Films‎ > ‎

Rietland in de Randstad (1976)

45 minuten Nederlands/Engels, gesponsord door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de Gemeente Nieuwkoop.
Deze film toont opnamen van het vroege voorjaar tot het late najaar in het unieke plassengebied Nieuwkoop en Noorden. We zien het rijke vogelleven, de flora en ook de mens in deze polder, die onder bescherming staat van Natuurmonumenten. 
De NCRV bracht de film in 1976 op televisie. Kijkdichtheid 10.  
Te koop: Unieke film Nieuwkoopse Plassen 
DVD ’Rietland in de Randstad duur 45 minuten,  prijs € 6,95 leden NM, € 8,95 niet-leden. Te koop in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.

In het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen is sinds  4 december 2009 de historische film ‘Rietland in de Randstad’ (1975) te koop. De film toont unieke opnamen van het natuurgebied De Nieuwkoopse Plassen en de omgeving in het begin van de jaren zeventig.   

Uit enthousiasme voor de Nieuwkoopse Plassen begonnen eind jaren zestig de filmers Jan van den Ende (1922-2008) – bekend van vele natuurfilms-  en Bob Schrijvers (1925-1975) met filmen. Flora, fauna, vissers, rietsnijders en het dorpje Nieuwkoop werden vereeuwigd. Een uniek document ontstond. Maar na vertoning op de televisie in 1976 belandde ‘Rietland in de Randstad’ in de archieven.  

Jaren verstreken tot Monique van den Broek, de latere (film-)partner van Van den Ende, besloot de 16 mm film te laten restaureren en op DVD te laten zetten. ‘Om dit historisch materiaal en deze nalatenschap digitaal te ontsluiten’, aldus Van den Broek. Natuurmonumenten toonde interesse en gaf een startsubsidie. Een financiële bijdrage kwam van de Provincie Zuid-Holland in het kader van het uitvoeringsprogramma Groene Hart 2007-2013 icoonproject Merk en Marketing.  

Presentatie DVD Nieuwkoop

Beheerder van de Nieuwkoopse Plassen Dirk Kunst is blij met de film: ‘Veel planten en dieren zijn er nog steeds. Maar lang niet alles, vaak door externe factoren. Dit document is een mooi streefbeeld.´  


 


Comments