Première

13 april 2002 ging de film Ooievaars Natuurlijk in première in het Museon te Den Haag. De belangstelling was zo groot dat de aula tot de laatste stoel bezet was. 
Burgemeester Deetman verwees in zijn toespraak naar het wapen van Den Haag waarvan de beschrijving sinds 1954 is: “in goud een stappende ooievaar in natuurlijke kleuren houdende in zijn bek een paling van sabel (zwart), gesierd met een antieke graventroon en twee omziende leeuwen.”
De Belgische bioloog Wim Van den Bossche, die zich sinds 1995 intensief bezig houdt met het ringen en zenderen van ooievaars over de hele wereld, begon op een droog komische manier met zijn inleiding: “Waarom houden wij allemaal van de ooievaar? Omdat wij door de ooievaar op de wereld zijn gezet.” 
De muzikale omlijsting werd verzorgd door “Haagse Kringen” dat speciaal voor de première een tekst had geschreven op muziek van Robert Long “De ooievaar/ Als je bevlogen bent.”
Na de vertoning van de film volgde een langdurig applaus, waarna de Haagse vogelbescherming de beide makers een metalen reiger aanbood.

Op de première en de publieksdag 14 april kwamen meer dan anderhalf duizend bezoekers de film bekijken. Na de voorstelling woonden veel geïnteresseerden de lezing van Wim Van den Bossche bij. 


Comments