canadese ganzen gezien. Ook een grote zilverreiger kwam even langs, net als een buizerd, wat aalscholvers, een vrouwtje rietgors en een hoop kieviten. We konden ook genieten van een prachtige regenboog, kort daarna gevolgd door een flinke bui.
Maar iedereen heeft er weer van genoten.
lijn.gif
foto  |  Regenboog boven de Rupel ter hoogte van het Noordelijk eiland  |  Kris De Keersmaecker
Het moment van Kris…
Zaterdag 18 januari konden de deelnemers van de vogelkijktocht omheen het Zennegat en de Rivierkenners in de polders van Kruibeke een prachtige regenboog bekijken. Een bijzonder mooi beeld van de regenboog werd vastgelegd door Kris De Keersmaecker vanop de Rupeldijk bij het Noordelijk eiland.
lijn.gif
Expeditie Natuurpunt 2020
Expeditie Natuurpunt: dat zijn gemotiveerde teams die 2 dagen lang door de Vlaamse natuur varen, fietsen en stappen om geld in te zamelen voor jouw natuurgebied. Zo haalden teams tijdens vorige edities maar liefst 732.000 euro op.  Dat geld ging integraal naar het beheer en de aankoop van natuurgebieden.
In 2016 waren we er voor het eerst bij met de Rupelpedalo’s, in 2018 met de RSP-trappers en vorig jaar met de RSP-stappers. We kijken al uit naar welke teams dit jaar meedoen voor de natuur in onze Rupelstreek.

info  expeditie.natuurpunt.be
lijn.gif
Op stap met Watje in Walenhoek!
Maak je graag een fijne natuurwandeling met je gezin, maar weet je niet steeds wat te doen of te vertellen? In de bibs van Niel en Hemiksem/Schelle kan je voortaan een wandeltas uitlenen om samen een actieve wandeling te maken in het prachtige natuurgebied Walenhoek in Niel.

De tas bevat een geleide wandeling van ongeveer 4 km, met opdrachten, spelletjes, zoekkaarten, fotoboekjes en veel meer om samen met je kinderen een boeiende tocht te maken in dit mooie natuurgebied. Vraag naar de Watje-Waterratje-Wandeltas in de bib van Niel, Schelle/Hemiksem of in Natuur.huis de Paardenstal (open op zondag 2 februari). De wandeling start aan het Natuur.huis de Paardenstal.
lijn.gif
Behaag..natuurlijk biedt je de kans om
pakketjes met wilde bloemenzaden aan te kopen. 
De zaden in het mengsel zijn geselecteerd om bijen, vlinders en hommels aan te trekken. Het is een mengsel van éénjarigen, tweejarigen en vaste planten en het dient om de 3 tot 4 jaar opnieuw ingezaaid te worden. De bloeiperiode loopt van mei tot september op een zonnige standplaats. Beste zaaiperiode = vroeg voorjaar of nazomer. De zaaidichtheid bedraagt 2,5 gram/m². Eerste maaibeurt in oktober, daarna elk jaar 1 of 2 keer maaien, het maaisel moet afgevoerd worden.
Tot eind januari 2020 kan je een bestelling plaatsen.

info  |  in de flyer


Natuurpunt Rupelstreek NIEUWS


Werkgroepen


 Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


https://drive.google.com/open?id=1uiTtSKEGX6E6Oeyg-yJAwTHth3otRAfs

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad