Nieuws‎ > ‎

Aldus is de Roompot vergaan...'

Op 25 september 1852 vertrok het fregat de Roompot voor haar zevende en laatste reis.

Gebouwd op de werf in Zierikzee was het schip vernoemd naar het voor Zierikzee zo belangrijke zeegat: de Roompot. De kiel van deze driemaster werd gelegd in 1841, maar het schip liep pas drie jaar later in 1844 van stapel. De eerste reis van de Roompot begon in 1845. Vijf reizen zou de Roompot maken in opdracht van de Nederlandsche Handel-Maatschappij meestal bestemming Batavia. De overige twee reizen werden gedaan in eigen opdracht, want inmiddels waren in de tweede helft van de negentiende eeuw de vrachtprijzen zo gedaald dat de reders particuliere bevrachtingen gingen zoeken. Zo  ook dus op die laatste reis in 1852. Aan boord waren 22 man en de reis ging naar Myanmar( het voormalige Birma).Rijst was de belangrijkste handelswaar die men daar inkocht. De terugreis werd ingezet op 18 februari 1853 en na de nodige stormproblemen voer de Roompot op de ochtend van 29 juni 1853 de Noordzee op en was Zeeland in zicht. Toen ging het echter mis want s’ middags rond half drie liep de Roompot volkomen onverwachts aan de grond op de Noorderassen. Later die dag kwam het schip met vloed weer los, maar uiteindelijk zonk het diezelfde nacht nog in de vaargeul genaamd…..de Roompot.

Maritiem archeoloog Alice Overmeer beschrijft in haar onderzoek hoe het verder verliep met de Roompot van ondergang tot het moment van lokalisatie.

(overgenomen uit het voorwoord van “Aldus is de Roompot vergaan….’. Waardestellend onderzoek van scheepswrak Roompot 1, gemeente Veere).

 

 

 
Comments