Актуелности

Департман за србистику и Центар за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу организују

са мр Драганом Бошковић

КЊИЖЕВНИ РАЗГОВОР

на тему Свет фантастичне књижевности

(дефиниција, типологија, рецепција и примена)

Бавићемо се теоријом књижевне фантастике – шта је оно што називамо књижевном фантастиком, како се снаћи у мору понуђених типологија у теорији и да ли је то само књижевни жанр или пак књижевни проседе. Други део биће посвећен разговору о растућој рецепцији фантастике данас, њеној вредности и могућим применама у настави и ваннаставним активностима.

Предавање ће бити одржано онлајн 7. aприла 2021. године (среда) oд 18 часова преко апликације Google Meet. Намењено је наставницима Српског језика и књижевности и студентима Србистике. Сви наставници који буду похађали овај семинар добиће одговарајућу потврду о професионалном усавршавању.

Пријављивање траје до 6. априла путем линка: http://skr.rs/zzvV

МЕТОДИЧКИ УЗЛЕТИ 2

Поштоване колегинице и колеге,

Са задовољством вас обавештавамо да је управо објављена збирка изабраних припрема за часове из области филологије и друштвено-хуманистичких наука под називом ,,Методички узлети 2”. Збирку су за штампу приредили проф. др Јелена Максимовић, доц. др Весна Симовић и мср Александар Новаковић, а можете је преузети са овог линка. Још једном користимо прилику да се захвалимо свим ауторима на послатим прилозима. Надамо се да ћемо сарадњу успешно наставити и у години пред нама.

Ваш Центар за професионално усавршавање

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

Центар за професионално усавршавање Филозофског факултета Универзитета у Нишу ове школске године по трећи пут је расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвено-хуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржавамо, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања.

Током конкурса су пристигле припреме из различитих предмета: Српског језика и књижевности, Руског језика, Енглеског језика, Историје, Географије, Грађанског васпитања и Музичког васпитања. Њихови аутори су наставници основних и средњих школа широм Србије. Због разнородности предмета било је неопходно формирати три комисије: 1) Национална филологија проф. др Марина Јањић, проф. др Снежана Божић, мср Александар Новаковић; 2) Страна филологија проф. др Дејан Марковић, мср Наташа Игњатовић, мср Ема Живковић; 3) Друштвене науке проф. др Сузана Марковић Крстић, доц. др Мирослав Пешић, мср Милан Јовановић. Комисије су, након аналитичких разматрања и процена, дошле до одлука о победницима конкурса.

Критерјуми којима су се комисије руководиле су следећи: оригиналност и креативност у приступу, стручност (методолошка утемељеност у предметној науци/предметним наукама), постојање свих елемената методичке припреме (целовитост), иновативност у концепцији часа и у примењеној методичкој методологији, подстицање индивидуалног и групног радаученика, примена савремених наставних средстава, испуњеност свих стандарда савремених образовних стратегија.

Прву награду у области националне филологије добила је наставница Бојана Анђелић, запослена у ОШ „Бранко Радичевић” у Новом Саду, за своју припрему Мали Принц (Антоан де Сент Егзипери).

За најбољу припрему из области страних филологија проглашена је припрема из руског језика „Путовање по Транссибирској железници” наставнице Милице Младеновић из Гимназије у Косовској Каменици.

Прва награда у области друштвено хуманистичких наука додељена је Сањи Марковић, наставници историје у Средњој школи у Звечану (Косовска Митровица), за припрему на тему: Достигнућа српске културе.

Поред ових, изабране су и биће награђене припреме следећих наставника:

Иван Цветковић, ОШ „Јован Аранђеловић” Црвена Река,

Савица Ђурђевић, ОШ ,,Љупче Шпанац” Бела Паланка,

Младен Станић, Средња школа за информационе технологије Београд,

Марија Митровић, ОШ „Јован Јовановић Змај” Брус.

Честитамо награђеним наставницима и свим учесницима конкурса се захваљујемо на сарадњи и учешћу.

ПОЗИВ НА ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ

ЉИЉАНЕ МАРКОВИЋ, ВИШЕГ ЛЕКТОРА

МАСОВНИ ОТВОРЕНИ ОНЛАЈН КУРСЕВИ (MOOK) КАО ОБЛИК СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА НАСТАВНИКА


Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у организацији Центра за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу Љиљана Марковић, виши лектор на Департману за англистику, одржати предавање Масовни отворени онлајн курсеви (Mook) као облик стручног усавршавања наставника.

Предавање ће бити одржано у суботу, 12. децембра 2020. године (12 часова) путем платформе Google Hangouts Meet.

Уколико сте заинтересовани да присуствујете предавању, замолили бисмо вас да се пријавите ПУТЕМ ОВОГ УПИТНИКА. Рок за пријаву је четвртак, 10. децембар 2020. године. Број учесника ће бити ограничен услед техничких карактеристика платформе Google Hangouts Meet. За сва додатна питања можете се обратити Милици Тошић Радев, управници Центра за професионално усавршавање (milica.tosic.radev@filfak.ni.ac.rs).

НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ

ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО УСАВРШАВАЊЕ

РАСПИСУЈЕ

НАГРАДНИ КОНКУРС

ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

Право учешћа на конкурсу имају наставници предметне наставе из области филологије и друштвено-хуманистичких наука, запослени у основним и средњим школама.

Радови се шаљу под шифром коју одређује аутор, а у посебној коверти која се доставља уз рад треба да стоји решење шифре, као и подаци о аутору - име и презиме, назив школе у којој је запослен, адреса, контакт телефон и имејл.

Методичку припрему је потребно представити у Обрасцу за планирање наставе који можете наћи у прилогу конкурса.

Методичка припрема се може односити на један школски час, на блок наставу, пројектну, тематску, међупредметну, тимску наставу и друге видове, односно моделе наставног рада, укључујући и наставу на даљину. Један наставник на конкурсу може учествовати са највише две припреме за час.

Радови се шаљу у штампаној и електронској форми (WORD i PDF документ на компакт диску), на адресу: Центар за професионално усавршавање Филозофског факулета у Нишу (с назнаком „за методички конкурс”), Ћирила и Методија 2, 18000 Ниш.

Рок за слање радова је 20. децембaр 2020. године.

При вредновању пристиглих радова узеће се у обзир комплетна развијеност припреме у погледу форме и садржаја, иновативност и креативност у приступу.

Имена награђених биће објављена на сајту Филозофског факултета 20. јануара 2020. године.

Учесници конкурса добиће потврде о учешћу, изабране методичке припреме биће публиковане, а за најбоље припреме из категорија (области) национална филологија, страна филологија и друштвене науке обезбеђене су награде, које ће учесницима бити додељене у оквиру обележавања Дана Светог Саве на Филозофском факултету у Нишу.

Прилог: Образац за планирање наставеМЕТОДИЧКИ УЗЛЕТИ 1

Поштоване колегинице и колеге,

Са задовољством вас обавештавамо да је управо објављена збирка изабраних припрема за часове из области филологије и друштвено-хуманистичких наука под називом ,,Методички узлети 1”. Збирку су за штампу приредиле доц. др Снежана Божић, проф. др Снежана Милосављевић Милић и проф. др Марина Јањић, а можете је преузети са овог линка. Још једном користимо прилику да се захвалимо свим ауторима на послатим прилозима. Надамо се да ћемо сарадњу успешно наставити и у години пред нама.

Ваш Центар за професионално усавршавање

ПОЗИВ НА ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ

ПРОФ. ДР ЈЕЛЕНЕ МАКСИМОВИЋ И МСР ЈЕЛЕНЕ ОСМАНОВИЋ ЗАЈИЋ

АКЦИОНА ИСТРАЖИВАЊА У НАСТАВНОМ ПРОЦЕСУ


Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у организацији Центра за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу проф. др Јелена Максимовић и мср Јелена Османовић Зајић одржати предавање АКЦИОНА ИСТРАЖИВАЊА У НАСТАВНОМ ПРОЦЕСУ.

Предавање ће бити одржано у суботу, 31. октобра 2020. године (12 часова) путем платформе Google Hangouts Meet.

Уколико сте заинтересовани да присуствујете предавању, замолили бисмо вас да се пријавите слањем својих података (име, презиме, назив установе у којој сте запослени, адресa електронске поште на коју ће бити послат линк до виртуелне учионице ради праћења предавања) на имејл: jelena.osmanovic.zajic@filfak.ni.ac.rs. Рок за пријаву је четвртак, 29. октобар 2020. године. Број учесника ће бити ограничен услед техничких карактеристика платформе Google Hangouts Meet.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА

ПОЛАГАЊЕМ ППМ ПРЕДМЕТА


Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да је Веће Центра за професионално усавршавање наставника донело следећу одлуку о реализаторима наставе и испита на ППМ предметима преминулог професора Зорана Станковића у школској 2019/2020. години:

1. Доц. др Драгана Јовановић - Методика васпитно-образовног рада и Мултимедијални системи у образовању;

2. Доц. др Јелена Петровић - Образовна технологија.

Уколико има оних колегиница и колега који су изабрали поменуте предмете, потребно је да се јаве ради договора о даљем раду и начину полагања испита.


ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА

ПОЛАГАЊЕМ ППМ ПРЕДМЕТА


Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да од 18. маја 2020. године сви кандидати ППМ програма могу, у договору са предметним професором, полагати жељене испите. Реализација испита ће се одвијати уз поштовање препоручених мера заштите здравља.


ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ ДР ТАТЈАНЕ ЈОВАНОВИЋ

ЖЕНСКИ ГЛАСОВИ У КЊИЖЕВНОСТИ – ЧИТАНКА КАКВУ ЖЕЛИМО

НОВОНАСТАЛА СИТУАЦИЈА УТИЦАЛА ЈЕ ДА СЕ ПРЕДАВАЊЕ ДР ТАТЈАНЕ ЈОВАНОВИЋ ОДЛОЖИ.


Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у организацији Центра за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу др Татјана Јовановић одржати предавање ЖЕНСКИ ГЛАСОВИ У КЊИЖЕВНОСТИ – ЧИТАНКА КАКВУ ЖЕЛИМО. Предавач ће покушати да да одговоре на питања:

 1. Kолико је школска лектира родно сензибилирана?

 2. Kаква је репрезентација женског гласа у лектири за основну и средњу школу?

 3. Kако то да не знамо да постоје две историје женске српске књижевности, и како то да су обе написале странкиње?

 4. Шта се дешава са девојчицом која током свога школовања чује за само три или четири женска гласа?

 5. Да ли школски систем постоји да бисмо из њега сви изашли као синови?

Предавање ће бити одржано у уторак, 17. марта 2020. године (18 часова), на Филозофском факултету у Нишу (сала 434 на четвртом спрату) и намењено је првенствено наставницима српског језика.

Уколико сте заинтересовани да присуствујете предавању, замолили бисмо вас да се пријавите попуњавањем упитника који је доступан на овој веб-адреси. Рок за слање пријава је петак, 13. март 2020. године. Присутни наставници ће добити сертификат о стручном усавршавању.

За више информација можете се обратити Александру Новаковићу (aleksandar.novakovic@filfak.ni.ac.rs).


РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

ЗА

ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ ИЗ ОБЛАСТИ ФИЛОЛОШКИХ И ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА

Центар за професионално усавршавање Филозофског факултета ове школске године је по други пут расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвено-хуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржава, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања.

На конкурс је стигао велики број методичких припрема из различитих предмета. Формиране су три комисије из: 1. области друштвено-хуманистичких наука; 2. области страних филологија; 3. области националне филологије.

Победнике и списак учесника можете погледати у наставку текста.

ОБЛАСТ: ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКЕ НАУКЕ

1. МЕСТО

Иван Цветковић, Јована Јоцић

ОШ „Јован Аранђеловићˮ, Црвена Река

2. МЕСТО

Савица Ђурђевић

Средња школа „Никета Ремезијански”, Бела Паланка

3. МЕСТО

Весна Петровић

Економска школа Ниш

ОБЛАСТ: СТРАНА ФИЛОЛОГИЈА

1. МЕСТО

Биљана Пиповић

Гимназија „Стеван Јаковљевићˮ, Власотинце

2. МЕСТО

Јелена Вучковић

Специјална школа Бубањ, Ниш

3. МЕСТО

Миљана Миладиновић

ОШ „Ратко Вукићевићˮ, Ниш


ОБЛАСТ: НАЦИОНАЛНА ФИЛОЛОГИЈА

1. МЕСТО

Бојана Ракоњац

ОШ „Ђорђе Симеоновићˮ, Подгорац

2. МЕСТО

Јелица Пајић

Седма београдска гимназија, Београд

3. МЕСТО

Зорица Ивановић

Технолошка школа, Параћин

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ

и

ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО УСАВРШАВАЊЕ

позивају менторе

на

СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ УВЕРЕЊА О МЕНТОРСКОМ РАДУ СА СТУДЕНТИМА У ШКОЛСКОЈ 2018/2019. ГОДИНИ

Филозофски факултет у Нишу и Центар за професионално усавршавање са задовољством позивају наставнике и стручне сараднике који су у оквиру стручне (методичке) праксе радили са студентима током академске 2018/2019. године на коктел и уручење уверења о менторском раду. Свечаност ће бити одржана 20. децембра 2019. године, са почетком у 19 часова (амфитеатар 21).

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН СЕМИНАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

У организацији Филозофског факултета у Нишу - Центра за професионално усавршавање, Департмана за српску и компаративну књижевност и Департмана за српски језик током протеклог викенда (30. новембра и 1. децембра 2019) успешно је реализован акредитован семинар за стручно усавршавање наставника Савремени приступи у настави српског језика и књижевности (каталошки број 840, компетенције К1). Семинар је похађало тридесет наставника српског језика и књижевности из основних и средњих школа, а у реализацији је учествовало тринаест наставника и сарадника Филозофског факултета у Нишу. Програм реализованог семинара можете погледати овде. У организацији Филозофског факултета у Нишу - Центра за професионално усавршавање, Департмана за српску и компаративну књижевност и Департмана за српски језик током протеклог викенда (30. новембра и 1. децембра 2019) успешно је реализован акредитован семинар за стручно усавршавање наставника Савремени приступи у настави српског језика и књижевности (каталошки број 840, компетенције К1). Семинар је похађало тридесет наставника српског језика и књижевности из основних и средњих школа, а у реализацији је учествовало тринаест наставника и сарадника Филозофског факултета у Нишу. Програм реализованог семинара можете погледати овде.

НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ

ЦЕНТАР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО УСАВРШАВАЊЕ

РАСПИСУЈЕ

НАГРАДНИ КОНКУРС

ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ

Право учешћа на конкурсу имају наставници предметне наставе из области филологије и друштвено-хуманистичких наука, запослени у основним и средњим школама.

Радови се шаљу под шифром коју одређује аутор, а у посебној коверти која се доставља уз рад треба да стоји решење шифре, као и подаци о аутору - име и презиме, назив школе у којој је запослен, адреса, контакт телефон и имејл.

Методичку припрему је потребно представити у Обрасцу за планирање наставе који можете наћи у прилогу конкурса.

Методичка припрема се може односити на један школски час, на блок наставу, пројектну, тематску, међупредметну, тимску наставу и друге видове, односно моделе наставног рада.

Радови се шаљу у штампаној и електронској форми (PDF документ на компакт диску), на адресу: Центар за професионално усавршавање Филозофског факулета у Нишу (с назнаком „за методички конкурс“), Ћирила и Методија 2, 18000 Ниш.

Рок за слање радова је 9. јануар 2020. године.

При вредновању пристиглих радова узеће се у обзир комплетна развијеност припреме у погледу форме и садржаја, иновативност и креативност у приступу.

Имена награђених биће објављена на сајту Филозофског факултета 17. јануара 2020. године

Учесници конкурса добиће потврде о учешћу, изабране методичке припреме биће публиковане, а за три најбоље припреме из следећих категорија (национална филологија, страна филологија и друштвене науке) обезбеђене су награде, које ће бити уручене на Светосавској академији, јануара 2020. године, на Филозофском факултету у Нишу.

Прилог: Образац за планирање наставеСЕМИНАР САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Филозофски факултет Универзитета у Нишу,

Центар за професионално усавршавање,

Департман за српску и компаративну књижевност и

Департман за српски језик

организују

семинар за стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности

Савремени приступи у настави српског језика и књижевности.

Семинар ће бити одржан на Филозофском факултету у Нишу 30. новембра и 1. децембра 2019. године.

Заинтересовани се могу пријавити попуњавањем електронског обрасца, који се налази на овој адреси.

Особа за контакт је Александар Новаковић, асистент на Департману за српски језик (aleksandar.novakovic@filfak.ni.ac.rs).

Прилог: Програм СеминараСЕМИНАР НАША ИСТИНСКА ЉУБАВ, ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН

Филозофски факултет Универзитета у Нишу,

Центар за професионално усавршавање,

Департман за психологију

у оквиру промотивних активности

организују

семинар за стручно усавршавање наставника и стручних сарадника

НАША ИСТИНСКА ЉУБАВ, ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН.


Семинар ће трајати 90 минута и састоји се од разматрања најважнијих питања употребе паметних телефона адолесцената и одраслих. Исход семинара је боље разумевање односа који људи данас имају према својим мобилним телефонима и могућих последица те везе, а учесници ће, током излагања, бити континуирано подстицани на размену мишљења и искустава.

Семинар има следеће тематске целине:

 • Ми еволуирамо управо сада – употреба ИКТ и функционисање нервног система, могући (далекосежни) утицаји на развој.

 • Нешто без чега не излазимо из куће – мобилни телефони као најраширеније ИКТ средство. Које потребе телефон задовољава? Нови појмови у психологији – афективна везаност за телефон; страх од раздвојености/губљења телефона.

 • Мој телефон је интересантнији од тебе – употреба мобилног телефона у друштву других, „одсутно присуство“. Звучи апсурдно, али – бег од комуникације?

 • Све је унутра – за шта се најчешће користи мобилни телефон?

 • Резултати истраживања на узорку средњошколаца из Ниша: учесталост употребе паметних телефона, уз Страх од пропуштања, Везаност за пријатеље и учесталост појединих активности на друштвеним мрежама – Да ли постоје назнаке да употреба телефона и друштвене мреже имају негативне ефекте на однос са пријатељима?

 • Растрзани ум – Како сачувати себе од прекомерне употребе паметног телефона? Модификовање понашања.

Семинар ће бити одржан у новембру 2019. године, у просторијама Филозофског факултета у Нишу. Полазници семинара ће добити сертификат о обуци.

Аутор семинара је проф. др Јелена Опсеница Костић. Пријаве слати на адресу: jelena.opsenica.kostic@filfak.ni.ac.rs.


СЕМИНАР САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Филозофски факултет Универзитета у Нишу,

Центар за професионално усавршавање,

Департман за српску и компаративну књижевност и

Департман за српски језик

организују

семинар за стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности

Савремени приступи у настави српског језика и књижевности.

Семинар ће бити одржан на Филозофском факултету у Нишу, 14. и 15. јуна 2019. године, а програм семинара можете преузети овде.

Заинтересовани се могу пријавити попуњавањем електронског обрасца, који се налази на овој адреси.


ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Поштоване и драге колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће у оквиру недеље Департмана за педагогију, а у организацији Центра за професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу, доц. др Марија Марковић одржати предавање на тему Превенција вршњачког насиља у школском контексту. Предавање, намењено наставницима основних и средњих школа, заказано је за 9. април 2019. године у 18 часова у слушаоници 304. Због интерактивне природе предавања, број учесника je ограничен (30), па је потребно да се заинтересовани наставници пријаве на имејл: marija.markovic@filfak.ni.ac.rs. Рок за пријављивање је 03. април 2019. Присутни наставници добиће сертификат о двочасовном стручном усавршавању.


ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Филозофски факултет у Нишу и Центар за професионално усавршавање позивају вас да 13. фебруара 2019. присуствујете предавању проф. др Марије Јовановић ,,Индивидуализација и диференцијација наставе - савремени изазови и перспективе".

Предавање је намењено наставницима средњих школа, а заинтересовани се могу пријавити на имејл предавача: marija.jovanovic@filfak.ni.ac.rs.

Присутни наставници добиће сертификат о двочасовном стручном усавршавању. Добро дошли!


ИЗБОР НАЈБОЉЕ МЕТОДИЧКЕ ПРИПРЕМЕ ИЗ ОБЛАСТИ ФИЛОЛОШКИХ И ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА

Центар за професионално усавршавање нашег Факултета ове школске године први пут је расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвенохуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржава, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања. Намера је да овај конкурс постане традиционалан, а показано интересовање наставника учвршћује ту намеру. На конкурс је стигао велики број методичких припрема из различитих предмета - српског језика, књижевности и културе изражавања, затим из француског, руског, немачког језика, из историје, социологије, основа економије и банкарства, примери пројектне и тематске наставе...

У НАСТАВКУ ТЕКСТА НАЛАЗИ СЕ САОПШТЕЊЕ КОМИСИЈЕ ПРОЧИТАНО НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ, ОДРЖАНОЈ 28. ЈАНУАРА 2019. ГОДИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ, А КЛИКОМ НА ВЕЗУ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ СПИСАК НАГРАЂЕНИХ НАСТАВНИКА.

__________________________________________________________________________________________

Светосавска академија, Филозофски факултет 28. јануара 2019.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДА НАСТАВНИЦИМА ЗА НАЈБОЉУ МЕТОДИЧКУ ПРИПРЕМУ ИЗ ОБЛАСТИ ФИЛОЛОШКИХ И ДРУШТВЕНО-ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА

Центар за професионално усавршавање нашег Факултета ове школске године први пут је расписао конкурс за најбољу методичку припрему из области филолошких и друштвенохуманистичких наука, с циљем да се постојеће везе и сарадња коју са наставницима, на различите начине, одржавамо, додатно ојачају и прошире, у правцу обостраног обогаћивања искустава, теоријских и практичних знања. Намера нам је да овај конкурс постане традиционалан, а показано интересовање наставника учвршћује нас у тој намери. На конкурс је стигао велики број методичких припрема из различитих предмета - српског језика, књижевности и културе изражавања, затим из француског, руског, немачког језика, из историје, социологије, основа економије и банкарства, примери пројектне и тематске наставе...

Због разнородности предмета било је неопходно формирати три комисије које су, након аналитичких разматрања и процена, дошле до одлука о онима који ће данас добити награде. Критерјуми којима су се комисије руководиле су следећи: оригиналност и креативност у приступу, стручност (методолошка утемељеност у предметној науци/предметним наукама), постојање свих елемената методичке припреме (целовитост), иновативност у концепцији часа и у примењеној методичкој методологији, подстицање индивидуалног и групног рада ученика, примена савремених наставних средстава, испуњеност свих стандарда савремених образовних стратегија. Награђене припреме у великој мери задовољавају већину наведених критеријума.

А ево и изабраних.

Прву награду у области филологије добила је припрема Увод у готску књижевност наставника Марије Црвенко, Савремена гимназија из Београда.

Другу награду освојио је опис пројекта На скривено те водим место, чији је аутор Наташа Марковић Стевановић, наставница српског језика у ОШ „Душан Радовић“ у Нишу. Пројекат представља пример корелације изабраних наставих јединица из књижевности, технике и технологије, биологије, географије и историје.

Треће место припало је методичкој припреми за обраду песме Плава гробница Милутина Бојића, која је такође обрађена кроз занимљиве и неуобичајене корелације - са наставом биологије хемије, музичке и ликовне културе. Аутор овог рада је Милена Милошевић, ОШ „Краљ Александар I“, Пожаревац.

Честитамо награђеним филолозима.

Сада ћу замолити проф. др Марију Јовановић, члана Комисије за избор најбоље припреме из области друштвено-хуманистичких наука, однедавно управницу Центра за образовање наставника, да уручи награде у нашој другој категорији.

Прво место припало је методичком раду из области социологије, о врстама културе и култури у свакодневном животу; аутор овог рада је Александра Манић, наставник Техничке школе у Пироту.

Друго место заслужио је методички рад из историје, наставна јединица Крсташки ратови; припрему је урадила колегиница Ивана Радоњић, ОШ „Милић Ракић Мирко“, Прокупље.

Треће место Комисија је доделила раду из области банкарске обуке, наставна јединица: Отварање текућег рачуна правном лицу и одобравање готовинског динарског кредита; аутор припреме је Слађана Радојловић, Економска школа, Ниш.

Захваљујем проф. Марији на помоћи, још једном честитам награђенима, а све вас позивам да пратите рад и активности оба центра - Центра за професионално усавршавање и Центра за образовање наставника и да у њима учествујете.


Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Challenges and Perspectives

Драге колегинице и колеге, позивамо вас на конференцију Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Challenges and Perspectives која ће се одржати на Филозофском факултету 26. и 27. октобра. Котизација је 800 динара (котизације су ослобођени чланови ЕЛТЕ и НЕЛТЕ, уз доказ о чланству). Учесници добијају сертификате центра за образовање наставника и професионално усавршавање.

Можете се пријавити до 22.10. 2018. године, на имејл tlcnis2014@gmail.com

ПРОГРАМ КОНФЕРЕНЦИЈЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.


Филозофски факултет и Центар за образовање наставника и професионално усавршавање

позивају вас да присуствујете предавању на тему

РЕАЛИЗАЦИЈА ЕМПИРИЈСКИХ ИСТРАЖИВАЊА У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОЈ ПРАКСИ

Термин одржавања је 30. 3. 2018. године са почетком у 17 часова и 30 минута, у слушаоници 304.

Реализатори предавања:

Проф. др Јелена Максимовић

Асистент Јелена Османовић

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ КООПЕРАТИВНОГ УЧЕЊА

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ,

ПОЗИВАМО ВАС НА ПРЕДАВАЊЕ О КОПЕРАТИВНОМ УЧЕЊУ, У СРЕДУ 17. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ. ПРЕДАВАЧ ЈЕ ДОЦ. ДР НИНА ЛАЗАРЕВИЋ. ДЕТАЉНИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ:

HTTPS://WWW.FILFAK.NI.AC.RS/PREDAVANJA/ITEM/885-PREDAVANJE-NA-TEMU-KOOPERATIVNOG-UCENJA.

САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Обавештавамо заинтересовану стручну јавност да ће 22. и 23. априла 2017. године на Филозофском факултету у Нишу бити реализован семинар Савремени приступи у настави српског језика и књижевности (каталошки број 717, компетенције К1, 16 бодова). Број места је ограничен (30), а пријава учесника трајаће најкасније до 21. априла. Котизација за учешће на Семинару износи 3000 динара. Попуњен пријавни лист послати на адресу seminar@filfak.ni.ac.rs.

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ КООПЕРАТИВНОГ УЧЕЊА

ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ,

ПОЗИВАМО ВАС НА ПРЕДАВАЊЕ О КОПЕРАТИВНОМ УЧЕЊУ, У СРЕДУ 17. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ НА ФИЛОЗОФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ. ПРЕДАВАЧ ЈЕ ДОЦ. ДР НИНА ЛАЗАРЕВИЋ. ДЕТАЉНИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ:

HTTPS://WWW.FILFAK.NI.AC.RS/PREDAVANJA/ITEM/885-PREDAVANJE-NA-TEMU-KOOPERATIVNOG-UCENJA.САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Обавештавамо заинтересовану стручну јавност да ће 22. и 23. априла 2017. године на Филозофском факултету у Нишу бити реализован семинар Савремени приступи у настави српског језика и књижевности (каталошки број 717, компетенције К1, 16 бодова). Број места је ограничен (30), а пријава учесника трајаће најкасније до 21. априла. Котизација за учешће на Семинару износи 3000 динара. Попуњен пријавни лист послати на адресу seminar@filfak.ni.ac.rs.

U okviru rada Centra za usavršavanje i obrazovanje nastavnika kreću nova predavanja Predavanje: Interkulturna kompetencija...

Центар за образовање наставника и професионално усавршавање Филозофског факултета у Нишу и у овој школској години наставља са бесплатним предавањима за наставнике основних и средњих школа. Прво у низу је у суботу 10. децембра, у 12 сати. Предавач је доц. др Нина Лазаревић, а тема предавања је интеркултурна компетенција у настави. Предавање ће трајати сат времена и наставници ће добити сертификате о учешћу.

Добро дошли!

TLC

Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Developing Competencies, Re-thinking Practices

Друга интернационална конференција Teaching Languages and Cultures in the Post-Method Era: Developing Competencies, Re-thinking Practices биће одржана уз шести научни скуп НИСУН, 11. и 12. новембра 2016. године на Филозофском факултету у Нишу, у организацији Департмана за англистику и Центра за обуку наставника и професионално усавршавање.

После прве конференције организоване 2014. године, показало се да скупови овог типа спајају истраживаче и наставнике и отварају могућности за успешне дискусије, сарадњу и даља истраживања. Надамо се да ће и ова конференција бити добра платформа за научнике, истраживаче и практичаре у пољу примењене лингвистике и наставе страних језика и културе.

Пленарни говорници су Фредерикос Валетопулос, професор Департмана за лингвистику Универзитета у Поатјеу, Француска, и Кристијан Вос, професор Института за источно-словенске језике и продекан Филозофског факултета Универзитета Хумболт у Берлину, Немачка.

Конференција је акредитована код ЗУОВа као облик сталног стручног усавршавања, носи 2 бода, под каталошким бројем S12022016, а циљне групе су 1002, 1003, 1004, 1008, 1015, 1016. Наставници се могу пријавити за учествовање мeјлом на адресу . Цена котизације је 2.000 динара, а све остале информације могу се видети на сајту http://tlcnis.weebly.com

Програм Конференције доступан је на сајту Филозофског факулета

http://www.filfak.ni.ac.rs/konferencije

ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Проф. др РАЈНА ДРАГИЋЕВИЋ одржаће у петак 20. маја 2016. предавање "Нове тенденције у развоју лексичког система српског књижевног језика". Почетак је заказан за 12 сати, у амфитеатру 301 Филозофског факултета у Нишу.

ПРЕДАВАЊЕ ЗА НАСТАВНИКЕ И СТРУЧНЕ САРАДНИКЕ

У оквиру Програма предавања за наставнике и стручне сараднике запослене у образовно-васпитним установама, Центар организује предавање доц. др Гордане Ђигић ШКОЛОВАЊЕ ДАРОВИТИХ - МОГУЋНОСТИ, ИЗАЗОВИ И ПРОБЛЕМИ.

Предавање ће бити одржано у петак 13. маја 2016. године са почетком у 18 сати, у амфитеатру 21 (у приземљу).

Посетиоци ће добити потврде о присуству предавању.

НАЈАВА СЕМИНАРА - САВРЕМЕНИ ПРИСТУПИ У НАСТАВИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ, 7. И 8. МАЈ 2016.

На Филозофском факулету у Нишу 7. и 8. маја* биће реализован (у другом циклусу) семинар Савремени приступи у настави српског језика и књижевности. Налази се у Каталогу програма за 2015/2016. годину Завода за унапређивање образовања и васпитања, каталошки број 668, компетенције К1, трајање два дана (16 бодова).

Број полазника ограничен је на тридесет, а котизацију у износу од 3000 динара потребно је уплатити на жиро рачун Филозофског факулета у Нишу број 840-1818666-89, позив на број 74212125.

За пријаве и додатна обавештења активна је електронска адреса seminar@filfak.ni.ac.rs.

Програм Семинара може се прочитати у прилогу, а пријавни лист можете преузети одавде.

* Напомена: Првобитно најављени термин (23. и 24. април) промењен је да би се избегло преклапање са Окружним такмичењем из српског језика и књижевности, које се одржава 23. априла.

Филозофски факултет Универзитета у Нишу

Департман за српски језик и Департман за српску и компаративну књижевност

Семинар за стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности

Савремени приступи у настави српског језика и књижевности

(каталошки број 668, компетенције К1)

Ниш, 7. и 8. мај 2016.

Филозофски факултет

Програм Семинара

Субота

· 9.30 ч: Регистрација учесникâ

· 10.00–10.45 ч: проф. др Марина Јањић, Рачунарски неологизми у говору ученика – методички приступ

· 11.00–11.45 ч: доц. др Данијела Поповић, „Девојка бржа од коња“ − приповетка на међи

· 12.00–12.45 ч: доц. др Бранимир Станковић, Синтакса и семантика придевског вида у савременом српском језику

· 13.00–13.45 ч: доц. др Јелена Јовановић, Паратекст – проблем границе приповедног текста

· 14.00–15.00 ч: Пауза за ручак

· 15.00–15.45 ч: доц. др Дејан Милутиновић, Појмови историјског, историографског и историчног у настави књижевности

· 16.00–16.45 ч: мср Александра Јанић, Лексикализовани именички деминутиви: између творбе речи и лексикологије

· 17.00–17.45 ч: Александар Костадиновић, Слика страног света у српској књижевности 19. века: имаголошки аспекти Јакшићеве Јелисавете

Недеља

· 9.00−9.45 ч: проф. др Горан Максимовић, Градови Јакова Игњатовића

· 10.00–10.45 ч: проф. др Надежда Јовић, Путеви елаборације и експанзије вуковског књижевног језика

· 11.00−11.45 ч: проф. др Снежана Милосављевић Милић, Алтернативни и актуализовани наративни светови романа Нечиста крв Боре Станковића

· 11.45–12.15 ч: Пауза

· 12.15–13.00 ч: доц. др Данијела Костадиновић, Утицај нордијске школе на драмско стваралаштво Мирослава Крлеже

· 13.15−14.00 ч: доц. др Снежана Божић, Хипертекстуалност и настава књижевности

· 14.15−15.00 ч: Александра Ђикић, Систематизација српске књижевности међуратне епохе на примеру обраде новог градива (Милош Црњански „Спомен Принципу”, Оскар Давичо „Хана II” и Десанка Максимовић „Змија”)

· 15.00 ч: Додела уверењâ о савладаном програму стручног усавршавања

ПОЗИВ НА ПРЕДАВАЊЕ

Проф. др Јован Делић одржаће у четвртак 14. априла предавање "Данило Киш и Антоан де Сент Егзипери". Почетак је заказан за 12 сати, у амфитеатру 21.

НАЈАВА САСТАНКА ПОСВЕЋЕНОГ СТУДЕНТСКОЈ НАСТАВНОЈ ПРАКСИ

Центар за образовање наставника и професионално усавршавање позива заинтересоване на састанак који ће се одржати 3. фебруара 2016. године на Филозофском факултету у Нишу (ул. Ћирила и Методија бр. 2), у великој сали на четвртом спрату. На састанку ће бити разматрана питања која се тичу сарадње Филозофског факултета у Нишу и основних и средњих школа у вези са обављањем стручне праксе и хоспитовањем студената.

С обзиром на значај ове теме, надамо се да ће резултати рада на састанку допринети стварању услова за квалитетнију сарадњу и унапређивање квалитета стручне праксе студената - будућих наставника.

Позивно писмо можете преузети са овог линка.