Welkom op de website van NamJai

SUPPORT NAM JAI| NL45INGB0000284875 tnv VM Oppatja ovv Nam Jai

    

MAIL.NAMJAI@GMAIL.COM

LAATSTE NIEUWS 

05-02-2017
Looking back & facing forward

Vorige maand mijmerden we nog over onze mooie vakantie in Myanmar. We reden terug in de tijd tussen de oude tempels bij Bagan en zongen een deel van het volkslied om de opdracht van één van onze trouwste supporters te volbrengen.
We maakten een foto van Joy met de vlag van Myanmar en Rebekka werd in de traditionele kledij van de Pa'O hilltribe gestoken die we mee terug moesten nemen naar Amsterdam.
En tussendoor bezochten we de kinderen en medewerkers van The Golden House van de stichting die we steunden; World Child Care. Een bijzondere plek in Mandalay waar we samen met 2 drijvende krachten achter de stichting een paar dagen te gast waren.
Het was mooi om na onze vakantie de foto's te krijgen waarop we konden zien wat er met een groot deel van onze bijdrage gerealiseerd was; daken op de 2 gebouwen, zodat de bewoners boven buiten kunnen zitten om bijvoorbeeld samen huiswerk te maken; ook als de zon hoog aan de hemel staat. Geen overbodige luxe in dit land.Met deze herinneringen in ons hoofd dromen we verder naar een nieuw land, een nieuw project van een nieuwe stichting.
We kunnen er nog niet veel over zeggen, maar weten al wel dat ons reisgezelschap met 2 personen wordt uitgebreid. Het Nam Jai gevoel is definitief overgeslagen naar Zaandam. Mariëtte en Bert stappen in 2017 aan boord en gaan mee tijdens de 13e editie!

16-04-2016
KENNISMAKING MET DE STICHTING 'WORLD CHILD CARE'

Vorige week reden we naar Den Bosch om kennis te maken met de drijvende krachten achter de stichting World Child Care.
In tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden, zijn het twee enthousiaste Nederlandse vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor een groep kinderen in Mandalay die support hard nodig hebben.
Onder het genot van een kop thee en een stroopwafel werden we geïnformeerd over het project waar onze bijdrage naartoe zal gaan. Als je meer wilt lezen kijk dan op de pagina 'Myanmar'.27-03-2016

VERKOOPWAAR GEZOCHT & HELPENDE HANDEN.
JOIN US!

24-03-2016
NAM JAI PROEVERIJ WAS TOP!
Leuke mensen en een goede opbrengst; That's the way we like it.


(Foto's Diana&Michael)

13-03-2016
Volgende week zondag is het zover; De Nam Jai Proeverij 2016!
Met medewerking van restaurant Batelaan (van chefkok en vinoloog Peter Batelaan), topkok Kay Bing Oen en fijnproevers Diana, Nadine en Helen ontdekken we dat goede wijnen perfect gecombineerd kunnen worden met smakelijke Aziatische hapjes.
De opbrengst van deze Fun(d)raiser is bestemd voor het goede doel in Myanmar van dit jaar dat we zullen steunen.
We hebben er nu al veel zin in!


06-02-2016
Mingalabar Myanmar!
2016 and we're facing forward to Myanmar. Na onze mooie tijd op Bali vorig jaar (hoe vliegt de tijd..), hebben we de keuze voor dit jaar gemaakt; we gaan naar het land van de gouden pagodes. Het buurland van Bangladesh, China, Laos en Thailand.
De stichting die we zullen steunen moeten we nog kiezen, maar de eerste fundraiser zijn we al aan het voorbereiden; 20 maart organiseren we  samen met Restaurant Batelaan Nam Jai's proeverij.


10-02-2016

BaliPacung.wmv

Een opdracht van de collega's van Michael voor onze huwelijksreis/ vakantie; Voer een (kind-) gesprek bij het bezoek aan jullie goede doel en maak er opnames van. Presenteer deze opnames tijdens onze volgende bijeenkomst na de vakantie.

08-07-2015

Leaving on a jetplane

De laatste voorbereidingen zijn getroffen, de laatste opdracht voor Joy (onze mascotte) kwam gisteravond nog fashionably late binnen en de tassen zijn gepakt. We zij er klaar voor. Onze vakantie begint op Sumatra en bijna aan het einde zullen we Stichting Pacung Bali op Bali bezoeken. In gedachten nemen we de woorden mee die we van de secretaris toegestuurd kregen;
"
Ik wil u vragen mijn woorden van erkentelijkheid te vergeten en in plaats daarvan in augustus het project te bekijken en te beoordelen met uw hart. U zult beslist intens geraakt worden door al die kinderen die u aantreft in opperste concentratie en met een treffende leergierigheid. Kinderen die alleen maar door geduldige docenten met zachte hand geleid hoeven te worden en onderweg zijn naar een bewuster bestaan. Droom met uw ogen open, kom veilig, gezond en vooral verrijkt weer terug en....ben hartelijk en warm gegroet door een onbekende!"


Nam Jai
2015...showtime!

13-05-2015

Namaste! Yoga Nam Jai 2015 is almost there.

Na voorgaande successen wordt ook dit jaar een Nam Yai Yoga Class georganiseerd door Valentina van P.U.R.E. Yoga en Marinka van Studio LOS.
Geef je op voor de yogales op 14-06-2015 @ de Yoga Garden in Amsterdam > Klik hier, of stuur een mail07-03-2015

Indonesia it is!

Het duurde even voordat we ons weer vol overgave op een nieuw Nam Jai-project konden storten, maar de keuze voor het land van bestemming was gauw gemaakt; we gaan naar Indonesië!
Het land dat Rebekka tijdens haar omzwervingen in 2011/2012 links liet liggen, wordt dit jaar alsnog bezocht.
De stichting waar we graag mee samenwerken wordt waarschijnlijk Stichting Pacung Bali. Deze kleine organisatie lijkt heel goed te passen bij ons initiatief en we zullen binnenkort kennismaken met de oprichters van de stichting.
Het zal een hele bijzondere vakantie worden en we kijken reikhalzend uit naar onze reis naar dit prachtige land. Maar natuurlijk dient er eerst nog wat werk verzet te worden om geld in te zamelen.
Wil je helpen? Wij horen het graag.
Bij voorbaat; Terimah Kasih Banyak!


25-12-2014

Terugblik Sri Lanka

Nu het jaar richting het einde gaat wordt op alle mogelijke manieren teruggekeken naar wat 2014 ons allemaal gebracht heeft. Hier onder een beeld van onze vakantie in Sri Lanka en het bezoek aan Somawathi Home. Nagenieten.....

Nam Jai Sri Lanka 2014
09-06-2014

De Mascottes van 2014

Voor alle supporters die niet meedoen met de voetbalpoule, maar die ons nog wel willen steunen is er nog één kans, met dank aan de mascottes van 2014; Joy & Ceylon!
In navolging van hun succesvolle voorgangers; Haan & Kip (Laos) en Lola (Brazilië), gaan Joy & Ceylon mee naar Sri Lanka om de 10e editie van Nam Jai tot een succes te maken. Ook zij zetten zich in voor het goede doel en hopen op uitdagende opdrachten die zij, tegen vergoeding, kunnen uitvoeren.

Kijk hier voor meer informatie02-05-2014

WK VoetbalpouleKlik op onderstaande link om deel te nemen:

http://www.scorito.com/wk2014/nam-jai-wk-201419-04-2014

Koningsdag

Om 02.30 opstaan en dan door tot 22.30; we hebben volop gebruik gemaakt van de eerste Koningsdag.
Met alle helpende handen werd het, mede dankzij het goede weer, een topdag waarop we heel veel spullen hebben weten te verkopen.
De voorbereidingen hadden behoorlijk wat tijd gekost, maar nu ook dit jaar weer alles goed is gegaan en we met de benen omhoog zitten, denken we tevreden terug aan gisteren.
We delen graag wat beelden met jullie om een indruk te geven van de dag.

Sale Apollo

19-04-2014

Nam Jai Sale Voorbereidingen

Het is de afgelopen dagen behoorlijk druk. We krijgen van verschillende kanten verkoopwaar aangeleverd voor onze verkoop. De doorsnee spullen die het goed doen op Koningsdag pakken we zo goed mogelijk in en wat meer op kan brengen gooien we online nu al in de (voor-)verkoop via Marktplaats en Facebook. Het lijkt soms voor Nederlandse begrippen niet zoveel verschil te maken, maar in Sri Lanka levert €10,- meer behoorlijk wat extra op.

En soms zit er dan iets tussen waar je extra enthousiast van wordt. Een mediacenter van Bose (3-2-1), een Fender basgitaar en een paar schilderijtjes van ene Mary Shawy, die behoorlijk wat op kunnen brengen als het goed is.

De datum voor de yogales staat inmiddels ook al vast: 29 juni 2014 bij de Yoga Garden in Amsterdam. Dat wordt ook dit jaar ongetwijfeld weer een succes. We hopen op nog meer deelnemers dan vorig jaar.

Voor de laatste ontwikkelingen raden we iedereen aan om ook onze pagina op Facebook in de gaten te houden;

Facing Nam Jai


31-03-2014

Kennismaking met Marja van Leeuwen

Na het heen en weer mailen om het eerste contact te leggen, reden we afgelopen zondag naar Den Haag om kennis te maken met de vrouw die 10 jaar geleden, zonder het zelf te weten, een begin maakte met Stichting Weeshuis Sri Lanka; Marja van Leeuwen.

Toen zo ongeveer de hele wereld nog via de tv en andere media probeerde te begrijpen wat er gebeurd was, vloog zij al richting Sri Lanka om een bevriende arts te helpen, nadat de tsunami het land had getroffen.
Op velen maakte zij indruk toen ze op tv verscheen om haar ervaringen te delen en later haar plan te presenteren om een weeshuis te beginnen.

Wij zaten zondag aan de koffietafel waar dat plan ooit ontstond en vertelden ook over onze plannen en over Nam Jai. We werden niet alleen bij haar thuis welkom geheten, maar bij voorbaat ook al bij het Somawathi Home in Sri Lanka. Onder het genot van een drankje wisselden we ervaringen uit en kregen we de uitnodiging om langer bij het weeshuis te verblijven, zodat we in de vakantie daar ook iets met kinderen kunnen ondernemen.
De aankomende dagen gaan we daar eens goed over nadenken, maar we zijn in ieder geval erg enthousiast geworden!


23-03-2014

FUNDRAISERS 2014

De fundraisers voor 2014 staan vrijwel vast.

Vandaag hadden we overleg over de 2e Yogaclass die gehouden wordt voor Nam Jai. Na het succes van de eerste les in 2013, laten Marinka en Valentina zich dit jaar inspireren door Sri Lanka en de verhalen van Hanuman en Ganesha.

We mogen ook nu weer gebruik maken van de mooie ruimte bij de YogaGarden.
De datum is binnenkort bekend en zullen we snel laten weten.

GO ORANGE SHIRT

Wil je goed gekleed gaan tijdens de eerste Koningsdag met een uniek kledingstuk?
Bestel dan een Go Orange Shirt bij Nam Jai. Geef de maat, het aantal en eventueel je eigen unieke tekst (voor-of achterkant) door via de mail (mail.namjai@gmail.com) en voor €12,50 is dit shirt van jou. Natuurlijk kun je dit shirt ook gewoon bestellen, of om je vast voor te bereiden op het WK Voetbal. Ze kunnen dit jaar elke supporter goed gebruiken.


21-01-2014


14-01-2014

10e Editie: Sri Lanka

Tien jaar geleden begon Nam Jai in Thailand om slachtoffers van de tsunami in 2004 te helpen. Aankomende zomer gaan we naar Sri Lanka en bezoeken het project dat toen ook om dezelfde reden is opgestart door Marja van Leeuwen. Daarmee vormde zij mede een inspiratie voor het initiatief van Nam Jai.
Wij gaan bij het Somawathi Home (officieel: Somawathi Holland House of Hope) langs om te zien wat zij in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd en om zoals ieder jaar met eigen ogen te zien welk project wij steunen. 

Wil je vast zelf een kijkje nemen, klik dan op deze link; Somawathi Home


En als terugblik op vorig jaar..............

Een korte impressie van ons verblijf in Brazilië:

Brazilie Nam Jai


09-08-2013

Een paar dagen verder in Rio en zo voor de laatste keer hier onze tas inpakken.
Eergisteren hebben we trends gespot voor de opdracht van Joanne aan Lola & co, ontdekt dat we voetbalhoogstandjes echt beter kunnen overlaten aan de local boys op de Copacabana en Ipanema beach (pfff....Maarten, wat een opdracht; videobeelden volgen) en een rondje hardgelopen richting het strand (dat was de laatste Bing).


Gisteren was op een andere manier nog zwaarder. We hadden afgesproken met Robert Smits van
'Ajude me a viver'/ Remer; de tweede stichting die de dit jaar steunen. Hij liet ons kennismaken met zijn werk met de straatkinderen en crackverslaafde jongeren in Rio. We zagen hoe de kinderen bij Centraal station 's ochtends vroeg 'gewekt' en verwijderd werden door de Guardia Municipal. We keken recht in de ogen van een verslaafd meisje dat totaal in paniek op de grond zat met drie stadsagenten om haar heen. We werden meegenomen om een kijkje te nemen bij een klein stukje 'Cracolandia', zoals de plekken hier worden genoemd waar de crackverslaafden bij elkaar zitten. Mensonterend en zoals Robert het beschreef een beeld van de hel op aarde. Een colaatje is hier duurder dan wat crack en je kunt er ongeveer net zo lang van genieten. Al houdt het genieten van crack na de 2e keer wel op en ben je verslaafd.

Maar we hebben ook goede dingen gezien. Michael heeft meegedaan met een potje voetbal met wat straatkinderen. Dezelfde kinderen die onze spullen zouden kunnen jatten, waren nu gewoon lol aan het hebben. De beloning aan het einde van de wedstrijd; twee flessen frisdrank van een vrouw uit de buurt. Een bijzondere ervaring en veel dank aan de medewerkers van Remer in Rio en de hulp aan Nam Jai, die we voor vertrek hebben gekregen!


08-08-2013

De afgelopen dagen zijn snel aan ons voorbij gegaan en inmiddels zitten we alweer in Rio de Janeiro. Nu we afstand hebben genomen en wat rust om alles te laten bezinken is er ook ruimte gekomen om een verslag te maken van een bezoek aan een van de projecten in Salvador;


Santa Beatriz

Jaren geleden nam Michael Jackson een videoclip op in Salvador de Bahia en nog steeds is hij er bekend om . In de Pelourinho, oude stad, hangen overal shirtjes met de naam van de Braziliaanse drumband die met hem optrad.
Een economische evolutiesprong verder bezoeken wij deze stad als toerist en gasten van Stichting Kleutercentra Brazilië. In de dagen dat wij in Salvador zijn zullen we op bezoek gaan bij de Crèche Santa Beatriz die wordt gerund door Adalberto de Souza Lopez en ‘Associacao Crianca e familia’, waar Bernadette al jaren het scepter zwaait.

De crèche ligt in de wijk Nord-Este, waar je normaal gesproken als toerist niets te zoeken hebt. Zelfs onze Salvadoriaanse tolk die we op het laatste moment hebben weten te regelen wil niet met het openbaar vervoer naar deze buurt, zoals ons is voorgesteld vanuit het hotel waar we verblijven. Gelukkig kunnen we wel met haar auto de wijk in en vinden we na een kleine omweg de crèche achter de tralies. Daar horen we dat de voorzichtigheid die in acht is genomen geen goedkope manier is geweest om ons iets meer geld uit de zak te kloppen. Nog steeds valt er dagelijks een dode in deze wijk waar de politie wel probeert om meer grip te krijgen op de criminele activiteiten (drugs, prostitutie, geweld). De ‘spotters’ op de daken van de woningen houden de politie echter in de gaten en zorgen er voor dat het haast onmogelijk is voor de lange arm van de wet om ongezien de buurt binnen te komen. Alleen in geval van een moord laten zij zich zien.

Midden in deze omstandigheden bevindt zich een veilige crèche waar rond de 100 kinderen dagelijks naartoe kunnen gaan om onderwijs te volgen. Naast het verzorgen van onderwijs aan kinderen, worden ook cursussen aangeboden aan volwassenen, wordt opvoedkundig advies gegeven en is het mogelijk om een zaal te huren voor verjaardagen en andere feestelijkheden. Het begin van een brede schoolconcept in een achterbuurt waar ze van dat concept nog nooit gehoord hebben.

We worden ontvangen door een vriendelijke directeur en zijn team van medewerkers. Het zijn duidelijk onderwijsmensen met een groot hart voor de kinderen die aan hun zorg en verantwoordelijkheid zijn toevertrouwd. Ondanks het feit dat de overheid keer op keer verzaakt en niet de beloofde, financiële, middelen aan de school doet toekomen. Er is geen sprake van cynisme of negativiteit bij Adalberto en zijn team als verteld wordt dat de afgelopen maand alleen maar olie is afgeleverd bij de school en het magazijn wel wat meer aanvulling nodig heeft. Het is een gegeven waar mee om wordt gegaan. Net zoals de omstandigheden in de wijk waar ze dag in dag uit mee te maken hebben. Terwijl wij in gesprek zijn komen zo nu en dan moeders en af en toe een vader langs bij de crèche. Zij doen hun verhaal vanachter de andere kant van de tralies, want van zo even binnenlopen is geen sprake. Het directe contact wordt zo in eerste instantie wel wat minder, maar de veiligheid van de kinderen gaat voor alles. Mensen die niets op de crèche te zoeken hebben worden buiten de deur gehouden en ouders met kwade bedoelingen kunnen niet zomaar de klas binnen komen. Voor ons gelden deze restricties niet en wij krijgen een rondleiding door de ruimte waar de kinderen dagelijks eten en de verschillende klaslokalen waar dagelijks les wordt gegeven.

Sommige kinderen zijn nieuwsgierig en genieten van onze kleine camera en de aandacht die ze van de bezoekers krijgen. Onze tolk, Tatiane, is nog nooit in deze buurt geweest en het valt op hoeveel vragen ze uit zichzelf stelt en hoe direct ze contact maakt met de kinderen. Ook de lokale bevolking zou wel eens wat vaker in deze buurt langs mogen komen om te ontdekken dat het er niet alleen maar gevaarlijk is (Twee dagen later heeft zij overigens zelf een bericht op Facebook geplaatst om te laten weten hoe bijzonder ze het vond).

Tijdens de rondleiding valt op dat er heel bewust gewerkt wordt aan de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling van de leerlingen. Op deze crèche gebeurt niet zomaar wat en de directeur is dan ook terecht trots dat een aantal kinderen het voor elkaar heeft gekregen om succesvol een universitaire opleiding af te ronden.
Deze groep mensen doet ertoe en dat komt in zekere mate ook door het feit dat er vier mannen bij de crèche betrokken zijn. Zij hebben bewust een voorbeeldfunctie voor de vaders die nog betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen en voor de jongetjes die hier hun leven beginnen.

Het bezoek dat we deze ochtend afleggen is indrukwekkend en we weten dat onze kleine bijdrage een hele goede bestemming heeft gekregen. Als we weer uit deze wereld en in onze veilige auto stappen, nemen we de ervaringen en beelden met ons mee. Terug naar de oude stad waar Michael Jackson, omringd door een cordon van bewakers en politie ooit zong; ‘All I wanna say is that they don’t really care about us.’

   

 25-07-2013

Bezoek projecten Salvador

We bezochten gisteren twee projecten van Kleutercentra Brazilië in de favela's van Salvador.
Woorden ervoor hebben we nog niet, beelden wel; een korte impressie....
 

Crianca a Familia


Santa Beatriz


24-07-2013

Salvador de Bahia

We zitten middenin het historische deel van Salvador dat de afgelopen jaren behoorlijk geprofiteerd heeft van de status op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Na aankomst hebben we om de hoek een lekkere gamba's/kokosmaaltijd genuttigd, nadat we kennis maakten met onze receptionist annex tourguide bij het hotel. Net als vele anderen blijkt hij twee baantjes te hebben om een redelijk inkomen te hebben. Via hem gaat het ons waarschijnlijk ook lukken om een tolk te regelen voor de crèche  pre-school die we morgen gaan bezoeken. De familie kon uiteindelijk toch niet mee en we hebben er wel graag iemand bij die kan helpen met vertalen. Nu eerst goed slapen en dan morgen naar school. Wij kijken er naar uit! Een verslagje en foto's volgen zo snel mogelijk.

R&M


14-07-2013

We zijn er!

Na een lange reis via Atlanta komen we aan in Rio de Janeiro!
Het voelt nog wat onwerkelijk als we in de bus zitten en op de borden Copacabana aangegeven zien staan. Wij rijden door naar de wijk Santa Teresa, wat samen met Lapa het nieuwe hippe centrum lijkt te gaan worden. Nu is het echter nog niet zo ver en in de wijk waar we ons hotel hebben geregeld hangt nog op de goede manier een 'bohemian' sfeertje. 
We zijn er net, maar denken met Lola aan de opdrachten die ze heeft gekregen. We kijken om ons heen om trends te spotten en hebben het gevoel dat we een kans hebben gemist als we veel hardlopers zien op het plein waar we na aankomst lunchen. Maar het lijkt er op dat we in Salvador een herkansing krijgen!
Het eerste deel van de vakantie brengen we vooral als toeristen door, maar vanaf 24 juli is het volop tijd voor Nam Jai.

Voor nu groeten uit warm en uitdagend Rio!

Ate logo!


29-06-2013

Benefietdiner Albron

Het benefietdiner bij Albron was een succes; lekker eten, leuke mensen en een goede opbrengst voor de projecten die we dit jaar steunen. We hebben meer dan €1300,- kunnen bijschrijven op de rekening van Nam Jai!

Hieronder een beeldverslag van het diner.

Benefietdiner Albron


Nogmaals veel dank aan Albron voor de gastvrijheid en de geboden hulp!

14-06-2013

Waar doen we het voor?

Over een maand gaan we naar Brazilië. We zijn nog steeds druk met het inzamelen met geld. Binnenkort het benefietdiner en de komende tijd hopelijk ook nog meer opdrachten voor onze mascotte Lola.

En na ontmoeting met medewerkers van één van de stichtingen en mailcontact met de andere stichting in Brazilië wordt het nog duidelijker waar het om gaat. De middenklasse in het land wordt groter, maar wat is er aan de 'onderkant' nog veel te doen. Armoede, behoefte aan scholing, geweld..... 

Ter illustratie, onderstaand bericht uit Rio:

'Het straatwerk is in volle gang! Met 5 werkers wordt van 08.00 tot 17.00 naar verschillende wijken gereden om contact te zoeken met de straatkinderen. Ze verstoppen zich meer voor de politie en Gemeente, het geweld tegen hen is daarin tegen veel erger. Vreemd genoeg is er ook weer een groep van 35 vrij jonge kinderen op Central.Overdag worden zij door de Gemeentepolitie hard uit hun slaap gewekt en mogen zij daar overdag niet vertoeven. Als de avonduren intreden komen zij weer terug.'


27-05-2013

Lola krijgt eerste opdracht

YES! De eerste opdracht voor Nam Jai's mascotte is een feit. Met dank aan Maarten, mijn collega. Ter inspiratie voor anderen hier een korte omschrijving van de opdracht:

'In mijn meest fanatieke en intensieve voetbaltijd, rond 1982, was ik fanatiek supporter van Brazilië.
Graag zou ik van jou/jullie een filmpje willen zien met technische voetbalhoogstandjes, door jou/jullie uitgevoerd op de Copacabana.'

08-05-2013

Fundraisers!

Yoga

(Meld je hier aan of stuur een mail)

Or if you happen to be in Brazil; Click here for the Brazilian version. Same time, different place. Thanks to Hermine Tham!

Benefietdiner

(Meld je hier aan of stuur een mail)


Lola's Missie

(klik hier voor meer info)

01-05-2013

Koninginnedag 2013

Het kost wat uren slaap, maar de Nam Jai Sale heeft dit jaar €650,- opgeleverd!
Met hulp van vrienden en familie is er dit jaar op twee verschillende plaatsen in Amsterdam voor de projecten in Brazilië verkocht. Hier onder een impressie van de verkoop op de Apollolaan in Amsterdam.

20-04-2013


08-04-2013

Meu nome é Rebekka!

Brasil...Lalalalala!

Aftellen... over 110 dagen vliegen Michael en ik naar Brazilië. De voorbereidingen zijn in volle gang, dus de hoogste tijd om mezelf voor te stellen.

Mijn naam is Rebekka Koelewijn. Ik ben 30 jaar oud en werk als Business Controller bij Albron.

Ik vind het heel bijzonder om de vakantie te combineren met Nam Jai, om zo op kleine schaal iets te kunnen betekenen voor de kinderen in Brazilië. Ik help dan ook graag mee om zoveel mogelijk geld in te zamelen. We zijn nu bezig met het organiseren van een diner bij Albron. De koks zijn al geregeld dus dat belooft wat!

Ik ga voor een geweldige vakantie en een record opbrengst!


17-03-2013

De bestemming voor dit jaar is bekend; BRASIL!
Nu snel een goed doel vinden om te supporten...
De eerste contacten worden gelegd en dan kijken wat er allemaal mogelijk is.


22-10-2012

We hebben post gekregen uit Laos van Big Brother Mouse. Ons geld is daar zo te zien goed besteed!

"Your donations that you made for Big Brother Mouse, we could use for Nangsipsong book and two book parties. News: Nangsipsong book that you sponsored, it is now sending to get register number, and hopefully will get to printer soon.

We recently held one more book party, and set up a book swap (what we call a mini-library), using the donation you made to Big Brother Mouse."


06-08-2012 

De groeten uit Luang Prabang met een update middels foto's. Morgen gaan we mee naar de Bookparty van Big Brother Mouse!

02-08-2012
From Laos with love

We zijn inmiddels alweer een tijdje in Laos en ons bezoek aan het Khong District zit er alweer op. We hebben Engelse les gegeven aan kinderen uit het dorp, scholen bezocht en de prachtige omgeving verkend. Onder andere op ons brommertje dat we daar  tijdens ons verblijf huurden. Lisa stapte vanaf het begin vol vertrouwen achterop als we op weg gingen. Tijdens onze vakantie hier houden we ook een blog bij en om geen dubbele verslagen te doen voeg ik hier de link toe. Je zult er ook wat foto's vinden.
Morgen vertrekken we alweer naar Luang Prabang waar we Big Brother Mouse zullen bezoeken. Zij zijn dan druk met een Book Festival dat ze georganiseerd hebben voor 3 en 4 augustus. Misschien kunnen we daarbij nog helpen. Anders schuiven we in ieder geval aan bij de chatsessies met de locals op hun kantoor en 7 augustus gaan we mee naar een Bookparty. 

Hier in Vientiane gaan we vandaag nog even op pad om opdrachten van Haan voor te bereiden en uit te voeren. Het is droog buiten, dus we kunnen mooi op onze huurfietsen tussen de auto's en brommers doorslalommen. 

Meer over onze Nam Jai-activiteiten volgt als we in Luang Prabang zijn.

09-07-2012
Help Laos/ KCDA

Ons vertrek naar Laos komt steeds dichterbij en de paklijsten zijn inmiddels gemaakt. 
We konden echter niet weg voordat we nog een keertje bij Adrie op bezoek waren geweest van de Stichting 'Vrienden van het Khong District'. Gewoon om bij te praten, om praktische tips te krijgen en om te bespreken waar we onze bijdrage specifiek aan zouden besteden.

Een paar uur later stapten we weer op de trein met goede adviezen en een aantal opdrachten voor als we in Laos zijn. Zo worden we op onderzoek uitgestuurd om in overleg met de lokale bevolking te bespreken waar onze bijdrage voor gebruikt kan worden. Geheel uitgaande van de principes van de stichting om de Laotianen zelf te laten bedenken welke behoeften ze hebben. En uit die verlanglijst maken we dan uiteindelijk onze keuze. 
We houden onze oren (voor zover we begrijpen wat er wordt gezegd) en vooral ogen open om te kijken wat er nodig is. Super om dat vertrouwen en die ruimte te krijgen. 
Zo krijgen alle bijdragen voor de opdrachten van Haan een goede bestemming!


25-06-2012
Donatie Big Brother Mouse

We hebben na wijs beraad en overleg met de organisatie in Laos besloten waar een deel van onze Nam Jai bijdrage aan besteed zal worden!

We sponsoren twee projecten:
1. Het drukken van het boek 'Nang Sipsong', waarin het verhaal wordt verteld van de Romeo & Juliet van de Laotiaanse folklore. Big Brother Mouse heeft aangegeven dat het belangrijk is dat er meer boeken worden gedrukt, dus we zijn blij dat we hieraan kunnen meehelpen.
2. Een 'Book-party': via deze link kun je zien wat daarmee mogelijk wordt gemaakt.

Binnenkort hebben we ook meer duidelijkheid waar de bijdrage aan de stichting 'Vrienden van het Khong District/ Help Laos'  aan besteed zal worden. Voor ons vertrek berichten we daar nog over.


02-06-2012
EK-Voetbalpoule

Nam Jai organiseert voor het EK 2012 een poule waarmee geld ingezameld zal worden voor de projecten die we dit jaar sponsoren in Laos. Je maakt kans op een leuke geldprijs en je steunt tegelijkertijd een mooi project; wat wil een mens nog meer?!
De helft van het inschrijfgeld gaat naar Nam Jai en de winnaar van de poule krijgt de andere helft van de pot! 
De beste verliezer troosten we met een uniek souvenir uit Laos :) 

Inschrijven kost maar €7,50. 

Klik op onderstaande link om deel te nemen:

http://www.scorito.com/ek2012/nam-jai-poule-ek-2012

Sluitdatum: 8 juni 2012

Maak het inschrijfgeld over naar rekeningnummer:

66.08.15.710
t.n.v.: L. van Tongeren

O.v.v.: voetbalpoule Nam Jai + je naam


01-05-2012
Qday Sale

30 april, 02.45: de wekker gaat. 3 kwartier later staan we op de Apollolaan in Amsterdam.
15 uur later komen we weer thuis na een leuke, zonovergoten verkoopdag.
Dankzij alle helpende handen en support van bekenden die langskwamen is alles goed verlopen.

We zijn heel tevreden met de bijna €600,- die we met elkaar hebben verdiend.
Daar kunnen goede dingen mee gedaan worden in Laos.
Wij genieten op de dag van de arbeid van een rustdag en richten ons daarna weer op Haan,
want 
die kan nog wel wat  hulp gebruiken.


21-04-'12
Nam Jai Qday Sale


20-04-'12
Opdrachten voor Haan

Onze mascotte Haan (en zijn nieuwe levensgezel Kip) krijgt het steeds drukker met de voorbereidingen voor de vakantie naar Laos. Er zijn inmiddels al 10 opdrachten binnengekomen die uitgevoerd moeten worden. Los van het geld dat Haan daarmee kan verdienen doet het goed om te zien dat het meebrengen van de mascotte zo'n succes is.

De meeste opdrachten moeten in Laos uitgevoerd worden, dus het is nog niet zeker dat alle beloningen ook uitgekeerd kunnen worden. Haan is er zelf echter van overtuigd dat het allemaal wel los zal lopen als kippen bij een vrije uitloop.

24-03-'12

Samenwerken

Het ziet er naar uit dat we binnenkort kennis kunnen maken met de medewerkers van de Stichting 'Vrienden van het Khongdistrict' (die wij voor het gemak 'HelpLaos' noemen). Op hun website (klik hier) is alvast een berichtje geplaatst over de samenwerking met Nam Jai. Op hun site staat ook een bericht over Big Brother Mouse; de andere stichting die wij willen sponsoren. We hebben een goede keuze hebben gemaakt voor dit jaar.
We hopen hier binnenkort meer te kunnen vertellen over het project waar ons geld naartoe zal gaan.


Ondertussen zijn wij druk met de voorbereiding van een heuse Laos Benefietavond met veel muziek.......

02-03-'12
'Help Laos' & 'Big Brother Mouse'

De organisaties waar Nam Jai zich dit jaar voor inzet zijn gekozen.
De stichting 'Help Laos'  steunt projecten voor de bevolking in het Khongdistrict;
het meest zuidelijke district van Laos.
Big Brother Mouse promoot het maken, verspreiden en lezen van boeken in de omgeving van Luang Prabang.
Met de hulp van Haan zullen we proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te verdienen voor projecten van deze goede doelen.


26-01-'12
Even voorstellen: Het nichtje

Lieve Nam Jai- volgers,

Michael had het al eerder aangekondigd: Nam Jai blijft in 2012 voor het eerst in de familie. Nadat ik de afgelopen jaren steeds vanaf de zij-lijn toe heb gekeken mag ik nu mee op reis! 

Even kort over mij:
Mijn naam is Lisa van Tongeren, het nichtje van..., 18 jaar oud, eerstejaars studente Nederlandse taal & cultuur aan de UvA met een passie voor poëzie. Als ik niet van het studentenleven aan het genieten ben is de kans groot dat je me vindt op het korfbalveld. Schrijven doe ik graag, en op de sportredactie van het Noord-Hollands Dagblad krijg ik de kans mijn twee hobby's te combineren. 

'So, Laos it is..' Het duurde even voordat we de keuze hadden gemaakt, er zijn immers zoveel prachtige landen op onze aardbol. We besloten een top-3 in ons hoofd te nemen en dan te kijken of onze nummers één overeen zouden komen. Je raadt het al: natuurlijk was dat zo!  Dat moet ook wel he, we zijn tenslotte familie. 

Ik vind het super om dit jaar een Nam Jai - teamlid te zijn en weet zeker dat Nam Jai 2012 een groot succes gaat worden!


Keep it cool!
Lisa 


Wisten jullie trouwens dat de officiële naam van Laos 'Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao' is. Niet te doen dat Laotiaans! 
'Dus.. waar ga jij heen op vakantie?'
'Uhm..'14-01-'12
Sabai di...Laos!

De 8e jaargang en de blik was wederom gericht op ZuidOost Azië.
Uiteindelijk is de keuze gevallen op Laos. Een prachtig, maar arm land waar de mensen zich een ontspannen levensstijl eigen hebben gemaakt. 
We hebben heel veel zin om die kant uit te gaan, maar eerst moet er zoveel mogelijk geld binnengehaald moeten worden voor het goede doel dat we zullen gaan steunen.
Ook dit jaar is alle hulp welkom, dus als je een goed idee hebt, laat het dan maar weten.

Binnenkort volgt hier meer informatie.05-01-'12
Blik naar voren

Geen Serious Request of recordbedragen door de Alpe d'Huez te
beklimmen. Gewoon weer een Nam Jai-jaar waarin ook nu een stichting gesteund zal worden om kinderen te helpen in een land hier ver vandaan.
Na twee edities met Aswin blijft Nam Jai in 2012 voor de eerste keer in de familie.
De zoektocht naar een land van bestemming en een bijbehorende stichting is begonnen.

 

Als afsluiting van het project van 'Orange Babies' hieronder nog een mail die ik onlangs kreeg. Het gaat over de medicatiekaarten waar onze bijdrage voor bestemd was. Het helpt de kinderen om op de juiste manier om te gaan met hun medicijnen en zo de kans op (over-)leven te vergroten:

"Van onze kant een update m.b.t. de treatment adherence charts. Orange Babies heeft afgelopen week jullie bijdrage aan ons overgemaakt, nogmaals enorm bedankt daarvoor! Zodra iedereen terug is begin januari gaan we aan de slag en laten de kaarten drukken. Hier gaat wel wat tijd overeen, maar we kijken uit naar het resultaat. Zodra we de kaarten ontvangen hebben zullen we jullie enkele foto’s sturen van de kinderen met hun kaarten. Wij waarderen het zeer dat jullie ons deze mogelijkheid bieden: elke bijdrage aan therapietrouw bij kinderen biedt hen een betere toekomst!"
(uit een mail van Remco; arts en onderzoeker in Zuid-Afrika)


04-09-2011

Nam Jai Zuid-Afrika


Sekgopo Clinic 'Child’s Play', waarbij Maimele en Mokgadi van FamilyFree laten zien hoe ze kinderen ‘onderwijzen’ over hiv en behandeling dmv spel.

Een campagne in Senobela clinic > "Almost 300 people participated and many of them tested for HIV; people were so eager to test that we started HCT (Health Care Treatment) already when the meeting was still ongoing."

27-07-'11

Volgende week vertrekken we naar Zuid-Afrika. Daar zullen we ook een bezoek brengen aan 'Family Free'; één van de project van Stichting Orange Babies. Het Family Free team bestaat uit een projectleider, verpleegkundige, counselors en een chauffeur. Elke dag gaat het team op pad om klinieken in de provincie Limpopo te assisteren en om voorlichting te geven in de dorpen.
Wij doneren een bedrag van bijna €3000,- aan dit project.

Bij de Projecten (kijk bij het menu in de linkerkolom) is meer informatie te vinden.

Ook via Facebook ('Facing Nam Jai') zullen we onze ervaringen zo snel mogelijk delen.


05-06-'11
Online Sale


Blik op Zuid-Afrika


Daar bij de 'A' ligt het project van Orange Babies dat we zullen gaan bezoeken; 'Family Free', Locatie: Mopani district, Limpopo.

29-04-'11

De voorbereidingen  voor Koninginnedag zijn getroffen.
Alle verkoopwaar is ingepakt en het vervoer is geregeld met dank aan Joanne. De bobotie staat in de oven, zodat we aan het einde van de dag lekker kunnen eten en de koelboxen staan klaar om gevuld te worden.

Dan maar proberen om nog even wat te slapen en morgen aan het werk.

APOLLOLAAN (t.o. #71, ter hoogte van Perez Tapijten)12-04-'11
Nam Jai steunt Orange Babies!

Al een aantal jaren zat dit er aan te komen en in 2011 is het zover;

Nam Jai heeft gekozen voor het sponsoren van de stichting die families 
en specifiek vrouwen en kinderen met Hiv in Afrika helpt. 
Dit doet Orange Babies onder andere in de vorm van het bieden van een melkprogramma en het bouwen van weeshuizen, kraamklinieken en opvanghuizen waar deze vrouwen en kinderen terecht kunnen.

Check hun website voor meer info >>
www.orangebabies.nl 
Of zoek ze op via Facebook


12-03-'11 
Nam Jai Sale/ Koninginnedag

De verkoop van Nam Jai begint dit jaar al vroeg. Via Marktplaats worden verschillende spullen al verhandeld. Ook hier op de website staan deze spullen te koop aangeboden. 

De voetballen die we vorig jaar verkochten zorgden voor een hoge opbrengst. Het resultaat van 2010 stelt ons voor een nieuwe uitdaging. 

Heb jij ideeën of verkoopwaar om de 5e Nam Jai Qday Sale tot een nog groter succes te maken? Laat het weten!

05-02-'11

De foto's van Chili 2010 staan eindelijk online!
Klik op de foto en zie de slideshow.


Het bestedingsplan voor Stichting Kinderdorpen Chili is ook te vinden via de Chilipagina. Daar kun je onder andere zien dat de stichting begonnen is met de bouw van 3 leslokalen waar Nam Jai een bijdrage aan heeft geleverd.

14-12-'10

Vandaag op bezoek geweest bij groep 1-2 D van Basisschool De Achthoek. De kinderen hebben de afgelopen dagen een kerstwinkel in de klas gehad. In de winkel verkochten zij allerlei spullen, zelf-gemaakt en zelf meegenomen, voor arme kinderen in een ander land. Samen met de juf hadden zij besloten dat het geld dat zij verdienden voor Nam Jai zou zijn!

Ik was in de klas om te vertellen over de kinderen die ik al had geholpen in de verschillende landen waar ik was geweest. Uit de klas kwam het voorstel om naar Haiti te gaan, want daar woonden veel arme kinderen. 
Ik heb mij verder ook laten verleiden om zelf iets te kopen in de kerstwinkel. Hier onder een foto van mijn aankopen. Het totale bedrag is nog niet bekend, omdat na het kerstdiner op donderdag nog een uitverkoop wordt gehouden. Het is al wel duidelijk dat het meer dan Eur.50,- zal zijn! 26-05-'10

Sponsorloop Basisschool De Achthoek

Alle leerlingen van basisschool De Achthoek in Amsterdam hebben vandaag zoveel mogelijk rondjes gelopen om geld in te zamelen voor het goede doel. Voor twee goede doelen om precies te zijn. De jongste kinderen zetten zich in voor verbetering van het onderwijs in Malawi en steunden zo stichting Edukans. 

De bovenbouwgroepen renden geld bij elkaar voor Stichting Kinderdorpen Chili (SKC). 
In de week voorafgaand aan de sponsorloop was in alle klassen een korte presentatie gehouden over het werk van SKC, zodat de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 wisten waar het geld naartoe zou gaan. Als het aan hen ligt wordt het onder andere besteed aan goede sanitaire voorzieningen, kleding, voedsel onderwijsmaterialen en verbetering van de tehuizen. Zij hebben vandaag in ieder geval hun bijdrage geleverd, waarvoor hulde!

01-05-'10
Na regen kwam zonneschijn...

Nam Jai Kdag Sale 2010 was een succes! 
De dag begon gisteren vroeg....heel vroeg. Alleen de regen en bliksem waren de wekker voor. Wij stonden echter om 5.30 klaar om de koopjesjagers bij de Apollolaan te helpen hun portemonnee te legen. En door de briljante opstelling van de kraam en allerhande salestechnieken  waren wij daarin behoorlijk effectief.

Veel dank aan alle helpende handen en de support van de bezoekers!

(meer foto's kun je zien op de Koninginnedagpagina)

26-04-'10
Locatie Koninginnedag


Van 06.00 - 16.00 staat Nam Jai op de Apollaan met de Nam Jai Qday Sale 2010!
Ben je op zoek naar een koopje, of heb je gewoon zin om even langs te komen....je weet ons nu te vinden.

19-04-'10
Me presento ...

Na een aantal jaren de Nam Jai reizen via de verhalen gevolgd te hebben, leek het Michael en mij een leuk idee om in 2010 eens
een Nam Jai reis samen te doen.  Een vakantie combineren met concrete hulp aan anderen, is een mooi uitgangspunt voor een reis. 

Mijn naam is Aswin Paap. Ik ben 31 jaar oud en werk als officier bij de Koninklijke Marine.  Dit jaar Chili. Geen bewuste keus, maar achteraf gezien een goede, gezien de gevolgen van de aardbevingen. Behalve een onbekend en indrukwekkend land bezoeken, is onze hoop dat we daarbij op kleine schaal iets kunnen betekenen voor de kinderen van Stichting Kinderdorpen in Chili.

Hasta Luego!


Aswin


07-04-'10
Dozen stapelen

De berichten komen binnen van vrienden, bekenden en familie die dozen aan het vullen zijn voor de verkoop op 30 april.
Aansluitend vult de agenda zich langzaam maar zeer zeker met afspraken om spullen op te halen op verschillende adressen. Stiekem hopen we nog wel op iemand die nieuwe produkten heeft, maar we hoeven ons waarschijnlijk geen zorgen te maken dat we niet voldoende hebben om te verkopen.

Tijd om ruimte te maken in de berging zodat we alles op kunnen slaan en dan maar hopen dat het droog blijft op Koninginnedag.


01-04-2010
Koninginnedag 

GEZOCHT: Goed verkoopwaar voor de Nam Jai Sale op 30 april.

We staan weer op de Apollolaan in Amsterdam om geld te verdienen voor het goede doel dat we steunen :-)

27-03-'10
Nam Jai va a Chile

De aardbeving van 8,8 op de schaal van Richter heeft er niets aan veranderd; dit jaar gaat de reis naar Chili! 
Het land tussen de Grote Oceaan en de Andes, met de woestijn in het noorden en de ijsvlakten in het zuiden.

Terwijl in Nederland de lente eindelijk begonnen is en het verlangen naar de terrasjes sterker wordt, zijn de voorbereidingen in volle gang. 
De vrijwilligers voor Koninginnedag worden benaderd en ook dit jaar zullen de leerlingen van basisschool de Achthoek tijdens de jaarlijkse sponsorloop geld bij elkaar lopen voor Nam Jai.

Vanaf april zal op de website de laatste informatie te vinden zijn over de stichting waar we dit jaar mee samenwerken. Voorlopig verwijzen we graag naar de Chili-pagina.17-12-'09
Zoeken naar een nieuw goed doel

Nam Jai 2010 lonkt en zodra de vakantie is begonnen
start ook het zoeken naar een nieuw land en een nieuwe stichting. Welk goed doel steun ik volgend jaar?
Een cabaretier die ik vanavond zag stelde de vraag wat een goed doel eigenlijk is. Hulp verlenen aan Afrika kan geen goed doel meer zijn, want een doel doet vermoeden dat het toch ook een keertje bereikt dient te zijn. Misschien heeft hij gelijk. Misschien ook niet....
Aan Nam Jai de uitdaging om wederom een doel te zoeken dat past bij de overtuiging dat een verschil echt gemaakt kan worden door kinderen een kans te geven op een betere toekomst.


28-09-'09
Typhone Ketsana raakt Manila hard


Craig, medewerker voor de Papaya-Academy, stuurde me foto's toe. Een quote uit zijn mail:

"The disaster is far worse than we thought. Here are a few more pictures, sorry for disturbing you again but the world needs to see how these people are suffering, I am not showing the worst of the pictures! Tomorrow we have a medical mission for over 1000 people. Tonight we are handing out drinking water and Sarah (BWA) and Annette (Springboard) are coming with food, clothing etc the politicians are all here packing the goods, some politicians care!"


12-08-'09
Foto's Online

Na een lange reis weer terug in Amsterdam. Vandaag heb ik vast een groot deel van de foto's die we maakten op de Papaya Academy online gezet.  Ze zijn hier te zien via een slideshow.

Boracay Retreat
Van de drukte in Manila naar een tropisch eiland met als toplocatie 'White Beach'.

Terwijl buiten een nieuwe verfrissende regenbui de Koreaanse strandgasten een cafe injaagt en wij hier in een te warme internethut zitten, komen de beelden van Papaya langzaam terug met de verhalen van de kinderen die erbij horen. Gek om te realiseren dat we daar toch voornamelijk aan het genieten waren en hier pas de ruimte is om ook de rest een plek te geven.
De rest ........ een halfbakken manier om de armoede en leefomstandigheden van de kinderen te omschrijven. Zoals die van het meisje dat naar het Mango weeshuis komt, nadat ze lange tijd op straat heeft gewoond met haar zusje. Daarvoor was ze in de prostitutie terecht- gekomen, omdat haar moeder haar daartoe had gedwongen. Uiteindelijk heeft ook zij een plek gekregen op school waar ze weer gewoon kind kan zijn.
Ik denk aan het meisje dat er voor kiest om het weeshuis te verlaten, zodat ze kan gaan dansen in een nachtclub. Niet omdat ze zozeer van dansen houdt, maar haar oma is ziek en er moet geld verdiend worden om medicijnen te kunnen kopen. Er zijn niet alleen maar succesverhalen.

Het zijn wel de achtergrondverhalen die nu naar voren komen in mijn hoofd. Natuurlijk zijn onze ervaringen op Papaya vooral positief en het is zeker zo dat we er allebei een heel goed gevoel aan hebben overgehouden. Misschien ook juist omdat we allebei weten dat veel kinderen nu gewoon naar school kunnen gaan en de dingen doen die kinderen behoren te doen.
Het zou alleen niet kloppen om het hier alleen maar te hebben over de vrolijke kindergezichten die ons daar iedere keer begroetten als we de school binnenkwamen.

Vanuit onze retreat in Boracay een groet en veel dank voor alle support. Ook via het gastenboek.
Woensdag 15 juli
Eigenlijk zijn we grade 1 en 2 een beetje ‘vergeten’. We weten dat de lessen die we aan de andere groepen hebben gegeven te moeilijk voor ze zouden zijn en we hebben al wel wat activiteiten voor ze bedacht, maar nog geen concreet plan. En ook nog niks afgesproken met de leerkrachten. 

Dus wanneer de leerkracht van grade 2 vertelt dat ze met de klas speciaal voor onze komst sketches heeft voorbereid, is er geen weg meer terug.
Dus op dinsdag een aantal activiteiten bedenken die we met grade 1 en 2 kunnen doen. Lastig, omdat ze weinig Engels spreken en ook jong zijn, dus talige activiteiten zijn al snel te moeilijk. Het is leuk om te merken dat je na een paar dagen lesgeven weer in zo’n leerkrachtmodus terecht komt en dat het bedenken en geven van lessen toch weer makkelijker gaat.
Op woensdag gaan we eerst naar grade 2 en na een geweldige begroeting van de kinderen in het Nederlands (‘Goedemorgen, hoe gaat het met jou’ in koor) begint Michael met tellen tot 10 in het Nederlands, Engels en Tagalog, daarna een kennismakingsspelletje met een bal (lang leve de Energizers!) Dan laten we de Nederlandse foto’s zien. Onder alle foto’s hebben we titels in het Engels gezet, veel van de grade 2 (groep 4) kinderen hebben geen enkele moeite met het lezen van de titels.
Als zijn hun voorbereide stukje hebben laten zien (hoofd-schouders-knieen-teen in het Nederlands!), gaan we naar buiten om nog een balspel te doen.
In grade 1 doen we ongeveer hetzelfde, alleen geeft Suzanne de les en op het einde geen balspel, maar stoelendans onder begeleiding van de cd de Achthoek zingt.
Dan is het tijd om afscheid te nemen, gelukkig met in het achterhoofd het idee dat we na onze reizen nog even terugkomen om hun cultuur capsule voor Nederland op te halen. Toch gek dat je binnen 5 keer op bezoek op de school al zo gewend kunt raken aan leerlingen, leerkrachten en de sfeer die er hangt!


Lesdag met grade 3 & 4
De computer heeft hier kuren en ik krijg de tekst er alleen onderstreept op. Even heel in het kort dan maar.

Zonder begeleiding van Sandra vanochtend na een pancake-breakfast, vertrokken naar met de bus naar Commonwealthmarket. ALs ervaren reizigers vinden we zonder problemen onze weg. Toch is er een tegenvaller als we aankomen. Als ik de bus uitspring valt het Suzanne op dat er een scheur in mijn broek zit aan de achterkant. Not very charming! Zeker niet omdat ik zo aan een groep kinderen les ga geven. Geen zorg, want we zijn bij de markt, dus ergens kan ik zo een broek kopen. Zou je denken.....
De behoefte van de lokale marktkoopmannen om een goede slag te slaan en mijn te lange benen zorgen ervoor dat het nog een behoorlijke onderneming is. Terwijl de klok rustig verdertikt, zoekt een verkoper de markt af op zoek naar een broek die ik pas. Bijna 20 minuten later en een twijfelachtige broek rijker, stappen we in de jeepney richting Payatas boulevard en Papaya.

Mijn start in de klas bedenk ik onderweg; ik teken en vertel over mijn rit naar school en het ongeluk met mijn broek. Dat doet het vast goed bij de kinderen. Later blijkt dat de leerkrachten het verhaal ook wel kunnen waarderen; zeker als ze horen hoeveel ik betaald heb voor de broek.

Met de kinderen heb ik het over de nieuwe Nederlandse vlag die bij school hangt, over de foto's die we samen bekijken en ik leer ze tot 10 te tellen in het Nederlands. WIj leren natuurlijk hetzelfde in het Filippijns.
isa, dalawa, tatlo, apat, lima, anim, pito, walo, siyam. sampu.
Suzanne gaat later met de groep aan de slag en laat ze ansichtkaarten ontwerpen over de Filippijnen en Manila. Dankzij de lessen die ze krijgen op school over hun land en de cultuur, pikken ze de opdracht snel op en gaan ze heel goed aan het werk. Terwijl ik achter in de klas het zweet van mijn voorhoofd probeer te krijgen, loopt Suzanne haar rondjes. De les is een succes.
Aan het einde van de dag lopen we nog even bij GRade 1 en 2 naar binnen. Zouden we daar nou ook les gaan geven, of in ieder geval iets doen met de kinderen. De juf van grade 2 laat weten dat de kinderen in ieder geval sketches hebben geoefend voor ons en er klaar voor zijn. 
Dus morgen komen we gewoon weer terug.

p.s. terwijl ze aan het werk zijn horen we een paar kinderen zachtjes zingen: 'Van voor, naar achter, van links naar rechts.......

Onze eerste echte dag voor de klas

Maandag 13 juli
Toch spannend, aan een vreemde klas een les geven (respect voor alle invallers :)) en dan ook nog in het Engels. Het is erg leuk om te doen, de kinderen zijn ook super enthousiast. We zouden de hele dag kunnen beschrijven, maar misschien is het leuker om het te lezen vanuit het perspectief van een leerling.

Hieronder een stukje, geschreven door een meisje uit grade 6. Enjoy the read.....

‘Hi my name is cheniel s. miranda.I am a papya student from grade 6 class.I live at manila,philippines. We do a lot of things spendingtime with kuya michael,ate suzanne and ate sandra. Our first activity is finding the pictures and their description from the students it was exciting,then our next activity is we make a big circle and their a big box in the middle,then some of my classmates open the box and pick the things inside the box after that we all pick some things inside the box like shirts,candies,pictures and others,we explain about the things we've got,me i've got the houseboats,their are lots pictures of houseboats. Our last activity is doing my day and haiku,we've make our choice if we choose my day or haiku but most of us make MY DAY,also me i do MY DAY starting from morning,afternoon and evening. We have lot of fun spending time with teacher suzanne and kua michael.thank you very much spending with us teacher suzanne and kuya Michael, thank you very much’ 


10-07-'09
Van voor naar achter...  

Zwetend haasten we ons over EDSA, een grote door- gaande weg hier in Manila. We hadden al bij ons meetingpoint moeten zijn, maar hebben nog moeite met het inschatten van de de tijd die het ons kost om een bepaalde afstand af te leggen. Ok, en we vertrokken gewoon te laat.


Met een lokale bus en onder begeleiding van Sandra, Nederlandse vrijwilligster bij Papaya, gaan we richting de school. Het is de bedoeling dat we ons daar voorstellen aan alle kinderen die op vrijdag clubdag hebben. Het laatste stuk smokkelen door niet een jeepney te nemen, maar heel luxe een taxi te pakken. Wat ook erg verleidelijk is voor minder dan E.2,00. 

Als we bij school aankomen verzamelen de kinderen zich al in de benedenhal. Een van de leerkrachten checkt of alle groepen aanwezig zijn en dan worden wij aangekondigd. De vorige dag heben we afgesproken een korte activiteit te doen en onszelf voor te stellen. 
Aan mij de eer om de kinderen toe te spreken; met microfoon nog wel :). Ik vraag ze of ze misschien onze naam nog weten na ons bezoek van gisteren. Achteraan zitten de kinderen van Grade 5 en Grade 6 en zij blijken het goed onthouden te hben: Michaeeeel....Suzaaaanne!

Als warming-up zingen de kinderen de klassieker 'If you're happy and you know it...'. Van een leerkracht had ik begrepen dat ze die kenden. Daarna gaan we verder met de Engelse versie van 'Hoofd, schouders, knie en teen'. Een groep leerlingen van het Calandlyceum uit Amsterdam had ze dat lied onlangs aangeleerd tijdens een bezoek. Tot groot plezier van de kinderen.
Als toetje voegen wij daar 'Van voor naar achter..' aan toe. Ik ben in mijn element: 200 kinderen, tropische warmte, beperkte voorbereiding. Ik doe mijn best om niet vals te zingen door de microfoon, terwijl Suzanne aan ochtendgymnastiek doet, door de bijbehorende bewegingen te laten zien. We slagen er in om de hele groep van voor, naar achter en van links naar rechts te laten buigen. Gelukig zie ik de leerkrachten niet die aan de zijkant veel plezier schijnen te heben. Onze introductie is in ieder geval geslaagd.

Na de gezamenlijke start in de hal gaan de kinderen in groepen uiteen om te beginnen met hun 'club-activities'.
Een groep gaat koken en we zien hoe een aantal van hen kippenpootjes, of beter gezegd klauwen, schoonmaakt. Een andere groep is al naar het dak toe voor een gymles. Wij kunnen niet blijven om te kijken, omdat we met Craig hebben afgesproken bij Payatas; de vuilnisbelt, waar veel kinderen in de buurt wonen.

Samen met Sandra, en haar vriend Tom, rijden we met de Jeepney van school naar Payatas. Craig vertelt met veel energie over de verschillende projecten waar hij bij betrokken is en het is indrukwekkend om te horen hoe de kinderen van Payatas geholpen worden. Als we later een wandeling maken door de buurt is het bijna absurd om te realiseren waar we zijn. Er wordt door jongens gebasketbald en kleintjes spelen met elkaar tussen de hopen gesorteerd plastic en de gerecyclede matrassen. De afgelopen jaren schijnt er veel verbeterd te zijn rondom de vuilnisbelt, maar de stank en armoede zijn niet verdwenen. Het is goed om te zien, maar het voelt onwerkelijk om er rond te lopen en wij horen er niet thuis. Als we weer terugkomen bij Cashew, de kleuterschool die verbonden is aan Papaya, staan de kinderen in hun mooie schooluniformen al te wachten totdat de deur weer opengaat. Het is prachtig om die kleine opdonders zo bij elkaar te zien. Zij krijgen van hun ouders de kans om te leren.

Tirzo, de directeur van Cashew, is zelf ooit ook zo begonnen. Na zijn opleiding, koos hij niet voor een goede baan bij de overheid, maar wilde hij liever leerkracht worden bij Cashew. Samen met zijn vrouw werkt hij nu samen met de kleuters, die hopelijk door zullen gaan richting Papaya. Wij gaan terug richting ons hotel. In korte tijd hebben we veel indrukken opgedaan en in het weekend zullen we nog even hard aan de slag om onze activiteiten voor te bereiden voor de activiteiten op Papaya. Maandag weer verder.... 

09-07'09
Schoolbezoek

Om 09.00 uur gaat de wekker en om 10.00 uur worden we opgehaald door Craig om naar de Papayaschool te gaan.
In het vliegtuig hebben we geprobeerd ons een voorstelling te maken van hoe het er op de school aan toegaat, maar nu zullen we het ook echt zien.
Na een kort gesprek met de headteacher Carol, krijgen we een rondleiding van Sandra, een vrijwilligster die nu al een maand op de Papayaschool helpt. Ook krijgen we een rondje langs alle groepen (grade 1 t/m 6). Wat ons opvalt is hoe modern de manier van lesgeven is en hoe gedisciplineerd de kinderen zijn. De kinderen staan wel gelijk naast hun stoel om ons in koor te begroeten als we binnenkomen, maar daarna gaan ze verder met hun werk.

In één klas zijn ze in groepjes met posters bezig over de werking van het brein. Deze posters gaan ze later aan elkaar presenteren. Het is een lessituatie die je ook op de Achthoek zou kunnen zien. Naast de school staat 'The Mango Tree House'; een weeshuis. Hier krijgen we een rondleiding van Roy, een Engelse jongen die een paar maanden kamerouder is. Dit weeshuis is niet van Kalinga, maar Craig zit ook in hier in de organisatie. De meeste kinderen die in het weeshuis wonen gaan ook naar de Papayaschool, mits ze niet te oud zijn.  Nadat we bij het weeshuis zijn geweest besluiten we na overleg met Carol, dat we ons vrijdag zullen voorstellen als alle kinderen bij elkaar komen tijdens hun clubdag.
We zullen een korte activiteit doen en na het weekend gaan we ook echt in de klassen lesgeven. We bespreken met de social studies teacher dat we maandag en dinsdag met haar ‘meelopen’ en tijdens haar lestijd onze lessen zullen geven; ze is heel enthousiast! Na deze best volle dag gaan we met de Jeepney en bus weer terug naar ons hotel. Sandra verblijft in de buurt van ons hotel, dus we kunnen een stuk met haar meereizen. Dit is prettig, want het openbaar vervoer in Manilla is een ervaring op zich! Day one
woensdag 8 juli
Rond 23.00 uur komen we (nogal brak) aan op het vliegveld van Manilla. Gelukkig worden we opgehaald door iemand van Kalinga; Craig. Het duurt lang om door de douane te komen, maar uiteindelijk hebben we alle baggage en begeven we ons naar buiten.

Vreemd, we hebben zo lang toegeleefd naar deze vakantie, maar nu het zover is voelt het voor mij (Suzanne) althans heel gek. Craig brengt ons naar het hotel en voordat we gaan slapen, toch nog ff een rondje buiten lopen. We halen wat te eten bij een kraampje op de hoek van de straat en uiteindelijk is het 03.30 uur dat we gaan slapen.


30 degrees in the shade, but there ain't no shade
Snelle groet uit ABU DHABI!
Goede vlucht gehad met weinig slaap en veel te veel films en spelletjes om uit te kiezen.
Het is hier buiten al 32 graden - om 07.00 -, maar de airco doet wonderen. Zometeen door naar Manila. Groeten aan alle 'volgers'/ achterblijvers!

Bericht uit Mexico

Vlak voor het vertrek naar Manila wordt er nog post bezorgd uit Mexico. De directeur Rafael Bermudez van 'Nuestros Pequenos Hermanos', schrijft het volgende:
"Thank you very much for your generous donation of €2000,- to purchase materials for our Special Needs Children.Our team of psychologists and therapists work with over 100 students weekly. In order to best serve our students they needed materials to stimulate and engage our special needs children in learning. With your donation we were able to purchase didactic materials such as puzzles and games. Your money also purchased musical instruments as well as books for our students. We cannot thank you enough for your donation. Thank you for helping us continue with our labour of love and for helping us foster the education of our children."
Op naar de Filipijnen met dit bericht in het achterhoofd !

Foto's maken bij De Achthoek

Ter voorbereiding op ons bezoek aan de Papayaschool werden er vandaag foto's gemaakt in de buurt van de basisschool waar Suzanne werkt. Samen met een paar kinderen - die het juiste getal hadden geraden bij de loting - bedachten we wat er in beeld gebracht moest worden om te laten zien hoe de buurt eruit ziet. De foto's worden gebruikt voor de Culture Capsule 'Amsterdam/Nederland' die in de klas is gemaakt. Het zal de basis zijn voor een aantal lessen die we daar zullen geven.

Geldmeter 2009

Als ook de opbrengst van de sponsorloop op Basisschool de Achthoek bekend is, weten we het bedrag dat we dit jaar kunnen doneren aan stichting Kalinga.
€ 5600,-
Heel veel dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd!!
Met dit bedrag kunnen we op een hele goede manier, directe steun bieden aan de Papayaschool in Manila. Meer informatie over de besteding van ons budget staat op de pagina van de Filipijnen.
Papayaschool begint weer

Na een welverdiende zomervakantie van 2 weken - het gaat er in Manila wat anders aan toe dan bij ons in Nederland -is de Papayaschool weer begonnen. 

Er is hard gewerkt aan de nieuwbouw, waardoor de school  binnenkort onder andere een bibliotheek en lerarenkamer heeft. 
Op de Multiply-website van de school stond het volgende bericht in het kader van de start van het nieuwe schooljaar:

'With all the apprehensions going on- finally classes opened for the School year 2009-2010! 
While the scare of the AH1 N1 virus is running all over the world, Papaya Academy Inc opened classes. This is our seventh year. 
With a full-elementary course we are looking for new improvements. Yes, new improvements! Why? Simply because we want to get better. And what more better way to do it is to start on the right track. 
Happy new school year!' 

Sponsorloop b.s. De Achthoek

De ene actie is nog maar net achter de rug en de volgende staat al op het punt te beginnen.
Woensdag 27 mei, zijn de leerlingen van basisschool de Achthoek tijdens hun sponsorloop aan de beurt om geld te verdienen.Ter voorbereiding hebben ze in de klas de website van Kalinga bekeken, video's gezien en in sommige groepen is iemand in de klas geweest om te vertellen over de Papayaschool en het leven van de (straat-)kinderen. Leerlingen van een groep hebben zelfs wervende teksten geschreven om sponsors aan te trekken. Wij wensen alle kinderen vast veel succes en zullen de resultaten hier zo spoedig mogelijk bekend maken.


Opbrengst Nacht van de Fooi

Het was geen geringe uitdaging; een avond de kroeg in voor het goede doel. Tijdens de Nacht van de Fooi spraken we met vrienden en bekenden af in cafe Nota Bene om onze bijdrage te leveren.
Het resultaat mocht er uiteindelijk zijn. De actie heeft dit jaar €120.000,- opgeleverd! Een deel van dit bedrag zal ten goede komen aan de Papayaschool in Manila.
Om te laten zien hoe eenvoudig het is om een goed doel te steunen, plaatsen we een aantal foto's die als lichtend voorbeeld kunnen dienen.

    Nam Jai in actie


Drinken helpt
Wereldwijd voor Kinderen helpt!

Vandaag hebben we goed nieuws gekregen! 
De stichting WereldWijd voor Kinderen (WWvK) heeft besloten om het initiatief van Suzanne (Nam Jai dus) dit jaar te steunen.
Op de website van deze stichting staat een mooi ideaal omschreven:

' De Stichting WereldWijd voor Kinderen wil voor kinderen, overal op aarde, een liefdevol opvoedingsklimaat scheppen met volop ontwikkelingskansen.'

Het is een streven dat goed aansluit bij de projecten die Nam Jai steunt. Wij willen via deze plek de stichting WWvK alvast heel erg bedanken voor de steun! De kinderen van de Papayaschool zijn hier zeker mee geholpen om zich verder te ontwikkelen tot zelfstandige, trotste jongeren, die op basis van een goede opleiding meer kansen krijgen op een beter leven.

Doden op de Filipijnen door tyfoon 

Manila, 9 mei. Zeker dertig mensen zijn op de Filipijnen om het leven gekomen door het passeren van de tyfoon Cham-hon. Ongeveer twintig personen zijn vermist. Tientallen anderen zijn gewond geraakt.
Dat hebben de autoriteiten in het Aziatische land laten weten. De meeste doden vielen door aardverschuivingen na zware regenval. De wervelstorm liet vooral in de provincie Pangasinan, ongeveer 180 kilometer ten noorden van de hoofdstad Manilla een spoor van verwoesting achter. Duizenden huizen in Pangasinan raakten verwoest of beschadigd.


bron: nrc.nl
We zullen het weerbericht en het nieuws over het tyfoonseizoen goed in de gaten houden.


07-05'09
Fundraisers in mei


Deze maand worden er nog twee activiteiten georganiseerd voor stichting Kalinga; de organisatie waar Nam Jai dit jaarmee samenwerkt.

1.De Nacht van de Fooi op zaterdag 23 mei
2.Sponsorloop op basisschool De Achthoek op woensdag
27 mei.


03-05-'09
Nam Jai in Zaandam


Dinsdag 5 mei staat Nam Jai met een kraam op de vrijmarkt bij het In 't Veldpark in Zaandam. Ook daar wordt verkocht voor stichting Kalinga.

Als er foto's zijn gemaakt dan komen die hier ook op de website te staan. Nu alleen hopen dat het een beetje droog blijft daar en veel mensen zich laten verleiden tot het kopen van de mooie spullen.


30-05-'09
Opbrengst Koninginnedag 2009

Van 06.00 tot 17.30 hebben we ons uiterste best gedaan om zoveel mogelijk geld te verdienen. Met een aantal topverkopers hebben we na een goede maaltijd het geld geteld. De opbrengst voor 2009: € 976,45 ! ! ! !

Weer meer verdiend dan vorig jaar en 5 mei komt er in Zaandam hopelijk nog meer bij. 
Op de Koninginnedagpagina zijn binnenkort een aantal ervaringen van vrijwilligers te lezen!
Heel veel dank voor iedereen die op zijn of haar manier heeft bijgedragen aan het kassucces van dit jaar. 
In het bijzonder: De Zaanse Crew, Joanne, Marjolijn, Casper, Kalo, Benno & Neusa en Marinka. Het was wederom een bijzonder geslaagde dag. 


Weerbericht 

De afgelopen dagen is het belang van het journaal schijnbaar teruggebracht tot de laatste minuten waarin de weersverwachtingen worden bekendgemaakt.  Buienradar.nl is tijdelijk toegevoegd aan de favorietenlijst op de computer. Wat voor weer zal het zijn op donderdag 30 april? Daar gaat het om. Kans op regen, kans op zon en zeker ook bewolking.
We zijn in ieder geval goed voorbereid en de berging staat helemaal vol met spullen om te verkopen. Alleen het weer moet nog meewerken en dan gaat het een hele goede dag worden. De komende dagen gaan we nog de laatste dozen ophalen in Amsterdam en worden de folders en het spandoek van Kalinga afgeleverd.
Het zal hard werken worden willen we de omzet van vorig jaar verbeteren, maar we gaan het zeker proberen!Nacht van de Fooi

De Nacht van de fooi is 5 jaar geleden opgericht door een studente in Groningen. Inmiddels doen er 9 grote steden in Nederland aan mee. Dit jaar wordt de nacht van de fooi gehouden op 23 mei. Het is de bedoeling dat op 23 mei de deelnemende kroegen en restaurants hun fooi afstaan aan een goed doel. In Amsterdam kunnen de kroegen kiezen uit 4 goede doelen om hun fooi aan af te staan. Een van deze goede doelen is toevalligerwijs de stichting Kalinga. Op 23 mei wordt er in het Grand Cafe van de Stadschouwburg (Stanslavski) een openingsfestival georganiseerd, so be there! 
Of kom naar cafe 'Notabene' in de Voetboogstraat om met ons wat te drinken en zo Kalinga te sponsoren.
'Magkano?' Hoeveel kost dat?

Al het geld dat Nam Jai dit jaar ophaalt, gaat naar stichting Kalinga en de Papaya Academie in Manila. 
Maar wat kan er gedaan worden met al dat geld dat we hier bij elkaar verzamelen?  Door de verkoop met Koninginnedag, door een sponsorloop, door donaties van verschillende kanten. 
In dit bericht een poging om duidelijker te maken wat je  zou kunnen met het geld dat hier opgehaald wordt. Hopelijk versterkt dat het besef dat iedere kleine bijdrage hier, toch groots is. 

Een aantal voorbeelden:
* De lunch voor (150) kinderen/ (12) personeelsleden en bezoekers kost per jaar ongeveer €12.000,- Veel geld, maar dan de volgende rekensom >€12.000,-  : 170 = €70,60
Voor zo'n €70,- kan dus;een jaar lang de lunch voor een kind betaald worden. Per schooldag kom je dan uit op . .. Wat denk jij? 
* Schooluniformen voor alle 150 kinderen kosten per schooljaar €604,-. Vier euro per jaar, om te zorgen dat een kind naar school kan in kleding die gekoesterd wordt en bijdraagt aan een gevoel van zelfvertrouwen en trots!
* En dan nog ongeveer€30,- per jaar om te zorgen dat een Papayastudent van zijn of haar huis naar school gebracht kan worden en na een schooldag ook weer veilig thuiskomt. 

Zo eenvoudig is het . . . . .
(Bron:www.Kalinga.nl) 


Multiply Onlangs een Nam Jai variant gestart bij 'Multiply' om ook via deze weg contact te kunnen onderhouden met de Papaya Academy in Manila. Via de Nam Jai pagina kun je naar hun site gaan. Er staan filmpjes en foto's op die leuk zijn om eens te bekijken!


18-03-'09

Mail uit Yogyakarta 

In 2006 hielpen we met Nam Jai een aantal scholen in Yoygakarta, Indonesië. Het was een indrukwekkende ervaring om de scholen te zien die waren ingestort waren, of die op instorten stonden als gevolg van de aardbeving die er was geweest. We bezochten onder andere een kleuterschool waar de kinderen les kregen in een noodtent die op het oude schoolplein neer was gezet. Ondanks de slechte omstandigheden en de hitte stonden de twee juffen in hun klas en zongen, met het zweet op hun voorhoofd, samen met de kinderen een paar liedjes voor de Nederlandse gasten. 


Heel soms is er nog contact met de Indonesische vrijwilligers van de stichting. Zo kreeg ik vandaag via Facebook - de internationale variant van Hyves - het volgende bericht: "What is small and what big? When you decided supporting its mean bring very deep meaning for the children. Thank you very much. Happy Holiday for you."01-03-'09
Van Kalinga tot Koninginnedag

In de aanloop naar koninginnedag maken we over twee weken eerst nog kennis met Janneke, vrijwilligster voor Kalinga.
We gaan naar Utrecht om te vertellen hoe we geld binnen willen halen voor de Papayaschool.
Ook zullen we het hebben over de mogelijkheid om een paar keer les te geven op de school in Manila. Omdat de kinderen van de school weten dat er een band is met Nederland, schijnen zij nieuwsgierig te zijn naar dat land aan de andere kant van de wereld. 
Voor koninginnedag heeft Kalinga waarschijnlijk ook nog spullen voor Nam Jai om hier in Amsterdam te verkopen. Ben benieuwd wat we voor verkoopwaar aan onze kraam kunnen toevoegen. Het streven is om dit jaar met Koninginnedag nog meer te verdienen dan het jaar ervoor. Als het weer meezit en er voldoende hulptroepen zijn moet dat mogelijk zijn. Op de
Koninginnedag-pagina meer info hierover. 

Papaya School Video

Stichting Kalinga heeft een aantal video's gemaakt tijdens het werk in Manila. Bezoek 
hun website voor de beelden.

24-01-'09 
Duitse koopt gouden tas


Een vrouw uit Solingen, Duitsland heeft tijdens haar zoektocht naar een gouden Oililytas de weg naar de Nam Jai website gevonden. Eenzelfde tas, een dierbaar bezit van de Duitse, werd eerder van haar gestolen tijdens Oud en Nieuw. Behalve de tas met inhoud, raakte zij ook haar ultieme accesoire kwijt voor haar huwelijksoutfit. Een queste begon om voor 2 februari een andere tas te vinden.
Zo kwam zij terecht bij de 'digitale winkel' van Nam Jai en contact was snel gemaakt. Onderhandelingen met de dolgelukkige N.S. uit Duitsland volgden kort daarop. Inmiddels is de tas met 'priority' onderweg, zodat de bijpassende gouden trouwjurk niet voor niets is aangeschaft.
Een foto van de Duitse in haar trouwjurk met de tas is ons toegezegd en zal, indien zij haar toestemming geeft, ook op de website worden geplaatst.
19-01-'09 

Het nieuwe jaar is begonnen en bij deze nieuws over Stichting 'Kalinga' die we dit jaar in de Filipijnen zullen steunen.
De stichting werkt sinds 2000 in Manila en geeft structurele hulp aan (straat-) kinderen. Op hun uitgebreide website is veel informatie te vinden over hun projecten. Binnenkort zullen we bespreken op welke manier Nam Jai een betekenisvolle bijdrage kan leveren. Op onze Filipijnenpagina (zie links), houden we de ontwikkelingen bij.


30-12-'08 

De keuze voor 2009 is gemaakt! Nam Jai gaat naar de Filipijnen. Binnenkort meer informatie op de site over de stichting waar we mee gaan samenwerken. 

07-12-'08

De atlas is uit de kast gehaald en ik ga weer op zoek naar een land waar ik Nam Jai mee naartoe kan nemen. De wereld is nu nog mijn speelveld, maar ik verwacht dat ik in de aankomende kerstvakantie meer nieuws te melden heb over de bestemming van Nam Jai voor 2009! 
18-07-'08
Huisbezoek in Oaxaca 

Tussen de bergen in ligt de stad Oaxaca; hoofdstad van de gelijknamige staat waar veel indianen wonen die onder een bestaansminimum leven. Terwijl de stad bruist van de activiteiten rondom de jaarlijkse Guelaguetza, een cultureel festijn dat het toerisme verder opzweept, werken vrijwilligers en medewerkers van Canica de Oaxaca hier met kinderen die op straat werken en meisjes die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en misbruik. Deze week zijn wij te gast bij deze organisatie en bezoeken we de drie projecten waarbinnen gewerkt wordt. We ontmoeten de kinderen  op het dagcentrum bij de markt, zien Casa Canica waar momenteel een groep van 11 meisjes woont en gaan op huisbezoek bij de kinderen die ´s middags op de drukke kruispunten werken.
Op een eenvoudig kantoor in de stad overleggen we met de algemeen directeur, een vrouwelijke honderdduizendpoot, over het projectvoorstel dat is gemaakt naar aanleiding van onze donatie. Alle kosten voor de gewenste aankopen staan op papier en de bonnetjes kunnen we ook meekrijgen. Transparantie is  ook hier erg belangrijk. Op de verlanglijst staan koelkasten, zodat het eten niet in de proviandruimte bewaard hoeft te worden. Geen overdreven luxe, zeker gezien het regenseizoen dat net begonnen  is. Ze willen waterkoelers kopen, zodat de kinderen voldoende kunnen drinken. Voor het meidenhuis is een serieus gebrek aan toiletartikelen en voor het dagcentrum wil Canica graag een boekenkast met nieuwe boeken. Hte is slechts een greep uit de waslijst die is opgesteld in overleg met de medewerkers van de verschillende projecten.

Nu is het tijd om dit bericht te publiceren. We moeten richting het dagencentrum gaan waar de kleine summerschool vandaag wordt afgesloten voor de kinderen. Met hulp van een antal middelbaar scholieren, die hun sociale stage hebben gelopen, konden bijna 100 kinderen twee weken lang op bezoek komen en op een veilige plek, met een dak boven hun hoofd deelnemen aan leuke  activiteiten, zich lekker douchen en wat eten en drinken.  Deze afsluiting willen we niet missen.


Rollenspel voor de deur bij Casa Canica


 
Uitzicht op de binnenplaats bij Casa Canica


06-07-'08
Casa San Salvador


Ditmaal een bericht vanuit Pachutla, Oaxaca. Ondanks dat het een dag van de heer is, is het gelukt een internetcafé te vinden. Ons bezoek aan de eerste stichting die we steunen is inmiddels alweer achter de rug. Het geld dat we verdienden met Koninginnedag, de belastingteruggave en losse donaties wilden we dit jaar aan deze stichting doneren. Casa San Salvador blijkt bij de plaatselijke bevolking beter bekend te zijn als ´nostros pequenos´, wat zoveel betekent als ´onze kleintjes´. Het is een groot tehuis dat gevestigd is in de Hacienda Miacatlan. Het is een beschermd historisch pand waar Emilio Zapata nog strijd heeft geleverd met de toenmalige bewoners. 

Nadat we ons netjes gemeld te hebben bij het kantoor werden we verwelkomd door Drew; een jonge Amerikaanse vrijwilliger die zijn eerste jaar er op had zitten en net voor zijn tweede jaar had bijgetekend. 
Rondom het tehuis zagen we groepen meisjes die aan het vegen waren om de boel netjes te houden. Aangezien de daaropvolgende dag de diplomauitreiking was voor de lagere school en er veel bezoek zou komen werd alle nog even extra geschrobd. We bezochten de keuken waar in de hitte van de oven tortilla´s werden gemaakt voor alle 700 kinderen en begeleiding. Vervolgens gingen we langs de varkensstallen en hun nieuwste aanwinst; een kas waar onder andere uien werden verbouwd. Met hulp van een Spaanse ontwikkelingswerker was de kas gebouwd en was de organisatie voorzien van alle benodigde materialen. 

De daaropvolgende dag waren we tijdens de diploma-uitreiking op bezoek. De kinderen zorgden voor de show door het opvoeren van diverse dansen en er werd live muziek gemaakt door pequenos. Aan de genodigdentafel bleek Anne Bueller, een dame uit Nederland te zitten. Zij zet zich al 35 jaar in voor de kinderen van Nuestros Pequenos Hermanos. Na de show stelden wij ons aan haar voor en raakten aan de praat. Een bijzondere dame die ons vertelde dat één van de kinderen die vandaag zijn diploma had gekregen 15 jaar geleden als vondeling op de stoephuis van Casa San Salvador was neergelegd. Anna Bueller, duidelijk gerespecteerd en gewaardeerd door iedereen in het tehuis, stelde ons ook nog voor aan Alicia Cavo die verantwoordelijk is voor de PR. Zij dankte ook hartelijk voor onze steun en reageerde duidelijk positief toen wij voorstelden om de foto´s op te sturen die we hadden gemaakt tijdens ons bezoek. Op onze beurt sloegen we vriendelijk de uitnodiging voor de kerkdienst af, het was weer tijd om verder te gaan. 

Het is goed dat we op bezoek zijn geweest om te zien waar ons geld besteed zal worden en aan wie. De gedachte dat kinderen hier echt een betere kans hebben op een goede toekomst, zoals de pequeno van de vuilnisbelt die dokter werd, is iets moois om aan bij te dragen.


02-07-'08
News from El DF

Na een goede vlucht met zo´n 20 paarden in de achterbak zijn we veilig geland in Mexico City alias El DF.

De stad valt op alle fronten mee. Het weer is wisselvallig, maar van ernstige smog merken we weinig. We worden niet gestalked door touristhunters en kunnen goed de weg vinden. Morgen vertrekken we alweer naar Miacatlan om Casa San Salvador te bezoeken. We checken net de mail van de medewerker van Wereldouders met reisinfo en de uitnodiging om inderdaad morgen al het huis te komen bezoeken. Een vrijwilliger zal ons daar dan rondleiden. De dag daarop sluiten ze het jaar af en worden er optredens gegeven. Ook dan zij we van de partij. Als het lukt zullen we proberen om dan vast een paar foto´s online te plaatsen. Voor zover dit bericht uit El DF. 


25-06-'08
Mexico calling.....
17.00 u: een online date met de medewerkers van Canica de Oaxaca. Via Skype wel te verstaan.

Na 2 mislukte pogingen was driemaal weer eens scheepsrecht en kreeg ik de Nederlandse vrijwilliger Thomas aan de lijn.

We bespraken onze reisplannen en het verzoek om suggesties te doen voor een goede verblijfplaats. Daarna werd de koptelefoon doorgegeven aan Miya; de contactpersoon voor donateurs. Ze had nog geen concretere bestedingsvoorstellen voor onze financiële bijdrage, omdat ze nog niet wisten wat het bedrag uiteindelijk was geworden. De verbinding haperde behoorlijk toen ik haar vertelde dat we €4000,- zouden doneren. Haar reactie: "Did you say 4000...? Is that in euro's?!" (noot: €4000,- is omgerekend bijna 65.000 mxn pesos!)

Weet het niet zeker, maar meende een verbaasde ondertoon in haar stem te horen. Ze was in ieder geval heel blij met onze steun. Ze zouden vanavond nog gaan overleggen wat ze met het geld zouden willen doen en  voor ons vertrek een bestedingsvoorstel sturen. "So you will know that your money is well spend."

Als het lukt plaatsen we dit voorstel ook nog bij het laatste nieuws. En anders houden we iedereen op de hoogte vanuit Mexico.


22-06-'08 
Geld tellen in de klas

Vorige week was het dan eindelijk zover; vrijwel al het geld was ingeleverd en de kinderen van 7A zouden in de middag het geld gaan tellen. De lesvoorbereiding van de leerkrachten bestond er uit om overzichtelijke tellijsten te maken en het geld netjes in zakjes en bakjes te verdelen. Na een korte instructie gingen de kinderen in kleine groepjes aan de slag. Het was al 15.00u geweest toen uiteindelijk alle bedragen die op de tellijsten waren ingevuld, bij elkaar opgeteld konden worden. En ja, ze mochten dit keer best een rekenmachine gebruiken. 

Om 15.10u stond het totaalbedrag op het bord: € 12.718,50 !

De kinderen blij en trots, wij blij verrast. Dit werd een paar dagen later alleen maar beter, toen uiteindelijk bleek dat we nog €2000,- meer hadden opgehaald dan berekend. Met veel plezier hebben we het geld diezelfde dag nog naar de bank gebracht en veilig gestort.

30-05-'08  
Rommelmarkt Achthoek is succes

Na het grote succes van de sponsorloop stond vandaag de rommelmarkt op het programma. Het was een moie dag met superkinderen van groep 7 die hielpen waar nodig. Dankzij hun werd ook deze tweede fundraiser een succes. De totale opbrengst van de sponsorloop en de rommelmarkt is nog niet bekend, maar zodra duidelijk is hoeveel geld er naar Nam Jai gaat, dan passen wij direct de Geldmeter aan. 


28-05-'08
Sponsorloop Achthoek met speedy kinderen levert veel op

Vandaag deden bijna 800 kinderen mee aan de grote sponsorloop op basisschool de Achthoek. De regen kreeg geen vat op de watervlugge kinderen die in vijftien minuten tijd zoveel mogelijk rondes maakten. Bij deze willen wij ons medeleven uiten voor alle sponsors die de snelheid, inzet en conditie van de kinderen hebben onderschat. Wij hopen dat zij na vandaag niet al hun vakantiegeld kwijt zijn vanwege sponsorverplichtingen. In naam van de kinderen van Canica de Oaxaca alvast heel erg bedankt !20-05-'08
Voorbereidingen Sponsorloop en Rommelmarkt in volle gang


Woensdag 23 mei lopen alle kinderen tijdens de sponsorloop op beide locaties en vrijdag 24 mei wordt een grote rommelmarkt georganiseerd.
Volgende week wordt zo op basisschool de Achthoek geld ingezameld voor de goede doelen van dit jaar. Nam Jai is één van die goede doelen. De inschrijfformulieren voor de sponsorloop zijn uitgedeeld en sponsoren overwegen of ze per ronde zullen gaan sponsoren of toch voor een vast bedrag. In de hallen van beide locaties hangen sinds vorige week de data van sponsorloop en rommelmarkt en; de acties beginnen;steeds meer te leven bij de kinderen. Grote vraag is natuurlijk hoeveel geld er uiteindelijk zal worden opgehaald, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.
30-04-'08
Koninginnedag 2008 is voorbij!

Ondanks de slechte voorspellingen waren alle (weer-)goden ons blijkbaar goedgezind, want het is vrijwel droog gebleven. Van 06.00 tot 17.00 hebben we met hulp van vrienden en familie onze spullen verkocht op de Vrijmarkt. De dag duurde ook dit jaar weer lang, maar het was uiteindelijk meer dan de moeite waard. Geen idee wat we uiteindelijk precies allemaal verkocht hebben, maar bij deze een aantal voorbeelden van; diverse tassen, mooie en minder mooie truien, een paardenpuzzel, schoenen, dvd's, cd's, videobanden (ongelooflijk), boeken, paardencaps (2 stuks), een (sinaasappel-)pers, een spijkerbroek, een oud pak kaarten, een springtouw, servies, Swarovski-kristallen broche, een analoge camera, sieraden en heel veel knuffels! Om 17.30 hebben we uiteindelijk de boel ingepakt en zijn we naar huis gereden; moe, maar vooral erg nieuwsgierig naar de opbrengst. We hadden zelf het idee dat we minder hadden verkocht dan vorig jaar. Ben je nieuwsgierig naar de opbrengst? Kijk bij onze Geldmeter!Woensdag 23 april

Wij zijn op het jeugdjournaal geweest naar aanleiding van de Paperclipactie op basisschool De Achthoek !

Klik op deze link om het journaal te zien. Het stukje over de ruilactie start na 7:28.

21-04-'08 

Tijdens Koninginnedag staan we weer op de kruising Beethovenstraat/ Apollolaan in Amsterdam.

25-03-'08 
Nam Jai helpt 'Canica de Oaxaca'


Wij zijn blij om te kunnen melden dat we een stichting hebben gevonden die we dit jaar zullen gaan steunen.


De Mexicaanse organisatie " CANICA de Oaxaca" probeert de kinderen te plaatsen in een opvanghuis en de gezinnen te helpen. In Casa Canica mogen deze kinderen weer gewoon 'kind' zijn, een leven dat bestaat uit: naar school gaan, spelen, voldoende gezond eten, etc.
Canica de Oaxaca, A.C is een Mexicaanse non-gouvernementele organisatie, die hulp verleent aan kinderen en hun families, die verkeren in, of het risico lopen op het leven op straat in Oaxaca.

Canica de Oaxaca heeft drie projecten:
1. `Niño(a) del Mercado` (kinderen van de markt);
2. `Niña(o)s Trabajadores en la Calle` (kinderen die werken op straat);
3. `Violencia Intrafamiliar` (interfamiliair geweld).

Het eerste contact hadden we met de Nederlandse stichting Amigos de Canica
; een stichting die is opgezet door een Nederlander die als vrijwilliger bij Casa Canica heeft gewerkt. Deze stichting heeft als doel om speciaal voor Canica de Oaxaca geld in te zamelen in Nederland. Klik hier als je meer te weten wilt komen over Casa Canica (deze info is in het Nederlands


03-03-'08
Basisschool helpt Nam Jai
 

Basisschool 'De Achthoek', waar Michael werkt, organiseert dit schooljaar een Goede Doelen-dag. Het geld dat op deze dag wordt opgehaald zal naar 3 goede doelen gaan; Er is voor gekozen om Stichting Edukans voor langere tijd te steunen, middels het Schoolsponsorplan. Daarnaast heeft de school besloten om dit jaar twee projecten te steunen waar leerkrachten bij betrokken zijn. Het ene project sluit aan bij het werk van de Stichting Les Oiseaux Bleus, die werkt met meervoudig gehandicapte kinderen. Het andere project is . . ..NAM JAI !
We zijn heel blij met dit besluit ! Hopelijk wordt de dag een groot succes en kunnen we zo nog meer steun bieden aan Mexicaanse kinderen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Onderstaande poster is gemaakt voor de acties op school.


N.B. TunMex staat voor twee landen waar geld naar toe zal gaan:Tunesië en Mexico


Januari 2008

Voor het 4e jaar gaan wij onze zomervakantie combineren met het steunen en bezoeken van een goed doel. Dit jaar gaan we; naar Mexico. We zijn alweer druk bezig met het bedenken van mogelijke Fun(d)raisers, zodat we geld kunnen ophalen hier in Nederland. Vorige week kreeg ik te horen dat een actie op school mogelijk is en dat een deel van de opbrengst voor Nam Jai is bestemd. Of het een sponsorloop of rommelmarkt wordt, weet ik niet. Dat het geld naar ons goede doel gaat is hoe dan ook heel goed.
Daarnaast staat de verkoop tijdens Koninginnedag op de kalender. Ook dit jaar staan we weer in de Beethovenstraat in Amsterdam. Vorig jaar was het een groot succes.

De letterlijke betekenis van het begrip Nam Jai is ‘Water van het hart’. 

Het verwijst naar oprechte vriendelijkheid en hulpvaardigheid voor anderen, zonder dat er iets tegenover hoeft te staan. 

Dit in Thailand belangrijke begrip vonden wij een passende naam voor onze projecten.

 

 

 


ą
Michael Oppatja,
May 13, 2015, 8:00 AM
Comments