Vocaal ensemble Musica Vocalis Scydam is een amateurkoor uit Schiedam.

Het koor is op professionele wijze met muziek bezig. Sinds de oprichting in 1995 heeft het vele werken uit de muziekgeschiedenis laten horen: de tijd van Monteverdi, een concert geheel gewijd aan Henri Purcell, de periode van de Romantiek maar ook muziek van recenter datum, onder andere Arvo Pärt. Het Vocaal ensemble is wat betreft repertoirekeus steeds teruggekomen bij Bach (de ‘grote’ Johann Sebastian). Naast vele cantates heeft het koor vier maal de Johannes-Passion uitgevoerd.

Musica Vocalis Scyedam is een projectmatig werkend koor. Doelstelling is projecten te doen die zowel voor koor als begeleidend orkest en solisten muzikaal uitdagend zijn. Doel is hoge kwaliteit en een uitvoering zoals de componist het gewild zou hebben. De zangers en zangeressen van het koor zijn afkomstig uit geheel Zuid-Holland en soms zelfs daarbuiten. Ze hebben auditie gedaan en zijn beoordeeld of de mate waarin ze geschoold zijn, zal leiden tot de gewenste hoogwaardige koorklank. Alle zangers hebben veel koorervaring.

Op 3 november van 2007 heeft Musica Vocalis Scyedam de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Het concert vond op plaats in de Groote Kerk van Maassluis. Het was geen Hohe Messe in een concertzaal of toeristische trekpleister-kerk in een grote stad, maar een uitvoering voor de enthousiaste muziekliefhebber.