Les eleccions municipals de 1934 a Catalunya

Per Raimon Soler Becerro

El dissabte 13 de gener, Lluís Companys s’adreçava al conjunt de la població catalana des de les ones de Ràdio Barcelona per recordar que les “eleccions municipals que Catalunya celebrarà demà diumenge, tenen per a nosaltres una significació nacional, ja que són les primeres, la data i el sistema de les quals l’han determinat, només les Corts Catalanes, filles del sufragi del nostre poble, i el Govern de la Generalitat de Catalunya” (La Humanitat, 14-1-1934.). Companys recordava, en la mateixa al·locució, que es tractava de les primeres eleccions en què Catalunya era plenament responsable de l’Ordre Públic i recomanava al poble de Catalunya que “vetllant pel prestigi de la nostra autonomia naixent, respecti amb tota la seva integritat el dret de tothom al sufragi, la lliure emissió del vot i que aquestes eleccions puguin ésser modèliques i representatives de l’eficiència de les nostres llibertats, i de la capacitació dels catalans per a regir-les i honorar-les”.

         
Fotos: Lluís Companys en el moment d'exercir el vot el 14 de gener de 1934 (Mundo Gráfico, 17-1-1934)

Si bé tots els actors contemporanis reconegueren, com el mateix Lluís Companys, la importància d’aquestes eleccions, més enllà inclús dels elements que destacava el president, el cert és que els comicis que es van celebrar a Catalunya el 14 de gener de 1934 han estat poc tractats per la historiografia habitual sobre la Segona República, tot i que pel context en què es van desenvolupar aquestes van tenir una significació que anava més enllà d’uns estrictes comicis locals. Al cap d’unes setmanes de la derrota de les esquerres i en l’inici dels debats de la Llei de Contractes de Conreu, es van dur a terme aquestes eleccions que tenen, al meu entendre, tres valors afegits d’alta significació històrica: van ser les úniques eleccions municipals d’abast general que es van fer Catalunya durant el període republicà. En segon lloc, cal dir que es van fer amb una legislació pròpia, atès que l’Estatut de Catalunya atorgava plenes competències al govern de la Generalitat en aquest aspecte. El tercer i darrer valor afegit, no menys important, és que van ser les primeres eleccions municipals de la nostra història en què les dones van poder participar-hi amb igualtat de drets respecte els homes, cosa que va permetre que per primer cop al nostre país una dona –Nativitat Yarza, de Bellprat (Anoia)- fos escollida alcaldessa.

El present treball vol presentar l'estudi d'aquests comicis aportant un apèndix final on es recullen els resultats municipi per muncipi de tot Catalunya, en aquells casos en què s'ha trobat informació. Podeu consultar l'índex clicant aquí. Si voleu col·laborar a millorar-lo podeu escriure els vostres comentaris aquí o bé enviar-los al correu municipals1934@gmail.com. Si desitgeu que us envïi els documents en pdf també podeu fer-m'ho saber a l'adreça de correu anterior.


Subpàgines (1): Index
Comments