Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.beExpeditie Natuurpunt
Op 23 en 24 juni fietsen 4 vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek, Wim, Dirk, Peter & Martijn,samen meer dan 1000 kilometer bij elkaar ten voordele van het natuurgebied Kleiputten Terhagen.

Geef ze een duwtje in de rug  en sponsor hun kilometers via hun teampagina. Met 4 cent per kilometer geef je een duwtje van 40€ waarvan je trouwens 18€ kan recupereren via de belastingen. Betalen kan online met bank- of kredietkaart.

Ben je geïnteresseerd in een activiteit?   
Via ons Rupel.bericht, het meest recente kan je hieronder lezen, ontvang je info over onze activiteiten. Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de activiteiten op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


De invulkalender voor de zomerperiode 2018 Natuur.Huis de Paardenstal vind je hier

Natuurpunt Rupelstreek
NIEUWS

Natuurpunt Rupelstreek TO-DO


Werkgroepen


 Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


https://drive.google.com/open?id=1WyK5Bsl7Euf86qLnOL6PhHy_m64meki3

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad


Rupel.bericht

logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
17 september 2018


foto | polder van Bazel | Erik De Keersmaecker
zaterdag 22 september
Vogelkijkwandeling polder van Bazel/Rupelmonde

Samen met het Noordelijk eiland en het Zennegat horen de polders tussen Rupelmonde en Kruibeke tot de beste vogelkijkgebieden in het rivierenland van Schelde, Rupel, Nete en Dijle. De najaartrek komt nu stilaan op gang en we kijken nu uit naar de eerste trekvogels. De wandelafstand bedraagt 7 km.
afspraak | 13u35 | Veersteiger Callebeekveer, einde Scheldestraat/Callebeekstraat, Hemiksem
meebrengen | verrekijker, goede wandelschoenen, eventueel vogelgids. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.

lijn.gif


foto | Poel Kleiputten Terhagen | Erik De Keersmaecker
zondag 23 september
Nazomer in de oude kleiputten

We wandelen in de vroegere kleiputten tussen Terhagen en Reet, waar de natuur haar gang is kunnen gaan nadat de kleiontginning er tientallen jaren geleden werd stopgezet. We genieten van enkele unieke plekjes en hopelijk van heerlijk nazomerweer.
afspraak | 10u | poort NV De Beukelaer, Kardinaal Cardijnstraat, Terhagen
(parking vlakbij rotonde einde Kapelstraat)
meebrengen | verrekijker, fototoestel, evt. loupe, hoge wandelschoenen of laarzen
(zeker bij nat weer)
deelname | meld vooraf je deelname | SMS naar 0475/371473 of mail naar
mdmaesen@gmail.com

lijn.gif


foto | Kleiputten Terhagen | Erik De Keersmaecker
dinsdag 2 oktober
Info-avond: Hoort de Rupelstreek in een Unesco-Geopark?

Gezien de recente berichten over niet helemaal gelukte UNESCO-dossiers kan het verwondering wekken dat er gewerkt wordt aan de realisatie van een UNESCO Geopark Scheldedelta, waarin een deel van de Rupelstreek en Klein-Brabant opgenomen wordt. De UNESCO is een huis met vele kamers en het concept Geopark is een bewoner van dat grote UNESCO-huis. Hoe zit zo’n Geopark in elkaar, wat zijn de criteria, wat zijn de mogelijkheden, waar moet op gelet worden bij de verdere ontsluiting van de Rupelstreek in het algemeen en gemeente Niel in het bijzonder?

Spreker is Harry van Royen, coördinator Onroerend Erfgoed gemeente Niel

afspraak | 20u | Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat
deelname | De inkom is gratis, meld wel vooraf je komst via info@natuurpuntrupelstreek.be

lijn.gif


foto | Lepelaars op het Noordelijk eiland | Chris Coeckelbergh
zaterdag 6 oktober
Vogels kijken Noordelijk eiland

Vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel maken elke eerste zaterdag van de maand een vogelkijkwandeling rond het Noordelijk eiland. De wandelafstand bedraagt 4 km, het tempo is dus laag en men krijgt dan ook ruim de tijd om de vogels te bekijken. Voor beginnende vogelkijkers stellen we verrekijkers ter beschikking.
afspraak | 8u50 | Parking Tolhuis (Rupeldijk), einde Tolhuisstraat Schelle, veerboot 9u en veerboot terug om 12u.

lijn.gif


foto | Bekermos en vliegenzwam | Fons Van den heuvel
zondag 7 oktober en zaterdag 13 oktober
Workshops paddenstoelen Walenhoek en Kleiputten Terhagen

Tijdens beide excursies kan je je kennis over de schijnbaar kleine wereld van paddenstoelen flink opschroeven. André De Kesel, de beste paddenstoelenspecialist uit onze regio staat garant voor boeiende info over paddenstoelen. Flink gewapend met die kennis, bezoeken we 2 gebieden in onze regio, het natuurgebied Walenhoek in Niel en de Kleiputten Terhagen. We nemen enkele exemplaren mee naar het Natuur.huis de Paardenstal en naar het chalet Kleiputten Terhagen, waar we kennis maken met determinatiekenmerken van courante paddenstoelen.

afspraak
  • zondag 7 oktober | 14u | Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat
  • zaterdag 13 oktober | 14u | Chalet Kleiputten Terhagen, bereikbaar via de ingang Nieuwstraat 54 Terhagen – volg daar de wegwijzers
deelname | gratis | meld vooraf je komst naar één van beide workshops via info@natuurpuntrupelstreek.be

lijn.gif


foto | Meidoorn | Erik De Keersmaecker
Behaag..natuurlijk 2018

Behaag…Natuurlijk is ondertussen 25 jaar oud en nog steeds springlevend. Het aanplanten van streekeigen bomen en struiken, het plaatsen van bijenhotelletjes en het blijvend promoten om onze tuinen vogel- en dus ook bijen- en vlindervriendelijker in te richten heeft zonder twijfel enorm veel leven in grote en kleine tuinen gebracht. Als toemaatje worden dit jaar 3 soorten als Boom van het Jaar aangeboden en tevens zijn er voor het eerst ook enkele fruitboomsoorten in het aanbod opgenomen. De gekozen fruitboomsoorten zorgen allen voor een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

bestellen | tot woensdag 31 oktober kan je een bestelling plaatsen.
info | info over prijzen, samenstelling plantpakketten en te koop aangeboden planten en bijenhotelletjes: www.natuurpunt.be/behaag

lijn.gif


foto | Landschapsfeest Kelderijlei | Francis Mertens
Grote onderscheiding voor Landschapsfeest Kelderijlei

Maanden voorbereiding en ettelijke overlegmomenten gingen eraan vooraf. Alles was dus prima geregeld om van de viering van 20 jaar natuurbeheer Kelderijlei en 10 jaar Regionaal Landschap Rivierenland op zondag 2 september in Kelderijlei in Schelle een schitterend moment te maken. Het idee om beide vieringen samen te plannen werd tijdens de herfst van vorig jaar geopperd en het bleek een schitterend idee te zijn.
Francis Mertens fungeerde de voorbije maanden als prima kartrekker, samen met de medewerkers van Regionaal Landschap Rivierenland en gemeente Schelle. Alles zat dus in de juiste plooi, enkel het weer kon nog spelbreker zijn. Dat deed het niet, en samen met de omgeving, een bijzonder mooi natuurdecor en vooral het programma, met tussendoor schitterende rustige luistermuziek, een ruim aanbod aan info-, drank- en eetstands, ook korte wandeltochten richting Samentuin Aerdborg en het landschap van de Speltenvelden en ongeveer 500 bezoekers zal het Landschapsfeest Kelderijlei 2018 voor altijd een mooie herinnering blijven.

lijn.gif


Gemeente Niel en Natuurpunt
ondertekenen nieuwe huurovereenkomst

Dinsdag 11 september ondertekenden burgemeester Tom De Vries voor gemeente Niel en directeur Chris Steenwegen voor Natuurpunt de nieuwe huurovereenkomst voor het gebruik van Natuur.huis de Paardenstal en dit voor een periode van 5 jaar, daarna stilzwijgend verlengbaar voor een periode van telkens 5 jaar.
De nieuwe overeenkomst is gebaseerd op: inzet, vertrouwen en engagement.
De vrijwilligers van Natuurpunt hebben de voorbije jaren getoond dat ze zich kunnen inzetten om het Natuur.huis steeds mooier te maken, met de renovatie van de gevel van het Natuur.huis als belangrijkste blikvanger. Die dadendrang heeft geleid tot vertrouwen, met het gevolg dat gemeente Niel in 2017 het initiatief nam om ook de rest van het gebouw te restaureren en het gebouw te bewaren voor de toekomst.
En uiteindelijk heeft ons engagement geleid tot deze overeenkomst.

lijn.gif


foto | Toekomstig sterneneiland Noordelijk eilandn | Erik De Keersmaecker
Sterneneiland op het Noordelijk eiland

Soms bieden bijzondere omstandigheden mogelijkheden om iets uitzonderlijk te realiseren.
Als gevolg van de lange droogteperiode stond de noordelijke plas op het Noordelijk eiland begin september praktisch volledig droog. Dat bracht ons op het idee om van de gelegenheid gebruik te maken om in de opgedroogde plas een eiland aan te leggen. Een idee dat meteen in goede oren viel bij de medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos. Minder dan een week later werd er reeds gestart met de aanleg van het eiland, waarvan de toplaag zal bestaan uit zand en schelpen. Rondom het eiland werd een diepere geul gegraven om predatie door vos te ontmoedigen. Naar de toekomst toe moet het eiland vrijgehouden worden van vegetatie en vooral wilgen- en berkenopslag, iets waarvoor wij ons als Natuurpuntvrijwilligers graag engageren.
Streefdoel is dat het eiland tijdens de lente van volgend jaar, ongeveer 20 cm boven het waterniveau uitsteekt, daardoor zou het bijzonder goed geschikt zijn, als broedplaats voor grondbroeders zoals visdief, kleine plevier en kluut. Al is de kans bijzonder groot, dat ook kokmeeuwen het eiland snel zullen ontdekken als broedplaats.

lijn.gif


Koop de Natuur.kalender 2019
en steun de natuur in de Rupelstreek

Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. Het thema is dit jaar Vogels.
Open gevouwen staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalendergegevens.
Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

bestellen | door een storting van 10 euro/kalender op rekening BE70 0013 5986 4925. | Gratis levering aan huis, voor zover je woonachtig bent in de Rupelstreek.

lijn.gif


foto | Walenhoek | Steven Roels
Natuur.huis de Paardenstal
Op stap met Watje, het waterratje

Tot eind september is het Natuur.huis elke zaterdag en zondag open, telkens van 14u tot 18u. Tijdens de openingsuren van Natuur.huis de Paardenstal kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar, samen met hun ouders of grootouders en gewapend met een rugzakje, met daarin een aantal doe- en weetopdrachtjes op stap gaan in de mooie Walenhoek.

Van oktober tot april is het Natuur.huis enkel de eerste zondag van de maand open, telkens van 13u tot 17u.