Nieuws‎ > ‎

Plaatsing van"De Schorre Cor"

Plaatsing van het affuit dat is gemaakt bij de Museumhaven

                                                                                                  Nico Krijger (l) en Jan Dekker van de museumwerf in Zierikzee                                                                                                                                                                                                   leggen de laatste hand aan het affuit dat ze hielpen bouwen.                                                                                                                                                                                                         Het onderstel is nagebouwd aan de hand van een oorspronkelijke tekening. © 


ZIERIKZEE - ‘Schorre Cor’ staat weer in het gareel. Medewerkers van de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee  hebben een origineel houten affuit gemaakt voor het ruim achthonderd kilo zware bronzen kanon. Het geschut kan zo in principe worden verplaatst, al is dat niet de bedoeling, zegt directeur Albert Scheffers van het Stadhuismuseum. ,,Ik denk niet dat het zo goed is voor de straatstenen als we dit gevaarte door de stad rollen."

Door ziekte van één van de timmerlieden heeft de vervaardiging van het affuit een jaar langer geduurd dan aanvankelijk de planning was. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Een dik honderdvijftig jaar oude eiken stam vormt de robuuste basis, afgezet met zwart geverfd ijzerbeslag. Het onderstel zelf weegt al met al dik 250 kilo en werd maandag in vier delen naar het Stadhuismuseum vervoerd en ter plekke in elkaar gezet. Twee takelliften waren nodig om het kanon op z'n plek te hijsen

Scheffers kijkt vol trots naar het bijna 500 jaar oude geschutstuk op het binnenpleintje van het museum. De 'proppenschieter’ die al veel langer in de centrale hal staat, verbleekt bij het bronzen gevaarte. ,,Bovendien is dat exemplaar veel jonger en van gietijzer. Dit kanon spreekt véél meer tot de verbeelding. Zeker nu je hem zo pal voor je neus ziet staan, in vol ornaat.” Maar het museum bergt stiekem nog twee serieuze geschutstukken, ook al zijn die historisch veel minder belangrijk dan ‘Schorre Cor’, wijst Scheffers op de eveneens jongere leeftijd van dat schiettuig. Pal voor de ingang steken ze met hun lopen diep in de grond. ,,Daar mogelijk ooit zo neergezet als bescherming tegen het autoverkeer door de straat. Die zou ik er graag eens een keer uittrekken om de origine te onderzoeken.” 

Het kanon keert december 2015 met de mijnenjager Zr. Ms. Zierikzee na 445 jaar weer terug in zijn thuisstad.

Van het bronzen geschut op de binnenplaats staat vast dat het in 1552 in Mechelen werd gegoten, in opdracht van het stadsbestuur. De Latijnse afkorting SPQZ op de loop verwijst naar die opdracht, aldus maritiem historicus Wietse Veenstra. Het kanon is waarschijnlijk in 1570 van de stadsmuur van Zierikzee overgebracht naar een schip, dat deel uit maakte van een konvooi waarmee Anna van Oostenrijk (de jonge bruid van koning Philips II) naar Spanje reisde. De Spaanse veldheer Mondragon voer met een regiment mee. Op de terugreis uit Spanje zijn twee kanonnen aan boord van het VOC-schip Zwarte Arend verloren gegaan, vond Veenstra in oude documenten een mogelijk aanknopingspunt voor verder onderzoek. Het bewuste kanon werd in beslag genomen bij een Engelse wrakduiker en december 2015 door een Britse delegatie met de mijnenjager Zierikzee weer teruggebracht naar waar het thuishoort.

Bezoekers van het Stadhuismuseum moeten nog even geduld hebben voordat ze Schorre Cor met eigen ogen kunnen zien. Op 10 april volgt de officiële onthulling voor genodigden. Het kanon dankt zijn naam aan schrijfster Dieuwke Parlevliet en tekenaar Arie Roon, die in 2017 een kinderboekje maakten met een ‘levende kanon’ in de hoofdrol. 'Schor’ omdat (zoals werkelijk het geval is) in de loop een kogel is achtergebleven.

 


Comments