Актуелности

СЕМИНАР САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Филозофски факултет Универзитета у Нишу,

Центар за професионално усавршавање,

Департман за српску и компаративну књижевност и

Департман за српски језик

организују

семинар за стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности

Савремени приступи у настави српског језика и књижевности.

Семинар ће бити одржан на Филозофском факултету у Нишу, 14. и 15. јуна 2019. године, а програм семинара можете преузети овде.

Заинтересовани се могу пријавити попуњавањем електронског обрасца, који се налази на овој адреси.


ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Поштоване и драге колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у оквиру недеље Департмана за педагогију, а у организацији Центра за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу, доц. др Марија Марковић одржати предавање на тему Превенција вршњачког насиља у школском контексту. Предавање, намењено наставницима основних и средњих школа, заказано је за 9. април 2019. године у 18 часова у слушаоници 304. Због интерактивне природе предавања, број учесника je ограничен (30), па је потребно да се заинтересовани наставници пријаве на имејл: marija.markovic@filfak.ni.ac.rs. Рок за пријављивање је 03. април 2019. Присутни наставници добиће сертификат о двочасовном стручном усавршавању.


ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Филозофски факултет у Нишу и Центар за професионално усавршавање позивају вас да 13. фебруара 2019. присуствујете предавању проф. др Марије Јовановић ,,Индивидуализација и диференцијација наставе - савремени изазови и перспективе".

Предавање је намењено наставницима средњих школа, а заинтересовани се могу пријавити на имејл предавача: marija.jovanovic@filfak.ni.ac.rs.

Присутни наставници добиће сертификат о двочасовном стручном усавршавању. Добро дошли!


ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ ИЗ ОБЛАСТИ ФИЛОЛОШКИХ И ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА

Центар за професионално усавршавање нашег Факултета ове школске године први пут је расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвенохуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржава, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања. Намера је да овај конкурс постане традиционалан, а показано интересовање наставника учвршћује ту намеру. На конкурс је стигао велики број методичких припрема из различитих предмета - српског језика, књижевности и културе изражавања, затим из француског, руског, немачког језика, из историје, социологије, основа економије и банкарства, примери пројектне и тематске наставе...

У НАСТАВКУ ТЕКСТА НАЛАЗИ СЕ САОПШТЕЊЕ КОМИСИЈЕ ПРОЧИТАНО НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ, ОДРЖАНОЈ 28. ЈАНУАРА 2019. ГОДИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ, А КЛИКОМ НА ВЕЗУ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ СПИСАК НАГРАЂЕНИХ НАСТАВНИКА.

__________________________________________________________________________________________

Светосавска академија, Филозофски факултет 28. јануара 2019.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДА НАСТАВНИЦИМА ЗА НАЈБОЉУ МЕТОДИЧКУ ПРИПРЕМУ ИЗ ОБЛАСТИ ФИЛОЛОШКИХ И ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА

Центар за професионално усавршавање нашег Факултета ове школске године први пут је расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвенохуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржавамо, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања. Намера нам је да овај конкурс постане традиционалан, а показано интересовање наставника учвршћује нас у тој намери. На конкурс је стигао велики број методичких припрема из различитих предмета - српског језика, књижевности и културе изражавања, затим из француског, руског, немачког језика, из историје, социологије, основа економије и банкарства, примери пројектне и тематске наставе...

Због разнородности предмета било је неопходно формирати три комисије које су, након аналитичких разматрања и процена, дошле до одлука о онима који ће данас добити награде. Критерјуми којима су се комисије руководиле су следећи: оригиналност и креативност у приступу, стручност (методолошка утемељеност у предметној науци/предметним наукама), постојање свих елемената методичке припреме (целовитост), иновативност у концепцији часа и у примењеној методичкој методологији, подстицање индивидуалног и групног рада ученика, примена савремених наставних средстава, испуњеност свих стандарда савремених образовних стратегија. Награђене припреме у великој мери задовољавају већину наведених критеријума.

А ево и изабраних.

Прву награду у области филологије добила је припрема Увод у готску књижевност наставника Марије Црвенко, Савремена гимназија из Београда.

Другу награду освојио је опис пројекта На скривено те водим место, чији је аутор Наташа Марковић Стевановић, наставница српског језика у ОШ „Душан Радовић“ у Нишу. Пројекат представља пример корелације изабраних наставих јединица из књижевности, технике и технологије, биологије, географије и историје.

Треће место припало је методичкој припреми за обраду песме Плава гробница Милутина Бојића, која је такође обрађена кроз занимљиве и неуобичајене корелације - са наставом биологије хемије, музичке и ликовне културе. Аутор овог рада је Милена Милошевић, ОШ „Краљ Александар I“, Пожаревац.

Честитамо награђеним филолозима.

Сада ћу замолити проф. др Марију Јовановић, члана Комисије за избор најбоље припреме из области друштвено-хуманистичких наука, однедавно управницу Центра за образовање наставника, да уручи награде у нашој другој категорији.

Прво место припало је методичком раду из области социологије, о врстама културе и култури у свакодневном животу; аутор овог рада је Александра Манић, наставник Техничке школе у Пироту.

Друго место заслужио је методички рад из историје, наставна јединица Крсташки ратови; припрему је урадила колегиница Ивана Радоњић, ОШ „Милић Ракић Мирко“, Прокупље.

Треће место Комисија је доделила раду из области банкарске обуке, наставна јединица: Отварање текућег рачуна правном лицу и одобравање готовинског динарског кредита; аутор припреме је Слађана Радојловић, Економска школа, Ниш.

Захваљујем проф. Марији на помоћи, још једном честитам награђенима, а све вас позивам да пратите рад и активности оба центра - Центра за професионално усавршавање и Центра за образовање наставника и да у њима учествујете.


Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Challenges and Perspectives

Драге колегинице и колеге, позивамо вас на конференцију Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Challenges and Perspectives која ће се одржати на Филозофском факултету 26. и 27. октобра. Котизација је 800 динара (котизације су ослобођени чланови ЕЛТЕ и НЕЛТЕ, уз доказ о чланству). Учесници добијају сертификате центра за образовање наставника и професионално усавршавање.

Можете се пријавити до 22.10. 2018. године, на имејл tlcnis2014@gmail.com

ПРОГРАМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.


Филозофски факултет и Центар за образовање наставника и професионално усавршавање

позивају вас да присуствујете предавању на тему

РЕАЛИЗАЦИЈА ЕМПИРИЈСКИХ ИСТРАЖИВАЊА У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОЈ ПРАКСИ

Термин одржавања је 30. 3. 2018. године са почетком у 17 часова и 30 минута, у слушаоници 304.

Реализатори предавања:

Проф. др Јелена Максимовић

Асистент Јелена Османовић

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ КООПЕРАТИВНОГ УЧЕЊА

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ,

ПОЗИВАМО ВАС НА ПРЕДАВАЊЕ О КОПЕРАТИВНОМ УЧЕЊУ, У СРЕДУ 17. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ. ПРЕДАВАЧ ЈЕ ДОЦ. ДР НИНА ЛАЗАРЕВИЋ. ДЕТАЉНИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ:

HTTPS://WWW.FILFAK.NI.AC.RS/PREDAVANJA/ITEM/885-PREDAVANJE-NA-TEMU-KOOPERATIVNOG-UCENJA.

САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Обавештавамо заинтересовану стручну јавност да ће 22. и 23. априла 2017. године на Филозофском факултету у Нишу бити реализован семинар Савремени приступи у настави српског језика и књижевности (каталошки број 717, компетенције К1, 16 бодова). Број места је ограничен (30), а пријава учесника трајаће најкасније до 21. априла. Котизација за учешће на Семинару износи 3000 динара. Попуњен пријавни лист послати на адресу seminar@filfak.ni.ac.rs.

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ КООПЕРАТИВНОГ УЧЕЊА

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ,

ПОЗИВАМО ВАС НА ПРЕДАВАЊЕ О КОПЕРАТИВНОМ УЧЕЊУ, У СРЕДУ 17. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ. ПРЕДАВАЧ ЈЕ ДОЦ. ДР НИНА ЛАЗАРЕВИЋ. ДЕТАЉНИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ:

HTTPS://WWW.FILFAK.NI.AC.RS/PREDAVANJA/ITEM/885-PREDAVANJE-NA-TEMU-KOOPERATIVNOG-UCENJA.САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Обавештавамо заинтересовану стручну јавност да ће 22. и 23. априла 2017. године на Филозофском факултету у Нишу бити реализован семинар Савремени приступи у настави српског језика и књижевности (каталошки број 717, компетенције К1, 16 бодова). Број места је ограничен (30), а пријава учесника трајаће најкасније до 21. априла. Котизација за учешће на Семинару износи 3000 динара. Попуњен пријавни лист послати на адресу seminar@filfak.ni.ac.rs.

U okviru rada Centra za usavršavanje i obrazovanje nastavnika kreću nova predavanja Predavanje: Interkulturna kompetencija...

Центар за образовање наставника и професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу и у овој школској години наставља са бесплатним предавањима за наставнике основних и средњих школа. Прво у низу је у суботу 10. децембра, у 12 сати. Предавач је доц. др Нина Лазаревић, а тема предавања је интеркултурна компетенција у настави. Предавање ће трајати сат времена и наставници ће добити сертификате о учешћу.

Добро дошли!

TLC

Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Developing Competencies, Re-thinking Practices

Друга интернационална конференција Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Developing Competencies, Re-thinking Practices биће одржана уз шести научни скуп НИСУН, 11. и 12. новембра 2016. године на Филозофском факултету у Нишу, у организацији Департмана за англистику и Центра за обуку наставника и професионално усавршавање.

После прве конференције организоване 2014. године, показало се да скупови овог типа спајају истраживаче и наставнике и отварају могућности за успешне дискусије, сарадњу и даља истраживања. Надамо се да ће и ова конференција бити добра платформа за научнике, истраживаче и практичаре у пољу примењене лингвистике и наставе страних језика и културе.

Пленарни говорници су Фредерикос Валетопулос, професор Департмана за лингвистику Универзитета у Поатјеу, Француска, и Кристијан Вос, професор Института за источно-словенске језике и продекан Филозофског факултета Универзитета Хумболт у Берлину, Немачка.

Конференција је акредитована код ЗУОВа као облик сталног стручног усавршавања, носи 2 бода, под каталошким бројем S12022016, а циљне групе су 1002, 1003, 1004, 1008, 1015, 1016. Наставници се могу пријавити за учествовање мeјлом на адресу . Цена котизације је 2.000 динара, а све остале информације могу се видети на сајту http://tlcnis.weebly.com

Програм Конференције доступан је на сајту Филозофског факулета

http://www.filfak.ni.ac.rs/konferencije

ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Проф. др РАЈНА ДРАГИЋЕВИЋ одржаће у петак 20. маја 2016. предавање "Нове тенденције у развоју лексичког система српског књижевног језика". Почетак је заказан за 12 сати, у амфитеатру 301 Филозофског факултета у Нишу.

ПРЕДАВАЊЕ ЗА НАСТАВНИКЕ И СТРУЧНЕ САРАДНИКЕ

У оквиру Програма предавања за наставнике и стручне сараднике запослене у образовно-васпитним установама, Центар организује предавање доц. др Гордане Ђигић ШКОЛОВАЊЕ ДАРОВИТИХ - МОГУЋНОСТИ, ИЗАЗОВИ И ПРОБЛЕМИ.

Предавање ће бити одржано у петак 13. маја 2016. године са почетком у 18 сати, у амфитеатру 21 (у приземљу).

Посетиоци ће добити потврде о присуству предавању.

НАЈАВА СЕМИНАРА - САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ, 7. И 8. МАЈ 2016.

На Филозофском факулету у Нишу 7. и 8. маја* биће реализован (у другом циклусу) семинар Савремени приступи у настави српског језика и књижевности. Налази се у Каталогу програма за 2015/2016. годину Завода за унапређивање образовања и васпитања, каталошки број 668, компетенције К1, трајање два дана (16 бодова).

Број полазника ограничен је на тридесет, а котизацију у износу од 3000 динара потребно је уплатити на жиро рачун Филозофског факулета у Нишу број 840-1818666-89, позив на број 74212125.

За пријаве и додатна обавештења активна је електронска адреса seminar@filfak.ni.ac.rs.

Програм Семинара може се прочитати у прилогу, а пријавни лист можете преузети одавде.

* Напомена: Првобитно најављени термин (23. и 24. април) промењен је да би се избегло преклапање са Окружним такмичењем из српског језика и књижевности, које се одржава 23. априла.

Филозофски факултет Универзитета у Нишу

Департман за српски језик и Департман за српску и компаративну књижевност

Семинар за стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности

Савремени приступи у настави српског језика и књижевности

(каталошки број 668, компетенције К1)

Ниш, 7. и 8. мај 2016.

Филозофски факултет

Програм Семинара

Субота

· 9.30 ч: Регистрација учесникâ

· 10.00–10.45 ч: проф. др Марина Јањић, Рачунарски неологизми у говору ученика – методички приступ

· 11.00–11.45 ч: доц. др Данијела Поповић, „Девојка бржа од коња“ − приповетка на међи

· 12.00–12.45 ч: доц. др Бранимир Станковић, Синтакса и семантика придевског вида у савременом српском језику

· 13.00–13.45 ч: доц. др Јелена Јовановић, Паратекст – проблем границе приповедног текста

· 14.00–15.00 ч: Пауза за ручак

· 15.00–15.45 ч: доц. др Дејан Милутиновић, Појмови историјског, историографског и историчног у настави књижевности

· 16.00–16.45 ч: мср Александра Јанић, Лексикализовани именички деминутиви: између творбе речи и лексикологије

· 17.00–17.45 ч: Александар Костадиновић, Слика страног света у српској књижевности 19. века: имаголошки аспекти Јакшићеве Јелисавете

Недеља

· 9.00−9.45 ч: проф. др Горан Максимовић, Градови Јакова Игњатовића

· 10.00–10.45 ч: проф. др Надежда Јовић, Путеви елаборације и експанзије вуковског књижевног језика

· 11.00−11.45 ч: проф. др Снежана Милосављевић Милић, Алтернативни и актуализовани наративни светови романа Нечиста крв Боре Станковића

· 11.45–12.15 ч: Пауза

· 12.15–13.00 ч: доц. др Данијела Костадиновић, Утицај нордијске школе на драмско стваралаштво Мирослава Крлеже

· 13.15−14.00 ч: доц. др Снежана Божић, Хипертекстуалност и настава књижевности

· 14.15−15.00 ч: Александра Ђикић, Систематизација српске књижевности међуратне епохе на примеру обраде новог градива (Милош Црњански „Спомен Принципу”, Оскар Давичо „Хана II” и Десанка Максимовић „Змија”)

· 15.00 ч: Додела уверењâ о савладаном програму стручног усавршавања

ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Проф. др Јован Делић одржаће у четвртак 14. априла предавање "Данило Киш и Антоан де Сент Егзипери". Почетак је заказан за 12 сати, у амфитеатру 21.

НАЈАВА САСТАНКА ПОСВЕЋЕНОГ СТУДЕНТСКОЈ НАСТАВНОЈ ПРАКСИ

Центар за образовање наставника и професионално усавршавање позива заинтересоване на састанак који ће се одржати 3. фебруара 2016. године на Филозофском факултету у Нишу (ул. Ћирила и Методија бр. 2), у великој сали на четвртом спрату. На састанку ће бити разматрана питања која се тичу сарадње Филозофског факултета у Нишу и основних и средњих школа у вези са обављањем стручне праксе и хоспитовањем студената.

С обзиром на значај ове теме, надамо се да ће резултати рада на састанку допринети стварању услова за квалитетнију сарадњу и унапређивање квалитета стручне праксе студената - будућих наставника.

Позивно писмо можете преузети са овог линка.