Myanmar


Basisgegevens Myanmar

Hoofdstad: Naypyidaw
Taal: Birmaans
Munteenheid: Kyat
Aantal inwoners: 55.750.000
Tijdsverschil: 4,5 uur later
What's in a name?
In 1989 is de officiële benaming van Birma aangepast naar Myanmar (myan=snel, mar=sterk), maar veel mensen noemen het land nog steeds Birma. Het is het grootste land op het vasteland van Zuidoost-Azië. Myanmar is ongeveer zestien keer zo groot als Nederland en iets groter dan Groot-Brittannië en Frankrijk samen.
In 1989 besloot de regering de officiële naam van Birma te veranderen in Unie van Myanmar. Eén van de redenen voor de verandering was dat de naam Birma teveel herinnerde aan de koloniale tijd en men zou bovendien kunnen denken dat er alleen maar Birmanen in het land wonen in plaats van vele etnische groepen. Bovendien werd er al in de tijd van de eerste Birmese koningen van Myanma gesproken. Tegenstanders van het militaire regime gebruiken nog steeds de naam Birma of Burma. De Verenigde Naties hanteren de naam Myanmar.

A change is gonna come
Op 8 november 2015 vonden er in Myanmar verkiezingen plaats. De verkiezingen waren de eerste vrije verkiezingen in Myanmar in 25 jaar. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi kreeg de absolute meerderheid in het parlement. Er zijn politieke gevangenen vrijgelaten door de aftredende regering en de grote vraag is welke, politieke, macht Aung San Suu Kyi uiteindelijk zal krijgen en welke macht bij het leger blijft. Hoe dan ook, een verandering is ingezet en de tijd zal leren welk effect dit zal hebben op het land en de leefomstandigheden van de lokale bevolking.Comments