Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

https://drive.google.com/open?id=1Dm5E3R3HVWLicDCjRSRN3mlF0dC7d1IiBen je geïnteresseerd in een activiteit?   Ontvang het Rupel.bericht !
Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten.
Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de agenda op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? 
Lees dan: Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be


Rupel.bericht

undefined

logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
25  juli 2019
foto  |  Icarusblauwtje  |  Fons Van den heuvel
zondag 28 juli
Vlinder mee in Maaienhoek !
Ben je inmiddels helemaal in de ban van onze vlinders? Dan ben je vandaag welkom in Maaienhoek in Schelle.
Een klein natuurgebied vlakbij de oevers van de Schelde, dat normaal niet vrij toegankelijk is.
Vandaag dus wel, dit is dan ook een goede kans om Maaienhoek te bezoeken.
Maaienhoek wordt langs drie kanten omsloten door dijken en houtkanten, waardoor er een bijzonder microklimaat heerst. Op een mooie zonnedag kan je hier een 10-tal vlindersoorten bekijken.

afspraak  |  infostand Natuurpunt poort Maaienhoek, Scheldedijk Schelle  |  kaart
  • tussen  13u en 17u  kan je Maaienhoek vrij bezoeken.
  • om  14u30  is er een geleide vlinderwandeling.
Kom je met de fiets, dan volg je de Maaielei, vanaf de Laarhof- of Kapelstraat als je van Schelle of Niel komt. Of je volgt de Vliet- en daarna de Scheldedijk, als je vanaf het centrum van Schelle komt, of de Scheldedijk, als je vanaf Hemiksem komt. Kom je met de auto, dan kan je parkeren aan de parking sporthal Schelle aan het einde van de Parklaan in Schelle.
lijn.gif
Ben jij klaar voor De Grote Vlindertelling?
Vanaf dit jaar wordt het Grote Vlinderweekend van Natuurpunt verlengd tot een hele maand vlinders tellen. Tot 28 juli kan je meerdere keren tellen, het principe blijft hetzelfde,

De methode blijft hetzelfde. Ga naar je tuin of terras, alleen of samen met je familie of vrienden en tel gedurende een kwartier de vlinders. Noteer het aantal verschillende exemplaren van elke vlindersoort in je tuin en bezorg je resultaten aan Natuurpunt. Zo maak je deel uit van het grootste vlinderonderzoek in Vlaanderen en help je om de natuur in de tuinen mee in kaart te brengen.
Oefen je vlinderkennis, tel de vlinders in je tuin en stuur je gegevens door. Vlinders herkennen lukt het makkelijkst via hun kleur.
Neem dus pen en papier bij de hand. Open de achterdeur en kijk even rond in je tuin!
Zie je één, twee, tien of zelfs geen enkele vlinder? Geef het allemaal door aan Natuurpunt!
Succes!
lijn.gif
foto  |  Broedende huiszwaluwen, en onderaan een Turkse tortel | Steven Roels
Rumstse huiszwaluwen halen formidabel resultaat!
In 2003 had het er nog alle schijn van dat de huiszwaluw als broedvogel zou verdwijnen in de Rumstse centrumstraten. Vrijwilligers van Natuurpunt telden tijdens dat broedseizoen nog amper 5 broedpaartjes.  Eerder was de huiszwaluw al als broedvogel verdwenen uit de dorpskernen van Hemiksem, Niel, Reet en Schelle. En nu, weer 16 jaar later staat de teller op 71 broedpaartjes voor de Rumstse centrumstraten, niet enkel meer in het Molenveld, maar ook in de buurstraten.
Dit is het formidabel resultaat van de campagne: Zwaluwen thuis in Rumst, in 2005 opgestart door gemeente Rumst en Natuurpunt, enkele jaren eveneens ondersteund door Regionaal Landschap Rivierenland.
Een resultaat waarvoor de bewoners van de Rumstse centrumstraten een dikke pluim verdienen.
Zij zorgen ervoor dat de zwaluwen welkom zijn en welkom blijven in hun straat en onder hun dakgoten. Het beetje hinder met soms vogelpoep op de stoep of op een andere plek nemen ze er graag bij.
lijn.gif
foto  |  Kijken naar de zwaluwen in de Rumstse dorpstraten  |  Steven Roels
Zwaluwenexcursie langs Rumstse centrumstraten op TV
Vrijdagavond 12 juli konden we met een 12-tal natuurliefhebbers volop genieten van het vogelgeweld boven de Rumstse dorpsstraten. Bij de groep ook een team van VTM-Nieuws.  Een uurtje voor het vertrek werden we ervan op de hoogte gebracht dat er een VTM-team wou meegaan met de excursie en dat mocht uiteraard.
De reportage werd uitgezonden tijdens het VTM-Nieuws van zondag 14 juli en kan herbekeken worden via de link onderaan. Uiteraard zijn we bijzonder blij dat de media aandacht besteden aan onze zwaluwen en projecten om ze te behouden in onze dorpen.

VTM-nieuws zondag 14 juli   |   fragment
lijn.gif
foto  |  Laatvliegers in Nielse kerkzolder  |  Raymond De Smet
Recordaantal laatvliegers op kerkzolder Niel
Tijdens 2 avondlijke tellingen werden de uitvliegende laatvliegers aan de Nielse parochiekerk geteld. Met als resultaat op 27 juni 48 uitvliegende laatvliegers en op 18 juli 83 laatvliegers. Dat is een bijzonder goed resultaat en het hoogste aantal ooit geteld. Het vorige record werd op 8 augustus 2013 geboekt, toen er 82 laatvliegers geteld werden.
De kolonie laatvliegers op de Nielse kerkzolder is een zogenaamde kraamkolonie. De 48 dieren, die op 27 juni geteld werden zijn vrouwtjes. Begin juni kregen die een babytje, doorgaans een jong per vrouwtje, alhoewel er soms ook tweelingen voorkomen.
Als de vrouwtjes gaan jagen, blijven de jongen bij elkaar in een soort creche, bewaakt door enkele vrouwtjes. Nu, nauwelijks een maand later vliegen de jonge laatvliegers mee uit en gaan ze zelf mee op jacht en dat verklaart meteen ook het dubbel aantal diertjes. Eind augustus verlaten de laatvliegers de kerkzolder, dan gaan ze een periode zwerven en daarna start de vlucht naar de overwinteringsplaatsen.
lijn.gif
tekst en foto  |  Marianne De Maeseneer
Twintig deelnemers
aan de ontdekkingstocht in de kleiputten op 7 juli
De zon was nog wat verstopt achter de wolken, toen we rond 10 u bijeenkwamen met een enthousiaste groep wandelaars, 17 volwassenen en 3 kinderen. We gingen op verkenning in de oude kleiputten tussen Terhagen en Reet, met vooral aandacht voor de talrijke soorten, hoofdzakelijk gele bloemen op onze route. Op de stengels van het Jacobskruiskruid zagen we een heel stel zwart/geel gekleurde rupsen van de Jacobsvlinder. Ook het Sint-Janskruid stond nog mooi in bloei. Bij het opklimmen van de Hoogstraat konden we al snel duizendguldenkruid, een plant uit de Gentiaanfamilie, met de roze bloempjes met 5 kroonblaadjes, waarnemen, één van de typische pioniersplanten in de kleiputten.
De meeste bloempjes waren echter nog gesloten, gezien de bewolking, maar later tijdens de wandeling zagen we ze in groten getale helemaal geopend, nadat de zon er gelukkig was doorgekomen.     
Het hoogtepunt van de wandeling kregen we te zien in het nieuw opengesteld gedeelte van de kleiputten, beheerd door Natuurpunt: de felgele zomerbitterling, ook al een plantje uit de Gentiaanfamilie en eveneens een pionier, eerst één dan nog één, en al snel zagen we er bovenaan de houten trap een heel aantal van deze beschermde soort bij mekaar, echte juweeltjes!
Op de vijvers ontdekten we enkele futen, meerkoeten en kuifeenden, eromheen een verscheidenheid aan libellen, juffers en vlinders, waarbij vooral een prachtige atalanta opviel.
 Aan het eind van de grote zandvlakte was er nog een verzameling middelste teunisbloemen te bewonderen en plaatselijk ook een aantal exemplaren koningskaars in beginnende bloei – inderdaad opnieuw gele bloemen in de kijker!
Na ruim twee en een half uur wandelen en vooral genieten van het aangename zomerweer, kwamen we terug aan bij ons vertrekpunt aan de poort van de vroegere steenbakkerij De Beukelaer.


Natuurpunt Rupelstreek NIEUWS


Werkgroepen


 Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


https://drive.google.com/open?id=1uiTtSKEGX6E6Oeyg-yJAwTHth3otRAfs

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad