Startpagina

Gloeikop draait soepel

Op het einde van het oude jaar nog even een berichtje van het 'motorenfront'.

Zaterdagmorgen hebben wij onder aanvoering van Ruut Louwers (de vorige eigenaar) proefgedraaid met de oude Kromhout M1.


Gelukkig start de motor bij de eerste de beste poging. De gloeikop draait soepel en mooi gelijk matig. Hieronder een klein stukje bewegend beeld als bewijs.


Documentaire De Bijbel van Baster

De Oosterschelde was het geliefde onderzoeksgebied van arts Job Baster. Zijn beeldje staat vlakbij de Oude Haven, voor zijn woonhuis. Maar slechts een enkeling weet nog echt wie Baster was en wat hij voor de wetenschap heeft betekend. In rivierklipper Mijn Genoegen zijn behalve de film ook de prachtige gedetailleerde tekeningen van Job Baster te bewonderen.

Vergeten wetenschapper
In 1763 schreef huisarts Job Baster zijn tweedelige boek Natuurkundige Uitspanningen. Dit is honderdvijftig jaar lang een ware bijbel voor biologen geweest. Baster ontdekte onder meer een bijzonder slakje en kweekte als eerste in Nederland goudvissen, na een serie mislukte experimenten. Baster correspondeerde intensief met bekende wetenschappers uit die tijd, zoals Boerhaave en Linnaeus. De film van Jeannette Parramore en Edward Snijders geeft een reconstructie van het leven en werk van Baster. Biologen vertellen én laten onder water zien wat er nog klopt van zijn tekeningen en beschrijvingen. Ook laat de documentaire zien waarom tegenwoordig nog maar zo weinig mensen weten wie Job Baster was.
Koninklijk bezoek

Op vrijdag 22 juni brachten de koning en koningin een bezoek aan Zierikzee. De Stichting Museumhaven luisterde de feestelijkheden bij de Oude Haven op door de sloep Abrahampolder ter beschikking te stellen voor een rondvaart met een van de in historische kledij gestoken zangeres die een welkomstlied ten gehore bracht.. Het een half uur durende bezoek aan Zierikzee liet helaas geen tijd voor een bezoek aan de werf maar de klassieke schepen in de Oude Haven vormden een prachtige entourage voor het koninklijk bezoek. Het is niet voor niets dat het bezoek zich concentreerde rond de Oude Haven! Het is een unieke haven in Nederland met een getijhaven in de binnenstad.
De Slavenkas en het schoolvaren 

De Slavenkas biedt ieder jaar voor de leerlingen uit de hoogste klassen van vier lagere scholen een vaartocht met een van de Museumhavenschepen aan. In de maand mei voeren we twee keer uit, in september volgen er nog minimaal 3 vaartochten. De doelstellingen van de Slavenkas en die van de Museumhaven liggen dicht bij elkaar. Beide organisaties hebben o.a. als doel o.a. het publiek (en zeker de jeugd!) kennis te laten nemen van de scheepvaart en de maritieme geschiedenis van Zeeland Voordat de leerlingen gaan varen bezoeken ze de Museumwerf waar ze kennismaken met de bovengenoemde zaken.