Home‎ > ‎

Vier dagen eerder is het festival geopend door de gouverneur van de regio Ugra onder begeleiding van zang en dans.  

Er zijn filmmakers uit Armenië, Iran, Polen, Tsjechië, Estland, Brazilië, Afghanistan, Kazachstan, Oekraïne en de Russische federatie vanzelfsprekend. Er is veel pers, constant is de regionale televisie aanwezig met vragen als “Wat vindt u van het festival? “, “Hoe vindt u de stad?”, “Wat is het onderwerp van de film?” ( Aan het eind van de week neemt de ploeg afscheid om aan hun reis van 2 dagen zo’n 1500 km te beginnen. Zo regionaal zijn ze dus niet). 

Naast de filmvertoningen, zijn er discussies – helaas in het Russisch - en is er volop de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Twee studentes Engels zorgen ervoor dat alles in het Engels vertaald wordt.

Khanty-Mansiysk ligt 3 uur vliegen van Moskou aan de rivier de Yrts, een zijrivier van de Ob. 58 % van de Russische olie en 5 % van de wereldolie komt hier vandaan. De  oliewinsten zijn de laatste 20 jaar in de economie van deze regio gepompt en dat is te zien. Er zijn theaters, moderne woningen, winkelcentra en parken met grote standbeelden en een goede infrastructuur. De oorspronkelijke houten huizen zijn bijna niet meer te ontdekken, maar voor een groot deel verbannen naar een openluchtmuseum.  Er is een geologisch museum en het moderne museum “Man and Nature”. Vooral de Poolse delegatie kijkt haar ogen uit. Overal staan touch screens en alle teksten zijn in het Russisch en Engels. Opgezette uilen, bosvogels en eenden kijken ons aan. In de volgende zaal krijgen de oorspronkelijke Siberiërs, de Khanty en de Mansiysk alle aandacht. Zelfs de

persoonlijke verhalen van de bannelingen in de vorm van foto’s worden niet vergeten.

Tijdens Stalins bewind werden miljoenen Russen, maar ook inwoners uit satellietstaten, naar deze streken verbannen. Er was hier niets en velen overleefden het niet. Nu maar hopen dat de inwoners het verleden niet vergeten en denken aan de toekomst, zoals de slogan van het festival "to save and preserve."

 

Comments