Films‎ > ‎Zand, Wind, Water (2008)‎ > ‎

Première Zand,Wind,Water

Op 20 juni 2008 ging de film “ZAND, WIND ,WATER” in première in het Haagse Museon. Na een inleidend woord van Piet Jonker, directeur van Duinwaterbedrijf Zuid-Holland sprak een van de filmmakers Jan van den Ende.  
“Toen Theo Bakker, in die tijd hoofd Natuur van DZH, mij vertelde dat het de bedoeling was om in een deel van het duin grootschalig in te grijpen, was ik daar tegen. Pas na drie jaar gingen Monique en ik weer in het gebied kijken. Kaal was onze eerste indruk, maar er vloog een kieviet op, die een zwarte kraai aanviel. Dat was voor mij de zekerheid dat die kieviet een nest met eieren had. Het was een legsel van vier eieren op precies dezelfde plaats, waar wij tien jaar geleden een nest hadden gefilmd. Sedertdien waren in die duinen geen kievieten meer gesignaleerd. Dit overtuigde mij dat het een goed plan was, mede door de eerste rietorchideeën die wij in dat stuk vonden.”

Na de vertoning van de film reageerden familie, vrienden en andere genodigden met een luid applaus. Loudi Stolker, voorzitter van de Stichting Duinbehoud, greep de microfoon om Jan heel hartelijk te bedanken voor zijn inzet voor de duinen. “Als bestuurslid, adviseur en duinconsulent stond je meer dan twintig jaar op de bres voor onze duinen.”

Zondag 22 juni 2008 draaide “ZAND, WIND, WATER” in het Museon voor iedere geïnteresseerde. De opkomst was een verrassing. De drie voorstellingen zaten nagenoeg vol met kijkers, die enthousiast reageerden. Er waren zelfs liefhebbers, die voor de 2e keer kwamen. De flyers hadden hun uitwerking niet gemist!

Comments