Početna stranica‎ > ‎Početci‎ > ‎Nastajanje‎ > ‎Put svile‎ > ‎

Dudov svilac

Svila je životinjsko vlakno koje proizvodi svilac (dudov prelac, svilena buba, lat. Bombyx mori). Postoje dvije vrste svilca: divlji i kultivirani. Vlakna divljeg svilca imaju grubu tvrdu strukturu i smeđe su boje, za razliku od žutih do sivih vlakana kod kultiviranog svilca. Divlji svilac obitava i hrani se na drvetu hrasta, a njegova prirodna staništa nalaze se u Indiji, Kini i Japanu. Stoga se njegova vlakna ponekad nazivaju i hrastovom svilom, a u Japanu ih zovu divljom svilom. Kultivirani dudov svilac zahtjeva puno brige. Neophodni su mu tišina i dobri higijenski uvjeti. Oko uzgajanja dudova, čije će lišće biti hrana svilcima, nastala je cijela znanstvena studija. Najbolje lišće duda dolazi od biljaka koje su nastale kombiniranjem visokog i patuljastog stabla duda.

 

·                     Iz jedne čahure se dobiva oko kilometar vlakna svile, što znači da bi deset razmršenih čahura moglo doseći visinu Mont Everesta.

 

·                     Svake se godine proizvede najmanje 35 tisuća tona sirove svile. Za to je potrebno 20 milijuna tona dudova lišća.

 

·                     Pola kilograma svile sadrži oko 1600 kilometara vlakna.

 

·                     Godišnja proizvodnja dužinski iznosi oko 110 milijardi kilometara svilenog vlakna.

 

 
 
           
 
 
Podstranice (1): Zanimljivosti
Comments