Uutiset‎ > ‎

Fiksu veneilijä noudattaa rajoituksia

lähettänyt SAR Naantali 11.6.2015 klo 6.28   [ päivittänyt 11.6.2015 klo 8.38 Mika Vainio ]
https://drive.google.com/file/d/0By97eHd4Gop3WkdXOEFhQlRKeVU/view?usp=sharing
Saaristomme ainutlaatuisesta kauneudesta kannatta nauttia kiireettä. Ranta-asukkaiden viihtyvyyden ja muiden vesillä liikkujien turvallisuuden varmistamiseksi useimpiin kapeisiin salmiin ja satamien läheisyyteen on asetettu aallonmuodostuskieltoja ja nopeusrajoituksia. Niiden lisäksi veneilijän on vesiliikennelain mukaan liikuttava myös rajoitusalueiden ulkopuolella siten, että veneily ei aiheuta haittaa tai häiriötä ihmisille tai muulle vesiliikenteelle. Se, että rajoitusta ei ole osoitettu vesiliikennemerkillä, ei anna oikeutta häiritsevään aallonmuodostukseen.

Veneen aiheuttama peräaalto voi aiheuttaa vakavia vahinkoja laitureissa oleville veneille. Venettä kannattaa opetella hallitsemaan myös hitaammassa, alle liukunopeuden jäävässä, vauhdissa. Silloin laitureiden ohittaminen tapahtuu turvallisesti, eikä ranta-asukkaan tarvitse kirota jokaisen ohi ajavan veneilijän perään.

Kylkihinausta suorittavan pelastusveneen kohdatessasi hiljennä nopeutta ja ohita hinausyhdistelmä mahdollisimman kaukaa ja mieluummin hinaavan aluksen puolelta. Ahtaassa väylässä ei kannata pyrkiä hinausyhdistelmän kanssa samaan aikaan kapeaan viittaporttiin. Pysäytä veneesi ja anna hinausyhdistelmälle tilaa.

Tunnetko lähivesien rajoitusalueet?

Rajoitusalueet on pääsääntöisesti merkitty vesiliikennemerkein. Joillakin alueilla saataa kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, mitä aluetta rajoitus koskee. Klikkaamalla tiedostolinkkiä uutisen alapuolelta voit ladata suuremman pdf-muotoisen kartan lähivesiemme rajoitusalueista. Kartassa olevat numerot ovat Liikenneviraston ilmoittamat nopeusrajoitukset. Rajoitus ilmoitetaan kilometreinä tunnissa, ei solmuina. 10 km/h rajoitusalueella saat ajaa hieman yli 5 solmun nopeudella. Ne alueet kartalla, joihin ei ole merkitty nopeutta ovat aallonuodostuskieltojen alueita. Kartan tiedot ovat MML:n (taustakartta) ja Liikenneviraston (rajoitusalueet ja väylästö) digitaalisista paikkatietoaineistoista. Karttaan on lisätty myös aineistoista puuttuvia rajoitusalueita.
Ċ
Mika Vainio,
11.6.2015 klo 8.38
Comments