Nieuws‎ > ‎

Hengsten,hoogaarzen en tjalken in Middelburg

— Hengsten, hoogaarzen en tjalken in Middelburg
 Het hele weekeinde lag er een grote vloot langs de Loskade in Middelburg. Vooral oude houten schepen die behoren tot het maritiem erfgoed zoals hoogaarzen, hengsten, een lemsteraak, gaffers, enkele tjalken en een klipper. Maar ook mijnenjager Zr. Ms. Willemstad van de Koninklijke Marine.

Vooral veel jongeren grijpen de kans aan om, al dan niet samen met ouders, een bezoek te brengen aan dat schip. Zo ook Scot en zijn vader Jeffrey. Voor Scot staat vast dat hij later ook bij de marine gaat. ,,Ik wil veel varen. Overal heen. Maar eerst word ik voetballer."

Avontuur
Een stukje verderop staat Adrie Koppejan de Zeeuwse zeilklipper Avontuur onder de aandacht te brengen van het publiek dat over de Loskade loopt. De Avontuur, gebouwd in 1914, heeft Goes als thuishaven en kan gehuurd worden door gezelschappen. Trots laat schipper Rob Koers zien dat de vele vrijwilligers de oude klipper helemaal omgebouwd hebben zodat maximaal 24 passagiers en 8 bemanningsleden het water op kunnen.

Volgens Koppejan is duidelijk te merken dat het economisch weer beter gaat. ,,Het schip wordt weer vaker gehuurd." Daar is hij blij mee want het onderhoud van een oud schip kost behoorlijk wat.

120 schepen
Voorzitter Ria Geluk van het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland is blij dat een deel van de oude houten vloot weer bij elkaar ligt. In totaal zijn zo'n 120 schepen bij haar organisatie aangesloten. ,,Soms komt er één bij, soms valt er één af." En ze geeft ook aan dat het niet alleen Zeeuwse schepen betreft. ,,Wij kijken niet zo nauw. De Scheldedelta is ons gebied."

Nu Sail Vlissingen niet meer bestaat zijn de maritieme dagen in Middelburg het moment voor haar leden om elkaar weer te treffen en te laten zien hoe het gaat met hun schepen. ,,Hier kunnen we ons presenteren."
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,29) 


Comments