Uutiset‎ > ‎

Kauden ensimmäinen merikoeajo suoritettu

lähettänyt SAR Naantali 20.4.2015 klo 23.12   [ 21.4.2015 klo 0.07 päivitetty ]
Pelastusaluksen suorituskyky varmistetaan kolmesti vuodessa tehtävällä merikoeajolla. Siinä mitataan pääkoneiden ja merikytkinten keskeiset arvot. Mittaukset toimivat myös ennakoivan huollon välineenä. Kunkin koeajon mittaustuloksia verrataan aiempaan vastaavissa luonnonolosuhteissa tehtyyn koeajoon.

Koeajossa todettiin, että keskeiset suoritusarvot olivat samat kuin edellisellä kaudella. Koeajo tehtiin n. 6 m/s tuulessa ja n. 30 cm merkitsevällä aallonkorkeudella. Olosuhteet olivat aivan samanlaiset, kuin edellisenä keväänä koeajoa suoritettaessa.

Kuvassa näkyvät nopeuskäyrät kulkevät lähes päällekkäin. Huippunopeudeksi mitattiin tänä keväänä 38,1 solmua. Edelliskeväänä saavutettiin 37,8 solmun nopeus.

Nykyaikaisissa veneissä on monipuolinen mittarivarustus, joka mahdollistaa vastaavien mittausten tekemisen myös omalla huviveneellä. Tietokoneeseen tai tablettiin laaditaan taulukko, jonka sarakeotsikoiksi sijoitetaan veneen mittareiden nimet. Aluksen maksimikierrosluvun ja tyhjäkäyntikierrosten välinen alue jaetaan 10 - 12 osaan, joista tulee riviotsikot. Venettä ajetaan kaikilla kierrosluvuilla suhteellisen tyynellä säällä ja kirjataan mittareiden näyttämät arvot taulukkoon. Kun tämän tekee vuosittain ja vertaa mittaustuloksia edellisen vuoden tuloksiin, muutoksista voi havaita moottorin mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet. Lämpötilat ja öljyn paineet kertovat paljon moottorin kunnosta. Nopeusmittauksella selviää runkoon mahdollisesti kiinnittynyt kasvusto sekä viat propulsiolaitteistossa.
Comments