Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezenBen je geïnteresseerd in een activiteit?   Ontvang het Rupel.bericht !
Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten.
Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de agenda op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? 
Lees dan: Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be


Rupel.bericht

undefined

logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
11 november 2019
Op de foto: Olivier en Annelies, Deon, hun oudste zoon en Arwin, hun jongste zoon | Maarten Wielandts
Welkom aan de familie Sadicaris-Nyberg als 1.300ste lid van Natuurpunt Rupelstreek
Momenteel staan er 1.301 namen op de ledenlijst van Natuurpunt Rupelstreek. Met op plaats 1.300 de familie Sadicaris-Nyberg uit Rumst. Maarten bracht hen een bezoek en had ook een bijenhotelletje als cadeautje bij. 
De familie Sadicaris-Nyberg werd lid tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen, waar ze toevallig langs een infostand van Natuurpunt liepen. Het waren vooral de vogelhuisjes en natuurboeken die hun interesse hadden gewekt. En de jonge vrouw die hun toen aansprak en uitleg gaf had niet veel moeite nodig om hun te overtuigen om lid te worden van Natuurpunt.  Zeker omdat ze de natuur in al zijn vormen al heel belangrijk vinden. Aan het bijenhotelletje gaan ze zeker veel plezier beleven en op deze manier kunnen ze ook hun ‘wilde kinderen’, naar aanleiding van het artikel in Natuur.blad, de mooie wonderen van de natuur laten zien.
lijn.gif
Cursus Rivierkenner 2020
Op vrijdag 15 november om 10u starten de inschrijvingen voor de Cursus Rivierkenner 2020, een organisatie van Natuurpunt Rupelstreek, Regionaal Landschap Rivierenland en Toerisme Rupelstreek. 
De cursus bestaat uit 3 theorie-avonden en 5 excursies en spitst zich toe op natuur-, rivier- en toeristische gidsen, alsook op geïnteresseerde streekbewoners die een brede kennis willen verwerven over de getijdenrivieren in onze regio. 
Experts belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken: ecologie, biodiversiteit, natuurontwikkeling, cultuurhistorie, waterbeheersing en ruimtelijke planning. Zij schetsen een verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van het rivierenlandschap.
Voor de organisatie van de cursus Rivierkenner 2020 krijgen we financiële steun van de provincie Antwerpen en de medewerking van de volgende partners: gemeenten Hemiksem, Niel en Boom, de stad Mechelen, Universiteit Antwerpen, onderzoeksgroep ECOBE, het instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), het Waterbouwkundig Laboratorium en de Vlaamse Waterweg NV.

deelnameprijs  |  75 euro en het aantal deelnemers wordt beperkt tot 50 deelnemers. Aarzel zeker niet te lang om in te schrijven, bij de cursussen Rivierkenner 2012 en 2014 was de cursus in minder dan een maand volzet. 
inschrijven  |  vanaf 15/11/2019 en programma via www.rlrl.be/rivierkenner

lijn.gif
foto  |   Pardellynx  |  Luc Van Schoor
vrijdag 15 november
Oog in oog met de pardellynx
Net zoals de wolf is de pardellynx een dier dat tot de verbeelding spreekt van vele natuurliefhebbers. El Lince Ibérico zoals het dier in de Spaanse taal genoemd wordt komt uitsluitend voor op het Iberisch schiereiland en dan enkel nog in de provincie Andalusië in Spanje en de Alentejo in Zuid-Portugal. 
Een kwarteeuw geleden was de pardellynx bijna uitgestorven. Dankzij beschermings-maatregelen zit de populatie gelukkig terug in de lift. Een ontmoeting met dit prachtige dier in de vrije natuur is voor elke natuurliefhebber dan ook één van de allermooiste natuurbelevenissen en een ervaring, die men nooit meer vergeet. Luc Van Schoor van Vogelwerkgroep Ardea – Zuid-Antwerpse regio was één van de gelukkigen, die dit prachtige dier kon bekijken en er bovendien filmopnamen van kon maken.
Natuurpunt Rupelstreek nodigt uit om deze filmopnamen te bekijken. Thema’s die ook aan bod komen zijn:  Kenmerken van de pardellynx, voorkomen en populatie, bedreigingen en hun leefomgeving in het Parque Natural de la Sierra de Andújar bij Jaén in de provincie Andalusië.
Voor we op reis gaan naar Spanje, stellen Ardea-leden Walter De Weger en Guy Borremans enkele kortfilms voor. Met beelden uit hun eigen tuin, het natuurgebied Hobokense polder en elders in de regio. Volgende onderwerpen komen aan bod: Natuurleven in een stadstuin, slechtvalken op de Christus Koningkerk, en natuurbeelden in Hobokense polder en het hertenburlen in Beieren.

afspraak  |  20u    Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat 
inkom  |  2 euro/persoon, ten voordele van Vogelwerkgroep Ardea.
deelname  |  Meld vooraf je komst: info@natuurpuntrupelstreek.be
lijn.gif
foto  |  De Narwal van Wintam  |  Steven Roels
De narwal van Wintam herleeft!
zaterdag 7 december
Vandaag stelt Natuurpunt Rupelstreek het project: de narwal van Wintam voor. We verwelkomen je in het ZWOC op de strekdam van het Noordelijk eiland, vanaf 13u. Tot 17u kan je er terecht voor een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling in het paviljoentje voor het ZWOC. 
  • 13u tot 17u: vrij bezoek aan de tentoonstelling en het ZWOC. 
  • 14u: persmoment en opening tentoonstelling: De narwal van Wintam. 
  • Voorstelling  350ste Suske en Wiske album: de Nacht van de Narwal
afspraak  |  13u – 17u ZWOC – Strekdam Noordelijk eiland
bereikbaar
  • via de Zeesluis Wintam (parkeren bij de Zeesluis), vandaar ongeveer 500 meter wandelen tot aan het ZWOC
  • met de veerboot Schelle/Wintam, de veerboot vaart op het uur en het halfuur, niet om 12u30. Laatste boot terug om 18u
lijn.gif
foto  |  Kappen struweel Noordelijk eiland  |  Erik De Keersmaecker
Werkmoment op het Noordelijk eiland
Het is inmiddels al een beetje een klassieker, een jaarlijks werkmoment op het Noordelijk eiland, met als belangrijkste streefdoel de bekijkbaarheid  van de plassen van het Noordelijk eiland intact houden. 
Werkers op zaterdag 9 november waren: Jan, Nel, Jos, Jan en Erik en na een 2-tal uurtjes hard werken was het streefdoel bereikt. Voor een zitbank en langs de oever van de zuidelijke plas werden 3 stroken struweel gekapt. 

Het Noordelijk eiland is met voorsprong het beste vogelkijkgebied in het rivierlandschap langs de Rupel. De vogels laten zich prima bekijken vanaf de Rupel- en Kanaaldijk. Maandelijks organiseert Natuurpunt Rupelstreek een vogelkijkwandeling omheen het Noordelijk eiland, telkens op de 1ste zaterdag van de maand. Afspraak aan de parking van het Tolhuis om 8u50 of om 9u aan de veerboot op de Rupeldijk. 
lijn.gif
donderdag 21 november
Voedselteam Niel nodigt uit!
Met de voorstelling van Ceci n’est pas un patate, een documentaire van Filip De Bodt.
Voedselteam Niel staat voor een gezonde voeding op je bord, weten waar je voedsel vandaan komt, kiezen voor een duurzame en milieubewuste landbouw, en minder kilometers tussen je bord en je voeding.

afspraak  |  20u  |  Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat
inkom  |  2 euro – gratis voor leden Voedselteam
info  |  niel@voedselteam.be
lijn.gif
Help de natuur en koop de Natuur.kalender 2020!
Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden, de Natuurpuntkalender 2020 is een verzameling van 13 adembenemende natuurfoto’s van bekende natuur- en landschapsfotografen. Opengevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. 

bestellen  |  door een storting van 10 euro op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in de Rupelstreek. Met de aankoop steun je onze projecten voor meer en betere natuur.


Natuurpunt Rupelstreek NIEUWS


Werkgroepen


 Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


https://drive.google.com/open?id=1uiTtSKEGX6E6Oeyg-yJAwTHth3otRAfs

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad