Welkom bij de afdeling.natuurpuntrupelstreek.be
Natuurpunt Rupelstreek is actief in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle en telt al ruim 1200 leden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar elke dag werk van meer en betere natuur.

Wil je ook graag meewerken? Heb je iets te melden?
Laat het ons weten via info@natuurpuntrupelstreek.be
Ben je geïnteresseerd in een activiteit?   Ontvang het Rupel.bericht !
Via ons Rupel.bericht  -  het meest recente kan je hieronder lezen  -  ontvang je info over onze activiteiten.
Geef je e-mailadres op en je ontvangt het Rupel.bericht automatisch in je postvak.

Of bekijk de agenda op natuurpunt.be/rupelstreek 
Verdere info krijg je via info@natuurpuntrupelstreek.be


Geef je tijd aan de natuur

Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in jouw buurt? 
Lees dan Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?

Rupel.bericht
logo.gif
webversie | uitschrijven
Rupel.bericht
12 december 2018
foto | Paardenschor | Nel de Backer
zaterdag 15 december
Birdwatching | Vogels kijken op Linkeroever
Op nauwelijks een half uur rijden maken we kennis met de beste vogelkijkgebieden op de Antwerpse Linkeroever. Voor de middag bezoeken we Blokkersdijk, het Groot Rietveld en het Rietveld Kallo. Voor de picknick kunnen we terecht in café de Poldervriend in Kallo. In de namiddag trekken we naar de Putten in Kieldrecht, Doelpolder en het Paardenschor in Doel en - wanneer er nog wat tijd over is - ook nog even naar de Prosperpolder.
afspraak | 9u | parking kerk H.Hart (A12) Antwerpsestraat/Eikenstraat Boom. Vandaar carpoolen we naar de verschillende natuurgebieden. Aansluiting mogelijk tijdens de middag in café de Poldervriend, Fabriekstraat 53 Kallo. Meerijders betalen 6 eurocent/km aan de chauffeur
meebrengen | verrekijker, eventueel telescoop, vogelgids, stevige wandelschoenen, warme kledij en picknick.
Deelname | vooraf melden via info@natuurpuntrupelstreek.be
lijn.gif
foto | Nestkast vol uilenballen | Robbe Roels
donderdag 27 december
Al pluizend het jaar uit!
In Noord- en Zuid-Holland is het al jaren een stevige traditie, om het jaar af te sluiten met een pluismoment op derde kerstdag. Misschien lukt het ons om deze traditie ook hier ingang te doen vinden.
Onze diepvriezer zit momenteel propvol zakjes uilenballen, die we het voorbije jaar verzameld hebben in tientallen kerkuilnestkasten. Vandaag hopen we in het Natuur.huis vele kandidaat pluizers te ontmoeten.
Per broedplaats houden we de schedeltjes netjes apart, zodat we achteraf kunnen bekijken hoeveel prooien er gemiddeld in zo’n braakbal zitten en welke soorten muizen dat dan wel waren. Tijdens de middag zorgen we voor een lekkere tas soep met brood. Wil je ook meedoen? Zet dan derde kerstdag in je agenda en geef je naam door.
afspraak | 10u | Natuur.huis De Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel-Hellegat – einde om 16u
Deelname | vooraf melden via info@natuurpuntrupelstreek.be
lijn.gif
zaterdag 2 februari
Ledenavond Natuurpunt Rupelstreek
Deze keer kiezen we het parochiecentrum in Terhagen als locatie voor de Ledenavond 2019. We verwelkomen jullie vanaf 18u voor een aperitiefje en hapje. Nadien verwennen Pieter en Liesbeth ons opnieuw met een soepje, een heerlijk buffet van seizoengerechten. en een dessertje. Tussendoor overlopen Erik, Dries en Dirk de realisaties van 2018 en de vooruitzichten voor 2019. Een stevig toemaatje wordt de film 'Ruimte voor Plaats' van regisseur Nic Balthazar en Vlaams bouwmeester Leo van Broeck.
Achteraf is er voldoende gelegenheid voor een gezellige babbel.
inschrijven | stort 25 euro - voor 23/1 - op rekening BE70 0013 5986 4925 van Natuurpunt Rupelstreek, met mededeling: Ledenavond 2019 en veggie als je vegetariër bent. In deze prijs is de maaltijd en aperitief inbegrepen. Andere dranken dienen apart betaald te worden. Van harte welkom!
afspraak | 18u | Parochiecentrum Terhagen, Kloosterstraat 2 Terhagen
lijn.gif
foto | Electrabelsite Schelle | provincie Antwerpen
Natuurpunt zoekt vrijwilligers
Volgende maand worden er nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd, het gevolg daarvan is dat er ook nieuwe GECORO’s, milieuraden en eventueel cultuurraden geïnstalleerd worden. En daarvoor zoeken we vrijwilligers, mannen of vrouwen die zich willen engageren om Natuurpunt te vertegenwoordigen.
Ben je geïnteresseerd om deel uit te maken van een adviesraad in jouw gemeente en ben je bereid de vergaderingen, in de meeste gevallen 4 à 5 keer per jaar, bij te wonen, dan ben jij de vrouw/man die we zoeken. Voor gemeente Schelle zoeken we enkele vrijwilligers die voor Natuurpunt in de MINA-raad (de milieuadviesraad) willen zetelen. In de GECORO (Adviesraad Ruimtelijke Ordening) komt een plekje vrij als plaatsvervanger, met grote projecten zoals de Schelse dorpskern en de invulling van de Electrabelsite in het vooruitzicht, alvast boeiende dossiers om op te volgen. We maken met Natuurpunt ook deel uit van het onderdeel Socio-Culturele verenigingen binnen IVEBICA. Voor deze raad komen zowel inwoners van Schelle, Hemiksem als Niel in aanmerking. Wil je meer informatie over de werking van deze raden, kan je contact opnemen met Ilse Wachters - 0470/78.56.16 - Wil je Natuurpunt vertegenwoordigen in één van die raden, stuur je dan even een berichtje naar: info@natuurpuntrupelstreek.be
Ook in de andere Rupelgemeenten Hemiksem, Niel, Boom en Rumst zijn we op zoek naar kandidaat-vrijwilligers. Meer info in een volgend Rupel.bericht.
lijn.gif
foto | Vrijwilligers Natuurpunt v.l.n.r.: Paul, Jan, Jos en Herman | Josine De Maseneer
Vrijwilligers Natuurpunt aan de slag in Bos N
Een groep Natuurpuntvrijwilligers en ook buurtbewoners van Bos N waren de voorbije weken volop bezig met het uitspreiden van hakselhout op de wandelpaden van Bos N. Hakselhout dat ter beschikking werd gesteld door gemeente Boom. Verspreid over 4 verschillende werkmomenten waren ze er aan de slag.
Bos N is een oude gedempte kleigroeve, toen nog put N, en was voorbestemd als woonuitbreidingsgebied. Acties van de plaatselijke werkgroep Bomen in Boom waren de aanleiding dat het Boomse gemeentebestuur in 1998 besliste om put N grotendeels om te vormen tot natuurgebied. Put N werd Bos N en sinds 2008 is het beheer over Bos N in handen van Natuurpunt. Je kan het gebied verkennen via een bewegwijzerd wandelpad.
Ingang aan het einde van de Rode Kruisstraat in Boom, de wandelafstand bedraagt 1,3 km.
lijn.gif
foto | Welkome break tijdens het werk | Erik De Keersmaecker
Leerlingen school Groenlaar helpen Natuurpunt
Donderdag 6 december stonden we met z’n vieren klaar voor de ontvangst van een groep leerlingen van School Groenlaar uit Niel. Het is niet de eerste keer dat School Groenlaar ons komt helpen en uit die ervaringen weten we dat de leerlingen van deze school echt hard kunnen werken. En dat betekent ook dat een goede voorbereiding vooraf een noodzaak is. Met z’n vieren waren we er dus een uurtje vooraf bezig met het knotten van enkele knotbomen, zodat er grote hopen dikke en minder dikke takken klaarlagen.
Die werden dus allemaal netjes opgeruimd door een groep leerlingen. Door een andere groep werden vakkundig 4 knotwilgpoten langs de Wullebeek aangeplant en takken versleept van enkele jonge knotbomen, die een eerste knotbeurt kregen.
lijn.gif
Koop de Natuur.kalender 2019 en
steun de natuur in de Rupelstreek
Laat je elke maand verrassen door de allermooiste natuurbeelden. Het thema is dit jaar Vogels. Open gevouwen, staat bovenaan telkens een foto, de onderzijde bestaat uit de kalendergegevens. Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

bestellen | door een storting van 10 euro/kalender op rekening BE70 0013 5986 4925.
levering | gratis aan huis, voor zover je woonachtig bent in de Rupelstreek.

Opgelet !  |  de cursus 'Vogels kijken voor echte beginners' is volzet

Natuurpunt Rupelstreek NIEUWS


Werkgroepen


 Vogelwerkgoep Rupel
Werkgroep Kleiputten Terhagen
Werkgroep Natuur.Huis De Paardenstal

Rupel.blad

Natuurpunt Rupelstreek en Aartselaar publiceren samen elk seizoen het regionaal tijdschrift Rupel.blad


https://drive.google.com/open?id=1WyK5Bsl7Euf86qLnOL6PhHy_m64meki3

Klik op de foto om het Rupel.blad te lezen.
Het archief vind je via Publicaties > Rupel.blad