Nádas-tó Környezetvédő Csoport    Kapcsolat  T  Vitorlástábor       Velencei-tó   Galéria/Video   Természetismereti kenutúra


A Csillárka tanösvény változatos élőhelyeken át vezet: nyílt vizeken, nád és iszapszigetek között, illetve a szűk, vadregényes, nádi ereken, ösvényeken.
A tanösvényt végigjárva sokféle állattal találkozhat a szemfüles látogató. Íme néhány a leggyakoribbak közül:Szitakötők

Sávos szitakötő

Libelulla Depressa


A szitakötők két pár szárnyukkal, szinte minden manőverre képesek, helyben, előre, hátra tudnak repülni. Táplálékukat, a repülő rovarokat is röptükben ragadják meg, darabolják fel, s fogyasztják el. Petéjüket a víz alatti növényekre ragasztják. A petékből kikelő lárva a vízben fejlődik, nagyon falánk ragadozó. Majd több vedlés után kimászik egy növényre és kibújik a lárvaburokból a kifejlett szitakötő.Halak

Az út során gyakran kisebb-nagyobb csobbanások hívják fel a figyelmet a tó halaira. A nyílt vizek felszínén megfigyelhető csobbanásokért főleg a kishalakra, rovarokra leső balin (Aspius aspius), a nád közelében elsősorban a szintén ragadozó csuka (Esox lucius) „gyanúsítható”.

A tó 26 halfaja közül legnagyobb tömegben az ezüstkárász (Carassius auratus gibelio) található meg. Mivel a táplálékukat is alkotó apró állati szervezetek (pl.: planktonikus rákok) mennyisége kevés, növekedés elmarad más vizekben élő társaikétól.

Ezzel szemben a kis halakat fogyasztó süllő (Stizostedion lucioperca) elegendő táplálékot talál, és ennek a fajnak kedvezett a kotrással, nádasok csökkenésével járó átalakulása is a tónak. Nem minden halfaj esetében volt ez így, a nádasok csökkenésével, parti ívóhelyek eltűnésével számos halfaj állománya is csökkent,

 

 mint pl. a csukáé (Esox lucius), compóé (Tinca tinca), aranykárászé (Carassius carassius).

A horgászok talán legkedveltebb zsákmánya a ponty (Cyprinus carpio). Táplálékát a tófenék iszapját túrva szerzi meg. A tóban sajnos számos nem őshonos halfaj is megtalálható, melyek jelenlétükkel konkurenciát jelentenek az őshonos fajoknak. A legtöbb gondot a Kínából származó ezüstkárász) jelenti. A faj különlegessége, hogy csak női ivarú egyedei fordulnak elő vizeinkben, melyek összeívnak a ponttyal. Az ikrából kikelt halak azonban nem hibridek, hanem „tiszta” ezüstkárászok!

Kecskebéka


Rana esculenta   .

A több fajból álló vízi békák egymás között keresztezõdnek. Életük nagy részét a vízben töltik. Késõ tavasszal rakják akár 10000 petéiket. A fejlödõ ebihalak száma már jóval kevesebb és az õszre átalakuló kis kifejlett békák még kevesebben vannak. Végül a 2-3 év múlva ivaréretté váló példányok száma már éppen csak arra elegendõ, hogy a békaállományt fenntartsa. Azért kétéltűek, mert fejlödésükhöz szükségük van a vízre és a szárazföldre is. De így a számtalan ellenség (vízimadarak, siklók, halak) is minkét közegbõl érkeznek. Ezért hát ez a nagy pusztulási arány. A békák rengeteg rovart fogyasztanak. A táplálékláncban így nagyon fontos helyük van, mivel õk is sok állatnak szolgálnak táplálékul, és a rovarok populációinak túlszaporodását is segítik megelõzni. A vizek és a levegõ szennyezõdésére nagyon érzékenyek ezek a kétéltűek. Bõrük azért vékony, nyálkás, hogy az oxigént könnyen fel tudják venni ezen keresztül, hiszen kezdetleges tüdejük nem lenne elég a gázcseréhez. Ezen a bõrön azonban könnyen átjuthatnak a szennyezõdések is, ezért jó jelzõ (indikátor) fajok. Arra a szennyezõdésre, amit mi még nem érzékelünk, õk állományuk csökkenésével figyelmeztetnek. Vigyázzunk ezekre a hasznos kis állatokra, hiszen hazánkban a kétéltűek és hüllõk minden faja védett.

Vízisikló


Natrix natrix

Néhány siklónak nincs rossz tapasztalata az emberrel, ha nem észlel fenyegető mozgást, kíváncsian közelíti meg a csónakot, de megfogásakor kissé bűzös váladékot bocsát ki. Főleg békákkal táplálkozik, a kishalat, madarat, tojást is lenyeli. Talajba bújva telel át. Testét szarupikkelyes bőr fedi, lágy héjú tojásokkal szaporodik, tüdővel lélegezik és testhőmérséklete változó. Hüllő, csakúgy mint a mocsári teknős.Mocsári teknős


 Emys orbicularis

Egyetlen teknös fajunk, védett,15-20 cm-széles szarupajzs borítja a hasát és a hátát. Fejét, végtagjait és farkát is képes védekezésül a páncéljába behúzni. Gyakran napozik a vízbõl kiemelkedõ nádkupacokon, de veszély estén villámgyorsan, hangtalanul siklik a vízbe. Amilyen esetlen a szárazföldön, olyan jól úszik a vízben, és képes sokáig a mélyben maradni.

Halakkal, békákkal, férgekkel, puhatestűekkel táplálkozik, esetenként a dögöket sem veti meg. Tojásait a parti homokba, laza talajba ássa, utódait a nap melege kelti ki. Állományát a hangos háborgatás, és elsõsorban a tojásrakó helyek lecsökkenése veszélyezteti. A kis teknős megszületésétől önálló életet él.

A tél beállta előtt fagymentes helyre ássa be magát, ha pedig már jól felmelegedett az idõ, csak akkor bújik elõ a telelésbõl.


Madarak

A nádasok által körülvett, védett kis tisztásokon a csendben érkezõ vendéget sokféle vízimadár várja. Helyenként a közelben költõ, vagy táplálkozó madarak nagy robajjal szállnak fel. Legtöbbjük védett.

A Velencei-tó nyugati nádasainak egy része és a közeli Dinnyési Fertõ nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is jelentős vízimadár élőhely! Védelem alatt állnak a Ramsari Nemzetközi Egyezmény keretében is.

Lássuk a leggyakoribb fajokat:

 

Tőkésréce

Anas platyrhynchos

 

Lapos csőre vékony lemezein keresztül átszűri a vizet, apró állatokat (csigák, lapos férgek, ebihalak) és vízinövényeket, (aratás után a tarlón kihullott magokat) eszi. A hideg elől délre vonulnak, de a be nem fagyó vizeken nagy tömegben telelnek át.

A gácsér színes tollazatot visel (képen), a tojó barnás tollazata elősegíti a környezetbe olvadást. A házi kacsa őse.Szárcsa

Fulica atra

Teljesen fekete madár, nagyon jellegzetes fehér csõrrel és homlokfolttal. Fõképp növényekkel táplálkozik Nagyon jó úszó, ám nehezen repül fel, ezért ha megijed, gyors szárnycsapásokkal szalad a víz tetején a védelmet nyújtó nádasig. Fejükön vörös pihetollat viselő fiókáit kezdetben a hátán szállítja. Vonulóak, de akadnak áttelelõ példányok. A jég olvadását követõen pedig az egyik legelsõként megjelenõ madarunk


Bütykös hattyú

Cygnus olor

1990-óta fészkelnek a Velencei-tavon, azóta több százra emelkedett egyedszámuk. Páronként 5-10 tojást tojnak, de a tél beköszöntére már csak 3-4 egyed marad. Enyhe télen addig nem hagyják el a tavat, amíg az be nem fagy, és jég elolvadása után már vissza is térnek. Gyakran a Dunán telelnek át. A párok egész életükön át hűségesek egymáshoz. A gácsérok hangos sziszegéssel, szárnycsapkodással agresszíven védik fészküket és fiókáikat. Akár az embernek is nekitámadnak. Vízinövényekkel táplálkoznak, és fõleg a szárcsákkal konkurálnak (versengenek) a táplálékforrásokért.

2003-tól állományuk önmagától lecsökkent, jelenleg mint egy 20 pár a törzs állomány.

 Gémfélék

Szürke gém


Ardea cinerea
Törpegém                           
A gémfélék gázló madarak, alacsony vízállásnál gyakrabban látni a tanösvény környékén őket, A Dinnyési Fertőn érzik igazán jól magukat, ahol nagy tömegben együtt költenek a gémtelepeken. Hosszú lábukkal a sekély vízben sétálnak, vagy kiemelkedõ nádcsomón állva lesik az arra úszó halakat, vízi ízeltlábúakat, kétéltűeket, majd gyors mozdulattal „szigonyozva” vágnak a vízbe és már nyelik is le a falatot. Az elõgyomrukba került táplálék egy részét a fiókáik számára vissza öklendezik. Jól felismerhetõek repülés közben is, „S” alakban behajtják nyakukat (míg a gólya, kanalas gém nyújtott nyakkal repül), lábuk nyújtva van.

Költési idő kezdetén válluknak csipkeszerűen finom dísztollai messze túlnyúlnak a farkon, e miatt, dísztolláért majdnem kipusztították  A nagy kócsag a természetvédelem címerállata, 1958-ban ezeknek a madaraknak az érdekében nyilvánították védetté a tó nyugati nádasainak egy részét 420 hektáron (Velencei-tavi Madárrezervátum). Azóta szerencsére jelentõs állomány növekedésük figyelhetõ meg. Érdekesség, hogy egy fejlett példánynak átlagos testtömege csupán 1.75 kg. A kis kócsag (Egretta garsetta) hasonló színű, de kisebb, karcsúbb termetű és sárga lábfejű madár.

Búbosvöcsök


Podiceps cristatus

Megszokott  kőltő helyeikre márciusban érkeznek. Kedveli a nádasos, sűrű vízinövényes , csendes vizeket. Gyönyörű násztáncot lejtenek egymásnak, majd vízen úszó fészkeket építenek, ezért nem zavarja őket a vízszintemelkedés. A csíkos kis fiókákat szüleik kezdetben a hátukon pihentetik, Halakkal, csigákkal, békákkal, táplálkoznak. Élelemszerzéskor és veszély esetén lebuknak a víz alá, összeszorítják szárnyukat, és csak a lábuk segítségével igen jól úsznak.

Nádirigó


Acrocephalus arundinaceus scirpaceus


Cserregő nádiposzáta

AcrocephalusMájus elején építik meg mérnöki ügyességgel kosárszerűen fonott fészkeiket,

ebbe rakják 4-5 tojásukat. A nádbugával, háncssal bélelt fészke a víz fölött 60-120 cm magasra épül többnyire a siklók miatt. A kakukk e fészkekbe hasonló pöttyös tojást tojva gyakran megtéveszti a nádirigó szülõket, és fiókáját felnevelteti velük. Hangjuk messzire elhangzik, a nádirigó érdes, karicsoló: Kara-kara-ki-ki hangot ad ki, kb. 19cm-re nő meg. A nádiposzáta: tiri-tiri-tir-tir-ter-ter hangjáról ismerhető fel, testmérete 13 cm körül van.

Sirályfélék, csérek

A Velencei-tavon elsősorban a dankasirály (Larus ridibundus) és a sárgalábú sirály (Larus cachinans) figyelhető meg. Több száz párból álló kolóniában élnek. Az együtt költés előnye, hogy nagyobb biztonságban érezhetik magukat. A levegőben mindig „őrző-védő szolgálat” figyeli a betolakodót, hangos vijjogással  figyelmeztet a veszélyre. Együtt képesek megtámadni és elzavarni a barna réti héját is, Rendkívül jól alkalmazkodnak, főként kisebb halakkal táplálkoznak, de rendszeresen látogatják a szántásokat, gyümölcsösöket, szeméttelepeket

Csúcsragadozók


Barna réti héja


Circus aeruginosus

A vizes élőhelyek, mint például a Velencei-tó egyik csúcsragadozója. Néhány szárnycsapás után a nádas fölött alacsonyan siklik zsákmányt keresve. Elsősorban a könnyen elejthető, beteg, magára hagyott, fejletlen állatokat kapja el, így hozzájárul a zsákmánypopuláció életerős állományának fennmaradásához (békák, apró emlősök, vízimadarak). Erős, karmos ragadozólábával megragadja áldozatát, tépőcsőre alkalmas  a hús földarabolására.

Táplálékának egy része dög. Csak a tojó eteti a fiókákat, de a hím is vadászik számukra, ezt átadja a tojónak.

Vidra


A másik csúcsragadozó a fokozottan védett vidra, mely általában rejtett életet él. Úszóhártyás lábával gyorsan úszik,

Főként halakkal, és kétéltűekkel táplálkozik, néha a madarakat is megtámadja. A vízben rendkívül ügyesen mozog, amit hosszúkás teste, úszóhártyás lába és erős farka tesz lehetővé. Télen a jégben kisebb lékek  jelzik jelenlétét. Szintén télen lehet észrevenni az un. vidracsúszdát, a növények között kicsúszott járatot. Állományuk jelentősen veszélyeztetett.