Welkom


Welkom op de website van de orgelcommissie van de Waalse Kerk te Leiden. Wij organiseren regelmatig orgelconcerten en vinden het fijn dat
  dit bekend is onder een breed publiek van orgelliefhebbers. We hopen daarom met deze website u wat informatie te geven, zodat het een aanleiding kan zijn een concert te bezoeken in onze intieme kerk aan de Breestraat 64 Leiden. Het is zeker een genot dat te doen onder de fraaie klanken van het middentoons gestemde Steevens-Assendelft orgel (1746/1750).             

                     
Wilt u op de hoogte blijven over ons orgel? Schrijf dan in op de NIEUWSBRIEF(mail naar:
muziekindewaalsekerk@outlook.com)

Met genoegen kondigen wij het derde concert aan in onze serie 2017.

Het concert wordt gegeven door

 Peter van Dijk

8 april aanvang 16:30 uur.

PROGRAMMA

 ”To Bach or not to Bach ...” 
al dan niet terecht aan Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) toegeschreven composities.


Praeludium en Fuga in C, BWV 553 - reconstructie Peter van Dijk

Vater unser im Himmelreich
BWV 760 (Georg Böhm)
BWV 762
BWV 683a (Bach-plus)

Uit de collectie Schelble-Gleichauf (eerste helft 19e eeuw)
Andante in g, BWV 969
Scherzo in d, BWV 844
Fantasie en Fuga in d, BWV 905

Herr Christ, der einig Gottes Sohn, BWV Anhang 77
(Koraal met 7 variaties)

Praeludium en Fuga in Bes, BWV 560 - reconstructie Peter van Dijk


U bent weer van harte welkom (toegang gratis, collecte na afloop, thee/koffie inbegrepen).


Het verdere programma voor 2017

13 mei: Egbert Schoenmaker

9 september: Erik van Bruggen

14 oktober: Marcel Verheggen

11 november: Wolfgang Zerer-0-0- 
                          Gezelligheid na afloop van het concert. Er was ook gelegenheid met de meester in het het Engels (of Frans natuurlijk) na te praten en wie dat deed werd door de meester vriendelijk te woord gestaan.
Het was geregeld "volle bak" bij de concerten.

    


             

Peter van Dijk (1952, Groningen) 
studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Sinds 1970 woont en werkt hij in de stad Utrecht.
Hij geniet een grote internationale reputatie als organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur. In 2011 werd hij onderscheiden met de Speld van de Stad Utrecht vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse orgelcultuur in binnen- en buitenland.

              
                           Peter van Dijk
Zijn spel is op ruim 45 CD's vastgelegd en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie). De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison.
Als radiomedewerker verzorgde hij vele series orgeluitzendingen, onder meer over muzikale retorica (Musiceren als Brugman) en over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen, Mecklenburg-Vorpommern en uiteraard Nederland. 
Als gecertificeerd orgeladviseur was en is hij betrokken bij vele nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland (onder meer in samenwerking met de Commissie Orgelzaken voor de PKN en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Polen en Tsjechië. Hij was adviseur bij de jongste restauratie van het orgel in de Waalse Kerk. Samen met Jaap Jan Steensma verzorgde hij bovendien de monografie over dit orgel, getiteld Een hemels cieraad van harmonie. Dit boek (met CD) is te koop na afloop van het concert


Concert met Guy Bovet

Het laatste concert van 2016 met Guy Bovet was een waardige afsluiter van het mooie jaarprogramma. Zo'n 70 bezoekers genoten van de fraaie orgelklanken die de Zwitserse orgelmeester uit het orgel toverde. Vooral met het laatste stuk van eigen hand Fadango mio maakte hij veel indruk.
De mensen die nog wat bleven napraten onder het genot van de koffie en thee waren dan ook razend enthousiast en zagen al weer reikhalzend uit naar het programma van 2017.
                          
                Guy Bovet na afloop van het concert neemt een langdurig
                                     applaus in ontvangst.

                          
                          Balgtreder Erik van Bruggen 
                          gaf het orgel de nodige lucht.