Logo
 
Filmproductie  van den Ende, Bezuidenhoutseweg 265a 
2594 AN Den Haag Nederland, tel +31 (0) 70- 385 86 76
  

 NIEUWS 

OVERDRACHT OEUVRE FILMPRODUCTIE VAN DEN ENDE AAN BEELD & GELUID


Tussen 1978 en 2008 produceerden Jan van den Ende en Monique van den Broek documentaires over de Nederlandse natuur. Na het overlijden van Jan van den Ende in 2005 maakte Monique van den Broek twee verzamel dvd’s: ‘Drie Decennia Duinen’ en ‘Ooievaars Natuurlijk’. In 2013 is het oeuvre van Filmproductie Van den Ende overgedragen aan het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Het betreft hier een schenking.

De komende jaren zal het Instituut al het filmmateriaal  conserveren, archiveren, catalogiseren en exploiteren.
Archivering omvat bestendige bewaring van het materiaal door middel van opslag onder adequate (klimatologische) omstandigheden.
Catalogiseren omvat de aanleg van een (geautomatiseerde) administratie, zodanig dat duidelijk is waar desbetreffende onderdelen van het materiaal zich bevinden, en dat deze tenminste op basis van relevante Metadata (titel, jaar, dossiernummer, trefwoorden) ontsloten zijn.
Exploitatie omvat bevorderen en faciliteren van de toegankelijkheid ten behoeve van belangstellenden, die in culturele, educatieve of ideële sfeer het materiaal kunnen bekijken.

Zie de wikipedia van het Instituut voor Beeld & Geluid


Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Sumatralaan 45 1217 GP Hilversum

035 677 5555

www.beeldengeluid.nl








 

LEZING: aan te vragen via natuur@natuurfilm.com

 

Film ‘Ooievaars Natuurlijk’ en Hoe staat het met de ooievaars in Den Haag?

Lezing, PowerPoint en film door Monique van den Broek
Duur: 1,5 uur

 

Samen met partner Jan van den Ende (overleden 2008) maakte Monique van den Broek tussen 1980 en 2008 natuurdocumentaires over de duinen en andere natuurgebieden.

 

De film ‘Ooievaars Natuurlijk’ won prijzen op natuurfilmfestivals in Frankrijk. Polen. Slowakije en Siberië en vertelt het verhaal van de opzienbarende terugkeer van de ooievaar in Nederland. Na zijn alarmerende verdwijning rond 1970 startte Vogelbescherming Nederland met succes een herintroductieplan. Door bescherming en herstel van hun voedselgebied zullen ooievaars in de toekomst steeds beter op eigen poten kunnen staan. U kunt de ooievaar volgen op zijn liefdespad, tijdens de zorg voor de jongen en u reist mee met de jonge vogels die, zonder hun ouders, de weg naar Afrika weten te vinden. Geniet van de meer dan duizend ooievaars wanneer ze, zeilend op thermiek, zich gereed maken voor de oversteek vanuit Spanje naar Marokko.

Maar hoe is de ooievaar in Den Haag terecht gekomen? En waar kunnen we nu ooievaars zien in onze stad? Trekken ze weg of blijven ze in de winter?
 
In 2013 werd de lezing gehouden voor:
  • MUSEON, Stadhouderslaan 37, Den Haag, www.museon.nl  
  • Verzorgingshuis Loosduinse Hof, Den Haag
  • Serviceflat Belvedère, Rijswijk
  • IVN Den Haag

.......................................................................................................................................................................

 
N I E U W E  D V D  !!!!!!!!!!!!!!!!!!  
Verkoop DVD Ooievaars Natuurlijk prijs € 10 (123 minuten)
 
* Te bestellen bij de AVN  info@avn.nl www.avn.nl

* Te koop bij VVV Den Haag, Bibliotheek Spui 68, 2511 BT Den Haag

   Telefoon: 070 3618860 / 0900-3403505 (€0,45 cent per minuut)

   Openingstijden: Maandag 12.00-20.00; ; Dinsdag t/m vrijdag 10.00-20.00

   Zaterdag 10.00-17.00;Zondag 12.00-17.00

 

Foto: Caroline Walta

 

Nieuwe DVD: 5 HISTORISCHE NATUURFILMS

OOIEVAARS NATUURLIJK (2002); STRUINEN DOOR DE DUINEN (2002); CLINGENDAEL (1999)

NATUUR NABIJ (1997); DEN HAAG NATUURLIJK (1986) Nederlands/Engels

Tussen 1983 en 2008 maakten Jan van den Ende(1922-2008) en Monique van den Broek diverse natuurdocumentaires. Meestal waren de duinen onderwerp van hun films. Op de DVD OOIEVAARS NATUURLIJK zijn de films over de stad en met name over Den Haag bij elkaar gebracht. DEN HAAG NATUURLIJK uit 1986 toont historische beelden, niet eerder op video verschenen, waaronder de eerste beelden van ooievaars in Den Haag.

De  films, oorspronkelijk opgenomen op 16mm film, zijn nu weer toegankelijk voor een groter publiek. Daarvoor was het nodig om deze te laten digitaliseren van film naar dvd. Als eerste werd in 2009 “Rietland in de Randstad” uitgebracht in samenwerking met Natuurmonumenten. Daarna volgde “Drie Decennia Duinen”. Dunea, de waterleverancier in onze regio, heeft deze prachtige DVD laten maken met een overzicht van 30 jaar filmopnamen in de Meijendelse duinen. Deze uitgave is te koop bij het bezoekerscentrum.

 


 
In 2012 natuurdocumentaires op NostalgieNet
Winkel van de Nostalgie
 
De films 'ZAND, WIND, WATER', 'Ooievaars Natuurlijk', 'Duinen beheren en beleven' en 'Vrije Vogels' worden binnenkort via NostalgieNet uitgezonden.  
 
Informatie over NostalgieNet
Dit kanaal bereikt via de kabel 2.7 miljoen huishoudens (via Ziggo, UPC, KPN, CaiW, Delta e.a.). Het net brengt volledig Nederlandstalige programma’s voor een breed publiek.  Dat is genieten van het beste van tv uit de jaren ‘50 tot ’80, van eigen bodem voor een doelgroep van 45 jaar en ouder.
NostalgieNet verkoopt DVD’s via de webwinkel. Zie www.nostalgienet.nl
 
ZAND, WIND, WATER in 2011 vertoond op de volgende festivals:
 
  • Oktober 2011: LIFE SCIENCES Film Festival in Praag, Tsjechië  http://www.lsff.cz/en/
  • September 2011: 6th European Environment Festival Green Wave-21th century in Kurdjali, Bulgarije http://www.euroekofest.org/
  • September 2011: Ostrava Kamera Oko International Cinematographers Film Festival in Ostrava, Tsjechie http://www.filmfestivalostrava.com
  • Juni 2011: Filmfestival to Save and Preserve in Khanty Mansiysk, Russiche federatie.
  • Пeсок, ветер, вода staat er op het scherm in het theater in de Siberische stad Khanty-Mansiysk. De film is genomineerd in de categorie documentaire.
 

 

SAND, WIND, WATER at Film Festival ‘To Save And Preserve’, June 2011.

Пeсок, ветер, вода, it says on the screen in the theater of the Siberian town of Khanty Mansiysk. Our film has been nominated in the category ‘Documentary’.

Continue

 

 

Beeld uit de film 'VIER DUINDAGEN' bij uitzending Twee voor Twaalf. In een  uitzending van de quiz 'Twee voor Twaalf' moet het team een natuurvraag beantwoorden. Het beeld van de aronskelk dat hierbij getoond wordt komt uit de film 'Vier Duindagen'.

Klik op http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1089083


UIT: ONS DEN HAAG 38e jaargang nr. 2 maart/april 2011 

Vereniging Vrienden van Den Haag  

Als kind was ik niet zo bezig met natuur of groen, vogels of planten. Mijn ouders namen ons wel mee naar het bos, maar dat was meer om een frisse neus te halen of de benen te strekken. De liefde voor de natuur ontstond pas later toen ik Jan van den Ende –mijn latere echtgenoot en filmpartner- leerde kennen. Met Jan ging ik vooral de Meijendelse duinen in om te filmen en te fotograferen. Dat die duinen mijn favoriete stukje natuur zijn geworden, daar getuigt de dvd Drie Decennia Duinen van die onlangs is verschenen, zie www.natuurfilm.com

Voor ik mij met de Haagse flora en fauna bezig ging houden, had ik wel interesse in de stad Den Haag, mijn geboortestad. Dit bewijst een heel oud Sinterklaasrijmpje, dat ik onlangs tegenkwam.  Mijn broertje schreef in zijn, misschien niet het beste, Sinterklaasgedicht  “Monique houdt heel erg graag, van haar eigen stad dat is Den Haag”. Dat klopt nog steeds alhoewel ik nu  heb bezocht, wel veel kritischer kijk naar dat wat Gemeente doet met de stad.  Dankzij de wijsheid en aanhoudende acties van verschillende organisaties zoals, De Vrienden van Den Haag de AVN en Stichting Duinbehoud zijn monumentale gebouwen en groene gebieden bewaard gebleven of worden deze beschermd. Maar er kan nog steeds veel wat verbeterd worden.

Wat mij als natuurfilmer en IVN- gids erg aanspreekt is, om kijkers en wandelaars in het groen ook een stukje van de geschiedenis van een natuurgebied mee te geven.   Zoals we ooit in de film Clingendael lieten zien “het heden kan niet zonder het verleden’’.  Historie speelt in veel Haagse groengebieden een grote rol.  En hoe meer ik me erin verdiep, des te meer blijkt dat het verleden overal opduikt. Of ik nu met een andere  IVN-gids rondloop op een oude begraafplaats, waar beroemde families  hun laatste rustplaats vinden of op het landgoed Clingendael.  Daar komen de familiebanden van de eigenaar Doublet met de familie Huygens ter sprake. Een van de eerste bewoners Doublet was getrouwd met de zuster van Constantijn Huygens, die Hofwijck in Voorburg liet bouwen. Die Haagse families verlieten hun buitens in de winter en woonden in de 17e eeuw allemaal op of rond het Lange Voorhout.  Den Haag was toen niet veel meer dan een dorp rond het Binnenhof.  

Tijdens het voorbereiden van een IVN-excursie hebben we al ontzettend veel plezier als we proberen uit te vinden hoe we de wandelaars anders kunnen laten kijken.  Niets is ons daarbij te gek. Om mensen de monumentale bomen op de Joodse Begraafplaats te laten zien, namen we eens een trapje mee zodat men over de muur kon kijken. Tegenwoordig halen we de sleutel bij de NIBC bank en wandelen we langs de eeuwenoude zerken. Dat kan trouwens iedereen doen.

Op onze excursies in de groengebieden van Den Haag vinden we het leuk om wandelaars aan het werk te zetten en ze zo zelf meer over de natuur te laten ontdekken. Wie weet bijvoorbeeld hoe een beuk of een eik in bloeit? Hoe komen planten aan hun naam? Wat is het verschil tussen witte en rode klaver? Wat doet dat spuug tussen die planten? Deze zaken en nog veel meer komt u aan de weet als u meeloopt met www.ivndenhaag.nl

Monique van den Broek 

Voor meer informatie: www.vriendenvandenhaag.nl 


PERSBERICHT Museon  'Duel in de Duinen in Museon Den Haag'

Zuid-Hollandse duinen belicht door cineast Monique van den Broek en natuurfotograaf Peter Muller

Zondag 19 december 2010 waren cineast Monique van den Broek en natuurfotograaf Peter Muller met elkaar in gesprek in het Museon in Den Haag. In een 90 minuten durend programma spiegelden beide beeldkunstenaars hun werk aan elkaar, waarbij de Zuid-Hollandse duinen centraal stonden. Onder de titel ‘Duel in de Duinen’ kreeg het publiek film- en fotomateriaal te zien en werd duidelijk waar het spanningsveld ligt tussen film en fotografie. Aanleiding voor deze presentatie is de uitgave van de DVD "Drie Decennia Duinen" gefinancierd door DUNEA.

Peter Muller

Het werk van natuurfotograaf Peter Muller onderscheidt zich door de wijze waarop de fotograaf grafische lijnen en structuren in de natuur op bijzondere wijze interpreteert. Muller is een gerenommeerd natuur- en landschapsfotograaf. Zijn werk omvat, naast veel in Nederland gefotografeerd werk, talrijke reportages uit o.a. de Verenigde Staten, West-Afrika, Zuid-Afrika, India, Egypte, Marokko en Indonesië. Hij is zowel analoog als digitaal specialist en heeft veel expeditiemateriaal op grootbeeld diaformaat gemaakt. Peter Muller is een graag gezien jurylid bij fotowedstrijden en een uitstekend vakinhoudelijk presentator.

Monique van den Broek

Van 1977 tot 2008 produceerde Monique van den Broek natuurdocumentaires met cineast Jan van den Ende. De eerste film, die zij samen produceerden, was tevens hun langste en meest bekeken film. Drie miljoen mensen zagen ‘Vier Duindagen’, een film waarbij in vier seizoenen de Zuid-Hollandse duinen worden belicht. Daarna kwamen er opdrachten vanuit de overheid en natuurorganisaties. Voor Natuurmonumenten verdiepten zij zich in het nieuwe bosbeheer met ‘Bos, meer dan bomen Alleen’ en Rijkswaterstaat gaf opdracht voor films over de Deltawerken, de kust en het zeereepbeheer. Maar de meeste natuurdocumentaires hebben als onderwerp hun grote liefde, de duinen. Voor hun inzet om de natuur in de duinen bij een groot publiek bekend te maken, kregen zij in 2002, uit handen van toenmalig burgemeester van Den Haag, de heer W. Deetman, de Schierbeekprijs. In totaal maakten de cineasten samen 16 natuurdocumentaires.

Verkoop DVD Drie Decennia Duinen

Bezoekerscentrum DUNEA Meijendelseweg 40, Wassenaar Tel. 070 – 511 72 76. Open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 16.00 uur en zondag 10.00 – 17.00 uur.

 
Zand, Wind, Water is genomineerd op het International Jahorina Eco&Tourfilm Festival in Pale, Bosnië-Herzegovina. De screening was op 29 november 2010. Informatie:http://www.jahorinafest.org/indexe.htm