Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be

https://drive.google.com/open?id=15TTs43H9V07-_TGjoj8cPR2LE0go8Gwd


Ben je geïnteresseerd in een activiteit?   Ontvang het Rupel.bericht !
Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten.
Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de agenda op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? 
Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Wil je ook graag meewerken aan de natuur in de Rupelstreek? Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be


Rupel.bericht
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
25 januari 2019
foto | IJsberen bij het smeltend pakijs | Fons Van den heuvel
zondag 27 januari
Rise for the Climate – Klimaatmars in Brussel
De Klimaatmarsen, nu al voor de 3de donderdag op rij door spijbelende leerlingen maken indruk. Op 10 januari waren ze met 3.000, een week later met 12.500 en donderdag zelfs met 35.000.
Eerder, op 2 december tijdens de 1ste Klimaatmars waren er 70.000 betogers, die eisen dat het Belgische Klimaatbeleid radicaal van koers zou veranderen. En het blijft niet bij de jeugd, vandaag wordt ook ‘Grootouders voor het klimaat’ boven de doopvont gehouden. De roep om een sterker klimaatbeleid klinkt dus almaar luider. Zondag is er een nieuwe klimaatmars, waarbij ongetwijfeld ook vele Natuurpunters present zullen tekenen.
afspraak | vanaf 11u00 | Station Brussel Noord. Vanaf 11uur verzamelen in de buurt van het station Brussel-Noord, waar de mars voor een veel beter klimaatbeleid in dit land om 13 uur zal vertrekken. Het eindstation is het Luxemburgplein voor het Europees Parlement.

Naar aanleiding van de klimaatmars wordt het treinaanbod versterkt op meerdere grote lijnen van en naar Brussel. Helaas biedt NMBS dit keer geen "Green Ticket" aan voor 5€. Je kan wel een Weekendbiljet kopen voor 8,6€ of Seniorenbiljet voor 6,5€

lijn.gif
zaterdag 26 en zondag 27 januari
Het grote Vogelweekend
Op zaterdag 26 en zondag 27 januari is het weer tijd voor het Grote Vogelweekend. Doe mee met de grootste vogeltelling van Vlaanderen en tel de vogels in jouw tuin. Vorig jaar stond de koolmees op nummer 1 als meest getelde tuinvogel. Huismus en kauw op nummers 2 en 3. Als gevolg van het Usutu-virus viel de merel terug tot een historisch dieptepunt. Geef je telling door op vogelweekend.be
De vogels in je tuin helpen en herkennen? De Tuingids voor Blije Vogels helpt je hierbij. Dit e-boekje van 34 pagina's vertelt je hoe je jouw tuin omtovert tot een paradijs voor jezelf, maar ook voor de vogels. Krijg tips over hoe je vogels voedert. Leer de meest voorkomende tuinvogels kennen en kom te weten hoe je jouw tuin inricht om meer vogels aan te trekken.

info | vind je op vogelweekend.be | hoe je moet tellen | herken de vogels | ... | tel mee en win een verrekijker !
lijn.gif
foto | Lente 2018 – met Watje op stap in Walenhoek | Steven Roels
zondag 27 januari
Met Watje op stap in Walenhoek
Watje is een waterratje, hij leeft in gebieden waar het water zuiver is en de natuur niet vervuild is, zoals de mooie Walenhoek in Niel. Ga mee op speurtocht in dit mooie gebied. Herken bomen met je ogen dicht. Leer over watervogels en de vogels van het bos.
Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn welkom om samen met hun ouders of grootouders, de natuur in Walenhoek te verkennen en op zoek te gaan naar waterratjes en hun vriendjes.

afspraak | 13u30 | Natuur.huis de Paardenstal, Boomsestraat 221 Hellegat-Niel | kaart | ook bereikbaar via de weg achter de huizen Boomsestraat, parking inrijden t.h.v. huisnummer 266.
inschrijven | kris.delanoye@gmail.com
lijn.gif
foto | Infostand Natuurpunt tijdens Plantendag in de Schorre | Erik De Keersmaecker
Natuurpunt blijft fors groeien
Jaar na jaar ziet Natuurpunt het ledenaantal groeien, eind 2016 werd de symbolische kaap van de 100.000 leden gehaald en eind 2018 stond de teller op meer dan 110.000 leden. Een formidabele prestatie van onze vereniging, waarbij de lokale afdelingen ongetwijfeld een stevige duit in het zakje deden.
Iets wat we ook met Natuurpunt Rupelstreek deden, eind vorig jaar stonden er 1.282 namen op onze ledenlijst, een netto stijging van 30 nieuwe leden tegenover eind 2017. Bijzonder mooi is ook dat vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek vorig jaar 57 mensen konden overtuigen om lid te worden van Natuurpunt.
Met 1.282 leden bereiken we een densiteitcijfer van 4,89 % in de 5 Rupelgemeenten, het densiteitscijfer is het percentage gezinnen dat lid is van Natuurpunt.
Het stijgend aantal leden stelt ons echter ook voor een steeds grotere verantwoordelijkheid, het is immers een graadmeter voor de maatschappelijke uitdagingen, waar een vereniging zoals Natuurpunt voor staat. En daarbij gaan natuur, gezondheid en klimaat hand in hand. Een reden te meer om onze natuur te omarmen en volop te strijden voor meer en betere natuur.
lijn.gif
Hernieuw je lidmaatschap !
Eind 2018 kwam de vraag van Natuurpunt om het lidmaatschap voor 2019 te hernieuwen.
  • Bij leden met een domiciliëring loopt het lidmaatschap automatisch door en die hoeven dus ook niets te doen.
  • Leden die hun lidgeld jaarlijks betalen kunnen dit doen met een overschrijving die bij het Natuur.blad Winter zit.
  • Je lidgeld voor 2019 hernieuwen kan ook via deze website van Natuurpunt
    • Je moet je eerst aanmelden met je e-mailadres en wachtwoord waarna je automatisch op de pagina 'Hernieuw je lidmaatschap' komt.
    • Heb je dit nog niet dan registreer je je eerst met je lidkaartnummer en je e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord.
lidmaatschap cadeau doen | Op zoek naar een origineel geschenk? Geef je familie en vrienden een stukje natuur cadeau met een lidmaatschap van Natuurpunt! Jij betaalt het lidgeld, zij ontvangen het welkomstpakket en genieten van alle ledenvoordelen.
tijdschriften | Als lid van Natuurpunt kan je een bijkomend abonnement nemen op onze wetenschappelijke tijdschriften over natuurbeheer, -studie, vogels of zoogdieren.Alvast bedankt!


Natuurpunt Rupelstreek NIEUWS


Werkgroepen


 Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


https://drive.google.com/open?id=1WyK5Bsl7Euf86qLnOL6PhHy_m64meki3

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad