Dr. Lluís Busquets i Dalmau

Lluís Busquets i Dalmau (Girona, 1937 - Barcelona, 2014)

Mestre nacional (Girona, 1955). Llicenciat en Medicina (Barcelona, 1963), fa l’especialitat de psicologia i psiquiatria (1965). Doctor en medicina amb la tesi sobre Influència de l’aprenentatge sobre el desenvolupament del  pensament lògic (1979). Després d’una breu experiència en psicologia i psiquiatria infantil, entra com a psicòleg i  professor del Col·legi Viaró i n’esdevé director.

Guanya les oposicions al cos d’Inspectors d’Ensenyament primari l’any 1979 i és nomenat inspector a Barcelona  del 1979 al 1981.  Des del 1981 fins a la seva jubilació (2001), ocupa diferents càrrecs al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (Cap de Serveis Territorials: primer a Girona i, després, a Barcelona; Sotsdirector General de Programes i Serveis Educatius).

També ha estat professor de Didàctica de les Ciències a la Facultat de Pedagogia de la UB i d’Organització Escolar a la UOC.

Entre els treballs de recerca destaca l’experimentació del Team Teaching en un grup d’escoles (ICE UAB,1976), experimentació i redacció del Programa d’Educació per a la Salut a l’Escola, director dels projectes curriculars Ciència 6-12 i Descoberta 3-6 amb experimentació en una vintena d’escoles i difusió i formació de professors de molts centres de Catalunya.

Altres publicacions: Organització del Centre Escolar (UOC),  Experiències d’Innovació Educativa a Catalunya  (EUMO i Departament d’Ensenyament).

Va ser un dels promotors i president del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació a Catalunya i a l’Estat Espanyol (1989-92) i també de l’Aula Maria Rúbies. Fòrum d’Educació i Cultura. Membre de la Comissió Gestora de la Societat Catalana de Pedagogia 2001-2003. President de la SCP de juny de 2003 a juny 2007. Cal destacar la gestió de l’estada a Barcelona del Professor Kieran Egan, de Vancouver, i el treball que porta a terme el grup Narracions i Pedagogia de la SCP, seguint les seves idees, amb la celebració de seminaris a Barcelona i València.

 


A LA MEMÒRIA DE LLUÍS BUSQUETS, IMPULSOR D'AQUEST LLOC WEB


(El Dr. Lluís Busquets i Dalmau en la presentació del seu llibre sobre Jaume Busquets i Mollera, el novembre de 2012. Foto: Aniol Resclosa - Diari de Girona)

El 3 de desembre de 2014 va traspassar el Dr. Lluís Busquets i Dalmau, impulsor i ànima d'aquest lloc web.

A ell li devem la difusió, admirablement tossuda i constant, de les idees de Kieran Egan i l’adaptació de la gran majoria de les narracions que es contenen en aquest lloc web. Per aquest ric llegat, i per molt més, el món de l'educació catalana està en deute amb ell, com s’ha reconegut abastament des de diferents àmbits. Una bona mostra està en el monogràfic que el mes de novembre de 2015 li ha dedicat la Societat Catalana de Pedagogia ─de la que en va ser president─ a través de la seva revista institucional (RCP). Podeu llegir-lo sencer clicant AQUÍ.

Pel que fa a les narracions d'aquesta pàgina web, com que encara va deixar un bon nombre col·leccions d’històries escrites, els responsables del manteniment i edició d’aquest web les hi anirem incorporant, per tal de seguir la tasca de divulgació de les propostes didàctiques d'Egan que ell va començar, tot fent fent-hi constar el seu caràcter pòstum.

El Sr. Josep Varela, en un article al diari de Girona, el va definir com allò que era, per damunt de tot: un home bo (llegir).

Lluís: moltes gràcies per la teva feina i pel teu mestratge. El teu exemple és el que ens anima a seguir aquesta tasca!

Aprofitant aquest aniversari, tenim l'honor de publicar en primícia l'informe que el Dr. Busquets i el Dr. Ricard Torrents varen redactar amb motiu de la seva participació en el 3r CONGRÉS INTERNACIONAL «IMAGINACIÓ I EDUCACIÓ: IMPLICAR LA IMAGINACIÓ EN L’ ENSENYAMENT I L’ APRENENTATGE» (3rd International: Engaging the Imagination in Teaching & Learning), que se celebrà a Vancouver (Colúmbia Britànica. Canadà) de l'11 al 16 de juliol de 2005. El podeu llegir clicant AQUÍ.

 

 

 

Comments