Educatie

Beste jongens en meisjes,


Jullie zijn vast allemaal wel eens ergens in een haven geweest. De haven van Rotterdam of Antwerpen bijvoorbeeld, dat zijn twee grote wereldhavens. Misschien ben je wel eens in de jachthaven van Brouwershaven, Scharendijke, Port Zélande of… Zierikzee geweest. Naast een jachthaven heeft Zierikzee ook een museumhaven. Zoals je wellicht zelf al kunt bedenken is dat een combinatie van een museum en een haven.

In deze Webquest gaan we op zoek naar het verleden van die museumhaven van Zierikzee. En dat verleden heeft alles te maken met de scheepsbouw uit het verleden. Denk je eens in: minder dan 400 jaar geleden vertrokken grote houten schepen uit Zierikzee naar de rest van de wereld. Maar ook 100 jaar geleden waren schepen nog altijd van belang voor de stad Zierikzee. Nu zijn de schepen vooral vissersschepen en toeristische jachten. Maar de haven heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Zierikzee.Met de Webquest opdrachten maken jullie uiteindelijk een ‘Museumhaven krant’.

De eerste opdracht maak je op school en de tweede opdracht in Museumhaven Zierikzee. De derde opdracht maak je weer op school als het onderzoek is afgerond. Als jullie de opdrachten allemaal gemaakt hebben, kun je de krant gaan vullen met zelfgemaakte artikelen en foto’s.

Wellicht denk je dat de naam Zierikzee is afgeleid van haar ligging aan de zee. Niets is echter minder waar. In deze groepsopdracht zul je er achter komen waar de naam Zierikzee vandaan komt, wat haar geschiedenis is en wat een getijdenhaven is.Nederland is een land van water. En vooral de provincie Zeeland is natuurlijk een provincie waar dat water een grote rol speelt. Havens, schepen en scheepsbouw speelden zowel vroeger als nu een belangrijke rol in Zeeland en Zierikzee. Dat scheepsbouw vroeger anders ging dan tegenwoordig, kun je wel raden. De restauratiewerf van Zierikzee is gevestigd in een monumentaal pand en was eigendom van rederij de Crane. Hier is onder andere het VOC Schip de Roompot gebouwd. Een kijkje in de scheepsbouw van toen en nu.
Het interessante van namen is, dat je er soms heel veel van af kunt leiden. Zo is de naam de heer of mevrouw Scheepsbouwer waarschijnlijk terug te voeren op het verleden van iemand die schepen ontwierp en bouwde. Dhr. & mevrouw Olieslager zaten waarschijnlijk in de oliehandel.

Hetzelfde geldt in belangrijke mate voor straatnamen. Straatnamen komen ergens vandaan. Of ze zijn vernoemd naar personen. Personen uit de vaderlandse geschiedenis, personen uit de geschiedenis van de stad of het dorp, componisten, schrijvers, enzovoorts. Ook kan een straat genoemd zijn naar het gebouw dat er staat, zoals bijvoorbeeld ‘Kerkplein’. In deze groepsopdracht kijken we naar het verleden van de Zierikzeese stratenTeam 2: 
Museumhaven Zeeland in Zierikzee

Bij een museum moet je wellicht al gauw denken aan een gebouw met schilderijen, beelden of andere kunstvormen in een statig of bijzonder gebouw. Of een museum is gevestigd in een historisch pand, waar de geschiedenis wordt verteld aan de hand van voorwerpen en verhalen. Dit museum is echter gevestigd in een haven en heeft een restauratiewerf: de ‘Museumhaven’. De laatste decennia zijn er in Nederland enkele museumhavens ontstaan: Amsterdam, Den Helder, Gouda, Leeuwarden, Zutphen en… Zierikzee. De museumhaven in Zierikzee heeft haar eigen geschiedenis.Wat een museumhaven is, gaan we in de volgende opdracht onderzoeken.https://sites.google.com/site/museumhavenzierikzee/educatie/sfeerverslag

Team 6:
Sfeerverslaggeving: het bezoek aan het museum

Eén groepje heeft een wat vrijere rol en dat zijn jullie. Ter voorbereiding op het museumbezoek moeten jullie je vooral oriënteren op de website van Museumhaven Zeeland in Zierikzee.