opdrachten

Opdracht 1: Onderzoek de situatie en rechten van meisjes en vrouwen in Laos en doe verslag                                                                                 
van: Annemiek
beloning: € 50,-
status: in voorbereiding

"Ik zou graag willen weten of meiden en jongens, vrouwen en mannen dezelfde kans hebben op goed basis- en voortgezet onderwijs en of meisjes/vrouwen om religieuze of andere redenen beperkingen worden opgelegd of zich vrij kunnen ontplooien, bewegen en hun kansen pakken."

Reactie van Haan: Yes! Voor deze opdracht werk ik graag samen met Lisa; zij is tenslotte meisje en vrouw en dat verhoogt vast de slagingskans voor deze opdracht. Michael heeft al aangeboden om voor ondersteunend beeldmateriaal te zorgen.

Update:
Via de stichting die we steunen, komen we hopelijk in contact met Dong. Zij is een Laotiaanse, woonachtig in Vientiane, met veel contacten op de juiste plek en kennis van het land. Een interview met haar moet er wel voor zorgen dat we deze missie kunnen laten slagen. Zodra er meer nieuws is, horen jullie het van ons.

02-08-2012
Gisteravond hebben we Dong ontmoet in de hoofdstad van Laos. Een bijzondere vrouw met veel energie die met financiële steun van de overheid een goede opleiding heeft gehad. We hebben het met haar ook over de kansen van meisjes en vrouwen gehad in dit land. Religie, tradities en de overtuiging dat onderwijs de basis is voor vooruitgang zorgen voor een interessante mix van informatie met betrekking tot deze opdracht. Bij terugkomst volgt het volledige verslag, maar de opdracht is in ieder geval voltooid :-)

 

Opdracht 2: Regel voor jullie vertrek voor precies €200,- aan Laotiaanse Kip, in biljetten van 1000 LAK                                                                
van: Peter
beloning: € 200,-
status: werk in uitvoering

"Het zal volgens mij nog niet meevallen om Laotiaans geld te krijgen hier in Nederland, maar al dat geld is dan weer wel bestemd voor jullie projecten."

Reactie van Haan:
Pfffff.....dit is weer heel andere kip..ehm koek. Reactie van mijn contact in Bangkok:
'wow, dat is 2 miljoen kip!' Ik betwijfel of ik überhaupt Kip kan krijgen en dan ook nog zoveel biljetten. De koers is nu 1 EUR = 10,457.33 LAK. Misschien dat biljetten van 10.000 uiteindelijk ook mogen, maar ik ga dit eerst proberen.

Update:
Het is onmogelijk om bij Nederlandse banken Kip te regelen. De meeste mensen nemen dollars of Thaise Baht mee als ze naar Laos gaan. Sinds een aantal jaar zijn er biljetten van LAK 10.000,-/ 20.000 en 50.000,- in gebruik. Ik probeer nu via andere kanalen in ieder geval voor €200,- aan cash bij elkaar te verzamelen. Het ziet er naar uit dat me dat wel gaat lukken. 

update 2:
We hebben uiteindelijk voor vertrek in NL nog een behoorlijk bedrag aan Kip kunnen regelen. Thanx P. voor het sponsoren van dat bedrag, ondanks dat de missie niet geheel geslaagd was ! Hier in Laos zijn de bundels met geld overal te zien.Opdracht 3: Koop in Laos authentieke Laotiaanse etenswaar die ik in de toko kan verkopen aan onze klanten                                                          
van: Bing
beloning: € 75
status: nog uit te voeren

"- Zorg voor een foto in een Laotiaanse “supermarkt” waarop jij (Haan) de etenswaar betaalt aan de Laotiaanse verkoper. Het moet duidelijk zijn dat het in een Laotiaanse winkel is en   
   niet op de Zeedijk bij een Toko. 
- Het mooiste is als het echt etenswaar is dat Toko Ramee kan verkopen: dus bijvoorbeeld een speciale krupuk/chips hetgeen misschien net op dat moment een hit is in Laos. Of bijzondere 
  gedroogde paddenstoelen die je daar een keertje hebt geproefd en geweldig lekker vindt. Geen vreemde potjes met onbestemde inhoud.
- Als je dan ook nog de (supermarkt) bonnetjes inlevert dan krijg je het dubbele aan de gemaakte kosten terug." 

Reactie van Haan: Kijk, dit is een opdracht waar ik graag mijn tanden in zet. Ik ben meteen gaan bellen met mijn Laotiaanse contacten in Nederland en heb al twee producten op het oog. Het vervoer moet nog wel even uitgezocht worden, maar daar bedenk ik wel wat op.

update:
02-08-2012
Het plan is er sinds ons verblijf in het Khong District en de uitvoering stellen we nog even uit, zodat we niet teveel spullen mee moeten sjouwen. Maar het gaat lukken. Mr.Rooster is on a roll!
Opdracht 4: Maak een foto van Haan en een foto van Kip bij de prachtige Khuang Si Waterfall op dezelfde plek waar ik was.                                  
van: Joanne
beloning: 2 x €10,-  
status: nog uit te voeren

"Nabij Luang Prabang is de prachtige Khuang Si Waterfall. Een heerlijke plek om te relaxen en te genieten van de beeldschone natuur.
Bij deze waterval is deze foto gemaakt. De uitdaging voor jullie beiden: Maak deze foto 2 x na."
(zie onderstaande foto)


Reactie van Haan: Nou ben ik over het algemeen een liefhebber van kippenvel, maar ik betwijfel of dat in dit geval ook opgaat. Maar als Kip het doet, blijf ik natuurlijk niet achter!

Opdracht 5: Eet bij een inheemse 'nonna' het gerecht waar zij het meest trots op is en zorg voor het recept                                                           
van: Kalo
beloning: €30,-  
status: nog uit te voeren

"Ik wil dat Haan gaat eten bij een inheemse 'nonna' en bij haar het gerecht eet waar zij het meest trots op is. Vervolgens wil ik dat Haan het recept aan de goede vrouw ontfutselt en het aan mij overhandigt; zowel op papier als in de eetbare versie. Mocht je een fotoreportage kunnen leveren van deze ervaring dan is dat €10,- extra waard. Een extra €10,- voor een origineel kook-artefact uit de regio. Succes!"

Reactie van Haan: Aha...een meervoudige missie. I do choose to accept this challenge. 

Update:
02-08-2012
Haan heeft deze missie bijna volledig voltooid. Hij moest er wel om 06.10 voor uit bed om naar de lokale markt te kunnen gaan, om de boodschappen te doen. Het leverde drie lokale gerechten op: Papaya salad, Spicy Fish Soup en Laab Paa. Het recept is genoteerd in vele kleine stappen en de foto's zijn gemaakt. Binnenkort de markt op om een kookartefact te scoren. Dat moet wel lukken. Mission accomplished :)


Opdracht 6: In bed met de Haan                                                                                                                                                                                      
van: Casper en Sheraidy
beloning: €30,-  
status: nog uit te voeren

"Onze opdracht voor Haan: €30,- als Haan omringd is door 3 Laotiaanse schoonheden in een groot tweepersoonsbed. Foto als bewijsmateriaal graag."

Reactie van Haan: Beste bezoekers van deze site. Om misverstanden te voorkomen; de opdrachtgevers zijn 2 brave burgers die mij zeker niet op het slechte pad willen brengen ;-) 
Ik vraag me af hoe ik 3 kakelende kippen in een bed krijg, met of zonder mezelf erbij. Maar met de beloning in het vooruitzicht ga ik in ieder geval mijn best doen.
2 Laotiaanse schoonheden en een Zaanse wannabe-local. Same same,......

Opdracht 7: Gezocht: Haan met groene vingers                                                                                                                                                          
van: Susan
beloning: ?
status: volbracht!

"Selamat pagi kraaiende haan! Ik heb een mooie opdracht voor je. De lente is er eindelijk en het is tijd om het een en ander te doen in de tuin.  Ik heb inmiddels al wat kleine dingen gedaan in de tuin maar er zijn nog genoeg werkzaamheden te doen.Stuur data naar ibu Soesie."

Reactie van Haan: Een opdracht die al uit kan worden gevoerd voordat ik op het vliegtuig stap.....Bagus sekali ibu Soesie!  Ik kom samen met Kip, want in die grote tuin van u is vast veel werk te verzetten. Wij zullen de poten uit ons verendek steken en de tuin zo mooi maken dat iedereen in Zuid er jaloers op zal zijn.


Opdracht 8: Laotiaanse kinderkunstwerken                                                                                                                                                                 
van: Joanne
beloning: 10 x €10,-
status: nog uit te voeren

deel 1:
Laat op een plek in Laos door een aantal kinderen een mooie tekening of schildering op ± A4 formaat maken.
De kinderen moeten er tijd aan besteden en echt hun best voor doen, want er zit een vervolg aan deze opdracht.
Je ontvangt een gegarandeerde beloning van € 10,- per tekening (met een maximum van 10, dus € 100,-) voor de projecten in Laos.

deel 2:
Neem de tekeningen mee naar Nederland.
Daar help ik je om de tekeningen in te lijsten. Vervolgens organiseer 
je, zodra het Nam Jai-doel van volgend jaar bekend is, een veiling voor al je vrienden en bekenden.
Daar worden deze 10 'kunstwerken' geveild en de opbrengst gaat mee naar de volgende bestemming.

Zo hebben de kinderen uit Laos een leuke middag, maar helpen zij tegelijkertijd de kinderen van de volgende bestemming. Water from the heart ...

Reactie van Haan: Wow! Wat een bijzondere opdracht. Ik ben blij dat ik de scepter zwaai en niet mijn reisgenoten, want zij zouden vast zeggen dat 1 opdracht per persoon meer dan genoeg is. Ik niet hoor....kom maar op met die uitdagingen. Zelf ben ik niet heel kunstzinnig, al ben ik het hanenpotenstadium ontstegen, maar gelukkig doen de kinderen in Laos het meeste werk als het goed is.


Opdracht 9: Neem muziek voor me mee uit Laos                                                                                                                                                               
van: Bing
beloning: € 10,-
status: nog uit te voeren

"Een zeer eenvoudige opdracht. Koop een CD van de Laotiaanse popgroep die het hoogst in de hitparade staat als je er bent.
Is er ook een foto van de aldaar CD kopende Haan én de hitlijst waar de popgroep op staat, dan €5,-  erbij."

Reactie van Haan: I've got the music in me, I've got the music in meeee! Hmmm.....de uitdaging is misschien wel om in ZO-Azië een legale cd te vinden, maar dit moet een makkie worden.  Nice!
Break op de markt na kopen van de CD. Hitlijst helaas niet gevonden. 'Print press' is niet echt wijdverbreid in Laos.

Opdracht 10: Gezocht: Haan met journalistieke inslag                                                                                                                                                             
van: Natalie
beloning: € 25+75,-
status: wordt uitgevoerd

"In Vientiane wordt het Franstalige weekblad Le Rénovateur uitgegeven. Ik wil dat Haan op de terugreis een recente uitgave van dit blad in zijn bagage meeneemt."

Bonusopdracht:
Persvrijheid en journalistiek gaat niet altijd gepaard en Le Rénovateur ontkomt hier niet aan. In 2003 kreeg dit blad echter de "Prix de la libre expression", die jaarlijks wordt uitgereikt door de "Union internationale de la presse francophone", voor een (weliswaar gecensureerd) interview met de advocaat van twee Europese verslaggevers die waren aangehouden i.v.m. hun werk over de Hmong kwestie. 
Als Haan een kopie van dit interview op de kop weet te tikken (ter plaatse of vanuit Nederland via archieven, internet, de UPF enz.) levert dit een bonusgratificatie op.

Reactie van Haan: Hopelijk worden we niet bij de grens opgepakt, omdat blijkt dat het blad toch niet helemaal goedgekeurd wordt door de Laotiaanse overheid. Met de bonusopdracht ben ik al begonnen en dat is nog een lastige. Ik kan wel al vertellen dat de desbetreffende advocaat Mr. Phivath heet. De naam van de verslaggevers geef ik, ook uit veiligheidsoverwegingen, nog niet prijs.
Lisa op de redactie van Le Rénovateur.

Opdracht 11: De foto van uw reisgenoten voor een gulle gever                                                                                                                                   
van: Marianne & co.
beloning: 250,-
status: bedankmail is verstuurd!

"Stuur een mailtje met de foto waar u samen met uw reisgenoten op staat gemaakt op de Apollolaan, tijdens Koninginnedag. Neemt u dit mailadres vervolgens ook op in uw bestand zodat u tijdens de vakantie nogmaals een berichtje kunt sturen over jullie belevenissen."

Reactie van Haan: Voorgaande opdrachten zijn soms een werkelijke uitdaging en ik zal alles op alles moeten zetten om deze te volbrengen. Deze opdracht valt daar echter niet onder en kan ik nog voor het vertrek al grotendeels met succes uitvoeren. Nice!
Zodra ik ergens in Laos een computer vind waar vandaan ik een e-mail kan versturen, zal ik extra mijn best doen om er een mooi bericht van te maken om geheel te voldoen aan de wensen van de opdrachtgever.

Opdracht 12: Tijd, muziek en beestachtige foto's                                                                                                                                                     
van: Fred
beloning: 30,-
status: Tijd en muziek....check. De foto's maak ik deze zomer onderweg in Laos. 

"Door een stroomstoring ben ik de tijd en al mijn muziekzenders kwijt. Misschien dat jij dit kunt fiksen. Daarnaast heb ik nog een lege fotolijst in de gang hangen waar ik een mooie foto van een dier in wil hebben. Maak een fotoserie voor mij van verschillende dieren die je ziet in Laos, zodat ik er eentje uit kan kiezen voor aan de muur. Je zou me hier een groot plezier mee doen."

Reactie van Haan: Nu ben ik niet zo van de gebruiksaanwijzingen (ben tenslotte een man) maar de tijd en muziek tover ik wel weer tevoorschijn op de apparatuur. De beestachtige foto's in Laos moeten ook wel geregeld kunnen worden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat deze opdracht succesvol kan worden uitgevoerd.

Update: Zo, de radiozenders zijn weer te vinden, ondanks dat ik moeite had om de afstandsbediening te vinden ;-) En de tijd is ook weer in beeld, dus alles is wat dat betreft weer opgelost. Nu afwachten welke dieren we onderweg tegen zullen komen en kijken of ze zich laten fotograferen.

Opdracht 12:Laat op maat een KZ supportersjasje voor me maken bij een kledingmaker in Thailand of Laos                                                            
In dit grote boek wordt alles keurig bijgehouden.
Haan vertrouwt internet in Laos nog niet zo.


Comments