Nádas-tó Környezetvédő Csoport

Egyesületünk tagjai 1997-től vezetnek vízi túrát a Velencei-tavon, évente 800 fő főleg diákok vesznek részt programunkon.

Osztálykirándulások alkalmával valós igényként merül fel, hogy az erre szánt időt tartalmasan tudást, ismeretet szerezve töltsék el a tanulók.

2005-ben elkészítettünk egy tanösvényt, így keskeny járatokon át haladva ismertetjük meg a résztvevőkkel a vizes élőhelyeket, a tó élővilágát, szükséges beavatkozást a tó megmentése érdekében.

A tanulók szinte észrevétlenül megismerkedhetnek egy szabadidő eltöltésére, természettel együtt

élésre nevelő vízi sporttal.  Több tanuló később szüleit  is elhozta és térkép alapján önállóan tettek felfedezést a nádasok között.

A túrákat a természetet ismerő vízi sportban jártas tagjaink vezetik, képzésük folyamatos.

A túrákat áprilistól -októberig vezetjük  Agárdon a Park Stand és Kemping területéről indulva.

Induláskor a résztvevőknek mentőmellényt adunk, amit kötelező viselni. 4-5 kenuval, alapvető balesetvédelmi oktatás után  indulunk az útra, a kenuzás fortélyait nem oktatjuk, legfeljebb a helyes lapáttartást. A tanulók hamar megértik a kormányzás logikáját így hamar elérjük a Cserepes-szigetet, ami az 1978-as mederkotrás „mellékterméke". Továbbhaladva olyan keskeny járatokon haladunk át amit a halászok, alakítottak ki 100 évnél régebben, itt a víz színe átlátszóbb, a víz sekélyebb és hínaras.  Egy öbölben láthatjuk a csillárka moszatot és a rovarevő rencét. Egy befőttes üvegbe a hínárnövényt „kimosva" nagyon sok rákocskát, férget találunk, itt beszélgetünk a táplálékláncról.

A túra során sok vízimadarat látunk ezeket táplálkozásuk, életmódjuk alapján csoportosítjuk.

A vízi túra kb. 1.5 óra, amit a nagycsoportos óvodásokkal is tejesítettünk, igaz ott több szülő vett részt. Jelenleg 7 és 4 személyes kenukat bérlünk túráinkhoz.

 

 A Természetismereti Vízi túrán kiemelkedően érdeklődést mutató diákoknak , 2x 1 hetes természetismereti vízi táborokat szervezünk 25-25 fővel. Amennyiben , stabil vízi sport eszközünk lesz, fogyatékosokat is fogadunk a táborba.   

A táborok elsődleges célja, hogy a résztvevő fiatalok a természet megismertetésével, megszerettetésével annak védelmezőjévé váljanak.

A tábor tematikája: a vízi világ megismerése, a fenntartható fejlődés lehetséges módjai, a megújuló energia, vízfelhasználás problémái, a táborban található parlagfű begyűjtése,  stb.

Megismertetjük a diákokat a vízitúrázás alapjaival, ami példa a szabadidő aktív eltöltéséhez, a természettel együttélési életforma,

A tábort biológia –természetismereti végzettségű pedagógus és vízi túra vezető irányítja