Retourtje Sachsenhausen (2008)

Verzetsstrijder Jan van den Ende belandde in de Tweede Wereldoorlog via de gevangenis Scheveningen in concentratiekamp Vught. Samen met 3.000 andere politieke gevangenen werd hij in september 1944 gedeporteerd naar het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. Ruim de helft van hen zou de oorlog niet overleven. Jan van den Ende overleefde het kamp wel en werd later een gerenommeerd natuurfilmer.
 
Elf getuigenverhalen van gevangenen van de kampen Vught en Sachsenhausen zijn op film vastgelegd. De getuigenissen van vier van hen zijn gebruikt voor de documentaire. Een van hen - Jan van den Ende - heeft opnieuw de treinreis van Vught naar Oranienburg (waar het concentratiekamp Sachsenhausen ligt) gemaakt. Hij deed dit samen met de 16-jarige Danni Reches. Zij heeft een Joodse achtergrond die haar verbindt met het lot van vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
 
Liefde voor de natuur
Het resultaat is een bijzondere film, die start en eindigt op het station Vught. En die daartussen een indringend beeld geeft van het leven in kamp Vught, de deportatie naar Sachsenhausen, het regime in concentratiekamp Sachsenhausen en hoe deze ervaringen het leven van de slachtoffers verder heeft bepaald. De film illustreert ook hoe belangrijk de liefde voor de natuur voor Jan van den Ende was om te overleven. Vier maanden na het opnemen van de film, op 19 oktober 2008 en amper een maand voor de première in november is Jan van den Ende (86) overleden.
 
TV West vertoonde de documentaire 'Retourtje Sachsenhausen' op 4 mei 2009. Zie http://www.westonline.nl/programmas/retourtjesachsenhausen
 
Educatief project
De film is onderdeel van een educatief project, dat in 2009 als pilot startte op het Vughtse Maurick College. Naast het bekijken van de film, gingen leerlingen van de derde klas HAVO/VWO ook aan de slag met een webquest over de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen.

 
Bestel de DVD
‘Retourtje Sachsenhausen’ (43 minuten) is een film van Anne-Marie van Oosteren en Theo van den Aker. De film (met Duitse of Engelse ondertiteling) kwam  tot stand met steun van het Ministerie van VWS, de provincie Noord-Brabant, het VSB-fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Vught. De dvd is dankzij deze bijdragen verkrijgbaar voor slechts € 7,50 (excl. verzendkosten). Zie: http://www.nmkampvught.nl/index.php?id=2085
 
 
During the Second World War, many Dutch resistance members were imprisoned, mostly at the Vught Camp and often later at the German Concentration Camp of Sachsenhausen. Film maker Jan van den Ende was one of those lucky enough to survive the ordeal. His experiences were recounted in a documentary 'Return to Sachsenhausen' which was broadcast by the Dutch broadcasting company TV West in the days around the celebration of Liberation Day, 5 May 2009.


Comments