Muray Róbert (1931-2009)

Tisztelettel meghívjuk Önöket Muray Róbert "Témám a természet" című életpályájára visszatekintő kiállítására a művész születésének 80. évfordulója alkalmából. A kiállítás megtekinthető 2011. október 26 és november 21. között a Magyar Természettudományi Múzeumban. Ünnepélyes megnyitó 2011. október 26-án, 17:30-kor. Megnyitóbeszédet mondja Dr. Feledy Balázs művészeti író, valamint Dr. Matskási István főigazgató.

Tisztelettel meghívjuk Önöket Muray Róbert kiállítására, mely a 2011. szeptember 24-i Gödöllői Királyi Kastélyban tartott vadásznap keretében kerül megrendezésre!

Muray Róbert, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tiszteletbeli professzora, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett grafikus- és festőművész, Csepel díszpolgára, 78 évesen, hónapokig tartó súlyos betegséget követően 2009. szeptember 2-án eltávozott közülünk. Sírja a Farkasréti temetőben található.

Munkái közé tartozik a sokak által ismert Védett madarak plakátsorozat, a Búvár zsebkönyvek öt kötete, Magyarország vadászati térképe, a Vörös könyv, és a Vadászható madarak füzet. Diorámái megtalálhatóak többek közt a Természettudományi és a Mezőgazdasági Múzeumban. Nevéhez köthető a '71-es Vadászati Világkiállítás négy pavilonjának tervezése és rendezése. Festői munkásságát az utóbbi évtizedek százon felüli önálló kiállítása jellemezte, Témám a természet címmel. Tagja a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Festők Társaságának, alapító tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, az Altamira Egyesületnek, és a Duna Televízióért Alapítványnak.           
Comments